Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 11:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 22:02 
mistrz
mistrz

24 kg na krzew, a ile ten krzew ma lat i jaka jest jego forma prowadzenia, bo wydaje mi się , że jeśli tyle było owocu, to smak musiał być raczej niezbyt przyjemny, cos ala "lekko osłodzona woda".

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 22:09 
Ekspert
Ekspert

biakuja napisał(a):
Zdaje sobie sprawę, że przy przeciążeniu nie drewnieje dobrze. Pisze to jednak na podstawie kilku krzewów Arkadii w tym takich co w ogóle usunąłem plon i również słabo drewniały. Tak ta odmiana u mnie ma. Pomaga nieco sypanie nawozu z potasem, jednak słabiej drewnieje od innych odmian i muszę uważać, żeby mieć z czego wyprowadzić formę na przyszły rok. A jeden krzak przeciążyłem maksymalnie (około 24 kg owoców na krzew), wiem, że to głupota, nikomu tego nie nie polecam, chcę sprawdzić jak przetrzyma zimę i czy zaowocuje w przyszłym roku. W tym sezonie dał radę wykarmić te grona i dojrzeć.

Na Arkadii 24 kg to pewnie rekord Guinnessa :lol: (w naszych warunkach polowych)
Na Aurore już miałem 30 kg; na Swenson Red około 16 kg..
Daj znać jak w tym roku z tym krzakiem !!!!!!!?

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 22:51 
nowicjusz
nowicjusz

Napisałem około 24 kg z racji tego, że grona dojrzewały nierównomiernie i aby odciążyć krzak te dojrzałe ścinałem sukcesywnie, starając się je ważyć i sumować. Krzew 5 letni. A miał zostawione 16 latorośli (to przez brak odpowiedniej redukcji latorośli bo musiałem wyjechać a "opiekunowi" było szkoda tak mocno redukować). Dodam, że ten krzew łapał się pod zachodnią ścianę budynku gospodarczego. Forma prowadzenia mieszana (niski podwójny Guyot + czopki royat bliżej korzenia). Na pewno napisze czy dał radę. I przepraszam za zaśmiecanie rankingu.

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 07:04 
mistrz
mistrz

Deserowe jasne:
1-V25-20
2-Arkadia
3-...
4-Apollon
5-Chrupka Złota

Deserowe ciemne:
1-Nero
2-Festive (przy zachodniej ścianie)
3-Muscat Bleu
4-Sfinks
5-Agat Doński

Deserowe różowe
1-...
2-...
3-Swenson Red
4-Einset Seedless
5-Reliance

Przerobowe jasne
1-Serena
2-Seyval Blanc
3-Jutrzenka
4-Krystaly
5-Aurora, Chrupka Złota

Przerobowe ciemne
1-...
2-...
3-Leon Millot
4-Marechal Foch
5-Gołubok

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2017, 20:07 
Ekspert
Ekspert

McGr3gor napisał(a):
...Typujemy jak co roku do 31 stycznia.
To już blisko, blisko a ruchu tu nie ma... A gdzież te "nowości ze wschodu"? :?: Coś bym wcisnął do kolekcji, ale brak tu jakoś wyraźnych rekomendacji. :eh:
Do klawiatur Mości Panowie i Panie !!! :pleasantry:

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2017, 21:43 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
McGr3gor napisał(a):
...Typujemy jak co roku do 31 stycznia.
To już blisko, blisko a ruchu tu nie ma... A gdzież te "nowości ze wschodu"? :?: Coś bym wcisnął do kolekcji, ale brak tu jakoś wyraźnych rekomendacji. :eh:
Do klawiatur Mości Panowie i Panie !!! :pleasantry:

Ja się nie dziwię, że nikt nie chce pisać, bo o tym jak został mój wpis 'komentowany' tracę serce do tego forum i w życiu bym go nie napisał. Zawsze znajdzie się ktoś z przerośniętymi ego, co napisze coś mundrego, a o przeprosiny choćby z powodu ataku at persona brak.
Mój komentaż został usunięty, a głupota dalej świeci.

Pozdrawiam
Rafał

PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2017, 23:47 
Ekspert
Ekspert

A ja chętnie zachęcał bym co poniektórych aby się nie odzywali!!!!!
To pospolite ruszenie zgłaszających swoje propozycje to nieporozumienie!!!
Powinny być zaprowadzone jasne i ostre kryteria wypowiadania się w tym temacie!!!
Odrębne dla deserówek i dla przerobówek. Oczywiście wiem jakie, ale dam szansę autorom!!!

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2017, 19:41 
Ekspert
Ekspert

Emerytka napisał(a):
sajko71 napisał(a):
A gdzież te "nowości ze wschodu"?

Odp. poza rankingiem. (...) Jeśli jednak mogłabym uprawiać tylko pojedyńczy krzew to wybrałabym niezawodny Prim.

A ja Galantha :)
...i tyle w temacie mojego głosowania ;)

PostNapisane: środa, 25 stycznia 2017, 22:16 
Kiper
Kiper

Spodobał mi się ranking w wersji mocno okrojonej, więc w temacie:
sajko71 napisał(a):
A gdzież te "nowości ze wschodu"?

również króciutko typuję Prodiusier , Aladdin i Gałachad dokładnie w tej kolejności.

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 10:01 
mistrz
mistrz

Może jednak warto zastanowić się nad formą rankingu. Prawda jest taka, że osoby z dużą ilością odmian, nie są zainteresowane rankingiem, bo mają wystarczającą wiedzę dla swoich potrzeb, a wystawianie się na głupie komentarze nie ma sensu. Druga sprawa, że ocena smaku z sierpnia/września w styczniu, to jak rozmowa ze ślepym o kolorach, chyba że ktoś robi na bieżąco notatki. Podsumowanie rankingu w obecnej formie wyłania odmiany popularne, a nie najlepsze. Wybór 15 odmian z 200 to zadanie bardzo trudne, a jednocześnie ukrywa masę informacji o pozostałych odmianach nie wspomnianych w rankingu.
Myślę, że warto założyć wątek i przedyskutować w nim nową formę rankingu.

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 16:37 
Ekspert
Ekspert

Może trzeba zrobić ranking WIN, a nie odmian :D

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 16:55 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):

Popieram.

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 21:27 
Ekspert
Ekspert

AMELIE napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):

Popieram.

Również popieram bo to jedyne słuszne rozwiązanie!!!! Jedynym kryterium uprawy odmiany przerobowej jest jakość wina!!!!!!!!!!!!!! Innego nie ma!!!! Wtedy ci co dopiero posadzili nie zabierali by głosu!!!!
Rozdzielił bym również ranking na odmiany przerobowe i deserowe (mnie nie interesują). Może wtedy uzasadnienia byłyby bardziej wyczerpujące!!!

PostNapisane: czwartek, 26 stycznia 2017, 21:50 
Kiper
Kiper

heavy napisał(a):
Rozdzielił bym również ranking na odmiany przerobowe i deserowe (mnie nie interesują).

Rozdzielanie rozdzielonego i dodatkowo podzielonego nie ma większego sensu. Cytat z pierwszego postu w tym wątku:
Typujemy jak co roku do 31 stycznia.

W następujących kategoriach:

1. DESEROWE JASNE
2. DESEROWE RÓŻOWE/CZERWONE
3. DESEROWE CIEMNE
4. BEZNASIENNE
5. PRZEROBOWE JASNE
6. PRZEROBOWE CIEMNE

7. PŁOTOWO-STODOŁOWE

Utarło się już, że głosujący typują w kategoriach, w których mają co typować. Przeglądnij typowania, a zobaczysz, że są również takie, w których głosy i oceny dotyczą samych przerobówek.
Sam ranking uważam za coś w rodzaju zabawy w ranking popularności. Wiedzę o tym jakie odmiany warto sadzić w konkretnych warunkach można czerpać czytając dyskusje w wątkach dotyczących tych odmian na forum, trochę informacji znajdziemy w Wiki. W dyskusjach dotyczących konkretnych odmian głos zabierają ci, którzy te odmiany mają. Informacje dodawane są i dyskusje toczone są na bieżąco, a to podstawa rzetelnej oceny odmian. Próba typowania i porównywania odmian po kilku miesiącach od zbioru niesie spore ryzyko przekłamań wynikających z faktu, że niewielki odsetek ludzi ma tak doskonałą pamięć smakową i pamięć w ogóle, by po długim czasie rzetelnie ocenić i porównać dziesiątki odmian

Zdaję sobie sprawę z tego, że uprawa deserówek to inna liga w stosunku do przerobowych, jednak wcześniej czy później pasjonaci winorośli zajmujący się deserówkami zapragną czegoś bardziej ambitnego i zajmą się przerobówkami. Nie każdy będzie mógł. Do uprawy deserówek wystarczy mały ogródek. Uprawa przerobowych na wino ma sens w przypadku większej ilości miejsca. Z kilku - kilkunastu krzewów przerobowych wina dużo nie będzie (winka można zrobić sporo).

PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2017, 09:33 
mistrz
mistrz

Moim zdaniem ranking odmian deserowych MUSI być robiony na bieżąco w trakcie sezonu dwa albo trzy podsumowania, z podziałem na wczesne, średnie i późne odmiany. Sposób oceny to już oddzielna kwestia. Ale najwięcej informacji można uzyskać jeżeli poznamy wszystkie odmiany jakie miał do dyspozycji oceniajacy.
Ranking win powinni być prowadzony jesienią zimą i być zupełnie niezależny od oceny odmian deserowych.
Pytanie tylko czy jakiekolwiek zmiany formy oceny wpłyną na zachęcenie osób z dużą ilością odmian do oddania głosu.
Najlepsze oceny w tym względzie moim zdaniem były w analizach zdzichola, niestety są już mocno nieaktualne, a nowych brak.
Sam osobiście w tym roku dobije do 200 odmian deserowych, ale w tej formie rankingu się nie odnajduje i głosował nie będę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1