Teraz jest wtorek, 24 lutego 2026, 23:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2011, 19:08 
nowicjusz
nowicjusz

Nazywam się Anna Nowak, jestem studentką I roku II stopnia na kierunku geografia na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Piszę pracę magisterską na temat Turystyki winiarskiej na obszarze Ziemi Lubuskiej. W związku z tym, iż chcę stworzyć profil enoturysty (uczestnika turystyki winiarskiej), proszę Państwa o wypełnienie kwestionariusza ankiety.
Jego wyniki posłużą mi wyłącznie do własnego opracowania. Ankieta jest anonimowa, jej wypełnienie zajmie Państwu kilka minut. Proszę o rzetelność i zaangażowanie.

Kwestionariusz w wersji internetowej znajduje się pod linkiem: https://spreadsheets.google.com/spreads ... WkthM1E6MQ

PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2011, 19:37 
Kiper
Kiper

Czy nie wydaje się Pani, że profil uczestnika turystyki winiarskiej oraz profil uczestnika turystyki winiarskiej w woj. lubuskim mogą byc zupełnie różnymi profilami? Czy jedynym kryterium na ich rozróżnienie ma być dla Pani pytanie otwarte o odwiedzane miejsca związane z turystyką winarską?
Obawiam się, że większość enoturystów polskich to osoby odwiedzające Morawy, Węgry, zapewne też Niemcy, Włochy i Francję. I ich profil będzie całkowicie inny od osób odwiedzających zielonogórskie Winobranie. Dlatego mam wątpliwość, czy będzie Pani mogła uogólnić wyniki dla populacji potencjalnych lubuskich enoturystów. Domyslam się, że ten sondaż nie będzie jedynym źródłem danych pierwotnych... choćby badania przeprowadzanego w regionie (wśród gości w winnicach, podczas Winobrania itp.).

PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2011, 22:00 
nowicjusz
nowicjusz

Profil enoturysty dotyczyć ma wszystkich turystów, nie tylko tych, którzy odwiedzają Ziemię Lubuską. Oczywiście na podstawie pytania dotyczącego odwiedzonych miejsc można stwierdzić, kto był tylko tam. Ponadto podobne kwestionariusze rozdałam będąc w okolicach Zielonej Góry, wrócę tam również na Winobranie, więc zdobędę na pewno konkretne informacje o turystach zainteresowanych winiarstwem na Ziemi Lubuskiej.

Dziękuję za komentarz.

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2011, 08:19 
mistrz
mistrz

Z życzliwością, ku lepszemu poznaniu (nas, was, ich :) kilka uwag.

Proponował bym, konsultacje może nie u promotora ale u kogoś kto zrobił już kilka badań ankietowych (najlepiej udanych).
Podstawowy błąd, to pytania metryczkowe na pewno na końcu, żeby się respondent wstępnie nie z nudził, no i ta numeracja !
Niejednoznaczności to zdecydowanie plaga takich badań. Co to są miejsca związane z turystyką winiarską. Brama u Gienka za rokiem się kwalifikuje ? Na co jestem skłony wydać największą sumą pieniędzy ? Pomijając kontekst, pytanie rewelacyjne :) Słowo "motyw" w którymś z pytań wydaje się wielce nie na miejscu. Czy dni wina w Jaśle kwalifikują się do określenia "festiwal wina" ? Co to za pytanie o "wizerunek" odwiedzanych miejsc. Zapytaj raczej o wrażenia, organizację itp.
Pytanie sugerujące to np. takie - kto jest Twoim idolem i dlaczego Lenin nie różni się dużo od tego - 4. ILE DNI SPĘDZA PANI/PAN ŚREDNIO W GOSPODARSTWIE OFERUJĄCYM USŁUGI WINIARSKIE?
Na koniec taki koszmarek - 9. CZY PANI/PANA WYJAZD/Y BYŁ/Y PRĘDZEJ ZORGANIZOWANY/E?

Ta ankieta bada, jak Twoje wyobrażenie "turysty winiarskiego" przystaje do rzeczywistości.
Jeszcze raz powtórzę, z życzliwości to piszę. Nie tędy droga.

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2011, 19:35 
Kiper
Kiper

Aniu, czy pośród tych pytań nie powinny pojawić się przede wszystkim pytania o oczekiwania "enoturystów" związane z tym zagadnieniem? Może jakieś pytania o porównania i oczekiwania enoturystyki rodzimej z zagraniczną (o ile na tym etapie winiarstwa a Polsce są one możliwe)?

PostNapisane: czwartek, 21 lipca 2011, 19:04 
nowicjusz
nowicjusz

Darchom - dziękuję za "życzliwy" komentarz:)

Pytania z kwestionariusza były konsultowane z kilkoma osobami, są przemyślane, wpisują się w moje oczekiwania.

Pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 22 lipca 2011, 07:39 
mistrz
mistrz

OK

Sukcesów życzę :)

PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2011, 19:59 
nowicjusz
nowicjusz

Ponawiam prośbę o wypełnianie ankiet.

Pozdrawiam, Ania

PostNapisane: środa, 2 listopada 2011, 22:19 
nowicjusz
nowicjusz

Ponownie proszę o wypełnianie ankiet.

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2012, 19:17 
nowicjusz
nowicjusz

Być może jeszcze ktoś ma ochotę pomóc mi w pracy mgr? Serdecznie proszę enoturystów o wypełnianie ankiety. Kończę zbieranie odpowiedzi pod koniec kwietnia. Z góry serdecznie dziękuję!
Ania

https://spreadsheets.google.com/spreads ... WkthM1E6MQ

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2012, 21:45 
przedszkolak
przedszkolak

wypełniłem ankietę, ale gdyby nie to, że ukazała się na tym forum to bym po kilku pytaniach zamknął okno.
Ankieta winna być prosta i nie męcząca wypełniającego (najlepiej kwadraciki do zaznaczania). Na wiele pytań nie da się odpowiedzieć sensownie (np: ile wydajesz pieniędzy ? - to zależy od tego gdzie się wyjeżdża) bo z odpowiedzi nic nie wynika (nie da się ich porównać). Wyjazd do Argentyny nijak porównywać do wypadu w Lubuskie (koszty, dni, usługi itp.)

mimo wszystko życzę udanego studiowania

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 23:37 
nowicjusz
nowicjusz

Pomimo wszystkich uwag i szybkiego zniechęcenia dziękuję bardzo za wypełnienie ankiety.

Strefa czasowa: UTC + 1