Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 02:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 8 marca 2021, 13:15 
Ekspert
Ekspert

Natchniona wątkiem watki-przeniesione/wymiana-gleby-w-ogrodzie-t13867.html
oraz sugestią kolegi @Pjetrof, postanowiłam popełnić artykuł, poświęcając sporo miejsca nawozom zielonym.

Oto zarys:
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... anie_gleby

Oczekuję konstruktywnej krytyki.

PostNapisane: poniedziałek, 8 marca 2021, 14:35 
Ekspert
Ekspert

A dziękuję.
Możesz wkleić te linki, śmiało :)

PostNapisane: poniedziałek, 8 marca 2021, 15:47 
Ekspert
Ekspert

To wrzuć tutaj i ja przekleję :)

PostNapisane: poniedziałek, 8 marca 2021, 22:03 
mistrz
mistrz

Super! :clap:
Z konstruktywnej krytyki to dodałbym po jeszcze jednej linii przerwy między pozycjami (jeśli nie da się obramowania tabelki) bo się uwagi z ostatniej kolumny zlewają.
Mogły by być przykłady tych mieszanek i wysiewów ale tu można ewentualnie dać link do wspomjianej dyskusji.
Wielkie dzięki za tę porcję wiedzy!

PostNapisane: środa, 10 marca 2021, 12:48 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
kuneg napisał(a):
To wrzuć tutaj i ja przekleję :)

https://www.schr.gov.pl/index.php?c=page&id=31 tak starczy?

Załatwione

-- Pn mar 08, 2021 10:30 pm --

pjetrof napisał(a):
Super! :clap:
Z konstruktywnej krytyki to dodałbym po jeszcze jednej linii przerwy między pozycjami (jeśli nie da się obramowania tabelki) bo się uwagi z ostatniej kolumny zlewają.
Mogły by być przykłady tych mieszanek i wysiewów ale tu można ewentualnie dać link do wspomjianej dyskusji.
Wielkie dzięki za tę porcję wiedzy!

Dorzucę coś o mieszankach jeszcze.

Co do czytelności tabeli, to nie wiem, jak ją poprawić i chętnie przyjmę wsparcie w tej kwestii :)

-- Śr mar 10, 2021 12:29 pm --

Jakoś sobie poradziłam :p
Czytelność tabeli poprawiona :)

...a teraz oczekuję pochwał, laurek i kwiatków ;)

PostNapisane: niedziela, 14 marca 2021, 12:33 
przedszkolak
przedszkolak

Bardzo fajnie napisany artykuł, spora dawka wiedzy. Nie posiadam aż takiej wiedzy i kłaniam się do kolan, ale jeśli mogę coś dodać od siebie to spróbuję to uczynić. Kilka drobnych szczegółów, które można lub też nie dodać w artykule.

Miałem w tym roku słonecznik w mieszankach pod poplon dwukrotnie. Za pierwszym razem w niewielkiej ilości i zrobił świetną robotę. Za drugim razem brakło mi trochę łubinu i dodałem więcej słonecznika. Ostatecznie w tym przypadku słonecznik zdusił inne rośliny, ale za to żona się cieszyła z pięknego pola kwitnących słoneczników. Dlatego uważam, że słonecznik powinien być drobnym dodatkiem do poplonów, ale to wystarczy gdyż tworzy sporo masy organicznej i dobrze rośnie na różnych glebach. Na plus ogromne ilości pszczół kręcące się przy kwitnących słonecznikach (sąsiad pszczelarz pewnie się ucieszył).

Facelia z moich obserwacji jest bardzo wrażliwa na braki fosforu (pod warunkiem, że dobrze to odczytałem). Gdy rozpocząłem przygotowania pod uprawę (jeszcze nie miałem pojęcia jak to robić i był to pierwszy wysiew gorczycy wraz z facelią) wyrosła ona niewielka i bardzo szybko się zaczerwieniła. Nie wiem jak byłoby teraz po uzupełnieniu brakujących składników. Gorczyca na takim stanowisku rosła całkiem nieźle.

Ostatnia kwestia to dodałbym informację o wysiewie poplonów od połowy sierpnia. Myślę, że jest to całkiem niezły termin (po 15 lub 20 sierpnia) wysiewu chociażby gorczycy. W takim przypadku w październiku spokojnie możemy przyorać dobrze wyrośniętą lub nawet zakwitniętą gorczycę i jeszcze w tym roku coś tam posadzić.

PostNapisane: niedziela, 14 marca 2021, 15:26 
Ekspert
Ekspert

Słonecznik wyjaławia glebę tak jak kukurydza. Na poplon najlepsze są motylkowe. Dają masę i azot do gleby.

PostNapisane: niedziela, 14 marca 2021, 19:17 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Słonecznik wyjaławia glebę tak jak kukurydza. Na poplon najlepsze są motylkowe. Dają masę i azot do gleby.

Wyjaławia, jeśli sprząta się go z pola. Zgadza się w przypadku uprawy słonecznika na plon główny.

Ale... rozpatrujemy słonecznik, jako nawóz zielony,
więc, jeśli kosi się go w okresie kwitnienia, rozdrabnia i miesza z wierzchnią warstwą gleby, to wszystko wraca do gleby. Bonusem w tym przypadku jest biomasa (będąca w przyszłości próchnicą) i działanie fitosanitarne słonecznika.

Miras
Dołożę wyraźne linkowanie tego wątku, żeby każdy mógł znaleźć Twoje uwagi, bo są jak najbardziej O.K.

Miras, a kiedy siałeś facelię?
Często jest tak, że niby fosforu w glebie jest O.K., ale niska temperatura (niska dla danego gatunku) powoduje, że roślina nie jest w stanie go pobrać i pojawiają się objawy niedoboru.

PostNapisane: niedziela, 14 marca 2021, 20:02 
Kiper
Kiper

Potwierdzam, w 1poł. sierpnia jako poplon sieję: gorczycę z gryką, łubinem i pięknie rosną, nawet fasolkę szparagową - wrześniowa jest smaczniejsza niż wiosenna i do mrozów plon gratis. Pszczoły, trzmiele i inne owady mają pożytek przed zimą.

PostNapisane: niedziela, 14 marca 2021, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Marcinie, a podałbyś proporcje i rodzaj gleby? I który łubin?
Dopisałabym do artykułu.

-- N mar 14, 2021 8:21 pm --

mirass napisał(a):
Miałem w tym roku słonecznik w mieszankach pod poplon dwukrotnie. Za pierwszym razem w niewielkiej ilości i zrobił świetną robotę. Za drugim razem brakło mi trochę łubinu i dodałem więcej słonecznika. Ostatecznie w tym przypadku słonecznik zdusił inne rośliny, ale za to żona się cieszyła z pięknego pola kwitnących słoneczników. Dlatego uważam, że słonecznik powinien być drobnym dodatkiem do poplonów, ale to wystarczy gdyż tworzy sporo masy organicznej i dobrze rośnie na różnych glebach. Na plus ogromne ilości pszczół kręcące się przy kwitnących słonecznikach (sąsiad pszczelarz pewnie się ucieszył).

Łubin żółty po wykiełkowaniu, w początkowym okresie, dość wolno rośnie, bo buduje korzeń. Jest więc łatwo zagłuszany przez szybciej rosnące rośliny.

Podaj proporcje, które u Ciebie się sprawdziły. Kiedy siałeś i na jaką glebę. Też dorzucę do artykułu :)

PostNapisane: niedziela, 14 marca 2021, 22:07 
Kiper
Kiper

Mam czarnoziem, glina , siejąc poplony jak jest susza- podlewam, aby wykiełkowały, od połowy sierpnia są już raczej burze, rosa.
Poplony sierpniowe które stosuję:
1. Fasola szparagowa 100% -na strąki, rośnie do przymrozków, pozostawia azot i zagłusza chwasty, zostawiam do przekopania na zimę.

2a. Gorczyca 100% rośnie początkowo powoli, potem rośnie szybko i kwitnie, daje dużą masę i zagłusza chwasty, nie przemarza tak łatwo i może zostawiać nasiona-chwast na wiosnę- po kwitnieniu, najlepiej najpierw skosić i potem przekopać na zimę.
2b. Na słabsze gleby, zmieszałbym gorczycę np: z łubinem żółtym po 50%, aby wzbogacić ziemię w azot .

3. Gryka i Łubin żólty po ok.50% w rządkach lub mieszanka,
Gryka: szybko rośnie, długo kwitnie i wydaje nasiona, ale łatwo przemarza (na siew można zebrać nasiona lub kupić kaszę gryczana nie prażoną), - zwalcza pędraki,
Łubin żółty: daje azot i więcej masy niż gryka, rośnie wolno, potem szybciej i kwitnie, ale nie przemarza tak łatwo jak gryka, zostawiam do przekopania na zimę. Uzupełniają się, bo najpierw rośnie gryka potem przerasta ją łubin.

Wszystkie kwitną dając pożytek pszczołom, na jesień.

PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2021, 00:46 
przedszkolak
przedszkolak

Nie pamiętam dokładnie w tym momencie, ale mniej więcej wyglądało to tak:
- łubin wąskolistny - 40%
- wyka siewna - 40%
- słonecznik - 20% (lub nieco mniej)

To mieszanka, z której byłem najbardziej zadowolony, zwłaszcza z wyki, która dała najwięcej masy zielonej. Wyka jednak potrzebuje roślin po których może się piąć, stąd połączenie z łubinem / słonecznikiem. Wysiew koniec marca - po 25 marca. Wszystkie te rośliny świetnie poradziły sobie z przymrozkami. Po połowie czerwca / końcem czerwca nadawało się to już do przyorania.

Facelię wysiewałem 20 sierpnia i było wtedy upalnie, brak wody, więc może też tu był problem. Po tym poplonie (pierwszym w moim życiu), na którym zauważyłem braki glebowe wykonałem badanie gleby, które wskazało na niskie ph (ograniczyło pobieranie składników), ale też krytycznie niski fosfor i potas, z których uzupełnieniem jeszcze walczę (za to wysoki poziom magnezu). Facelia po prostu nie była rośliną dla tak kiepskiej gleby. W tym roku na próbę wysieję nieco facelii żeby sprawdzić jak sobie poradzi na znacznie lepiej przygotowanej ziemi.

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2021, 10:02 
Ekspert
Ekspert

Uzupełnione :)

-- Wt kwi 27, 2021 10:02 am --

Dorzucam zestaw filmików dotyczących zdrowotności gleb:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... lV9mMNueEP

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2021, 20:41 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
kuneg napisał(a):
Uzupełnione :)

-- Wt kwi 27, 2021 10:02 am --

Dorzucam zestaw filmików dotyczących zdrowotności gleb:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... lV9mMNueEP
Dzięki za listę. Podobał mi się wysiew groszku i pszenicy na zimę, groszek ma zmarznąć i zasilić pszenicę.
Już wcześniej nakupowałem nasion i potestuję nawozy zielone na swojej działce. Żegnaj trawo :-)

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2021, 21:44 
Kiper
Kiper

Trawa jak już było opisywane na forum, bardzo wysusza i wyjaławia glebę wokół, inne rośliny przegrywają, widzę to u siebie: nawet maliny się wykończą, a mam żyzny czarnoziem - na piasku to jeszcze bardziej widać. Już różne lokalne "chwasty" są dużo lepsze bo korzenią się na różnych głębokościach, są m.in. motylkowe: koniczyna biała, lucerny żółto kwitnące, jedne gatunki są wczesne, inne późne - tworzą taką murawę. Koszone 2-3 razy w roku i w razie potrzeby usuwane samosiewy większych traw i większe: mlecze, osty, pokrzywy itp. Winoroślom to nie szkodzi, a błota nie mam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1