Teraz jest środa, 10 grudnia 2025, 13:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 1 stycznia 2007, 12:17 
Ekspert
Ekspert

Zapraszam do udziału w kolejnej edycji rankingu odmian winorośli.
Zasady te same jak w ubiegłym roku.
Proszę o podawanie po 5 najlepszych odmian w kategoriach:
1. deserowe jasne
2. deserowe ciemne
3. beznasienne
4. na wino białe
5. na wino czerwone.

Odmiany powinny być podawane w kolejności od absolutnie najlepszej do tej nieco mniej dobrej. :D :D :D
To jest istotne bo wiąże się z tym punktacja: odmiana na 1 pozycji otrzyma 7 pkt., kolejne 4,3,2, 1 pkt.
Kryteria oceny absolutnie dowolne i zależne od Waszych osobistych upodobań :D
Istotne jest to by były to odmiany, z którymi mieliście do czynienia. Nie należy podawać odmian, które zna się wyłącznie z literatury bądź internetu.
Uwaga: od tego roku wprowadzam nowość :!:
Proszę o podanie dodatkowo jednej odmiany wg. Was najgorszej. Kryteria oceny też dowolne.

Wasze typowania należy przesyłac do mnie albo przez PW albo na adres jczapski@telprojekt.pl w nieprzekraczalnym terminie do 15 lutego.
Wyniki ogłoszę pod koniec lutego żebyście mieli trochę czasu na zorganizowanie wiosennych polowowań na najlepsze odmiany. :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 00:33 
Ekspert
Ekspert

No co jest???? 8O
Druga doba mija, a typowań do rankingu nie widać!
Taki Wam problem ustalenie kolejności sprawia? 8O
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 07:00 
mistrz
mistrz

Ranking w takiej postaci daje w zasadzie informacje tylko o tym która odmiana jest najpopularniejsza. Może by trochę zmienić zasady? Czy niekorzystniej będzie stworzyć formularz w postaci arkusza excela zawierający większość uprawianych w Polsce odmian uporządkowanych tak jak w rankingu ubiegłorocznym tzn deserowe białe, ciemne, przerobowe jasne itd. Każdy chcący wziąć udział w rankingu ściąga sobie formularz i wypełnia w takiej ilości odmian jaką posiada oceniając np. w skali od 0 do 10. Ujednolicony formularz pozwala na bezproblemowe przetworzenie danych statystycznych. Dzięki takiemu podejściu można uzyskać następujące informacje: ranking popularności odmian czyli jaki procent winnic posiada daną odmianę, porównanie poszczególnych odmian. Wynik rankingu zostałby zwrócony jako tabela excela do pobrania. Tabela wynikowa zawierałaby wartości średnie przy podaniu z jakiej ilości ocen ta średnia dla danej odmiany została wyliczona (ma to duży wpływ na istotność wyników). Taki ranking pozwoli na ocenę odmian znacznie mniej rozpowszechnionych. Widząc gdzie taka odmiana została uszeregowana w porównaniu do odmian, które znam mogę podjąć decyzje o sadzeniu takiej odmiany lub nie.
Pewny problem w tej metodzie będzie stanowiło stworzenie formularza zawierającego wszystkie uprawiane odmiany. Ale wspólnymi siłami myślę, że można stworzyć taki formularz zawierajacy do 200 odmian. Drugim problemem może być ujednolicenie skali ocen, czyli kiedy jaka ocena.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 09:23 
Ekspert
Ekspert

Albo uprościć formularz i uprawnic do głosowania osoby, które w danej kategorii mają przynajmniej np. 5 odmian.

Bo mając np tylko 2 odmiany (np. kiepskie) wybiera się spośród dwóch i ta najlepsz (kiepska) otrzymuje max ilość punktów.

Jeśli zasady się nie zmienią zagłosuję oczywiście wg zasad aktualnych.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 10:05 
mistrz
mistrz

tomekb1 napisał
Cytuj:
Bo mając np tylko 2 odmiany (np. kiepskie) wybiera się spośród dwóch i ta najlepsz (kiepska) otrzymuje max ilość punktów.

Dlatego najlepiej dokonywać oceny każdej z posiadanych przez siebie odmian niezależnie od kategorii. Jeżeli jest kiepska dajesz niską ocenę. Istotą takiej metody jest to, że mamy wtedy informację o wszystkich odmianach.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 18:34 
Ekspert
Ekspert

Dzień świstaka, psiakrew :D :D :D
I znów muszę tłumaczyc jak rok temu. :D

[quote="Piotr2"]Ranking w takiej postaci daje w zasadzie informacje tylko o tym która odmiana jest najpopularniejsza. Może by trochę zmienić zasady? Czy niekorzystniej będzie stworzyć formularz w postaci arkusza excela zawierający większość uprawianych w Polsce odmian uporządkowanych tak jak w rankingu ubiegłorocznym tzn deserowe białe, ciemne, przerobowe jasne itd. Każdy chcący wziąć udział w rankingu ściąga sobie formularz i wypełnia w takiej ilości odmian jaką posiada oceniając np. w skali od 0 do 10. Ujednolicony formularz pozwala na bezproblemowe przetworzenie danych statystycznych. Dzięki takiemu podejściu można uzyskać następujące informacje: ranking popularności odmian czyli jaki procent winnic posiada daną odmianę, porównanie poszczególnych odmian. Wynik rankingu zostałby zwrócony jako tabela excela do pobrania. Tabela wynikowa zawierałaby wartości średnie przy podaniu z jakiej ilości ocen ta średnia dla danej odmiany została wyliczona (ma to duży wpływ na istotność wyników). Taki ranking pozwoli na ocenę odmian znacznie mniej rozpowszechnionych. Widząc gdzie taka odmiana została uszeregowana w porównaniu do odmian, które znam mogę podjąć decyzje o sadzeniu takiej odmiany lub nie.
Pewny problem w tej metodzie będzie stanowiło stworzenie formularza zawierającego wszystkie uprawiane odmiany. Ale wspólnymi siłami myślę, że można stworzyć taki formularz zawierajacy do 200 odmian. Drugim problemem może być ujednolicenie skali ocen, czyli kiedy jaka ocena.

Pewnie masz rację, tylko że:
- to jest zabawa a nie badania naukowe czegokolwiek
- ponieważ kategoria "najlepsza odmiana" jest kategorią kategorycznie subiektywną nie może podlegać poważnym badaniom i wyciąganiu z nich poważnych wniosków. Jakichkolwiek wniosków. :D Chyba, że odpowiadających na pytanie: co kilkunastu (kilkudziesięciu) facetom z forum najbardziej odpowiada ( bez względu na to do czego to porównują :D )
I tyle.
Janusz
PS
Po ubiegłorocznym rankingu miałem sporo entuzjastycznych sygnałów od zupełnie początkujacych uprawców winorośli, którym wybór nastręczał kłopoty, a ten ranking im w jakiś sposób pomógł. :D
PS
Nic nie stoi na przeszkodzie byś sam spróbował przeprowadzić poważne badania o jakich piszesz wyżej.
A tymczasem, zanim się do tego zabierzesz, dawaj Twoje typowania :D
PS
Dla mnie osobiście najciekawsze będzie to jak w ciągu kilku lat, (przy tym samym systemie, z którego nie zrezygnuję) zmienią sie upodobania i oceny tej samej grupy osób. :D
J.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 19:00 
Ekspert
Ekspert

Dla mnie jak dotychczas, najlepszy jest Alden bo mi nie chorował. A najgorszy jest Wiśniowy Wczesny bo chorował najbardziej.

pzdr
Daniel

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 19:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]Dla mnie jak dotychczas, najlepszy jest Alden bo mi nie chorował. A najgorszy jest Wiśniowy Wczesny bo chorował najbardziej.

pzdr
Daniel

I dobrze, To Twoja ocena wg Twoich preferencji. :D
Proszę jednak na PW wg podanych wyżej zasad :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 08:13 
mistrz
mistrz

Janusz napisał
Cytuj:
Nic nie stoi na przeszkodzie byś sam spróbował przeprowadzić poważne badania o jakich piszesz wyżej.

Owszem mógłbym, ale każda metoda wymaga akceptacji pozostałych użytkowników forum. W przeciwnym razie dane musiałbym brać z sufitu. A jak na razie nie widzę nawet większego zainteresowania dla mojego pomysłu.
Co do naukowości tej metody to absolutnie zbyt wielkie słowo.
Też traktuje to w kategoriach zabawy, tylko myślę że zabawa czasami też wiele uczy i można z niej wyciągnąć sporo pożytecznych informacji. :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 08:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="Piotr2"]
Owszem mógłbym, ale każda metoda wymaga akceptacji pozostałych użytkowników forum.

Ja jestem za. Jeśli podejmiesz się tej pracy i opracujesz stosowny arkusz to ja z prawdziwą chęcią go wypełnię.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 09:25 
Ekspert
Ekspert

Każdy go chetnie wypelni, tak jak każdy wypełni (mam nadzieję) ranking Janusza.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 10:48 
nowicjusz
nowicjusz

Witam.

IV.Na wino białe

1.Pinot Gris
2.Kernling
3.Traminer
4.Merzling
5.Phoenix

V.Na wina czerwone

1.Pinot Noir
2.Rondo
3.Regent
4.?
5.?

Ale nie owocował właściwie jeszcze Riesling,Johanitter,Cabernet Dorsa,Chardonnay,...

Nie załapały się do rankingu słabsze wg mnie Bianka,Biona ,Muskat Odeski,Sibera,Seyval Blanc i dosyć w sumie nieoczekiwanie, na razie wypadł z niego Hibernal.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 11:28 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"][quote="Piotr2"]
Owszem mógłbym, ale każda metoda wymaga akceptacji pozostałych użytkowników forum.

Ja jestem za. Jeśli podejmiesz się tej pracy i opracujesz stosowny arkusz to ja z prawdziwą chęcią go wypełnię.

Ja też się przyłączę
Zabawa jest wtedy gdy wszyscy to tak traktują ale jeżeli początkujący uprawcy winorośli traktują RANKING poważnie i na jego podstawie dokonują wyboru to już przestaje to być zabawą.
pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 11:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zbyszek1B"] ale jeżeli początkujący uprawcy winorośli traktują RANKING poważnie i na jego podstawie dokonują wyboru to już przestaje to być zabawą.

No to powiedz mi jak odpowiadasz na pytanie początkującego sąsiada, ktory chciałby posadzić 2-3 krzewy winorośli (bo tyle ma miejsca na działce) i prosi Cię, doświadczonego uprawcę, byś mu poradził, ktore konkretnie odmiany ma kupić???? :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 12:41 
Ekspert
Ekspert

Można by zrobić jeszcze większe zamieszanie i zrobić oddzielny ranking dla vinifer i mieszańców, albo przegiąć jeszcze bardziej i dodać osobny ranking dla labrusek, ale po co?. Janusz wyraźnie napisał, że jest to zabawa i tak to wszystko trzeba potraktować. Wysyłając swoje typy kierowałem się swoimi doświadczeniami. W zasadzie mógłbym posłużyć się jeszcze doznaniami z degustacji win produkowanych w Polsce, a których jeszcze nie mam u siebie lub jeszcze mi nie plonują, ale wtedy następne rankingi byłyby chyba nudne.
pozdrawiam wojtekb

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1