Teraz jest piątek, 26 września 2025, 19:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 27 listopada 2019, 14:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2412
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
CZERWONE

1. Regent – nr 1 za całokształt oraz za to, że drugi rok z rządu udało mi się zrobić poprawne, pijalne wino. Pijalne, to znaczy takie, że nie wstyd je na stół postawić lub też samemu ze smakiem wypić butelkę przy weekendzie.
Poza tym Regent ma bardzo ważne cechy, tj późny start na wiosnę, odporność na choroby, dobre dojrzewanie. W tym roku zbiory 23.09, Brix 21,2, TA 7,5, pH 3,45, obciążenie 2,6 kg. Cukru mogłoby być więcej, ale nie jest źle. Zdecydowanie najlepszy kompromis między łatwością uprawy a dobrym winem. W przyszłym roku jednak spróbuję go mniej obciążyć.

2. Pinot Noir Precocce – wino bardzo mi smakuje, ma taki szlachetny smak i przyjemny aromat. Ta odmiana u mnie owocuje co rok przy obciążeniu 1,5-2 kg. Parametry dobre, chociaż cukier dość niski (20-21 Brix). Wadą tej odmiany jest zbyt szybkie dojrzewanie, przez co atakują ją owady oraz podatność na choroby i „rodzynkowanie” jagód. Rośnie silnie, zagęszcza się, na choroby dość podatna odmiana. U mnie bez okrywania przez ostatnie 5 zim nie przemarzła ani razu.

3. Dornfelder – owocuje i dojrzewa co roku, przy b. dużych gronach i obciążeniu koło 4 kg. Niestety cukier niski, przy dużym obciążeniu 18Brix, maksymalny cukier jaki miałem z 6 lat owocowania to było 20 Brix przy 2 kg.. Odmiana szybko gubi kwas, więc na polskie warunki jest przydatna. Można zrobić z niej dobre wino czerwone, a także bardzo dobrze nadaje się na różowe. Niestety, odmiana podatna na mączniaki. Pleśni nigdy na owocach nie zanotowałem. No i co by nie było, to 100% Vinifera, która u mnie co roku dobrze owocuje i nie przemarza. W tym roku zrobiłem bardzo obiecujące wino różowe. W przyszłym roku testy – inne zielone cięcie w celu mniejszych jagód i mniejszego owocowania.

4. Rondo – całkiem dobra odmiana. Dojrzewa, przy opryskach nie choruje. Daje nawet dobre wina. B. dobry partner do Regenta. Niestety ma 2 bardzo duże wady: startuje najwcześniej, 2x całkiem mi ją wymroziły wiosenne przymrozki; oraz nadmierny wzrost, największy ze wszystkich odmian. Przez to odmiana wymaga dużo pracy. Do tego żeby uzyskać dobre wino, trzeba bardzo ograniczać plonowanie (do max 2,5 kg na krzew) co jeszcze potęguje wzrost. Liście ogromne, zagęszcza się.

Bez punktów: Roesler i Reberger – w tym roku owocowały bardzo ładnie, dojrzewanie poprawne. Niestety we wrześniu dostały zamierania szypułek jako jedyne odmiany na winnicy. Może to z powodu wielkich i częstych opadów, może niedoborów – nie wiem.

W 2020 szykuje się pierwsze kontrolne owocowanie odmiany Dunaj – więc sprawdzę informacje na temat podatności na choroby tej odmiany i jakości wina…

BIAŁE

1. Tutaj czekam na porządną odmianę na białe, wytrawne wino…

2. Johanniter – Pierwszy raz zrobiłem odmianowe, wytrawne – i ma zadatki piękne wino, smaczne, żeśkie, kruche, które na gardle i podniebieniu pozostawia przyjemny smak. Jednak mało aromatyczne. Może to jeszcze kwestia młodych krzewów... Niestety łapie SzP. Odmiana wcześniejsza od Hibernala, schodzi z kwasem do właściwego poziomu pod koniec września. U mnie rośnie na SO4 i ma bardzo duże grona.

3. Hibernal – co roku go „trenuję”. I co roku prawie mi wychodzi – tzn. jednak co roku jakieś błędy robię. Odmiana trudna, ponieważ dojrzewa bardzo późno, w zasadzie trzeba ją trzymać na połowy października i później i tak typowa kwasowość to 10-11 g/l u mnie. Jednak odmiana jest bardzo obiecująca, wino aromatyczne, smaczne, bez absmaków. Przy opanowaniu kwasowości bardzo nadaje się na wina wytrawne. W tym roku zastosowałem zimną macerację 48 h, wino dostało dużo ciała, ale nie ma goryczki. Przy utrzymaniu w ryzach MRz – odmiana ta jest bardzo zdrowa, a szczególnie nie łapie SzP.

4. Nektar – wcześniejszy i bardziej aromatyczny niż Cserszegi. Jagody i grona większe, żółto/złote. W tym roku 20.09 miał 21 Brix, TA 7,5, pH 3,4. Wino z Nektara i Cserszegi jest w typie aromatycznym, muszkatowym – raczej wymaga cukru resztkowego na wino minimum półwytrawne. Także na porządne, białe wytrawne wino chyba się nie nadaje.
Cserszegi Fueszeres – późniejszy, mniej aromatyczny, jagody mniejsze, różowe. 20.09 miał 20,5 Brix, TA 10,5, pH 3,3. Zobaczymy w przyszłym roku, na już mocniejszych krzewach jak będzie z parametrami i winem. Odporność na choroby bardzo dobra.
Do sprawdzenia jak będą się zachowywały starsze krzewy.

5. Solaris – w tym roku obciążyłem go na 3,5 kg. Po 7-8 latorośli na krzew, bez redukcji gron. Spowodowało to lekko mniejszy wzrost. Krzewy mimo to dojrzały na 25 Brix, przy poprawnym kwasie i aromatach. Wino – mocne, aromatyczne, półsłodkie. Z charakterystycznym nieco pikantnym posmakiem. Przy poprawnym wykonaniu ma swoich zdecydowanych zwolenników. Niestety, w zacienieniu i gąszczu gron – Solaris ma pewne skłonności do łapania MP na jagodach w fazie grochu, oraz SzP pod koniec dojrzewania. Co roku się biję z myślami – ale jak piję to wino – to wniosek jest jeden – Solaris zostaje

Bez punktów: Seyval Blanc – w tym roku niski cukier i infekekcja mocna SzP. Wino jest dość neutralne, ale fajne, mineralne, kwasowe. Chyba można się dopracować właściwej technologii i zrobić z tej odmiany dobre wino. Niestety, ja już tą odmianę wykopałem.

W 2020 szykuje się pierwsze owocowanie Chardonnay, w dwóch klonach, aromatycznym Fr155, oraz szampańskim L95. Ciekawy jestem, czy uda mi się uzyskać odpowiedni plon i zrobić wino… No i co to będzie za wino ? Poszukuję odmiany na szlachetne, białe, wytrawne wino…

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2019, 14:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5535
Lokalizacja: Łódź i okolice
ZbyszekTW napisał(a):
Johanniter – Pierwszy raz zrobiłem odmianowe, wytrawne – i ma zadatki piękne wino, smaczne, żeśkie, kruche, które na gardle i podniebieniu pozostawia przyjemny smak. Jednak mało aromatyczne. Może to jeszcze kwestia młodych krzewów..

Zbyszku dodaj do Johannitera 5-10% Jutrzenki.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 listopada 2019, 14:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Bardzo ciekawe zestawienie. Co do Hibernala, to w tym roku zbiór wypadł mi aż w listopadzie. Ale zwykle ma tendencje do łapania SzP.
Ale fakt, że mimo czasem bardzo wysokiej kwasowości, wino coś w sobie ma.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 grudnia 2019, 11:38 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 13 listopada 2015, 22:37
Posty: 88
Lokalizacja: Zduńska Wola
Witam wszystkich.

Może jeszcze któryś z bardziej doświadczonych kolegów poda swój ranking na rok 2019?
Trochę tego mało.

Są pewnie tacy, których to może nie interesuje, lub uważają to za bezsensowne, lecz ja się do nich nie zaliczam. Przypuszczam, iż kilku takich jak ja się napewno jeszcze znajdzie.
Jeżeli chodzi o mnie, to szczególnie interesują mnie oceny poszczególnych użytkowników forum, nawet bez całościowego podsumowania.
Sam narazie nie mam się czym pochwalić więc z tego powodu nie mogę podać swoich typów.

Pozdrawiam

-- środa, 4 grudnia 2019, 11:38 --

Prośba do adminów!!!

Czy jest możliwość aby wątek Ranking odmian 2019 przenieść na samą górę strony?
Mam wrażenie że brak odzewu wśród kolegów z forum nie wynika tylko z niechęci, ale również przez to, iż jest to nieczytelne. Po kliknięciu zakładki Rankingi Odmian ciężko jest się połapać co jest najbardziej aktualne.

A teraz informacja dla forumowych kolegów.
Naprawdę bardzo mi zależy na Waszych ocenach.
Mam nadzieję że nie będzie już dyskusji na temat słuszności, sposobu przeliczania, itp.
Liczby w rankingu i samo podsumowanie mi osobiście nie są zupełnie potrzebne. Chcę się tylko dzięki temu rankingowi dowiedzieć jak u poszczególnych kolegów spisują się uprawiane przez nich odmiany.
Wnioski każdy może wysunąć sam bez szczegółowej analizy matematycznej a w razie jakiś wątpliwości zawsze może się dopytać u źródła.

Dziękuję i pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 grudnia 2019, 13:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5535
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja w tym roku nie podam. To efekt zimnej Zośki, która poturbowała winnicę, tak że ranking byłby niemiarodajny.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 grudnia 2019, 14:17 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 stycznia 2017, 23:44
Posty: 187
Lokalizacja: ŚWIDNICA
vanKlomp napisał(a):
Ja w tym roku nie podam. To efekt zimnej Zośki, która poturbowała winnicę, tak że ranking byłby niemiarodajny.

Ale mógłby pokazać, które odmiany poradziły sobie po wiosennym armagedonie najlepiej i zaowocowały mniej lub bardziej obficie.
Może nawet Solaris mógłby dojrzeć później z zapasowych i nie byłoby problemu z winifikacją (wysoka temperatura w sierpniu) np. w połowie września czy na początku października.

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 grudnia 2019, 20:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1291
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
ZbyszekTW napisał(a):
4. Nektar – wcześniejszy i bardziej aromatyczny niż Cserszegi...
5. Solaris – ...Co roku się biję z myślami – ale jak piję to wino – to wniosek jest jeden – Solaris zostaje


Mniód na moje uszy :) Solarisa wybrałem jako odmianę podstawową na półwytrawne białe
po tym jak wypiłem dwa wina otrzymane od forumowicza - chyba jedne z najlepszych ever :)
Nektara dostałem trzy sadzonki od innego forumowicza - przyjęły się i rosną...

Proszę pisać więcej!

Jakub


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2019, 19:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 975
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
Moje podsumowanie sezonu:

http://winnicamarysienka.blogspot.com/2019/12/podsumowanie-2019.html

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 lutego 2020, 22:52 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 27 marca 2009, 01:00
Posty: 188
Lokalizacja: Bytom _ Galewice
[quote="McGr3gor"]Moje podsumowanie sezonu:

Odnośnie Moskiewskiego Czarnego w gruncie u mnie nigdy nie dojrzał za to w tunelu i owszem, w/g mnie bardzo smaczny. lubi też mączniaki. Tarnów to ostoja ciepła powinien dać radę. U mnie najdoskonalsza to Arkadia, nawet w gruncie w 2019 dała radę.

władek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 lutego 2020, 23:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 19 października 2017, 16:51
Posty: 259
Lokalizacja: kilkanaście km od Radomska-207 n.p.m.
McGr3gor, bardzo fajne, analityczne podsumowanie 2019 toku. :) Dla początkujących (czyli dl mnie) super źródło informacji o odmianach. Ja na razie nie mogę nic napisać w rankingu bo u mnie to dopiero 3 rok funkcjonowania (itylko niewielka część odmian zaczęła owocować), ale może za kilka lat też pokuszę się o opinie na temat posiadanych odmian. :(

_________________
Pozdrawiam Roman :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 19:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 328
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Ubiegły rok na początku aż do czerwca zapowiadał się znakomicie, ale tylko do czerwca kiedy nastąpiła susza.
Widać to po wpisach na tym forum, że skończył się nie najlepiej.
Moje typy za ubiegły rok to:
I. Odmiany deserowe jasne:
1. Bażena,
2. Arkadia,
3. Monarch Pawłowskiego,
4. Piesnia,
5. Waliok – trochę mnie rozczarował wiekością jagód ok. 8 g, liczyłem na 16 g. Smak z nutką gruszki,
Katrusia -grono kontrolne -ładnie się zapyliła i miała ładne jagody jajowate, rozczarował mnie smak, który niczym się nie różni od Piesni, a miał być muszkat. Podejrzewam, że dostałem jakąś inną odmianę.
Pod szpdel poszły: Prim oraz A-1704.

Nowości to odmiany: Daria, Senator Burdaka, Szmaragd i Emigrant, Ogórecznyj.
Nowiny to: Gordej, Kniaź i Tason.

II. Odminy deserowe różowe i czerwone:
1. Kameleon (Hamelieon),
2. Aładdin,
3. Podarok Irynie,
4. Pamięci hirurga,
5. Ametyst Nowoczerkawski
Rozczarowanie to Prieobrażenie z powodu małej ilości gron. W czerwcu podczas suszy zamarły 2 na 3 kwiatostany -to za mało, nie pomogło owocowanie na pasierbach. Ładne, duże grona i jagody, smak dobry się nie zmienił. To samo dotyczy Rozmusa, przy czym ten nie owocuje na pasierbach.
Pod szpadel poszły: Arocznyj, Podarok Wójtowicz i Wiktoria 5.

Nowości to: Aniuta, Rumba, Tulipan i Rudyk, Dikson -ładny, duże jagody ale smak ?.
Nowinki to: Armani, Dubowski różowy, Pieresławskaja rada, Typ izjuminki oraz Wielika.

III. Odmiany deserowe ciemne:
1. Bajkonur,
2. Nadieżda AZOS -z powodu wielkości gron / jagód, bo sak ma raczej prosty,
3. Sfinks,
4. Nero,
5. Schuyler.
Pod szpadel poszedł Agat Doński.

Nowości to: Cziempion, Rombik, Żaria, Krasa bałok -oczarowany jestem tą odmianą.
Nowinki to: Akademik, Katalonia, Wołchw.

IV. Beznasienne:
Nowości: Kiszmisz łuczysty, Kiszmisz różowy -nie polecam żadnej z tych odmian.
Nowinki: Kiszmisz awator, Kiszmisz skazka, Kiszmisz superior -gorąco polecam ale te odmiany to marzenie, nie do osiągnięcia. Za pozyskanie sztobra pewnie trzeba by było zapłacić kilkaset złotych a za sadzonkę pewnie z 1000,- zł.

[MOD: nie popieramy takich działań]

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 marca 2020, 19:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
witam moje naj to:
przerobowe jasne
1 Muscaris za dobre wino, brak chrób i plenność
2 Solaris za min. ilośc brix - służy u mnie do dosładzania innych win
3 Kristaly i seywal blanc klasyka, są ze mną już kilkanaście lat i nie zrezygnuje z nich min. odporne na choroby, dobre do kupaż
4La crescent, Hibernal, siegerrebe, każda ma swoje plusy i polecam te odmiany.

przerobowe ciemne
1 leon millot, regent klasyka i pewne plonowanie, oraz wino.
2 marquette dla mnie w sam raz .
3 cabernet cortis plony sa od 10 lat a ja wciąż próbuję zrobić z tej odmiany poprawne wino, chyba pomału mi się udaje :D
dornfelder, zweigelt po 10 latach razem pod szpadel z różnych względów min chorób i plonowania...

deserówki białe
Arkadia
Aloszenkin
V2520

Ciemne
Nero od 15 lat
Nadieżda azos
Muscat bleu
altanowce swenson red

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2020, 21:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Cytuj:
dornfelder, zweigelt po 10 latach razem pod szpadel z różnych względów min chorób i plonowania...


A który miał który problem problem jeśli mógłbyś opisać? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO