Deserowe jasne1. Arkadia - odmiana chyba na długo jeszcze zachowa swą wysoką pozycję na liście rankingów.
2. Łora - W tym roku deszcze nieco nieco dokuczyły jej kwiatom, lecz mimo to zawiązała ładne grona. Jagody ogromne, mięsisto-soczyste, bardzo słodkie.
3. Błagowiest - Termin dojrzewania wczesny (ok. tydzień po Arkadii). Jagody białe, owalne o cytrynowo-muskatowym smaku podobnym do popularnej jesienią w sklepach odmiany Italia.
4. Muskat Blanc - Jagody żółte, bardzo małe zebrane w niewielkich gronach. W zasadzie trudno byłoby nazwać tę odmianę deserową (biorąc pod uwagę konkurencję) gdyby nie jej smak... Wspaniały, wyraźny, głęboki muskat którego po prostu trudno opisać. Dojrzewa bardzo wcześnie, pod koniec sierpnia.
5. FVR 7-9 - pierwsze sygnalizacyjne owocowanie. Odmiana obcopylna, lecz mimo, że kwitła bardzo późno gdy większość innych odmian już przekwitła oraz pomimo padających deszczy, zapyliła się znakomicie. Jagody kształtem, wielkością i smakiem do złudzenia przypominają odmianę Talizman.
Deserowe różowe1. Liwia - Zdecydowanie najsmaczniejsza odmiana w kolekcji! Wspaniały wyraźny muskat o kwiatowym posmaku. Przy profilaktycznych opryskach nie stwierdziłem śladów chorób na krzewie. Dojrzewa bez problemu pod koniec sierpnia. Jagody średniej wielkości, czerwonego koloru. Ma jedną zdecydowaną wadę - jeśli ktoś ma dzieci (nie ważne w jakim wieku) to niech nie liczy, że uda mu się skosztować choćby jagódkę
2. FVC 94-3 (Zaporoskaja Krasawica) - odmiana w pełni zasługuje na swą nazwę. Jagody są bardzo efektowne (kształt podobny do jagód odmiany Oryginał) żółto-czerwonego koloru. Bardzo słodkie z wyczuwalną kwaskowatością. Bardzo smaczne. Skórka mocna i krucha.
3. Argo - Odmiana o owalnych jagodach z ostrym końcem i pęknej wiśniowej ich barwie. Jagody bardzo duże (powyżej 30mm), mięsisto-soczyste, bardzo słodkie. Grona bardzo długie (powyżej 30cm).
4. Wodograj - Jagody owalne, różowe o harmonijnym smaku. Mimo deszczy zapyliła się bardzo dobrze. Niestety w bieżącym roku nie wyczułem w jagodach smaku muskatu, lecz było to tylko sygnalizacyjne (a więc niemiarodajne) owocowanie.
5. Podarok Ukrainie - Ciekawa odmiana zwłaszcza dla osób lubiących jagody o twardym miąszu. Ta bez wątpienia przypomina konsystencją i smakiem owoce... jabłoni odmiana Antonówka. Jagody bardzo duże, słabo nabierają lekkiego różowego rumieńca. Odmiana wczesna, obcopylna.
Deserowe ciemne1. Kodrianka - Dla mnie na długo jeszcze pozostanie odmianą nr 1. Znakomity smak pod warunkiem unikania przeciążenia krzewów. Grochu to ja w niej nie widzę.
2. Wiking - Wczesna odmiana o ciemno fioletowych jagodach, podłużnych z zaostrzonym końcem. Dojrzewa na początku września, smak harmonijny, bardzo słodki z niezwykle chrupką skórką która kruchością przypomina... cienkie szkło!
3. Oryginał Czarny - Sygnalizacyjne owocowanie. Jagody ciemno granatowe, kształtem przypominające Oryginała. Odmiana dojrzała w połowie września, smak jagód harmonijny, miąsz mięsisto soczysty przyjemny w odbiorze.
4. Jubilej Wojtowicz - odmiana o ciemnych jagodach, nieco podobnych do odmiany Nero. Jagody słodkie o bardzo przyjemnym muskatowo-kwaskowatym, winnym smaku. Dojrzewa wcześnie.
5. Nadieżda AZOS