Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 19:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 19:26 
Ekspert
Ekspert

W biegu pisałem jak to w pracy (tylko sza 8) bo się szefowie zorientują ) i napisałem Favorit zamiast Fenomen.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 19:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]
1. Cabernet Sauvignon (bo lubię, a na Dolnym Sląsku dojrzewa. Nawet jeśli nie co roku, to wino da się z niego zrobić piękne)

No tylko pozazdrościć mieszkańcom Dolnego Śląska :lol:
Och żeby na Górnych Łużycach też tak było :roll: :roll: :roll: :evil:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 19:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]W biegu pisałem jak to w pracy (tylko sza 8) bo się szefowie zorientują ) i napisałem Favorit zamiast Fenomen.

Jeszcze lepiej :lol: :lol: :lol:
Nie w tym rzecz.
Co to za nazwa Fenomen?
Bo to, że V 25/20 (SV 12375 x Królowa Winnic) - Pleven, Bułgaria, Myśliwiec nazywa nie wiadomo dlaczego Regina to już wiemy. Ale Fenomen??? Skąd to Ci się wzięło?
Janusz

PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 20:03 
Kiper
Kiper

[quote="Janusz"]
Co to za nazwa Fenomen?
Bo to, że V 25/20 (SV 12375 x Królowa Winnic) - Pleven, Bułgaria, Myśliwiec nazywa nie wiadomo dlaczego Regina to już wiemy. Ale Fenomen??? Skąd to Ci się wzięło?
Janusz

Janusz pewnie dlatego że jest fenomenalna :wink:

PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Za wschodnią i południową granica egzystują jeszcze takie synonimy: Awgustin, Fenomen i Plewen Ustojczywyj. Googlałem bardzo długo na ten temat ale nikt ani na Węgrzech, ani w Czechach, ani w Słowacji, ani w na Ukrainie, ani w Rosji nie posługuje się innymi nazwami np Regina jaką lansuje R.Myśliwiec. Ja kupiłem sadzonkę V 25/20 z etykietką Fenomen to na niego głosuję.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 20:40 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="zdzicholo"]
Deserowe jasne:
1.Łora 2.Gałbiena Nou 3.Podarok Zaporożu 4.Arkadia 5.Irinka

Deserowe ciemne:
1.Wostorg Krasnyj 2.Rozowyj Timur 3.Izjuminka 4.Nadieżda Azos 5.Riszelie (CK-73)

A mógł byś zdzichu powiedzieć czy porównywałeś z Nero Kodrianką Ajwazem V25/20 (i całą resztą tych obecnie "naj")
Bo właśnie się zastanawiam jak te nowości wszystkie wypadają na tle tych "obecnie naj" :)

pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 21:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Za wschodnią i południową granica egzystują jeszcze takie synonimy: Awgustin, Fenomen i Plewen Ustojczywyj. Googlałem bardzo długo na ten temat ale nikt ani na Węgrzech, ani w Czechach, ani w Słowacji, ani w na Ukrainie, ani w Rosji nie posługuje się innymi nazwami np Regina jaką lansuje R.Myśliwiec. Ja kupiłem sadzonkę V 25/20 z etykietką Fenomen to na niego głosuję.

OK! No to 7 pkt dla V 25/20 :lol:
Janusz

PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 21:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="KubaSz"]
A mógł byś zdzichu powiedzieć czy porównywałeś z Nero Kodrianką Ajwazem V25/20 (i całą resztą tych obecnie "naj")
Bo właśnie się zastanawiam jak te nowości wszystkie wypadają na tle tych "obecnie naj" :)
pozdrawiam

Niestety nie zdążyłem tych odmian porównać - za późno zjawiłem się na Ukrainie i z owoców pozostały tylko resztki. Stąd trochę się wsparłem na zdaniu kilku osób co do poszczególnych odmian. Zresztą trochę rozpytywałem jak byłem na miejscu.
Nalezy je jednak przetestować solidnie w naszych warunkach - zbliżone do naszych warunków klimatycznych mają tylko Bogdanowie - jeden mieszka w Javorivie, niestety urwał mi się z nim kontakt a drugi to p.Bogdan Pavlij z Lwowa i jego zdanie jest dla mnie bardzo cenne.

Taki Wostorg Krasnyj - jak dla mnie jedna z najsmaczniejszych odmian jakie jadłem, ale jadłem w Ługańsku i trochę to on sobie na krzaku powisiał.

Co do Kodrianki - znajomy z Ługańska przymierzał się do wykarczowania tej odmiany - jemu zależy na sprzedaży owoców, a akurat ta odmiana ma skłonność do osypywania sie owoców a zatem niezbyt wysoką wartość rynkową.
Ajwaz - jak to mi napisał Igor - taka sobie odmiana - nic szczególnego.

W tym roku zamierzam pojechać na Wschód w lecie aby popróbować tych nowości w większej ilości. Mam nadzieję, że może uda mi się sprowadzić trochę owoców na którąś z Konferencji Winoroślarskich - może do Środy Sląskiej? Ale z tym mogą być problemy ze względu na prawo.

Nie wpisywałem do rankingu najnowszych odmian typu Arkadia Muskatnaja czy Kiesza Muskatnyj których jeszcze nie zakupiłem a które mogą być jakimś przebojem. Ale czy będą to się okaże dopiero za jakiś czas.

Z drugiej strony - wino które mnie najbardziej smakowało to wino z izabielnych sortow i wino z Miękinii do niego się nawet nie umywało.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 00:00 
Ekspert
Ekspert

Wydaje mi się ,że umieszczanie w rankingu odmian , tych które nie owocują (przynajmiej narazie) w naszych winnicach , czy ogrodach mija się po prostu z celem. Chwała Ci Zdzichu za propagowanie ukraińskich nowości , ale z tego co zrozumiałem smak niektórych odmian znasz tylko z opowieści :? Chyba nie o to chodziło w tym przedsięwzięciu.
Czy ktoś jeszcze może porównać podarok Zaporożu i Irinkę do V25/20 czy frumoasa albae , lub rozowyj Timur do nero :?:

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 00:04 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"][quote="Maciej"]
1. Cabernet Sauvignon (bo lubię, a na Dolnym Sląsku dojrzewa. Nawet jeśli nie co roku, to wino da się z niego zrobić piękne)

No tylko pozazdrościć mieszkańcom Dolnego Śląska :lol:
Och żeby na Górnych Łużycach też tak było :roll: :roll: :roll: :evil:

Heniek Heniu, :!: nie wpadaj w kompleksy, bo co my mamy powiedzieć gdy mieszkamy za wschodnim brzegiem Wisly :!: :?: :!: :?: :!: :?: :!: Czy zostaje nam tylko porzeczka i ryż :?: :?: :?:

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 07:43 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="olmek"]Wydaje mi się ,że umieszczanie w rankingu odmian , tych które nie owocują (przynajmiej narazie) w naszych winnicach , czy ogrodach mija się po prostu z celem.

Dlaczego?
Co za różnica czy powołujemy się na kubki smakowe swoje czy znajowych? To i to całkowicie subiektywna ocena :)
A właśnie za 2-3 lata te nowości powinny być do zdobycia to akurat wtedy kiedy by mi zaowocowała dziś zasadzona kodrianka, więc zostawił bym pare miejsc w winniczce które by czekały, bo po co mam sadzić zeby karczować nie próbując owoców ;)

pozdrawiam

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 09:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Wydaje mi się ,że umieszczanie w rankingu odmian , tych które nie owocują (przynajmiej narazie) w naszych winnicach , czy ogrodach mija się po prostu z celem. Chwała Ci Zdzichu za propagowanie ukraińskich nowości , ale z tego co zrozumiałem smak niektórych odmian znasz tylko z opowieści :? Chyba nie o to chodziło w tym przedsięwzięciu.
Czy ktoś jeszcze może porównać podarok Zaporożu i Irinkę do V25/20 czy frumoasa albae , lub rozowyj Timur do nero :?:

pozdrawiam

Kuba

Widzisz Kuba - dlatego napisałem na początku mego postu - skoro to tylko zabawa...
Dodatkowo zmotywował mnie Janusz:
[quote="Janusz"]
1. Każdy zarejestrowany uczestnik forum zgłasza po 5 kolejno najlepszych wg jego opinii odmian w następujących kategoriach:
...
Życzę przyjemnej zabawy. :lol:
Janusz
Niestety V25/20 jeszcze u mnie nie owocuje, podobnie jak Frumoasa Albae i jedyne co mógłbym zrobić to umieścić w rankingu odmiany, które u mnie owocują ale są to odmiany których promować nie chcę - jako deserowych. Natomiast chcę promować odmiany co do których osoby z którymi rozmawiam są zgodne w opiniach i do tego wiarygodne.
Ponadto mam nadzieję, że niektóre z wymienionych przeze mnie odmian będą szerzej dostępne w sprzedaży już jesienią - oczywiście po przystępnych cenach.
Zdecydowanie więcej będę wiedzieć jesienią, ale wtedy ten ranking będzie już zamknięty.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 10:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="KubaSz"][quote="olmek"]Wydaje mi się ,że umieszczanie w rankingu odmian , tych które nie owocują (przynajmiej narazie) w naszych winnicach , czy ogrodach mija się po prostu z celem.

Dlaczego?
Co za różnica czy powołujemy się na kubki smakowe swoje czy znajowych? To i to całkowicie subiektywna ocena :)

Masz rację , w każdym przypadku będzie to subiektywna ocena , ale zauważ ,że ukraińskie odmiany były oceniane na Ukrainie. Niby klimat podobny , ale nie taki sam. Równie dobrze można było przepisać po 5 najlepszych odmian z rankingów ukraińskich. Ale skoro to zabawa , to dlaczego nie :wink:

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 10:34 
Ekspert
Ekspert

Przy duzej liczbie typujących i tak te odmiany Zdzicha znajdą sie w rankingu w ogonie stawki gdyż tylko on je docenił.
A takie Nero na przykład - niemal każdy je punktuje.... :lol:
Janusz
PS
Oczywiście to tylko zabawa :lol:
J.

PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 10:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]Przy duzej liczbie typujących i tak te odmiany Zdzicha znajdą sie w rankingu w ogonie stawki gdyż tylko on je docenił.

I tak powstanie niezamierzona antyreklama tych odmian , oczywiscie dla tych , którzy nie śledzą tematu a jedynie obejrzą wyniki rankingu :lol:

pozdrawiam

Kuba

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1