Teraz jest środa, 25 lutego 2026, 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 czerwca 2007, 00:00 
kto z was jedzie w piątek na konwent do zielonej góry?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 czerwca 2007, 09:21 
Ekspert
Ekspert

Nikt nas nie zaprosił :lol: !!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 czerwca 2007, 22:03 
Nie trzeba było mieć specjalnego zaproszenia. Wystarczyło wysłać fiszkę z danymi , spełniając przy tym kilka warunków i czekać spokojnie na zaproszenie. Możecie tylko żałować.

Właściwie to dziwię się, że jeszcze na tym forum nie było żadnego odzewu na temat konwentu. Więc będę pierwszy.

Koledzy winiarze z Zielonej Góry bardzo się postarali. Grafik był niezwykle napięty. W ciągu 3 dni pokazali nam historię winiarstwa na tych terenach oraz to co dobre w obecnych czasach.

W piątek Pan Myśliwiec wygłosił krótki ponad dwugodzinny wykład o uprawie winorośli i wyrobie wina. W sobotę próbowaliśmy POLSKIE WINA !!! Coś koło czterdziestu. Dominowało Rondo i w mniejszym stopniu Seyval Blanc, Bianca, Regent, Aurora, Jutrzenka. Niektóre wina były obiecujące. Dla mnie osobiście było to niezwykłe,. ekscytujące przeżycie siedzieć sobie obok znamienitych gości i popijać polskie wino. Następnie dyskusja po czym udaliśmy się do Muzeum Winiarstwa w ZG. Tam mogliśmy się zapoznać z przebogatą historią tego regionu. Na dokładkę zwiedziliśmy Muzeum Tortur. Kolejnym przystankiem była Winnica Pana Krojciga (być może przekręciłem nazwisko, pamięć zawodzi). 3 ha winorośli. Spróbowaliśmy Rieslinga. Na koniec degustacja wina na rynku ZG. W trzecim dniu zwiedziliśmy Skansen w Ochli. Tam jednym z obiektów była wieża winiarska mająca kilkaset lat. Obok przesympatyczna Pani Kustosz założyła miniwinniczkę. Ostatnim elementem konwentu była podróż do Winnicy ‘Kinga’. Tam czarujące gospodynie , młodsza i starsza raczyły nas opowieściami o winnicy i okolicach. Jednocześnie mogliśmy spróbować wina, przepysznych gołąbków i kiełbasek z dzika. Wszystko było cudowne.
To taki bardzo oględny opis.

Należy pogratulować organizatorom, wykonali bardzo dużo ciężkiej pracy. Za rok mamy spotkać się w Jaśle na 3 Konwencie.

Miałem nie pisać o złych rzeczach. Ale jest jedna sprawa , którą muszę poruszyć. Nie jest to wina gospodarzy po prostu na Konwencie zabrakło kilka znaczących winnic. Zdaję się , że w pewien sposób potraktowali nasze spotkanie po macoszemu. Szkoda. Mieliśmy, my winiarze swoje święto, mieliśmy spotkanie na którym mogliśmy pokazać innym co już osiągnęliśmy, wymienić się doświadczeniem wiedzą. Tymczasem parę osób nas ‘olało’. Delikatnie można to nazwać nietaktem.
Nie zrażajmy się tym wszystko idzie ku lepszemu.

Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 07:15 
Kiper
Kiper

Ja też tam byłem, wina pokazane poniżej z piszącym powyższy post kolegą piłem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Faktycznie było super.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 08:28 
Ekspert
Ekspert

To napiszcie coś więcej?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 08:59 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"]To napiszcie coś więcej?

A co chcesz jeszcze wiedzieć ?

Zaszokowały mnie odmianowe wina z Aurory, Bianki, Sibery. Wg. opinii niektórych naszych forumowiczów z tych odmian cyt. "win nie da się robić ". Nieprawda, wina te były super.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 13:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"][quote="heavy"]To napiszcie coś więcej?

A co chcesz jeszcze wiedzieć ?

Zaszokowały mnie odmianowe wina z Aurory, Bianki, Sibery. Wg. opinii niektórych naszych forumowiczów z tych odmian cyt. "win nie da się robić ". Nieprawda, wina te były super.

Właśnie takie infomacje, ale po kolei przebieg całej imprezy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 15:04 
tak ciemno jak na zdjęciach to nie było, pogadamy w mierzęcinie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2007, 09:38 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]tak ciemno jak na zdjęciach to nie było, pogadamy w mierzęcinie :lol:

A jednak było ciemnawo bo rzucana była na ścianę prezentacja multimedialna winnic, które przedstawiały do degustacji własne wina.

Strefa czasowa: UTC + 1