Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 23:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2006, 18:36 
Ekspert
Ekspert

W naszej zabawie wzięło udział 20 uczestników.
Świadczyć to może tylko o tym, że tylko nie wielu z blisko 600 zarejestrowanych forumowiczów ma wieloletnie doświadczenie w uprawie winorośli i może się podzielić swoimi ocenami odmian. :cry:
Jednakże wśród tych 20 osób też rozrzut opinii jest bardzo znaczny. Wystarczy powiedzieć, że ogółem zgłoszono aż 114 odmian!!! A w tym np. Pinot Noir, Mueller Thurgau, Phoenix, Rondo, Sevar, Biancę jako najlepsze odmiany deserowe.
Za ciekawostkę można też uznać to, że nikt, ale to nikt w żadnej kategorii nie zgłosił tak popularnego Aldena (Roman – Ty sobie zmień nick! :wink: )
Ranking jest bardziej wykładnią tego co uprawiamy (przypadkowo zdobyte lub modne) a nie planowego nasadzania najlepszych odmian.

Dla porządku podaję w kolejności większą liczbę laureatów w poszczególnych kategoriach:
1. Deserowe jasne: V 25/20, Arkadia, Prim, Muskat Letni, Polar, Iza Zaliwska, Skarb Pannonii, Perła Zali,
2. Deserowe ciemne: Nero, Kodrianka, Festivee, Iliczewskij Rannij, Agat Doński, Ajwaz
3. Beznasienne: Canadice, Einset Seedless, A 1704, Jupiter, Venus,
4. Wino białe: Bianca, Muskat Odesski, Seyval Blanc, Riesling, Hibarnal, Goecseji Zamatos
5. Wino czerwone: Rondo, Regent, Pinot Noir, Gołubok, Marechal Foche, Wiszniewyj Rannij, Iliczewskij Rannij

I to by było na tyle. Jeżeli będą jakieś pytania dotyczące rankingu to oczywiście odpowiem.
A ranking powtórzymy za rok.
Janusz
PS
No i jeszcze zastanawiają takie niespodziewanie wysokie miejsca w rankingu Pinot Noir i Rieslinga jakby je masowo uprawiano.
A może to wyraz jakiejś tęsknoty do klasycznych odmian....?
J.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2006, 18:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]szcze zastanawiają takie niespodziewanie wysokie miejsca w rankingu Pinot Noir i Rieslinga jakby je masowo uprawiano.

Rieslinga można policzyć na parę hektarów, Pinot Noir trochę mniej ale są oba :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2006, 19:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]
Rieslinga można policzyć na parę hektarów, Pinot Noir trochę mniej ale są oba :lol:
Heniek

Myślisz, że jeszcze są???? :wink:
Janusz

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2006, 19:22 
Ekspert
Ekspert

Z tego co wiem to jeszcze są :D . Riesling w zachodniej Polsce praktycznie nie ucierpiał, w końcu to jedna z najbardziej wytrzymałych vinifer, a Pinot Noir tegoroczny może być bardzo dobrym winem - przy małym obciążeniu krzewów :lol: Szkoda tylko że będzie go stosunkowo mało :wink:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2006, 19:40 
Ekspert
Ekspert

No to ja jako mało doświadczony w uprawie wieloletniej pytam kto ma jeszcze na zbyciu parę patyków gwiazdy rankingu V25/20? Chętnie się nimi zaopiekuję.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2006, 23:52 
Kiper
Kiper

[quote="Janusz"]W naszej zabawie wzięło udział 20 uczestników.
Świadczyć to może tylko o tym, że tylko nie wielu z blisko 600 zarejestrowanych forumowiczów ma wieloletnie doświadczenie w uprawie winorośli i może się podzielić swoimi ocenami odmian. :cry:
Jednakże wśród tych 20 osób też rozrzut opinii jest bardzo znaczny. Wystarczy powiedzieć, że ogółem zgłoszono aż 114 odmian!!! A w tym np. Pinot Noir, Mueller Thurgau, Phoenix, Rondo, Sevar, Biancę jako najlepsze odmiany deserowe.
Za ciekawostkę można też uznać to, że nikt, ale to nikt w żadnej kategorii nie zgłosił tak popularnego Aldena (Roman – Ty sobie zmień nick! :wink: )
Ranking jest bardziej wykładnią tego co uprawiamy (przypadkowo zdobyte lub modne) a nie planowego nasadzania najlepszych odmian.

Dla porządku podaję w kolejności większą liczbę laureatów w poszczególnych kategoriach:
1. Deserowe jasne: V 25/20, Arkadia, Prim, Muskat Letni, Polar, Iza Zaliwska, Skarb Pannonii, Perła Zali,
2. Deserowe ciemne: Nero, Kodrianka, Festivee, Iliczewskij Rannij, Agat Doński, Ajwaz
3. Beznasienne: Canadice, Einset Seedless, A 1704, Jupiter, Venus,
4. Wino białe: Bianca, Muskat Odesski, Seyval Blanc, Riesling, Hibarnal, Goecseji Zamatos
5. Wino czerwone: Rondo, Regent, Pinot Noir, Gołubok, Marechal Foche, Wiszniewyj Rannij, Iliczewskij Rannij

I to by było na tyle. Jeżeli będą jakieś pytania dotyczące rankingu to oczywiście odpowiem.
A ranking powtórzymy za rok.
Janusz
PS
No i jeszcze zastanawiają takie niespodziewanie wysokie miejsca w rankingu Pinot Noir i Rieslinga jakby je masowo uprawiano.
A może to wyraz jakiejś tęsknoty do klasycznych odmian....?
J.

Janusz myślę, że za wcześnie zakończyłeś i podsumowałeś akcję z tym rankingiem!?!? Nie ma co czekać do przyszłego roku by zakończyć akcję. Proponuję akcję stałą tzn. robić podsumowanie zgłaszanych propozycji w cyklu rocznym, bo tak jak i każdy tak i Ty zauważyłeś, że różne bywają warunki klimatyczne w róznych latach dla naszych latorośli. Przyjety przez Ciebie sposób rozliczenia w tak krótkim czasie nie uwzględnia naszych uwarunkowań klimatycznych. Jak byś z tym się nie zgodził to jestem otwarty na dyskusję. Dlatego proponuje kontynuować Twoją inicjatywę, bez ograniczeń w czasie. Wydaje mi się i wiem, że dotychczasowe opinie zostaną zweryfikowane przez minioną cięzką zimę, co w znaczny sposób zweryfikuje dotychczasowe opinie o preferowanych odmianach. Zważ jeszcze na to, że część z forumowiczów (jak i ja ) dopiero teraz po tej ciężkiej zimie może zdobędzie jakąś praktykę w uprawie w tych ekstremalnych warunkach i efekty będą widoczne za kilka miesięcy. I !!! Dopiero wtedy możemy podyskutować o swoich osobistych spostrzeżeniach w tym temacie. A ranking ma chyba służyć dla przyszłych pokoleń polskich winodradników. Prawda ??? Bo dla nas to już chyba jest przeważnie czas przeszły :?: :?: :?: Moze nie aż tak do końca :P :P :P

PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 00:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"]
Proponuję akcję stałą tzn. robić podsumowanie zgłaszanych propozycji w cyklu rocznym,

No i tak bedzie. Teraz mamy opinię po 2005 roku. Za rok będzie po 2006, itd. :lol:
Cytuj:
Przyjety przez Ciebie sposób rozliczenia w tak krótkim czasie nie uwzględnia naszych uwarunkowań klimatycznych.

Uwzględnia wszystko bo nie uściśla żadnych kryteriów. :lol:
Cytuj:
Wydaje mi się i wiem, że dotychczasowe opinie zostaną zweryfikowane przez minioną cięzką zimę, co w znaczny sposób zweryfikuje dotychczasowe opinie o preferowanych odmianach.

I to nam wyjdzie za rok :lol:
Cytuj:
A ranking ma chyba służyć dla przyszłych pokoleń polskich winodradników. Prawda ???

Bez przesady. Ma służyć kompletnym amatorom zadającym czesto pytania o najlepsze odmiany.
No to mają najlepsze wg nas odmiany. :lol:
Janusz

PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 16:53 
przedszkolak
przedszkolak

Janusz napisal; ''''
Cytuj:
Za ciekawostkę można też uznać to, że nikt, ale to nikt w żadnej kategorii nie zgłosił tak popularnego Aldena
Gdy pytalem jakich odmian nie sadzic, Janusz radziles; Poznych. Wiec skad ta gloryfikacja aldena? Pozdrawiam. bolek22

PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 17:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="bolek22"] Gdy pytalem jakich odmian nie sadzic, Janusz radziles; Poznych. Wiec skad ta gloryfikacja aldena

Nie gloryfikuję. Kpię!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Janusz

PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 17:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"][quote="bolek22"] Gdy pytalem jakich odmian nie sadzic, Janusz radziles; Poznych. Wiec skad ta gloryfikacja aldena

Nie gloryfikuję. Kpię!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Festivee też późne i proszę jak wysoko w rankingu :D

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 18:55 
Ekspert
Ekspert

Festive nie jest takie późne jak Alden. Dojrzewa jakieś 3 tygodnie przed Aldenem. No i jeszcze pewna różnica w smaku - coś jak niebo, a ziemia :wink:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 19:33 
mistrz
mistrz

W młodości to ja byłem przed Festivee...Hohoooo.. Teraz juz nie to zdrowie, to i spózniam się...Ale niejedna mówi,że smakuję lepiej, niż jakiś Nero czy Ajwaz...Im Alden starszy, tym korzeń twardszy!
ALDEN

PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 20:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Festive nie jest takie późne jak Alden. Dojrzewa jakieś 3 tygodnie przed Aldenem. No i jeszcze pewna różnica w smaku - coś jak niebo, a ziemia :wink:

Heniek

No to jest duża nieścisłość w opisach odmian. Obydwa mają ponoć dojrzewać w podobnym terminie. 3 tygodnie różnicy to dosyć dużo :?
Mam nadzieję ,że w tym roku sam zweryfikuję termin dojrzewania festivee(w ubiegłym sezonie opadły mi wszystkie zawiązki :cry: ) , z tym ,że może dojrzeć wcześniej , bo rośnie przy nasłonecznionej ścianie.

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 23:15 
Kiper
Kiper

[quote="Alden"]Im Alden starszy, tym korzeń twardszy!
ALDEN
Nie chwal się. 8O 8O 8O
Bo może okazać się nie twardszy, ale SPRÓCHNIAŁY :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 08:14 
Kiper
Kiper

[quote="SBYSZEG"][quote="Alden"]Im Alden starszy, tym korzeń twardszy!
ALDEN
Nie chwal się. 8O 8O 8O
Bo może okazać się nie twardszy, ale SPRÓCHNIAŁY :lol: :lol: :lol:
No i jak sie do tego filoksera dobierze ... :) :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1