To moja czwarta ocena w rankingu. Pierwsze nasadzenia mam z 2011. Uprawa prowadzona w zasadzie bez oprysków, w tym roku jeden oprysk siarką - dotyczył tylko części krzewów Deserowe jasne: 1. - 2. Gałbiea nou - świetny smak , całkowicie zdrowa 3. Arkadia - smaczna, super konsystencja, w tym roku mało plenna, trochę męczył ja MP , grona zdrowe 4. - 5. Timur - wcześnie dojrzał, niestety czuć w tym roku goryczkę, piękne zdrowe grona, minimalnie atakowany przez MP
Deserowe ciemne: 1. Festivee - smak bardzo przyjemny , w tym roku dojrzał na 100% dopiero 13 października w związku z atakiem MRZ ale grona nie ucierpiały, spore jagody i grona, plenny 2. Muscat Blue - świetny smak, w pełni zdrowy, bardzo elegancki wzrost. Z minusów to duże pestki , małe jagody, wyczuwalna skóra. 3. - 4. Sfinks - bardzo ładne grona, duże jagody, całkowicie zdrowy , z minusów przeciętny smak dodatkowo kwaskowaty, pękanie przy szypułkach 5. Nero ? U mnie ma problemy z zapylaniem (niektóre grona całkowicie pozamierały) co skutkuje słaba plennościa, smak bardzo przyjemny , minus za duże pestki , jagody jak na deserowe nie za wielkie, całkowicie bezproblemowy, w zasadzie nie choruje.
Deserowe różowe: 1. Wiktora - w tym roku pokazała na co ją stać , była bardzo plenna i smak WYŚMIENITY. Jagody trochę pękają, trzeba pilnować aby nie wisiała za długo (bo atakowało ją co mogło, ptaki, mrówki, pleśń), duże pestki 2. Krasotka - w końcu pomimo delikatnego wzrostu ( najsłabiej rosnąca u mnie odmiana), dochowałem się pysznego ,zdrowego, pięknego grona. 3. JHD - wczesny, w smaku delikatnie wyczuwalna goryczka Timura, ładne grona, okaz zdrowia 4. Wostorg Krasny - smaczny, piękne duże grona, ale w tym roku był bardziej zielony niż krasny:-) , na liściach widoczny MP 5. -
Beznasienne: 1. ---------- (tu powinno być Century ale mam tylko w szklarni) 2.- 3.- 4.- 5. Kiszmisz Zap. - plenny, trochę łapie MP nawet na gronach, smak przeciętny
Płotowe
1. Isabella - glutowata, ale smaczna, małe grona , zdrowa i niezawodna , moje dzieciaki uwielbiają "wyciskać glutki"
|