Teraz jest poniedziałek, 15 grudnia 2025, 03:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2017, 20:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 668
Lokalizacja: południowe mazowsze
Grzesiek wręcz przeciwnie!
Zanim nabyłem kilkanaście sadzonek wiosną ubiegłego roku na początek stricte deserowych to naczytałem się forum "wszerz i wzdłuż". To między innymi dzięki wątkom o rankingach wytypowałem sobie wstępnie około 20/30 odmian do przetestowania w moich warunkach. Szukałem wszelakich opisów Waszych odnośnie uprawy tychże odmian i Waszych subiektywnych a z mojego punktu widzenia bezcennych opinii. Waszych zdjęć i refleksji na tematy odporności odmian w zależności od lokalizacji oraz stopnia ochrony.


Marek222 napisał(a):
Gdybym kierował się rankingiem odmian przy sadzeniu to wybrałbym odmiany w większości pod szpadel. W ubiegłym roku w jesieni wykopałem 120 krzewów Pinot Blanc i Pinot Gris, które uprawiałem od 2003 roku. Coś mogę na temat tych odmian powiedzieć.

Właśnie o tym mówię. Bardzo ciekawie wyglądałyby Wasze opinie z kilkuletniego okresu owocowania. Które odmiany na przestrzeni kilku/kilkunastu lat się sprawdziły a na które w Waszych lokalizacjach szkoda było czasu. Niekoniecznie w formie rankingu. Wszakże mamy zimową aurę i czasu na opisową część winoogrodnictwa chyba nie brakuje... .

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 stycznia 2017, 20:39 przez wolq, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2017, 20:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Marek222 napisał(a):
Krzewy prowadzone jako modyfikacja formy bezpiennej, długa łoza owoconośna i czopki zastępcze. Obciążenie 7 gron na krzew. Parametry owoców i wino ok. Jedyną wadą tych odmian była duża podatność na mączniaki.
Gdyby winiarze na całym świecie rozumowali w ten sposób to nie uprawialiby vinifer tylko przeszliby na hybrydy.Klasyki poszłyby w zapomnienie a tak przecież się nie dzieje.Dla jednych podatność na choroby danej odmiany stanowi duży problem,dla innych mniejszy.Jeden umieści ją w rankingu na pierwszym miejscu bo mu smakuje wino, ją wykopie bo mu będzie chorowała itd.Ranking nigdy nie będzie w 100%wiarygodny bo opiera się na różnych gustach,oczekiwaniach,lokalizacjach itd.Proponuję zakończyć tą jałową dyskusję o naszym rankingu.Co roku to samo biadolenie.Nie dziwota że z roku na rok głosuje coraz mniej osób.Jeśli ktoś chce to ciągnąć niech założy nowy temat i tam się wyżala.Wnioskuję o usunięcie zbędnych postów w tym wątku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2017, 21:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
andrew54 napisał(a):
Marek222 napisał(a):
Krzewy prowadzone jako modyfikacja formy bezpiennej, długa łoza owoconośna i czopki zastępcze. Obciążenie 7 gron na krzew. Parametry owoców i wino ok. Jedyną wadą tych odmian była duża podatność na mączniaki.
Gdyby winiarze na całym świecie rozumowali w ten sposób to nie uprawialiby vinifer tylko przeszliby na hybrydy.Klasyki poszłyby w zapomnienie a tak przecież się nie dzieje.Dla jednych podatność na choroby danej odmiany stanowi duży problem,dla innych mniejszy.Jeden umieści ją w rankingu na pierwszym miejscu bo mu smakuje wino, ją wykopie bo mu będzie chorowała itd.Ranking nigdy nie będzie w 100%wiarygodny bo opiera się na różnych gustach,oczekiwaniach,lokalizacjach itd.Proponuję zakończyć tą jałową dyskusję o naszym rankingu.Co roku to samo biadolenie.Nie dziwota że z roku na rok głosuje coraz mniej osób.Jeśli ktoś chce to ciągnąć niech założy nowy temat i tam się wyżala.Wnioskuję o usunięcie zbędnych postów w tym wątku.

Bardzo dobre podsumowanie :clap:
Jestem za tym aby ten ranking pozostawić takim jakim on jest bez żadnych zmian, bo ma on już swoje tradycje wieloletnie.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby ktoś zaproponował jakąś dodatkową zabawę (nowy ranking) - kryteria do dyskusji.
A o usunięciu 200 krzewów odmiany Pinot Gris można dyskutować w odpowiednim do tego wątku (na pewno taki już jest o PG ?)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2017, 21:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Marek222 napisał(a):
... co może powiedzieć ktoś kto pisze " posadziłem na próbę 2 krzewy". Po dwóch latach umieszcza je w rankingu chwaląc lub ganiąc...

To akurat nie jest problem, gdyż widzimy przecież doświadczenie (w tym przypadku niewielkie) osoby, która się wypowiada, a co pozwala nam ocenić wartość takiego sądu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2017, 21:39 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
andrew54 napisał(a):
Gdyby winiarze na całym świecie rozumowali w ten sposób to nie uprawialiby vinifer tylko przeszliby na hybrydy

Czy można nazwać winiarzem kogoś kto uprawia 10 lub 20 krzewów ? Albo kogoś kto z 5 krzewów robi 6,5 litra wina. Nie porównujmy amatorów do profesjonalistów. Amator może robić co chce, profesjonalista już nie.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2017, 22:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Marek222..... te Twoje PG bardzo dobrze wyglądają i wielka szkoda,że wykopałeś!!!
Mówiąc szczerze dziwię się bardzo, skoro dojrzewa i wino dobre to o co chodzi???? Mączniak??? Opryski w odpowiednim czasie i problem rozwiązany :lol:
No chyba,że jak ja nie trawisz chemii :thumbup:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2017, 22:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Marek222 napisał(a):
Nie porównujmy amatorów do profesjonalistów. Amator może robić co chce, profesjonalista już nie.
No właśnie.W takim razie dlaczego jesteś przeciwny aby głosowały osoby które uprawiają niewielką ilość krzewów?To forum zdominowane jest przez amatorów.Ranking zawiera wskazówki dla początkujących amatorów a nie dla profesjonalistów którzy zamierzają sadzić hektarami i trzeba mieć tego świadomość.Jeśli ktoś rankingi traktuje w kategoriach wyroczni jest zwykłym naiwniakiem.
Prośba do obszarników,jeśli jesteście w stanie stworzyć lepszy,wiarygodniejszy ranking to go zaproponujcie,ustalcie kryteria i do dzieła.To coroczne,ciągłe malkontenctwo przy głosowaniu jest irytujące.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2017, 23:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Ale po co profesjonalistom taki ranking, jak ten?
Rankingami odmian dla profesjonalistów są konkursy win. Profesjonalne konkursy, profesjonalnych win, dla profesjonalistów. :)

Przez jakiś czas sama prowadziłam ten ranking i co? Miałabym nie brać udziału w zabawie? Jak murzyn, który ma odwalić robotę bez prawa głosu? No nie... Ręce i cycki opadają ;)

To jest od samego początku zabawa - ten ranking, z założenia, od zarania dziejów, zasady ustalił Ojciec Założycie Forum - Janusz :)

P.S. 1: I cały urok polega na tym, że amator może robić co chce - nawet wino ze zgniłego pomidora ;) Więcej luzu, Panowie :)

P.S. 2: Waldku, zmień wreszcie tą klawiaturę, bo Ci się wykrzyknik od lat zacina ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 stycznia 2017, 23:12 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 07:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
I ja kiedyś zaczynałem i wtedy ranking był dla mnie bardzo, ale to bardzo pomocny. Czasem go nie słuchałem, i zwykle okazywało się to porażką. Jeśli jakaś odmiana utrzymuje się przez wiele lat w czołówce - to to nie jest przypadek (Arkadia, Regent) - to bardzo dobra wskazówka dla początkujących - jak nie zmarnować pierwszych lat uprawy.

Dziś nadal chętnie czytam kto jak typuje, choć uczciwie przyznam, nie kieruję się wynikami. Czasem udaje mi się wyłapać jakąś odmianę o której nie pomyślałem, doczytam więcej i czasem coś dosadzę.

Generalnie - dopóki nie ma lepszej formuły - ta jest zupełnie wystarczająca. Po zsumowaniu i uśrednieniu daje niezły obraz sytuacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 11:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Deserowe odpuszczam

Przerobowe jasne:

1. Muskat Odeski
2. Muscaris
3. Seyval B
4. Hibernal
5. Solaris

Przerobowe ciemne:

1.
2.
3. Muscat Bleu
4. Rondo, Marquette
5. Marechal Foch

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 12:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Przerobowe jasne

1. Solaris - odmiana nie jest bardzo łatwa w uprawie, ale daje najlepsze wino z tych co uprawiam. Północne rejony Polski.
2.
3.Seyval Blanc - łatwa w uprawie, ale mimo dobrego roku parametry na wino nie powalają. Dobre parametry na musiaka lub do kupażu z Solarisem aby obnizyć % alkoholu w wytrawnym winie.
4.
5.

Przerobowe ciemne

1.Regent. W dobrym roku 2016 miał bardzo ładne parametry. szczególnie jak się okazało w gotowym winie niskie kwasy poniżej 5g/dm3 bez stosowania drożdży odkwaszających.
2. Rondo. Podobnie jak Regent. Poszło do cuvee z Regentem 15%.
3.Allegro. W dobrym roku dojrzała z dobrymi parametrami. Odmiana bardzo łatwa w uprawie. Wino ładnie się odkwasiło z pomoca drożdży odkwaszających. Wino leżakuje, ale smak i parametry młodego wina bardzo obiecujące.
4. LM i MF. To pewniak, który zawsze dojrzeje, ale robię z niego różowe.
5.PNP. Grona kontrolne z bardzo ładnymi parametrami. Cukier może nie powala, ale kwasy OK. Wina nie robiłem.

Deserowe opinie znajomych, którzy je jedzą u mnie

Deserowe jasne (także różowe)

1. Einset Seedless. Bardzo smaczny, bezpestkowiec. zdetronizował Aloszenkina. Sporoy urodzaj już w trzecim roku.
2. Aloszenkin. Smaczna, bardzo wczesna odmiana. U mnie ze szątkowymi pestkami.
3. Timur. Pięknie rodzynkuje
4. Swenson Red
5. Siegerrebe. U mnie robi za deserówkę

Deserowe Ciemne

1. Nero.
2. Schuyler
3. Sfinks. Najpóźniejsza odmiana . Bardzo dobra kiedy dojrzeje w październiku. Trzeba zdążyć przed ptakami.
4. Zodiak
5.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Ostatnio edytowano wtorek, 31 stycznia 2017, 17:14 przez Zodiak, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 18:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 29 listopada 2015, 21:46
Posty: 11
Lokalizacja: gdansk
Moje typy.
Deserowe jasne:
2 Arkadia-częsciowo popękała w czasie dlugotrwałych opadów.
3 SuperExtra
Deserowe ciemne:
1 Nadieżda Azos- Swietny smak, konsystencja i wygląd.
Bezpestkowe
2 Venus- w 5 roku pierwsze poważniejsze owocowanie.
3 Kiszmisz zaporoski
4 Kiszmisz342
5Anastazja
Przerobowe ciemne
2 Marquett
3 Cabernet Dorsa
4 Regent Rondo
5 Bolero

Wykopuje MF-smak rypariowaty


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 20:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2015, 10:13
Posty: 200
Lokalizacja: Głogów/Ruszowice 92 m.n.p.m
Witam. Przełamanie się chodź jest napięta atmosfera. Moje typy będą tylko dresowych bo tylko nimi się zajmuje:
Deserowe jasne
1. Arkadia - niezawodna co roku smaczna i chrupka
2. Monarch Pawłowskiego - pozny ale warto czekać
3. Lancelot
4. Timur
5. Łora
Deserowe różowe i ciemne
1. Wiktoria 5
2. Liwia
3. Swenson Red
4. Czarni
5. Timur Różowyj

_________________
Pozdrawiam Jarek
http://winnicadeserowa.bloog.pl/
https://www.facebook.com/groups/1583625818595206/


Ostatnio edytowano wtorek, 31 stycznia 2017, 20:35 przez jarekszulc1991ca, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 22:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ta dyskusja nie poszła na marne!!!!!!!! Ożywiła temat i pojawiły się nowe notowania!!!! :clap:
A co do ciągników to ten pierwszy to 50% TV 521!!! A drugi ciekawy!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 lutego 2017, 18:14 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 20 marca 2011, 13:12
Posty: 695
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
march napisał(a):
Może jednak warto zastanowić się nad formą rankingu. Prawda jest taka, że osoby z dużą ilością odmian, nie są zainteresowane rankingiem, bo mają wystarczającą wiedzę dla swoich potrzeb, a wystawianie się na głupie komentarze nie ma sensu. Druga sprawa, że ocena smaku z sierpnia/września w styczniu, to jak rozmowa ze ślepym o kolorach, chyba że ktoś robi na bieżąco notatki. Podsumowanie rankingu w obecnej formie wyłania odmiany popularne, a nie najlepsze. Wybór 15 odmian z 200 to zadanie bardzo trudne, a jednocześnie ukrywa masę informacji o pozostałych odmianach nie wspomnianych w rankingu.
Myślę, że warto założyć wątek i przedyskutować w nim nową formę rankingu.


Masz 200 odmian i naprawdę dostrzegasz, aż takie różnice smakowe między nimi ? Kompletnie nie chce mi się w to wierzyć. Dla mnie to absurd, nie mam 200 odmian, ale kilkadziesiąt i już wiem, że większość odmian smakuje podobnie...jak to pięknie się określa "smak zharmonizowany" :lol: Dla mnie dalsze rozróżnianie smaku między odmianami zharmonizowanymi to jak audiofil, który kupuje sprzęt audio za dziesiątki tysięcy bo ponoć słyszy różnicę :lol: Przecież jak w danym roku dana odmiana zharmonizowana jest mniej kapryśna, nie choruje, ma ładniejsze grona, dużą plenność, to podświadomie nadam jej lepszy smak...czy to samo by się stało gdybym oceniał z zamkniętymi oczami pojedyncze jagody ?

Był tu kiedyś wątek o odmianach WYŚMIENITYCH w smaku. I to jest sens dyskusji o smaku. Serio, jakim cudem smak odmiany wyśmienitej z sierpnia/września może zostać przyćmiony przez zharmonizowany w październiku ? Dlaczego mam o tym nie pamiętać w styczniu, że tuzin odmian była zharmonizowana, a kilka smakowało wyśmienicie ?

Dla mnie sprawa jest prosta, jem Arkadie, V25/20 czy Kodriankę, oraz Wiktorię i wiem, że ta ostatnia się wyróżnia. I jak jesienią jem Pridorożnyj, nadal pamiętam Wiktorię. Takie odmiany zapadają w pamięć.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO