To moja trzecia ocena w rankingu. Pierwsze nasadzenia mam z 2011. Uprawa prowadzona bez oprysków, jedynie interwencyjne sodą w przypadku cięższego MP.
Deserowe jasne: 1. - 2. Timur - wcześnie dojrzał, smaczny, nie wszystkie grona dobrze się zapyliły, całkowicie zdrowy 3. - 4. - 5. Arkadia - smaczna, super konsystencja, plenna, niestety MP poraził cześć gron.
Deserowe ciemne:
1. Festivee - smak bardzo przyjemny , w tym roku super dojrzał - pestki i skórka niewyczuwalne, faja konsystencja, całkiem spore jagody, plenny, całkowicie zdrowy 2. - 3. Muscat Blue - świetny smak, w pełni zdrowy. Z minusów to duże pestki , małe jagody, wyczuwalna skóra. 4. Sfinks - ładne grona, duże jagody, całkowicie zdrowy , z minusów przeciętny smak. 5. Nero ? U mnie ma problemy z zapylaniem (niektóre grona całkowicie pozamierały - te które kwitły na początku), smak bardzo przyjemny , minus za duże pestki , jagody jak na deserowe nie za wielkie, całkowicie bezproblemowy, w zasadzie nie choruje.
Deserowe różowe: 1. JHD - wczesny, super smak, niestety bardzo mało plenny grona po 3-4 jagody (pierwsze owocowanie), okaz zdrowia 2. Arocznyj - wczesny , zdrowy , bardzo apetyczny z wyglądu, smak nawet dobry ale musi dłużej powisieć , sucha mięsista konsystencja 3. Wostorg Krasny - smaczny, zdrowy, trzeba czekać na piękny wygląd , kolor oraz dobry smak. 4. Rumba - wczesna, trochę męczył ja MP, a potem osy pożarły kontrolne grono, smaczna a może nawet bardzo ale osy nie dały jej do końca dojrzeć 5. Wiktora - słabo się zapyla, smaczna. Jagody trochę pękają, duże pestki
Płotowe
1. Isabella - glutowata, ale smaczna, małe grona , zdrowa i niezawodna , moje dzieciaki uwielbiają "wyciskać glutki"
|