Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 15:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 21:47 
Ekspert
Ekspert

A tak się starałam... :mrgreen: :shock: byłam przekonana, że czytanie ze zrozumieniem mam opanowane, a tu masz... :lol:
Już grzecznie poprawiam :P

Deserowe jasne:
1. Arkadia
2. Prim

Deserowe ciemne
1. WW3
2. Nadieżda Azos,

Różowe
1. Swenson Red
2. Karmakod ( nie zdążył dojrzeć )

Beznasienne
1. Kiszmisz Łuczistyj
2. -
3. Canadice
(dzieli je dolinka :P ... a może coś więcej, ale zbyt mało Kiszmisza zjadłam by to uczciwie ocenić :lol: )

PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 23:24 
przedszkolak
przedszkolak

Witam kolegów!.Nie mam tak dużej ilości odmian jak większość z Was,dlatego mój ranking odmian jest krótki-więc tak:

Deserowe jasne:
1.Skarb Panoni-najchętniej jedzony w rodzinie,plusem tej odmiany jest to,że nie tykają jej osy :lol: (szklarnia)
2.Arkadia-minusem jest to,że smakują osom :evil: (szklarnia)
3.V25-20 (szklarnia i grunt)
4.Łora -osy nie atakują

Deserowe ciemne:
1.Kodrianka-bardzo smaczna,minusy:osy dzielą się ze mną zbiorami po połowie i może to,że bardzo silnie rośnje (szklarnia)
2.Festive (grunt)
3.
4.Nero (grunt)
5.Berliński Czarny (grunt)
6.Czekoladowy (grunt)-podaję tą odmianę dodatkowo na szóstej pozycji ponieważ wcale nie smakuje jak czekolada bardziej jak czarna porzeczka i atakująją ją osy.Ale ogólnie warto jeden krzaczek mieć :roll:

Korzystając z tematu najlepszych odmian, mógłby któryś z kolegów doradzić mi w wyborze dobrej różowej lub czerwonej odmiany deserowej o smacznych i w miarę dużych jagodach.Moje pytanie kieruję może szczególnie do Miszy,waldkapodkarpacie i miśka52, którzy to na pierwszym miejscu w kategori -różowe i czerwone umieścili Wiktorię-5. Z tego co wiem to jest to odmiana obcopylna.Dlatego mam pytanie czy dobrze się zapyla i w jakich warunkach rosną. Z góry dziękuję za odpowie.

PostNapisane: czwartek, 18 marca 2010, 06:41 
Ekspert
Ekspert

Wiktoria(5?) nie zapyla się tak dobrze jak dajmy na to Łora ale lepiej niż King Rubi. Ze względu na wczesny termin dojrzewania i rewelacyjny smak warto ją mieć.

@krist
Dopisz w profilu gdzie uprawiasz winorośl i popracuj trochę nad ortografią :evil:

PostNapisane: czwartek, 18 marca 2010, 08:26 
czeladnik
czeladnik

Witam.
Mnie również przypadł do gustu smak Wiktorii(5),miałem małe kontrolne gronko.
Nie wiem czy tylko u mnie słabiutko rośnie ,taka Łora w tym samym dniu kupiona to już porządny krzacior a Wiktoria wygląda jak bym jej jeść nie dawał.Nie zauważyłem żadnych chorób przy profilaktyce(Siarkol,Amistar,Gwarant)

wieja

PostNapisane: czwartek, 18 marca 2010, 13:52 
nowicjusz
nowicjusz

W końcu i ja mogę zagłosować. Jeszcze nie wszystko owocowało ale już co nie co posmakowałem. Oto moje typy.

Deserowe jasne
1. Timur - póki co zdecydowanie
2. Łora
3. Podarok Zaporożu
4. V 25/20
5. Wostorg SV - dlatego, że naprawdę bardzo plenny, smakowo taki sobie

Deserowe ciemne
1. Muskat Bleu
2. Nadieżda Azos
3. Kodrianka
4. Eszter
5. Ajwaz 2 - Brygantina (od p. Piątka)

Bardzo ładnie wyglądał WW3 (kwiaty miał największe, grona też przyzwoite) ale w smaku trochę gorzej. Zobaczę w tym roku.

Deserowe różowe/czerwone
1. Wiktoria (bezapelacyjnie)
2. V 68-021

Beznasienne

1. Kiszmisz Zaporoski (bo tylko taki mi owocował)

Przerobowe ciemne

1. Regent
2. Rondo
3. Merechal Foch
4. Leon Milot

Wiszniewyj Rannij - chyba skrócę jego i moje męczarnie

Przerobowe jasne
1. Muskat Odeski

W tym roku jak pogoda pozwoli spróbuję dużo więcej. Nie licząc tych, które w tym roku posadzę no i tych co posadziłem w tamtym roku :P

PostNapisane: czwartek, 18 marca 2010, 21:12 
przedszkolak
przedszkolak

Przepraszam za błędy w poprzednim poście :oops: Misza -przy jakich odmianach masz posadzoną Wiktorię, że Ci dobrze owocuje? Czy muszą to być jakieś specjalne zapylacze? I dlaczego przy nazwie Wiktoria5 piątkę wziołeś w nawias ze znakiem zapytania? Moje winogronka rosną w okolicach Ostrowa Wielkopolskiego -południowa Wielkopolska.
Pozdrawiam-Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 18 marca 2010, 23:22 
mistrz
mistrz

Witam

Wiktoria 5 urzekła mnie smakiem i wyglądem. Przez ostatnie dwa lata w okolicy tej rośliny kwitły: Muskat odesski, agat doński, V 68042 i arocznyj. Nie wiem, który z nich był odpowiedzialny :) za zapylenie. Wywiązał się jednak dobrze. Bardzo dużych gron nie miałem, ale wielkość jagód imponująca, mimo młodego wieku. Smak to już w ogóle rewelacja. V 68021 też ma to coś, jak jest bardzo dojrzała.

Pozdrawiam
Waldek

PostNapisane: sobota, 27 marca 2010, 17:38 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki Waldku za odpowiedź :P . Z tego co wiem,to najważniejsze aby koło odmiany obcopylnej rósł jakiś krzaczek odmiany samopylnej, który kwitnie w tym samym czasie. Ja chcę moją Wiktorię 5 posadzić pomiędzy Timurem a Liuxem. Timur dojrzewa w tym samym czasie co Wiktoria 5, to może będzie to dobre rozwiązanie. Chociaż mam pewne obawy czy napewno będą kwitły dokładnie w tym samym okresie, ponieważ Timur ma krótszy okres dojrzewania (105-115 dni), a Wiktoria 5 (115-120 dni). O Liuxsie nie mam dokładnych danych. Jestem jednak dobrej myśli :lol:

Pozdrawiam - Krzysztof.

PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 22:08 
Kiper
Kiper

Deserowe jasne
1. Arkadia - odmiana chyba na długo jeszcze zachowa swą wysoką pozycję na liście rankingów.
2. Łora - W tym roku deszcze nieco nieco dokuczyły jej kwiatom, lecz mimo to zawiązała ładne grona. Jagody ogromne, mięsisto-soczyste, bardzo słodkie.
3. Błagowiest - Termin dojrzewania wczesny (ok. tydzień po Arkadii). Jagody białe, owalne o cytrynowo-muskatowym smaku podobnym do popularnej jesienią w sklepach odmiany Italia.
4. Muskat Blanc - Jagody żółte, bardzo małe zebrane w niewielkich gronach. W zasadzie trudno byłoby nazwać tę odmianę deserową (biorąc pod uwagę konkurencję) gdyby nie jej smak... Wspaniały, wyraźny, głęboki muskat którego po prostu trudno opisać. Dojrzewa bardzo wcześnie, pod koniec sierpnia.
5. FVR 7-9 - pierwsze sygnalizacyjne owocowanie. Odmiana obcopylna, lecz mimo, że kwitła bardzo późno gdy większość innych odmian już przekwitła oraz pomimo padających deszczy, zapyliła się znakomicie. Jagody kształtem, wielkością i smakiem do złudzenia przypominają odmianę Talizman.

Deserowe różowe
1. Liwia - Zdecydowanie najsmaczniejsza odmiana w kolekcji! Wspaniały wyraźny muskat o kwiatowym posmaku. Przy profilaktycznych opryskach nie stwierdziłem śladów chorób na krzewie. Dojrzewa bez problemu pod koniec sierpnia. Jagody średniej wielkości, czerwonego koloru. Ma jedną zdecydowaną wadę - jeśli ktoś ma dzieci (nie ważne w jakim wieku) to niech nie liczy, że uda mu się skosztować choćby jagódkę :twisted:
2. FVC 94-3 (Zaporoskaja Krasawica) - odmiana w pełni zasługuje na swą nazwę. Jagody są bardzo efektowne (kształt podobny do jagód odmiany Oryginał) żółto-czerwonego koloru. Bardzo słodkie z wyczuwalną kwaskowatością. Bardzo smaczne. Skórka mocna i krucha.
Obrazek
3. Argo - Odmiana o owalnych jagodach z ostrym końcem i pęknej wiśniowej ich barwie. Jagody bardzo duże (powyżej 30mm), mięsisto-soczyste, bardzo słodkie. Grona bardzo długie (powyżej 30cm).
Obrazek
4. Wodograj - Jagody owalne, różowe o harmonijnym smaku. Mimo deszczy zapyliła się bardzo dobrze. Niestety w bieżącym roku nie wyczułem w jagodach smaku muskatu, lecz było to tylko sygnalizacyjne (a więc niemiarodajne) owocowanie.
5. Podarok Ukrainie - Ciekawa odmiana zwłaszcza dla osób lubiących jagody o twardym miąszu. Ta bez wątpienia przypomina konsystencją i smakiem owoce... jabłoni odmiana Antonówka. Jagody bardzo duże, słabo nabierają lekkiego różowego rumieńca. Odmiana wczesna, obcopylna.

Deserowe ciemne
1. Kodrianka - Dla mnie na długo jeszcze pozostanie odmianą nr 1. Znakomity smak pod warunkiem unikania przeciążenia krzewów. Grochu to ja w niej nie widzę.
Obrazek
2. Wiking - Wczesna odmiana o ciemno fioletowych jagodach, podłużnych z zaostrzonym końcem. Dojrzewa na początku września, smak harmonijny, bardzo słodki z niezwykle chrupką skórką która kruchością przypomina... cienkie szkło!
Obrazek
3. Oryginał Czarny - Sygnalizacyjne owocowanie. Jagody ciemno granatowe, kształtem przypominające Oryginała. Odmiana dojrzała w połowie września, smak jagód harmonijny, miąsz mięsisto soczysty przyjemny w odbiorze.
Obrazek
4. Jubilej Wojtowicz - odmiana o ciemnych jagodach, nieco podobnych do odmiany Nero. Jagody słodkie o bardzo przyjemnym muskatowo-kwaskowatym, winnym smaku. Dojrzewa wcześnie.
5. Nadieżda AZOS
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2010, 20:16 
Ekspert
Ekspert

Podobno Kodrianka to nie Kodrianka . Podobna historia Aron - Bieżewyj . Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2010, 20:36 
mistrz
mistrz

Witam

Dawno tu nie byłem, ale przymrozki wiosenne w zeszłym roku oszczędziły tylko kilka krzewów i to jednorocznych (nie przemarzły w całości przyrosty), więc "porzuciłem" na pewien czas winorośle.
Nowy rok, nowe nadzieje :lol:
W zeszłym roku nie poddały się do końca trzy krzewy:

Deserowe jasne:
1. Iza Zaliwska
2. Aurora

Deserowe ciemne:
1.Schuyler

Pozdrawiam

Sławek

PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2010, 10:36 
Ekspert
Ekspert

Ustalony wcześniej termin nadsyłania naszych typów własnie minął. Z przykrością informuję ,że w głosowaniu wzięło udział 20 ( słownie: dwadzieścia) osób, co jest swoistym rekordem zaangażowania. Chciałbym zwrócić uwagę na to, że nie tak ważne jest końcowe podsumowanie wyników, co przegląd potencjalnie najlepszych odmian i możliwość ich uprawy w różnych regionach kraju. Jest to niewątpliwie wskazówka dla zaczynających przygodę z winoroślą. Niestety z różnych powodów, nawet nie wnikam jakich, nie wszyscy chcą dzielić się swoim doświadczeniem, a szkoda.
Mam nadzieję, że część osób, szczególnie tych , którzy tworzyli ranking w latach ubiegłych, jeszcze to przemyśli. W związku z tym przedłużam termin głosowania do końca miesiąca , czyli do 30 kwietnia . W dniu następnym zostaną ogłoszone wyniki. Wszystkim, którzy dotychczas zechcieli podzielić się swoimi spostrzeżeniami bardzo dziękuję.

PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2010, 18:42 
Ekspert
Ekspert

Chociaz nie przepadałem za metodami Janusza , metoda na smierdzących leni czesto okazywała sie skuteczna . Zbyszek

PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2010, 19:16 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Mam nadzieję, że część osób, szczególnie tych , którzy tworzyli ranking w latach ubiegłych, jeszcze to przemyśli.

Na mnie nie licz :evil: Ze stosunkowo młodej winnicy ( 2 letniej w części przerobowej) w 2008 zrobiłem ponad 250litrów wina, w 2009 roku wycisnąłem niecałe 2,5 litra soku. Podobnie ze starszą częścią gdzie rosną deserówki. W 2008 roku rozdawałem gdzie się da owoce całymi kilogramami, a w 2009 żona zjadła raptem ze dwa talerze jagódek :twisted:

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2010, 20:12 
przedszkolak
przedszkolak

zypsek napisał(a):
metoda na smierdzących leni czesto okazywała sie skuteczna

Nie wiem czy po tak ostrym ponagleniu ktoś się jeszcze odważy cokolwiek napisać w tym temacie :oops: , ale ja spróbuję.
Zima 2008/2009 spowodowała, że zrobiłem tylko 10 litrów wina a desery- patrz na ranking:
Deserowe jasne
1. V 25/20 (jedno grono)
2. Arkadia (jedna jagoda)
3.
4.
5.Iza Zaliwska(przetrwała ale bez owoców)
Deserowe ciemne
1.--------------------
Deserowe różowe/czerwone
1. V 68-021
Beznasienne
1.--------------
Przerobowe ciemne
1. Regent
2. Rondo
3. Oberlin 595
(Gołubok owocował ale nie umieszczam go w żadnej kategorii i wina już nie będę z niego też robił)
Przerobowe jasne
1.Bianca
2.Seyval Blanc

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1