Nic nie będę majstrowała przy wynikach rankingów. Średnia wystarczy. Jak chcesz, to sam majstruj

3 lata, to zbyt krótki okres, aby coś konkretnego wnioskować, ale popróbować i powróżyć w fusów można.

Aby zachować jakiekolwiek pozory naukowości, należałoby określić ściśle kryteria, wg których oddawane są głosy w rankingach, przydzielić im wagi i dopiero każdy z uczestników podawałby swoją wartość średniej ważonej dla każdej odmiany. Po zebraniu wszystkich średnich ważonych można by dopiero robić ranking. Nie ma też możliwości zachowania reprezentatywności dla "badanej próby", bo każdy ma inny zestaw odmian i tylko te ocenia. Zestawienie to, w związku z powyższym, należy traktować dość luźno, w formie zabawy raczej.
No więc bawmy się

Ja widzę takie pewniaki wśród deserowych: Arkadia, V25/20, Muscat Blue, Nadieżda Azos, Nero i Festivee.
Pewniaki z przerobowych to: Regent, Dornfelder, Rondo i Seyval Blanc.
Pewniaki, bo chociaż pojawiają się przez 3 lata z rzędu w rankingach
