Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 02:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 18:41 
czeladnik
czeladnik

Ja robie u Niemca na 27 ha winnic w 73 parcelach, najmniejsza to 4 rzędy po 36 krzaków i nazywają ja też WINNICĄ.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 18:58 
Kiper
Kiper

A ja mam pytanie: jak już sobie ustalicie, co jest winnicą, a co nią nie jest, to... co z tego (wynika)???

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 19:05 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
A ja mam pytanie: jak już sobie ustalicie, co jest winnicą, a co nią nie jest, to... co z tego (wynika)???

Ja nie wiem :?: :?: :?: :!: :!:
zapytaj bosmana, pewnie robi doktorat i potrzebne jest mu to do statystyki. :?: :mrgreen:
Jak w Polsce będzie mniej winnic niż 100, to nie zrobi doktoratu w Polsce. :!:

Ostatnio edytowano piątek, 4 listopada 2011, 19:08 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 19:07 
Ekspert
Ekspert

Podczytuję ten wątek z pewnym rozbawieniem. :D
Jedno, imo, nie ulega wątpliwości: człowiek uprawiający winorośl, przetwarzający owoce na wino i sprzedający to wino - na pewno ma winnicę. :mrgreen:

Tego, że ja mam ogródek, też jestem pewna. :D

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 19:54 
czeladnik
czeladnik

Gosiu, a jak ktoś nic z tego wyprodukowanego wina nie sprzeda tylko sam wszystko "zdegustuje" to ma winnice czy raczej ogród? :lol:

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 19:58 
czeladnik
czeladnik

Silisz się zbyszkuB na złośliwości, tylko po co? Na pisanie pracy doktorskiej to trochę za późno, wystarczy mi tytuł inżyniera specjalisty. Teraz czas na dobry grzaniec przy kominku. Nie mam winnicy /w moim rozumowaniu/ tylko dość duży ogród winoroślowy. Uważam, że należy nazywać rzeczy po imieniu wszak jajo to nie kura, kilkadziesiąt krzaków to nie winnica. Czy naprawdę dla dobrego samopoczucia trzeba tworzyć mity, mówiąc że mamy ileś tam WINNIC. Nikt nikomu nie broni nazywać nawet kilka krzaków winnicą ale patrzmy na to z pewną perspektywą co i jak robić aby WINNIC BYŁO WIĘCEJ. Winnic z prawdziwego zdarzenia z piwniczką, sprzedażą, produkcją soków itp. Podtrzymuję swoje wielkości progowe; 10 arów /400 szt. / u jednego właściciela. Jeszcze jedno; nie mam ochoty odpowiadać różnym , prześmiewcom, harcownikom bo ja to piszę dla pewnej refleksji nad tematem który trzeba traktować całkiem poważnie.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 20:07 
czeladnik
czeladnik

Nikt tu nikogo nie wyśmiewa. Każdy ma obsadzony taki areał na jaki go stać pod względem przestrzennym, finansowym no i trzeba pomyśleć o utrudnieniach prawnych w Polsce, posiadanym czasie na całoroczne zabiegi, ryzyko itd

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 22:26 
Ekspert
Ekspert

mmarcinns napisał(a):
Gosiu, a jak ktoś nic z tego wyprodukowanego wina nie sprzeda tylko sam wszystko "zdegustuje" to ma winnice czy raczej ogród? :lol:

Nie wiem co on tam ma, ale wydaje mi się, że do tego ma dobry humor po degustacji :lol:

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 23:40 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
bosman napisał(a):
... bo ja to piszę dla pewnej refleksji nad tematem który trzeba traktować całkiem poważnie.

Tylko po co podchodzić do tego tematu poważnie?? Co z tego wynika? Nieodparta chęć pochwalenia się, że ja mam winnicę a ty nie masz... No i co z tego?? Dokąd zmierza ten wątek??

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 07:47 
Ekspert
Ekspert

Wątek szedł w dobrym kierunku, koledzy sobie pożartowali, w każdym razie ja ani przez moment nie wyczułam złośliwości w poście Zbyszka. Bardzo mi się spodobał jego żart, a od rana uśmiech na twarzy, to jest coś :D

Panie Bosmanie :P
Proszę podejść do tematu z uśmiechem :)

zuzek napisał(a):
Tylko po co podchodzić do tego tematu poważnie??
Popieram :)

zuzek napisał(a):
No i co z tego??
Zuzek , nie prowokuj!! :lol: :wink:

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 09:45 
przedszkolak
przedszkolak

bosman napisał(a):
...wielkości progowe; 10 arów /400 szt. / u jednego właściciela....

:lol: A dlaczego nie 350, a może 385 lub też 420? :lol: Winnica, winniczka, mikro winniczka... co za różnica jak to nazywać? Przecież to co robimy to nasza pasja i o to tu chodzi, a nie o nazywanie czegoś tylko po to żeby dokonać klasyfikacji. Dla przypomnienia-mieszkamy w Polsce a nie we Francji czy Hiszpani. Tu większość winoogrodników ma małe nasadzenia, więc po co się rozwodzić nad tematem. Bo jeśli tak, to niedługo zaczniemy rozgraniczać nasze "winnice" ze w względu na to co tam rośnie. Jak ktoś będzie miał większość nasadzeń nieszlachetnych mieszańców zamiast vinifer to już nie będzie "winnica", tylko "zagon kartoflany". Dajmy spokój w tym temacie, bo jak to czytam.......

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 11:22 
czeladnik
czeladnik

Z dyskusji wynika iż większość obawia się iż to co nasadził i nazywał WINNICĄ teraz zostałoby "zdegradowane" do "ogrodu winoroślowego". Ja się nie upieram przy moich wielkościach, ja proponuję. Jeżeli większość uznałoby, że ma to być np. 5 arów i 150 krzewów -to niech będzie, wtedy i ja się "załapię" ale aby coś ustalić trzeba COŚ ZAPROPONOWAĆ.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 12:03 
Ekspert
Ekspert

Ja tak myślę, że na polskie warunki to obsadzony hektar można by już nazywać małą winnicą :)

bolexx1313 napisał(a):
Bo jeśli tak, to niedługo zaczniemy rozgraniczać nasze "winnice" ze w względu na to co tam rośnie. Jak ktoś będzie miał większość nasadzeń nieszlachetnych mieszańców zamiast vinifer to już nie będzie "winnica", tylko "zagon kartoflany".

Taki zagon kartoflany ma wiele plusów, większy wybór środków ochrony, no i wiele wspólnego - alkohol :wink: :lol:

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 12:38 
mistrz
mistrz

Ricci napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Poza tematem
Jedno hektarowa winnica to jest 1ha terenu obsadzonego winoroślą niezależnie od gęstości nasadzeń i upodobań winogrodnika.
Zbiory z jednego ha to samo.
A winiarnia , pałacyk na wodzie , teren do nawracania traktorem , koniem lub szpadlem, i okoliczne lasy to już nie winnica , nawet gdy wszystko jest w jednym kawałku !
Zbyszku mam pytanie, a teren miedzy szpalerami, to winnica czy nie ?

Teren między szpalerami to też winnica!!!

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 13:03 
Kiper
Kiper

heavy1 napisał(a):
Ricci napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Poza tematem
Jedno hektarowa winnica to jest 1ha terenu obsadzonego winoroślą niezależnie od gęstości nasadzeń i upodobań winogrodnika.
Zbiory z jednego ha to samo.
A winiarnia , pałacyk na wodzie , teren do nawracania traktorem , koniem lub szpadlem, i okoliczne lasy to już nie winnica , nawet gdy wszystko jest w jednym kawałku !
Zbyszku mam pytanie, a teren miedzy szpalerami, to winnica czy nie ?

Teren między szpalerami to też winnica!!!
Tak, Waldku, wiem, chciałem to usłyszeć od Zbyszka. Jakoś nie doczekaliśmy się odpowiedzi ???
Nastepne pytanie by brzmiało: a teren miedzy szpalerem a ogrodzeniem, to też winnica ? :)
Jasne obalenie tezy Zbyszka. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1