Teraz jest sobota, 6 grudnia 2025, 08:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2011, 21:20 
Kiper
Kiper

Staram się zrozumieć i nie potrafię. Bayer sprzedaje środki ochrony w Polsce, udostępnia polskojęzyczne materiały. Jaki sens jest w linkowaniu słowackich etykiet, kiedy można podlinkować materiały w naszym ojczystym języku, jak te:

http://www.bayercropscience.pl/att/2/_p ... 29c4c8.pdf

http://www.bayercropscience.pl/strony/2 ... uct_id=237

PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2011, 21:27 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
Staram się zrozumieć i nie potrafię. Bayer sprzedaje środki ochrony w Polsce, udostępnia polskojęzyczne materiały. Jaki sens jest w linkowaniu słowackich etykiet, kiedy można podlinkować materiały w naszym ojczystym języku, jak te:

http://www.bayercropscience.pl/att/2/_p ... 29c4c8.pdf

http://www.bayercropscience.pl/strony/2 ... uct_id=237
A widzisz tam gdzieś opis dawki lub okres karencji dla winorośli?
Chyba, że Ty uprawiasz kapustę pekińską lub grusze.

PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2011, 22:35 
Ekspert
Ekspert

Dlatego że w Polsce te preparaty nie zostały przebadane np. na rozpad środka w naszym klimacie i na nic Ci karencja ze Słowacji.... no może tylko orientacyjnie.
A jak bardzo chcesz to karencje od nich i stężenie raczej nie trudno wyciągnąć.

PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2011, 23:30 
mistrz
mistrz

Space99 napisał(a):
Dlatego że w Polsce te preparaty nie zostały przebadane np. na rozpad środka w naszym klimacie i na nic Ci karencja ze Słowacji.... no może tylko orientacyjnie.
Raczej dlatego, że w Polsce winorośl jest niszową uprawą i nie opłaca się rejestrować dla niej środków.
Jeśli zaś chodzi o dane, to lepsze słowackie dla winorośli niż polskie dla kapusty.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 00:06 
Kiper
Kiper

Podziwiam upór. W sieci jest sporo materiału, trzeba tylko włączyć myślenie i czytać ze zrozumieniem. Np. tutaj: zmoderowano
W tabeli podano środki ochrony winorośli. Jest mowa o Zato 50 jako preparacie z grupy strobiluryn. Dalej w tekście podano, że preparaty z tej grupy stosuje się w fazie 12-15 liści oraz zaraz po zawiązaniu gron. Dla mnie sprawa jest jasna, nawet, jeżeli nie podano okresu karencji wyrażonego liczbą dni. Z tekstu wynika, że gdyby zaszła potrzeba dalszego stosowania środków ochrony, należy zastosować środki z grupy IBE o krótkiej karencji lub siarkę najpóźniej na 21 - 30 dni przed zbiorem winogron na wino - to też jest jasne i jednoznacznie określa terminy stosowania środków ochrony roślin.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 08:32 
mistrz
mistrz

Cytuj:
Podziwiam upór. W sieci jest sporo materiału, trzeba tylko włączyć myślenie i czytać ze zrozumieniem. Np. tutaj: zmoderowano

Oglądałeś wogóle tabelę , o której rozmawiamy? Czy piszesz żeby po prostu udowadniać mi "brak myślenia"?
Artykuł który podlinkowałeś został wymieniony w spisie literatury, na której bazuje zestawienie. Od tego artykułu zacząłem.

Że wszystko jest w sieci i mogę sobie tam sobie szukać, to wiem.
Chodzi właśnie o to by nie szukać wszędzie, a mieć te informacje zebrane w jednym miejscu. I to rzetelne informacje.

(To samo co napisałeś, możesz powiedzieć o opisie odmian. Też wszystko jest w sieci. Na ukraińskich stronach masz masę informacji.
A jednak na winogrona.org mamy bazę odmian i wszyscy z niej korzystają.)

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 12:12 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
...Że wszystko jest w sieci i mogę sobie tam sobie szukać, to wiem.
Chodzi właśnie o to by nie szukać wszędzie, a mieć te informacje zebrane w jednym miejscu. I to rzetelne informacje.

(To samo co napisałeś, możesz powiedzieć o opisie odmian. Też wszystko jest w sieci. Na ukraińskich stronach masz masę informacji.
A jednak na winogrona.org mamy bazę odmian i wszyscy z niej korzystają.)

Co do opisu odmian w dziale odmian na Wiki; to porównanie bardzo nietrafne :?: :!: :shock:
Bo w odmianach większość popularnych w Polsce odmian ma opisy pasujące do polskich warunków uprawy a nie unijnych,słwackich czy amerykańskich, tak jak w przypadku śor , które proponujesz.

Karencja śor dla Słowacji może być podobna do karencji dla Podkarpacia i D.Sląska, ale nie dla Podlasia i wybrzeża Bałtyku (Gdyni)

Ja bym nie liczył na "zdrowy chłopski rozum" początkujących winogrodników.

A taki zestaw (wg Twojej propozycji) ma służyć właśnie początkującym jak mniemam (nie wiem czy słusznie :?: :idea: )
Jest to poniekąd namawianie do przestępstwa. :!: :lol: (o stosowny art.KK i ile za to grozi zapytaj "Kapitana" :lol: )

PS
Gdyby to nie wzbudzało takich wątpliwości to by to już dawno było na tym forum.
Podobne propozycje już były :!: :!:
Był TU z nami także fitopatolog Janusz M.(doktorek), ale jak zobaczył że znachorzy zaczynają go wyręczać i doradzać po swojemu, to zrezygnował. :!: :?:

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 13:57 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
A taki zestaw (wg Twojej propozycji) ma służyć właśnie początkującym jak mniemam (nie wiem czy słusznie :?: :idea: )
Jest to poniekąd namawianie do przestępstwa. :!: :lol: (o stosowny art.KK i ile za to grozi zapytaj "Kapitana" :lol: )
To samo możesz powiedzieć o artykułach J. Mazurka i o "wyśnionych" preparatach. (A jednak dla wszystkich są przydatne te sny i artykuły)

zbyszekB napisał(a):
Karencja śor dla Słowacji może być podobna do karencji dla Podkarpacia i D.Sląska, ale nie dla Podlasia i wybrzeża Bałtyku (Gdyni)
O tego z Gdyni się nie martw, zwiększy sobie odpowiednio okres karencji,(wyśniony naturalnie :D ) a ci z południa Polski skorzystają.

zbyszekB napisał(a):
Podobne propozycje już były :!: :!:
Był TU z nami także fitopatolog Janusz M.(doktorek), ale jak zobaczył że znachorzy zaczynają go wyręczać i doradzać po swojemu, to zrezygnował.
A teraz myślisz, że już nie doradzają?
Ostatnio np. czytałem na tym forum właśnie, że okres ważności preparatu to tylko taka luźna sugestia producenta i nie ma potrzeby go przestrzegać. (Podobno oddanie przeterminowanego środka do unieszkodliwienia to "prezent" dla sklepu :mrgreen: )
Sporo porad opartych jest też o informacje dotyczące innych upraw.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 17:40 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
...To samo możesz powiedzieć o artykułach J. Mazurka i o "wyśnionych" preparatach. (A jednak dla wszystkich są przydatne te sny i artykuły)

Nie mogę powiedzieć tego samego, bo:
-dr Mazurek sam odpowiada za to co umieścił w swoich artykułach.
- vitia3 chciałby umieścić swój artykuł nie na swojej stronie
- ?wyśnione ? preparaty to tylko sen , a nie jawa

Cytuj:
O tego z Gdyni się nie martw, zwiększy sobie odpowiednio okres karencji,(wyśniony naturalnie :D ) a ci z południa Polski skorzystają.

O tego w Gdyni się nie martwię, martwię się o nowicjuszy tego forum.

Cytuj:
Ostatnio np. czytałem na tym forum właśnie, że okres ważności preparatu to tylko taka luźna sugestia producenta i nie ma potrzeby go przestrzegać. (Podobno oddanie przeterminowanego środka do unieszkodliwienia to "prezent" dla sklepu :mrgreen: )
Sporo porad opartych jest też o informacje dotyczące innych upraw.

Myślę ,że nadal doradzają i dlatego właśnie nie ma z nami Janusza .

@vitia
Jesteś pełen entuzjazmu i zapału, szkoda aby to się zmarnowało. Doradzam inny temat (każdy inny ,ale nie ten :mrgreen: )

Przykład
Wyszedłem z inicjatywą opracowania winifikacji.
Namierzyłem materiały dydaktyczne na jednym z uniwersytetów amerykańskich.
Uzyskałem zgodę administratora tego serwisu aby to opracować ,te materiały we własnym zakresie.
Zostałem mianowany koordynatorem tego przedsięwzięcia.
Potrzeba było tylko kilku tłumaczy z angielskiego na polski, ze znajomością chemi (bo materiały dość obszerne)
Zgłosił się tylko Kuba(Olmek)
Jest to wszystko na forum ? możesz sobie poczytać (sprawdzić).

Moim zdaniem taka tabelka którą proponujesz jest potrzebna leniuchom którym nie chce się kiwnąć palcem w bucie. Oni czekają tylko na gotowca w sensie : jakim preparatem mam prysnąć 20 sierpnia w Koziej Wólce bo mi cóś zrzera Rondo ?

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 18:24 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
Ostatnio np. czytałem na tym forum właśnie, że okres ważności preparatu to tylko taka luźna sugestia producenta i nie ma potrzeby go przestrzegać. (Podobno oddanie przeterminowanego środka ....

To źle czytałeś albo tak sobie dopowiedziałeś...
Widze że jeżeli nie możesz uzyskać pomocy w swoim pomyśle to zaczynasz obrażać ludzi

Może poprostu niech władza wypowie się czy dopuści do zamieszczenia tego zestawienia pod szyldem winogrona.org

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 18:36 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
A taki zestaw (wg Twojej propozycji) ma służyć właśnie początkującym jak mniemam (nie wiem czy słusznie )
Jest to poniekąd namawianie do przestępstwa.
Jakimże przestępstwem jest spisanie listy środków ochrony roślin, jakie ludzie na świecie stosują w uprawie winorośli? Oglądałeś tabelę? Przecież nikt nikogo do niczego tam nie namawia.

zbyszekB napisał(a):
Moim zdaniem taka tabelka którą proponujesz jest potrzebna leniuchom którym nie chce się kiwnąć palcem w bucie. Oni czekają tylko na gotowca w sensie : jakim preparatem mam prysnąć 20 sierpnia w Koziej Wólce bo mi cóś zrzera Rondo ?
Nie tylko leniom. Ja nie czuję się leniwcem a potrzebuję takiego źródła informacji, ponieważ słowacki rozumiem na tyle aby odczytać dane liczbowe, zaś z niemieckiego nawet tyle nie zrozumiem bo nie będę wiedział do czego się odnoszą.
I google tu niewiele pomoże. :( A przecież opis przeciwwskazań w stosowaniu czy sposobu wykonania oprysku są równie istotne.

Mam prośbę aby administrator lub ktoś z moderatorów wypowiedział się czy ze względów formalnych istnieje możliwość stworzenia artykułu o treści i formie jaką zaproponowałem.
Myślę, że dość już padło argumentów za i przeciw i nadszedł czas by ktoś zdecydował czy możemy zrobić to przedsięwzięcie wspólnie w ramach portalu, czy nadal każdy będzie zbierał informacje na własną rękę.

zbyszekB napisał(a):
Wyszedłem z inicjatywą opracowania winifikacji.

Możesz podesłać link do strony ze szczegółami?

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 18:44 
mistrz
mistrz

Space99 napisał(a):
To źle czytałeś albo tak sobie dopowiedziałeś...
Widze że jeżeli nie możesz uzyskać pomocy w swoim pomyśle to zaczynasz obrażać ludzi

Pomocy faktycznie nie uzyskałem. Nikogo jednak nie obrażam.
Poniżej cytat:
Cytuj:
Kiedyś byłem w pewnej firmie konfekcjonującej ŚOR i pytałem o oddanie/utylizacje uzbieranych preparatów to człowiek zajmujący się tam sprzedażą i doradztwem zadał mi pytanie po co? Jak są szczelnie zamknięte i nie zbrylone to pryskać! Ale jak się bardzo upieram to moge mu przynieść ten prezent:>

Ogólnie to wyciągnijcie z tego wnioski sami ale i też nie opowiadajcie niepotwierdzonych bajek typu szkodliwe dla środowiska bo z czasem to one coraz mniej szkodliwe. Chyba że o czymś nie wiem to prosze o stosowne artykuły...

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 18:59 
Ekspert
Ekspert

No i ?
gdzie tam jest to co napisałeś? Dopowiedziałeś sobie co chciałeś

PostNapisane: środa, 9 listopada 2011, 13:16 
Kiper
Kiper

Wracam do tematu, bo przeczytałem właśnie o szkodliwości środków, w których substancją aktywną są neonikotynoidy. Poniżej artykuł z tabelką środków ochrony:

http://www.wrp.pl/Indhold/sider/show_ar ... px?id=7304

A tutaj: http://www.rp.pl/artykul/342750,749302- ... noidy.html artykuł o tym, że pszczoły umierają właśnie z winy tych środków. Środki są nam znane: Calypso, Mospilan, Apacz itp.

O calypso była mowa w tym wątku, w kontekście tłumaczenia etykiet.

PostNapisane: środa, 9 listopada 2011, 17:06 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Wracam do tematu, bo przeczytałem właśnie o szkodliwości środków, w których substancją aktywną są neonikotynoidy. Poniżej artykuł z tabelką środków ochrony:

http://www.wrp.pl/Indhold/sider/show_ar ... px?id=7304

A tutaj: http://www.rp.pl/artykul/342750,749302- ... noidy.html artykuł o tym, że pszczoły umierają właśnie z winy tych środków. Środki są nam znane: Calypso, Mospilan, Apacz itp.

O calypso była mowa w tym wątku, w kontekście tłumaczenia etykiet.

grapes,
to co napisałeś Ty , ja nie śmiałem napisać bo został bym posądzony o "oszołoma" , "pseudoekologa" itp
A to są fakty.
Każdy myśli tylko we włsnym interesie:
rolnik o kartoflach, rzepaku i kukurydzy ,
sadownik o jabłoniach, gruszach, itp
winogrodnik o winoroślach,
pszczelarz o pszczołch.

Ale najbliższy prawdy jest jednak pszczelarz.
Bo już nawet Einstein stwierdził dawno temu, że po śmierci ostatniej pszczoły , rasie ludzkiej pozostanie jeszcze ok. 30 lat życia na planecie Ziemia. :!: :?: :lol: (ale o tym już było na tym forum :mrgreen: )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1