|
DESEROWE JASNE: (To był niezły rok i trudno było mi się zdecydować na 5 odmian) 1. Nowoje stoletie ZGTU, mięsisto-chrupiąca konsystencja, świetny smak, dobry wygląd, ładne grona i jagody, nie gnił, nie chorował, 1. Błagowiest dość późny, smaczny, mięsiste jagody z delikatnym posmakiem muskatu, świetny wygląd, dobra plenność i zdrowotność 2. Gaubena Nou. Bardzo wczesna, doskonały muskat, bardzo długo wisiała na krzaku bez utraty smaku i wyglądu. 2. Wostorg Idealny, smaczny, mięsisto chrupiący, duża odporność na choroby i mróz 3. Ewroplewien, niezawodny, plenny, bezproblemowy, smaczny, nie gnił, może trochę zbyt wodnista konsystencja i zielonkawy kolor 3. Łora, bardzo dobry smak i konsystencja, wczesna, trochę przeciążenia w zeszłym roku. 4. Agrus, bardzo wczesna, smaczna odmiana, kuliste, mięsiste jagody 4. Elegant swierchrannyj, bardzo wczesny, smaczny, soczysty 5. FVR 7-9, całkiem smaczne, efektowne jagody, trochę gniły, 5. Podarek Zaporoża, bardzo duże grona i jagody, dość smaczne, trochę gniły i osypywały się
DESEROWE CIEMNE: 1. Sfinks. Bardzo wczesna, bardzo plenna, bardzo duże grona i jagody, łagodny smak, odporna na choroby, świetnie drewnieje. 2. Kodrianka, ładne grona, dobry smak 3. Nadieżda Azos, w tym roku niezwykle drobne jagody, ale chyba dzięki temu smaczniejsze 4. Ajwaz, tradycyjnie dużo groszku, ale smak dobry 5. Nero, dobry smak, ale znowu jakieś małe jagody i grona
DESEROWE RÓŻOWE: 1. Denał, dobra plenność, dobry smak 2. Wiktoria, świetny smak i wygląd 3. Arocznyj, ładny, odporny, niezawodny, dość smaczny, niezbyt duże grona i jagody 4. Wostorg Krasnyj, kapryśny, pojedyncze jagody duże, piękne i bardzo smaczne 5. Cyca, smak przeciętny ale jagody niezwykle efektowne
BEZNASIENNE: 1. Kiszmisz zaporowski, duże grona, smaczne, różowe jagody 2. Rusboł, ulepszony, plenny, smaczny, wczesny 3. Kiszmisz 342, jagody i grona jakieś niewielkie, ale smak bardzo dobry 4. Venus, najsmaczniejsza z labrusek 5. A1704, plenna, dużo niewielkich gron, smak przeciętny, plus za to że dość długo się trzymały po zerwaniu
PRZEROBOWE CIEMNE: (Uwaga! Ocena pod kątem smaku, nie robiłem z nich wina) 1. 2. 3. Kazaczka, świetny muskatowo- porzeczkowy smak 4. Rondo 5. Iliczewski
PRZEROBOWE JASNE: 1. Seyval Blanc, plenny, odporny, niezawodny (Jedynie z niego robiłem wino) 2. Jutrzenka 3. Kristaly 4. Goecseji Zamatos 5. Apollon (u mnie robi za przerobówkę)
_________________ Pozdrawiam, Michał Winnica Sfinks
|