Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 08:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2010, 19:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3941
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Przerobowe ciemne:
1. Garanoir
2. Marechal Foch
3. Roesler

To w zasadzie jedyne trzy ciemne odmiany które normalnie owocowały.

Przerobowe jasne:
1. Seyval blanc
2. Louise Swenson

Deserowe jasne:
1. Prim

Świetna, stabilna i smaczna odmiana. Wada: grona może atakować mączniak prawdziwy ale to mozna opanować opryskiem z sody.

Deserowe ciemne:
1. Nero

Same superlatywy.

Inne odmiany albo nie owocowały, albo owocowały słabo, albo coś innego było nie tak. D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2010, 22:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
bodziuch34 napisał(a):
Przerobowe jasne
1.Muskat Odeski
2.Złota Chrupka


Czy stosujesz przed kwitnieniem jakieś dodatkowe dokarmianie dolistne, które zabezpiecza te odmiany przed zrzucaniem zawiązków podczas opadów deszczu w czasie kwitnienia?

Pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 11:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 11 stycznia 2008, 01:00
Posty: 49
Lokalizacja: Kraków- Krzysztoforzyce
szpeciel napisał(a):
bodziuch34 napisał(a):
Przerobowe jasne
1.Muskat Odeski
2.Złota Chrupka


Czy stosujesz przed kwitnieniem jakieś dodatkowe dokarmianie dolistne, które zabezpiecza te odmiany przed zrzucaniem zawiązków podczas opadów deszczu w czasie kwitnienia?

Pozdrawiam Leszek

Złotą Chrupkę mam u siebie 8 może 9 lat, nigdy nie miałem problemów ze zrzucaniem zawiązków u tej odmiany.
Muskat Odeski owocuje u mnie drugi rok, też nie było problemów z kwitnieniem.
Jedyną odmianą która zrzuciła zawiązki w zeszłym sezonie to FV-3-5 -/całkowicie/.Oraz Italia Różowa -/częsciowo/.
Co do oprysków dolistnych, to pryskam raz w sezonie po zawiązaniu jagód nawozem z niską zawartością azotu.
Pozdrawiam Bodziuch34


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 00:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Moje typy (na podstawie wlasnych doświadczeń z uprawy i cudzych win)

Przerobowe ciemne:
1. Acolon: da się stworzyć dobre wina w południowym stylu
2. Regent: jw. ale mniej cukru
3. Dornfelder: plus za solidny wzrost, wino prawie jak Acolon/Regent, łapie mączniaki
4. Leon Millot: pewniak w uprawie, akceptowalne wina stołowe
5. Rondo: coraz bardziej mnie rozczarowuje - brak tanin, anorektyczne ciało

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 00:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
terroir_pl napisał(a):
5. Rondo: coraz bardziej mnie rozczarowuje - brak tanin, anorektyczne ciało

Można zapytać jak długo fermentowałeś miazgę?

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 01:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 371
Lokalizacja: Szczecin na Pogodnie
shron napisał(a):
terroir_pl napisał(a):
5. Rondo: coraz bardziej mnie rozczarowuje - brak tanin, anorektyczne ciało

Można zapytać jak długo fermentowałeś miazgę?

A ile dni w zasadzie powinno się fermentować tą miazgę np. w temperaturze 18-20 stopni C?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 19:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
Deserowe jasne:
Arkadia, Prim

Deserowe ciemne
Nadieżda Azos, WW3

Różowe
Swenson Red, Karmakod

Beznasienne
Kiszmisz Łuczistyj, Canadice


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 19:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
aguskac napisał(a):
Deserowe jasne:
Arkadia, Prim

Deserowe ciemne
Nadieżda Azos, WW3

Różowe
Swenson Red, Karmakod

Beznasienne
Kiszmisz Łuczistyj, Canadice


Nie bardzo wiem Lucyno , jak mam to zinterpretować , po ile punktów przyznać wymienionym przez Ciebie odmianom :roll: W pierwszym wątku podałem szablon, którego powinniśmy się trzymać, a zaraz poniżej znajduje się wzorcowo przeprowadzone typowanie Miszy. Jest to dosyć istotne dla końcowego wyniku rankingu.
Czy np. Kiszmisz Ł. i Canadice idą u Ciebie łeb w łeb , czy też dzieli je jakaś przepaść? :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 19:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Deserowe jasne:
Arkadia
Prim
Lilla
Wostorg
Deserowe ciemne:
Ran Hamburski
Muscat Bleu
Nero
Eszter
Bezpestkowe:
Reliance
Pozdrawiam
Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 21:20 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
gronkowiec napisał(a):
Pozdrawiam
Zdzisław


Witamy Zdzisławie po 15-sto miesięcznej przerwie :P

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2010, 21:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
shron napisał(a):
terroir_pl napisał(a):
5. Rondo: coraz bardziej mnie rozczarowuje - brak tanin, anorektyczne ciało

Można zapytać jak długo fermentowałeś miazgę?

Fermentowałem 10dni/~20°. Zresztą ta opinia przede wszystkim na podstawie cudzych win - po prostu nie mój typ.
Co ciekawe najlepsze Rondo piłem na dniach wina w Jaśle i było ... różowe - niestety nie zapamiętałem twórcy.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 17:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Misza napisał(a):
gronkowiec napisał(a):
Pozdrawiam
Zdzisław

Witamy Zdzisławie po 15-sto miesięcznej przerwie :P

leff napisał(a):
Witaj,
mam nadzieję że na dłużej.

Oj tak !
Dzięki za powitanie. Przed opuszczeniem ziemskiego padołu jeszcze trochę krwi utoczę :lol:
Pozdrawiam
Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 17:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
terroir_pl napisał(a):
Moje typy (na podstawie wlasnych doświadczeń z uprawy i cudzych win)
Rondo: coraz bardziej mnie rozczarowuje - brak tanin, anorektyczne ciało

Dla mnie jest to zaskoczeniem, ale stwierdzam, że tanin tej odmianie nie brakuje szczególnie z uprawy na glebach ciepłych i piaszczystych. Brak ciała ( mało ekstraktywne ) może być skutkiem przeciążenia krzewu owocowaniem.
Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 19:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
gronkowiec napisał(a):
... stwierdzam, że tanin tej odmianie nie brakuje szczególnie

Popracuję nad technologia i zobaczymy za rok/dwa.
Ale u mnie punkt odniesienia to tempranillo z dużym dodatkiem beczki, De gustibus ...
I Acolon przekonuje mnie najbardziej (próbowałem wyłącznie kilka cudzych, niemieckich).

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 marca 2010, 20:37 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 maja 2008, 01:00
Posty: 176
Lokalizacja: ornontowice (gliwice, mikolow)
Przerobowe ciemne
1. -
2. Rondo, C. Cortis
3. Regent
4. MF

Przerobowe jasne
1. -
2. Solaris
3. Johanniter

Opałowe
1. MO


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 192 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO