Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 15:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2022, 18:57 
Kiper
Kiper

Jak co roku zrobiłem, mimo że tradycja zanikła.
Poniżej w kilku słowach i punktacji 0...10 klasyfikacja tego co u mnie sobie rośnie.

Podsumowanie sezonu

PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2022, 20:39 
Ekspert
Ekspert

No Grzegorz, to co zrobiłeś i pokazałeś to wielki szacun. Wspaniała kolekcja, tylko pozazdrościć, chociaż wiem bardzo dobrze ile kosztuje pracy i opieki przy prowadzeniu winnicy z setką odmian.
To nie jest szpaler jednego Regenta czy Solarisa, wielorodność odmian wymaga podwójnej uwagi. Dzięki za opisy.

PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2022, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Szacun,Grzegorzu. :clap:

PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2022, 12:45 
przedszkolak
przedszkolak

Moje Uznanie za ranking i opisy :thumbup:

PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2022, 14:44 
Kiper
Kiper

.. a zaczynałeś od przydomowej winniczki na 32 krzewy :lol: :clap:

PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2022, 15:36 
Kiper
Kiper

wolq napisał(a):
.. a zaczynałeś od przydomowej winniczki na 32 krzewy :lol: :clap:

Sam wiesz jak to się łapie tzw. bakcyla ;). Ale to nie jest bardzo szkodliwe. Małżonka tylko od czasu do czasu robi ci awanturę ale za to jest okazja do nieograniczonej aktywności fizycznej :lol:

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2022, 09:13 
Ekspert
Ekspert

Jakbym miał oceniać odmiany za bieżący rok (nie było mrozów w zimie, nic nie wymarzło, nie było majowych przymrozków, początek roku był bardzo obiecujący, a końcówka, od 25 lipca - rekordowo mokra, z opadami 200% normy) ...

Czerwone
Nr 1 - Cabernet Dorsa - plenność duża, wymaga ograniczenia, parametry dobre, w miarę kulturalny wzrost, który wychamował przy końcu wegetacji. Owoce najzdrowsze. Wino świetne.
Nr 2 - Dornfelder - bardzo duży plon, ale wzrost bardzo silny i przez to pracochłonny w uprawie, wadą jest także niska zawartość cukru
Nr 3 - Regent - przy takiej pogodzie 20% plonu zniszczona przez pękanie, gnicie, następujące infekcje muszek i SzP
Poza skalą:
Roesler - przy takiej pogodzie 80% plonu zniszczona przez pękanie, gnicie, następujące infekcje muszek i SzP. W zasadzie, jak to się powtórzy w przyszłym roku, to do wykopania

Białe/Różowe
Nr 1 - Solaris - jakbym miał oceniać po opiniach osób pijących moje wina, to demokratycznie Solaris by dostał pierwsze miejsce za najlepsze wino. Do tego w uprwie bez problemowy. Ja wolę wytrawne, ale demokracja to demokracja ;-)
Nr 2 - Panonnia - po tym roku pokazała bezproblemową uprawę i dobrze rokujące wino.
Nr 3 - Chardonnay - odmiana późna, ale zdrowotnie lepiej od Pinotów a parametry takie same. Wino - wiadomo.
Nr 4 - Johanniter - problemy z infekcjami SzP. Poza tym świetna odmiana i świetne wino. Czytając wiele opinii i widząc wiele relacji z uprawy, wydaje mi się ża na piaszczystej, uboższej ziemi sprawdza się lepiej, gdyż ma luźniejsze grona, nie ma problemu z SzP i szybciej dojrzewa.
Nr 5 - Pinot Blanc - odmiana póżna i podatna na SzP. Do tego rośnie bardzo silnie. Paramtery takie jak Chardonnay i wino potęga.
Poza skalą:
Pinot Gris - uprawowo tak jak Pinot Blanc, a jednak wina jakie piłem nie zachwycały
Cserszegi Fuszeres - znowu problem z uzyskaniem parametrów; mimo znacznego przetrzymana na krzewach 19 Brix, TA 9,5 - za słabo na wino odmianowe. Przez miesiąc wiszenia na krzewie, od 10 września do 10 października, parametry nic się nie zmieniły.
Souvignier Gris - zdecydowanie za późny, późniejszy od Rieslinga.
Hibernal - zdecydowanie za późny
Sauvignon Kretos - spleśniał mi w 100% przed dojrzeniem, ani grona nie zebrałem

Co do późnych odmian, to Souvignier Gris czy Hibernal są wyraźnie późniejsze od Chardonnay/Pinot Blanc. Plon w kg na krzew taki sam. Wolę się pomęczyć z VV...

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2022, 10:20 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, w zasadzie przedstawiłeś ranking niezadowolenia, ale to dobrze, bo same pochwały nie do końca przedstawiają charakterystykę odmiany.
U mnie sytuacja podobna co do dwóch odmian; Hibernal i Cserszegi Fuszeres. Przy złej jesieni zbyt późne i nie dojrzewają, Hibernal jeszcze złapie cukier ok, 23Bx, CF wysokie kwasy, a cukier< 19Bx.

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2022, 11:45 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Roesler - przy takiej pogodzie 80% plonu zniszczona przez pękanie, gnicie, następujące infekcje muszek i SzP. W zasadzie, jak to się powtórzy w przyszłym roku, to do wykopania

Ciężkie jest życie winoogrodnika :lolno: tyle co posadziłem rządek w ubiegłym roku.
Ja w przyszłym pozbywam się za to Pinot Noir Precose, Lubię wina z tej odmiany ale nie na moje siedlisko. Zbyt wrażliwa i wszystko jej szkodzi i mróz i choroby, owocowanie raz na 10 lat.

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2022, 12:32 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Czerwone
Nr 1 - Cabernet Dorsa - plenność duża, wymaga ograniczenia, parametry dobre, w miarę kulturalny wzrost, który wychamował przy końcu wegetacji. Owoce najzdrowsze. Wino świetne.
Nr 2 - Dornfelder - bardzo duży plon, ale wzrost bardzo silny i przez to pracochłonny w uprawie, wadą jest także niska zawartość cukru
Nr 3 - Regent - przy takiej pogodzie 20% plonu zniszczona przez pękanie, gnicie, następujące infekcje muszek i SzP
Poza skalą:
.

W zasadzie mogę się podpisać w 100%. Na samym końcu dodałbym tylko Rubineta, któremu wyjątkowo u mnie nie pasuje.
Z białych to w tym roku nr 1 Muscaris. Solaris u mnie przy mokrej pogodzie szybko plesnieje. W tym roku wcześniejszy zbiór. Mam wytrawnego i jest spoko. Nr 3 Johanniter z tymi samymi problemami co u Zbyszka. Panonia dobrze roku, ale dopiero był kontrony plon.

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2022, 13:46 
czeladnik
czeladnik

W mojej lokalizacji obecny rok był najlepszy od kiedy mam zbiory.

Nr 1. Hibernal dojrzał z idealnymi parametrami, a pogoda pozwalała przetrzymać nawet dłużej,
Nr 2 Solaris (Solaris to Solaris nie ma co dużo pisać, nic spektakularnego)
Nr 3 Cab. Cantor ( pracochłonny w uprawie, bardzo się rozkrzycza i często trzeba podwiązywać, ale nie ma dużych przyrostów)

McGr3gor wspominał, że wycina Pinot Noir Precoce. U mnie niestety też pójdzie pod szpadel 50 krzewów, ponieważ co roku zajadają się nim osy i niestety żadne pułapki nie pomagają. PNP u mnie dojrzewa przed Regentem.

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2022, 20:37 
Ekspert
Ekspert

Też zrezygnowałem z PNP. Co roku coś z nim było nie tak... A jak raz udało mi się zebrać i zrobić wino odmianowe, to takie niefajne wyszło, z jakimś czereśniowym, utlenionym aromatem... Ale to było chyba moja wina, bo za długo w miazdze trzymałem i utleniłem.

PS. Pisać Koledzy, co tam komu się sprawdziło a co nie... Już pewnie i wino popróbowane było...

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2022, 22:06 
Ekspert
Ekspert

Ten rok mimo wysokich temperatur parametry nie były oszałamiające. Jak na tak późny zbiór kwasowość była za wysoka za wyjątkiem Messiasa.
Teraz ranking:
Czerwone
1 Cabernet Dorsa. W tym roku nawet nie łapał mączniaków co w poprzednich latach się zdarzało. Wino jak zwykle trzyma klasę.
2 Messias Jedyny z przyzwoitą kwasowością. W tym roku pierwsze odmianowe(mini nastaw) Na razie wygląda nieźle.
3 Regent U mnie żadne robactwo go nie rusza. Minimalnie mp próbował ale podstawowa ochrona dała radę. Wino robię z dodatkiem Ronda. W tym roku żadnych absmaków na razie nie czuję.
W białych rankingu nie robię bo mam w zasadzie tylko Johannitera. Inne odmiany kolekcyjne. Hibernala wykopałem bo u mnie nie dojrzewał. Panonia może zaowocuje za 2 lata.

PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2022, 08:04 
czeladnik
czeladnik

U mnie z kolei najzdrowiej wyglądały owoce roeslera(k.125aa) i regenta,w zasadzie cały plon zdrowy.Same krzewy też bez oznak chorób w tym sezonie.Z regenta zrobione odmianowe, a roesler poszedł do cuvee.
Za nimi zweigelt(binova) - krzewy utrzymane w zdrowiu, owoce przed zbiorem były atakowane przez szerszenie i przez to był mały odpad, ale poza tym było dobrze, odmianowy nastaw zrobiony.
Dalej pnp(s04) - krzewy zdrowe cały sezon, w esadzonce przestrzegali,że trudna w uprawie - póki co pod tym względem luzik, ale owoce masakrowane przez robactwo i później to wszystko zaczynało śmierdzieć na krzewach, możliwe,że po prostu zbyt wczesna odmiana u mnie - może będę musiał wcześniej zbierać owoce, albo uskutecznić pułapki na osy. Nastaw odmianowego zrobiony, więc na razie nie myślę o wykopkach(chociaż chciałem przenieść pnp w inne miejsce).
Na końcu rubinet, nie dopilnowałem go i pod koniec września złapał na liściach m.prawdziwego,ale ubity, strat nie narobił, poza tym odmiana strasznie się u mnie zagęszcza, owoce przetrzymałem do 15 października (wydaje mi się,że tydzień za późno) na krzewach i zaczynały się już wtedy rozpadać, niski cukier 19,5blg, nastaw cuvee roesler-rubinet zrobiony.
Odmiany, które jeszcze nie owocowały lub miały owocowanie symboliczne: Acolon i krasień zdrowy cały sezon,rośnie silnie.Monarch to samo, owocowanie symboliczne 20bx, owoce zdrowe.Zweigelt signum bez chorób.Dunaj jako pierwszy złapał m.prawdziwego w lipcu (drugi i ostatni był rubinet pod koniec września), przyrosty bez szału.Panonia i johanniter rośnie zdrowo i bez chorób, bez owocowania w tym roku.

PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2022, 08:32 
Ekspert
Ekspert

pjetrof napisał(a):
Zbyszku,
W Twojej fenologii to faktycznie widać, ale opis w główej tabelce po prawej stronie głosi że termin dojrzewania to 1-10.10 dla Hibernala (przy SAT 2550-2650) a dla Johannitera 5-15.10 przy SAT 2650. Jak czytałem to dobierając odmiany to używałem tego podsumowania i uznałem że jednak Johanniter jest późniejszy więc nie ma sensu się bawić. A przetestowane wina z Hibernala (min. Twoje w Żarkach sprzed pandemii) utwierdziło mnie w wyborze ;)
To nie czepialstwo, ale w tej sytuacji może te daty w tabelce dobrze by było ze sobą zamienić? Wydaje mi się, że będzie wówczas bardziej spójne z podaną przez Ciebie fenologią.

To wszystko zależy od siedliska. U mnie hibernal nie dojrzewał a Johanniter dojrzewa z przyzwoitymi parametrami.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1