Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 01:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 19:00 
Kiper
Kiper

Ja mam tylko 15 odmian ale Kodrianki od Nadieżdy Azos w smaku nie odróżniam :D

PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 23:51 
Kiper
Kiper

Ten ranking ma sens, bo abstrahując od końcowych wyników to patrząc na wpisy niektórych osób, które mają sporo odmian można wyciągnąć jakieś wnioski. Obecny ranking ocenia popularność ze względu na to, że sumuje się punkty, a nie liczy średnią z głosów i w ten sposób szereguje wyniki. Żeby cokolwiek sensownie zmienić ktoś musiałby poświęcić kilkanaście godzin i przeanalizować ranking z np. 2014 w którym swoje oceny zaprezentowało więcej osób niż w obecnym. Należałoby sprawdzić jak prezentują się wyniki przy jednej kategorii ogólnej i przy 3 kategoriach (np. smak, ogólna, atrakcyjność), a z drugiej strony uwzględnić ilość odmian jaką uczestnik posiada w danej grupie odmian. Ilość odmian ze względu na to, że ktoś może mieć 5 odmian jasnych, przykładowo: Arkadia, Łora, Timur, Piesnia, Gaubiena Nou i rozmieści te odmiany na 5 miejscach. To już w jakiś sposób zniekształci wyniki, bo ktoś uzna, że najlepsza jest Arkadia i wg niej będzie oceniał resztę. Ten problem nie występuje w przypadku przerobówek, bo każdy ma punkt odniesienia w winach, które kupuje. Tutaj warunkiem powinno być wytworzenie wina z ocenianej odmiany. Niekoniecznie odmianowego ale to musiałoby być zaznaczone. Co do zmiany kryteriów pewnie się nie dogadamy. Ktoś musiałby to zmienić autorytarnie i najlepiej gdyby to był inicjator rankingu.
Na razie nie pozostaje nic innego jak bawić się rankingiem w obecnej postaci :)

PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 23:57 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
..... Ten problem nie występuje w przypadku przerobówek, bo każdy ma punkt odniesienia w winach, które kupuje. Tutaj warunkiem powinno być wytworzenie wina z ocenianej odmiany...

Co w sytuacji kiedy winiarz popełni błędy w winifikacji i zmarnuje owoce o dobrych parametrach? Wystawia ocenę odmianie czy efektom swojej pracy?

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 00:25 
Kiper
Kiper

Jeżeli schrzanił całkowicie to nie poddaje tej odmiany do oceny, a jeżeli nie wykorzystał potencjału, bo coś mógł zrobić lepiej/inaczej to cóż, niech działa statystyka.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 00:50 
Ekspert
Ekspert

Dla mnie najważniejszą wartością nie są ostateczne, zsumowane wyniki (błąd związany z popularnością odmian), ale to jak się rozkładają wyniki u danego głosującego, czyli jak dana odmiana jest oceniana w stosunku do innych posiadanych i ocenianych. Myślę, że każde skomplikowanie systemu głosowania tylko zmniejszy ilość głosujących.
Ja do dzisiejszego systemu głosowania dodałbym tylko następujące kryteria:
1) obowiązkowa, krótka ocena opisowa (wyjaśnienie co zadecydowało o pozycji, typu "bo zdrowsza", "bo plenna", "słabe stanowisko a sobie radzi", "nie gnije" itd.)
2) - głosujemy od drugiego (albo nawet trzeciego) owocowania odmiany (jak się coś pierwszy raz konsumuje po długim oczekiwaniu to często popada się w nadmierny zachwyt albo w rozczarowanie itd.)
3) jak mamy niewiele odmian to nie głosujemy na wszystkie posiadane (no chyba, że ktoś przetestował kilkadziesiąt a zostawił najlepsze, ale wtedy dajemy o tym adnotacje).
4) Dodatkowa zasada dla odmian przerobowych:
1 opcja: konieczna adnotacja: czy robię wino czy sok czy tylko spożywam na surowo.
albo
2 opcja: nie głosuję jak wina nie robię (ja się nie znam niech opcję wybiorą winiarze, albo zaproponują inne nieskomplikowane kryteria).
Ostatecznie też zaproponowałbym, żeby nie robić podsumowania typu co na którym miejscu (bo tu duży wpływ ma popularność odmian), ale fajnie byłoby wysnuć wnioski w dyskusji typu: "Zauważyłem, że Timur Rózowy zniknął z ocen..." "Prawie zawsze wygrywa Solaris, ale na południu Polski odmiana xxx" itp. I to byłoby fajniejsze niż cyferki.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 08:11 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Myślę, że każde skomplikowanie systemu głosowania tylko zmniejszy ilość głosujących.
No właśnie.Mamy tu ponad 5 tysięcy zarejestrowanych użytkowników.Spójrzcie ile osób głosowało,ja doliczyłem się 29 głosujących.Zaostrzanie reguł może doprowadzić do upadku rankingu a szkoda by było bo to nasz dorobek i tradycja tego forum.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 08:51 
mistrz
mistrz

Witam. Moim zdaniem rankingi powinny być dwa, jeden dla deserowek a drugi dla przerobowek żeby nie było żadnych spięć miedzy miłośnikami dobrego wina a szamiącymi z krzaka. Na odmianach winnych się nie znam więc głosu pozostawie wtajemniczonym. Dla deserówek dużo bym nie zmieniał jedyną rzeczą którą bym usuną to podliczanie głosów bo moim zdaniem nie ma to sensu ponieważ nic to nie mówi początkującemu winoogrodnikowi jakie odmiany mógłby wybrać dla swojego regionu. W rankingu powinno się znaleźć miejsce też dla odmian nowych, które pierwszy raz owocowaly, które po pierwszym owocowaniu zapadły w pamięci. Moze zaprezetuje moją wizje:
Trzeba wpisać region uprawy
Jasne
1,2,3,4,5 krotki opis
Różowe i jego odcienie
-||-
Ciemne
-||-
Beznasienne
-||-
Płotowo-altanowe
-||-
Nowości i pierwsze owocowanie
-||-
To jest moja koncepcja ktora moim zdaniem daje wiekszy obraz na sytuację niż cyferki w podsumowaniu rankingu który nic nie mówi dla danego regionu.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 10:20 
Ekspert
Ekspert

Osobiście jakoś nie czuję potrzeby aby coś w rankingu zmieniać.
Natomiast można by (z okazji 11-lecia rankingu) pokusić się o ranking powiedzmy 10-lecia.
Widział bym to tak, żę wykorzystana była by opcja ankiety forum.
W tej opcji można umieścić 10 odmian i ustawić głosowanie na więcej niż jedną odmianę. Takich ankiet trzeba by zrobić tyle ile jest kategorii.
Dziesiątka do głosowania w danej kategorii powinna być w jakiś sposób nominowana np. wzięta z poprzednich rankingów.

Jeżeli ktoś ma czas i zacięcie to sprzedaję pomysł.

Wypełnienie ankiety jest na tyle proste,, żę na pewno weźmie w niej udział więcej niż 29 osób.

W linku przykłądowa ankieta można na próbe głosować do jutra.

post188338.html#p188338

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 13:30 
nowicjusz
nowicjusz

andrew54 napisał(a):
a szkoda by było bo to nasz dorobek i tradycja tego forum.
Gdyby ludzie myśleli tak od początku naszej cywilizacji to mielibyśmy teraz "kamień łupany". A tak poważnie to nie zawsze tak jest jak pisze sajko
sajko71 napisał(a):
Myślę, że każde skomplikowanie systemu głosowania tylko zmniejszy ilość głosujących.

Może trzeba zacząć myśleć pozytywnie. Sam chciałbym posadzić jakieś odmiany deserowe ale to mi nic nie mówi;
march napisał(a):
L.P nazwa smak ogólna atrakcyjność
1 Pierwozwannyj 10 9 90
2 Preobrażenie 9 10 90
3 Aksinia 10 8 80
4 Jubilej Nowoczerkaska 8 10 80
5 Konsuł 8 10 80
6 Tason 10 8 80
7 Wiera 9 9 77
8 Aleksa 9 9 77
9 Typ Hadżibeja 9 9 77
10 Super_Ekstra 8 9 74
11 Arkadia 9 8 73
12 Gelios 9 8 72
13 Zarnica 9 8 72
14 Wostorg BV 10 7 70
15 Sfinks 9 8 69

Smak - jaki? Ogółna - co to jest ? Atrakcyjność - o co chodzi ? A potem mnóstwo cyferek. Nie bójcie się zmian. Zmiany zawsze coś przynoszą niekoniecznie gorszego. Trzeba myśleć pozytywnie a nie "zjechać z zacietrzewieniem" każdego , kto myśli inaczej.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 13:49 
Kiper
Kiper

march napisał(a):
Nie wiem czym sobie zasłużyłem na kolejny atak, ale jest on tylko potwierdzeniem odpowiedzi na postawione przeze mnie samego pytanie.
march napisał(a):
Może jednak warto zastanowić się nad formą rankingu?

Odpowiedź brzmi NIE WARTO !!!!!!!! A skoro nie rozumiesz idei hobby i chęci poznawania różnych odmian, to nie będę Ci tego tłumaczył.

Jeżeli mój post to "atak", to chyba jesteś z porcelany. Wyluzuj trochę, każdy kto ma inne zdanie to od razu atak. To jest forum i zdania są różne.

Nie podałeś żadnych argumentów czym takim godnym uwagi różnią się od siebie odmiany zharmonizowane. A ja je chętnie podam, przychodzi do mnie rodzina i znajomi czyli tak zwani nowicjusze/amatorzy, skubią z krzaka, i skubie V25/20, Łorę, Arkadię. I czy ktoś z nich wyróżnia Arkadię jako smaczniejszą od tamtych ? NIE.

A w Twoim zestawieniu Arkadia ma punkt więcej, ma 9 za smak, tamte mają 8. No widzisz jakby Twój ekspercki wpis przeczytali amatorzy z mojej rodziny, i załóżmy posiadają już V25/20, dosadzają Arkadię, bo by myśleli że to coś smaczniejszego bo ma 9 pkt, to by się rozczarowali. Podajesz same cyferki i żadnego opisu słownego, by ci amatorzy zrozumieli czym takim ciekawym w smaku różni się Arkadia od V25/20.

Jedyne do czego zmierzałem w swoim poście, to pewna uwaga, że dla większości osób może nie być sensu prowadzić notatek odnośnie smaku, bo wiele odmian może dla nich smakować podobnie...Jeżeli jednak jakaś odmiana była wybitnie dobra w ocenie degustatora, to na pewno o niej nie zapomni w styczniu. To co dobre zapada w pamięć. Zamiast pisać cyferki, lepiej byś wymienił z nazwy kilka odmian, które wybitnie się wyróżniły na tle pozostałych w kwestii smaku, spróbował opisać słowami ich smak i to by miało wartość. Tylko to można zrobić tutaj, w tym rankingu, dopisać sobie dodatkowe zestawienie na końcu o nazwie "ocena smaku". Wymienić tak samo w punktach najsmaczniejsze odmiany, zrobić myślnik i uzasadnić, jak to smakuje i czym wyróżnia się na tle innych. Ranking to nie tylko cyferki. Od kiedy tu się zarejestrowałem, najcenniejsze dla mnie jest czytanie tych rankingów i uzasadnień, a nie podsumowań. Podsumowania to tylko średnia popularności. A jak się poczyta po kolei strony głosowania, to są osoby co umiały za myślnikiem bardzo ciekawie uzasadnić dlaczego daną odmianę stawia na tym miejscu.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 14:18 
Ekspert
Ekspert

Marek222 napisał(a):
andrew54 napisał(a):
a szkoda by było bo to nasz dorobek i tradycja tego forum.
Gdyby ludzie myśleli tak od początku naszej cywilizacji to mielibyśmy teraz "kamień łupany".
To ciekawe co piszesz tyle tylko że zmiany nie zawsze szły w dobrym kierunku i bywało że po latach ludzie wracali i wracają do zasad starych jak świat.Z całym szacunkiem,jeśli jesteś taki do przodu to przedstaw w końcu swoje propozycje bo samą paplaniną do niczego nie dojdziemy.Jak na razie wiadomo że Pinot Gris i Pinot Blanc traktujesz jako odmiany opałowe.Ja akurat bym się z tym kłócił bo Pinot Gris jak na viniferę spisuje się u mnie całkiem przyzwoicie.No i znowu mamy rozbieżność.Ty traktujesz ją jako odmianę opałową,ja mam do niej szacunek i przy czterdziestu przerobówkach jakie uprawiam umieściłbym ją Top 10 rankingu a wśród różowych przerobowych odmian zajęłaby drugie miejsce.W sumie to mam większe zaufanie do opinii ludzi którzy uprawiają kilkadziesiąt odmian nawet po jednym krzewie niż do ludzi którzy którzy uprawiają kilka odmian na kilku hektarach.Pierwsi mają jakieś porównanie,drudzy muszą się zadowolić tym co mają.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 14:59 
nowicjusz
nowicjusz

Nie rozumiem tych apeli o rozdzielenie rankingu na deserowe odmiany i winne? Jak kogoś nie interesuje winne lub deserowe to przecież nie musi oceniać. Osobiście nie uważam się za specjalistę od win i odmian winnych więc zwyczajnie ich nie oceniałem. Nie zostałem przez to zdyskwalifikowany. A jak kogoś oczy bolą to nie musi czytać rankingu odmian deserowych jeśli go interesują tylko odmiany winne. Ranking nie oszukujmy się jest głównie dla amatorów, którzy szukają odmian do pierwszych nasadzeń aby się nie zrazić, że przez przypadek nasadzili same bety lub zbyt późne odmiany. W tym wypadku sadząc większość odmian z rankingu powinni być wstępnie zadowoleni i szukać wówczas coraz lepszych.
Niewątpliwie osoby posiadające wiele odmian najlepiej potrafią ocenić najlepsze odmiany bo mają największą skalę porównawczą. Jednak najważniejsze nie jest nawet samo miejsce w rankingu co krótki opis dlaczego dana odmiana na tym miejscu się znajduje. Dla osób już średnio-zaawansowanych posiadających większość odmian z rankingu już taka forma oceny traci na atrakcyjności, gdyż każdy szuka czegoś lepszego od tego co ma a nowości są rzadko proponowane i ostatecznie po zsumowaniu nie zajmą wysokiej lokaty.

Ja cenię ranking taki jaki jest. A najważniejsze to czytać wszystkie posty i dlaczego ktoś tak ocenia a nie samo zsumowanie. I najważniejsza zasada to po wytypowaniu kilku ciekawych odmian sprawdzić dokładnie już samą odmianę i jakie opinię o niej zamieszczają użytkownicy np. w Wiki czy gdzie indziej.
Jako formę urozmaicenia zabawy proponowałem kiedyś skalę porównawczą zastosować do takiej oceny. Dzięki temu widać, że oceniający nie jest zupełnym laikiem bo posiada wartościowe (porównawcze) odmiany i opiera swój osąd bazując na nich. Podam tylko jako formę przykładu:

Odmiany deserowe jasne:
+2
+1
0 Arkadia (odmiana bazowa, bardzo popularna, i jedna z najlepiej ocenianych. Jeśli uważamy, że posiadamy odmianę lepszą piszemy ją wyżej w rankingu, jeśli dana odmiana jest od niej gorsza jednak warta uwagi to poniżej. Dzięki temu inni mający Arkadię mają jakieś wyobrażenie o świadomym wyborze piszącego. Najlepiej oczywiście z krótkim opisem dlaczego uważamy, że dana odmiana jest lepsza lub gorsza od odmiany bazowej)
-1
-2

Odmiany deserowe ciemne:
+2
+1
0 Nadieżda Azos lub Kodrianka (odmianę porównawczą trudniej wybrać może)
-1
-2

Odmiany deserowe różowe:
+2
+1
0 Swenson Red lub Wiktoria (odmianę porównawczą trudniej wybrać może)
-1
-2

Odmiany przerobowe jasne:
+2
+1
0 Solaris (dość dobrze oceniany, bardzo popularny więc łatwo się nadaje do skali porównawczej)
-1
-2

Odmiany przerobowe ciemne:
+2
+1
0 Regent (dość dobrze oceniany, bardzo popularny więc łatwo się nadaje do skali porównawczej)
-1
-2

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 19:03 
nowicjusz
nowicjusz

andrew54 napisał(a):
Jak na razie wiadomo że Pinot Gris i Pinot Blanc traktujesz jako odmiany opałowe.
Jak to wydumałeś? Widać, że stosujesz zasadę
Marek222 napisał(a):
"zjechać z zacietrzewieniem" każdego , kto myśli inaczej.
Tak dla Twojej wiadomości abyś już nie był taki zacietrzewiony. Masz niedaleko do Jasła. Tam kiedyś w latach 80-tych poprzedniego wieku stała już pod Goleszem tablica "150 odmian winorośli". Pewnie jakieś 50 lub więcej z nich uprawiałem. Tak jak Ty sadziłem po 2 lub 3 sztuki. Deserowe i przerobowe też, np. dwa krzewy Bianci ,dwa Sevara, dwa Gołuboka, trzy Festiwalnyj, trzy Regenta, trzy Rakisza itd. Z deserowymi inna sprawa ale dwie lub trzy przerobówki nie mają sensu chyba, że traktujemy je jako deserowe. Do tego doszedłem po dwudziestu latach uprawy winorośli.
Pinotów nie traktuję jako opałowe,nie wiem gdzie to wyczytałeś. Tak dla Ciebie, mam jeszcze Pinot Noir i Zweigelta. Uprawiałem też Rieslinga i Limbergera. Nie mam niestety hektarów ale ograniczoną ilość miejsca. W miejsce Pinot Gris i Blanc chcę posadzić Cabernet Cantor i Johannitera. W końcu wolno mi wykopać jedne a wsadzić drugie i wolno mi posadzić ich po 40 sztuk. Wiele razy przeglądałem te rankingi ale nie skorzystałem z nich. Przy wyborze np. Cantora kierowałem się opinią Roberta R. w wątku o tej odmianie i opinią Mariusza Kapczyńskiego o winie z tej odmiany. Twój ranking traktuję jako popularność danej odmiany i ciekawą zabawę. I to by było na tyle w tym temacie.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2017, 20:12 
Ekspert
Ekspert

Mój ranking, kurczę schlebiasz mi a obrażasz ludzi którzy od lat głosują i go podsumowują.Zacietrzewiony...nie?Raczej zniesmaczony bzdurami które wypisujesz. Dla mnie wykopywanie dorosłych,w pełni owocujących krzewów wiąże się z tym że te odmiany są nieprzydatne a tym samym opałowe.Co do tych różnych rzekomo przetestowanych przez Ciebie odmian to widać wyciągnąłeś błędne wnioski bo nasadziłeś odmiany które teraz musisz wykopywać.Widzisz ja w przeciwieństwie od Ciebie wolę odmianę najpierw samemu przetestować.Jeśli okaże się dla mnie przydatna to podejmuję decyzję o dosadzaniu.Ty kierujesz się opiniami kolegów,sam niczego nie wnosisz do rankingu i jednocześnie domagasz się zmiany zasad.Nie chce mi się z Tobą gadać bo przechodzisz na jakieś poboczne tematy.Jednym słowem "Ja o niebie,Ty o chlebie".Wycofuję się z tej polemiki z Tobą bo w ogóle się nie rozumiemy i dalsza dyskusja nie ma sensu.Życzę Ci tego żebyś po latach znowu nie musiał wykopywać krzewów na które tak stawiasz bo wiesz z czym to się wiąże.

Pozdrawiam Andrzej.

PostNapisane: piątek, 3 lutego 2017, 16:20 
nowicjusz
nowicjusz

Słuszna uwaga i dobra rada. Myślałem o tym ale zrezygnowałem z dwóch powodów:
-Sposobu prowadzenia. Modyfikacja formy bezpiennej z długą łozą owoconośną i czopkami zastępczymi ciętymi krótko przy ziemi. Sądziłem, nie wiem czy słusznie, że będą mi odbijać pędy Pinotów z węzła krzewienia i trzeba będzie je często obrywać. Przy kilku krzewach to nie problem ale przy większej ilości to już kłopotliwe. Chociaż jednemu to przeszkadza a drugiemu nie.
-Podkładki. Krzewy były na podkładce 125AA a ona trochę opóźnia wegetację.
Mam jeszcze trochę innych krzewów więc będę miał czym się zająć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1