Teraz jest wtorek, 6 stycznia 2026, 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polskie winnice
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 19:53 
nowicjusz
nowicjusz

APEL O EWIDENCJE POLSKICH WINNIC
Stwórzmy wreszcie coś w rodzaju spisu naszych winnic.Wielu z nas posiada zapewne umiejętności informatyczne które pozwolą na opracowanie jakiejś mapy czy cuś by pokazać obraz naszych zainteresowań i jego skali.Rośniemy w siłę tylko nikt nie wie jaką i gdzie!!!!Stwórzmy mapę polskich winnic!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Pozdrawiam
Jeryna

PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 22:00 
przedszkolak
przedszkolak

Racja , popieram :)

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:43 
mistrz
mistrz

Ale ja nie mam zdjęć. Znów rok minoł, a ja nie zrobiłam:(:(:(

A

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 14:05 
przedszkolak
przedszkolak

Pomysł jest bardzo dobry wręcz kapitalny.Obecnie nikt takiej mapy pewnie nie posiada,a była by bardzo przydatna.Napewno należało by ustalić minimalną powierzchnie winnicy.Proponuje 25 arów.

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 14:18 
czeladnik
czeladnik

Pomysł popieram w 100% :D

Ale 25 arów to jest sporo... I iważam, że nawet 5 arów to jest wystarczająco, aby mieć się czymś pochwalić :) Chodzi mi o to, że ta granica (25 ar) wyeliminuję wielu z nas...

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 17:56 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
25 arów też myślę, że to ładny kawałem - ale to nic posadzi się sadzonki w większych odstępach i norma będzie.... :? tylko czy to jest naprawdę odpowiednia miara - już na tym forum i na zaprzyjaźnionym www.wino.org były podobne dyskusje o wilkości winnicy itd.
natomiast jak powstanie taka mapka to chętnie podeślę swoje dane :D

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 18:15 
[quote="jeryna"]APEL O EWIDENCJE POLSKICH WINNIC
Stwórzmy wreszcie coś w rodzaju spisu naszych winnic.Wielu z nas posiada zapewne umiejętności informatyczne które pozwolą na opracowanie jakiejś mapy czy cuś by pokazać obraz naszych zainteresowań i jego skali.Rośniemy w siłę tylko nikt nie wie jaką i gdzie!!!!Stwórzmy mapę polskich winnic!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Pozdrawiam
Jeryna

A przesłałeś dane od siebie Maciejowi?
Zamiast krzyczeć na forum to może wspierałbyś inicjatywy innych osób. Zresztą nie tylko Ty, bo coś mi się wydaje, że większość to zwyczajnie olała.

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... opic&t=894
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=7046

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 18:16 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Myślę że nie ważna jest powierzchnia winnicy lecz jakie gatunki w niej rosną i gdzie jest położona.
Jesienią postanowiłem zacząć edukację praktyczną z zakresu wytwarzania
wina i powstał problem skąd wziąść winogrona-moje dopiero za dwa lata.
Targ, hurtownie ,sklepy- wszystko mało dojrzałe i drogie.Kupiłem trochę skarbu panonii od sąsiada który przetrzymał mi na krzaczkach do pełnej dojrzałości, ale z deserowego winko wyjdzie raczej cienkie.W końcu mnie olśniło- okazało się że 70 km mam do najbliższej winnicy :D
Hektar rośnie sobie od bodajże 25 lat 5 km od Grodziska Wielkopolskiego
Wino robią tylko na własne potrzeby więc owoc sprzedają- 3 zł kg. Deschonack z przerobowych i różne deserowe na przyszły rok również sadzonki do sprzedania.Drugą winnicą jaką odkryłem to kilku arowa plantacja Leona Milota nad Wartą niedaleko Śremu i trzecia w Gostyniu
1km od mojej -to dzięki forum-jaki ten kraj mały na dodatek okazało się że nasze żony się znają!
WALCIE Z POMYSŁAMI DRZWIAMI I OKNAMI
Pozdrawiam
Jeryna

PostNapisane: niedziela, 11 grudnia 2005, 18:36 
nowicjusz
nowicjusz

Drogi Gościu nie przesłałem danych Maciejowi bo od czerwca minęło trochę czasu i nic.Chwała mu za jego chęci ale myślę by stworzyć coś na tej stronie gdzie wpisu można by było dokonywać samemu.
Pozdrawiam
Jeryna

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 13:37 
Ekspert
Ekspert

Pomysł z mapą jest przedni. :lol:
Jednakże na początek proponowałbym go nieco zmodyfikowac.
Nie mapa wszystkich winnic w Polsce (dzieło wiekopomne, ale komu i do czego potrzebne?) lecz mapa naszych winnic i ogrodów winoroślowych.
To znaczy mapa związana z użytkownikami naszego serwisu i forum.
Czasem mieszkamy obok siebie i nic o tym nie wiemy, czasem w podrózy przejeżdzamy przez miejscowość gdzie ktoś z nas ma winniczkę...
Jeżeli ktoś się na tym zna to mógłby zmajstrowac coś podobnego do tego:
http://ogrody.agrosan.pl/mapa/
Ja się nie znam na robieniu takich cudaków komputerowych, ale pomysłów mam sporo, wyobrażam sobie jak to powinno wyglądać i zawsze chętnie służę pomocą. Potrzebny tylko ktoś kto to technicznie wykona.
Jest chętny fachowiec do popracowania w nudne zimowe wieczory?
Janusz

PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 14:48 
Kiper
Kiper

Dzięki Janusz za pamięć o ogrodach winoroślowych bo aż mi jakoś nieswojo sie zrobiło po tych 25 arach :cry:
Co do formy to taka mapa byłaby ekstra ale ja też nie mam pojęcia jak to zrobić :(

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 12:48 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="jeryna"]Drogi Gościu nie przesłałem danych Maciejowi bo od czerwca minęło trochę czasu i nic.

Ależ dlaczego nic? Nie jestem pewien, czego oczekiwałeś? Mam trochę danych - zdjęć, opisów itd. - od ludzi, którzy zechcieli mi je przekazać. Prezentacja (PP), jak najbardziej, istnieje. Jej fragment wykorzystałem nawet w trakcie listopadowego wykładu/szkolenia dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych w Parparach, w trakcie Warsztatów SWiMP (parę słów i fotorelacja z Warsztatów: http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=9502 . Nie wyobrażacie sobie, jakim zaskoczeniem dla słuchaczy był widok REALNIE ISTNIEJĄCYCH w Polsce winnic, szczególnie w takich miejscach, jak Suwałki, czy Białystok. Nie ma lepszej zachęty, niż ZOBACZYĆ, że to naprawdę możliwe.
Nie robiłem bazy danych, jasno zresztą napisałem, że nie taki jest mój zamiar: "Myślałem raczej nie o bazie danych sensu stricte, ale o prezentacji (w Power Poincie, na przykład), zawierającej fotki i dane o winnicach." . A zgromadzonych danych nie publikuję jakoś specjalnie szeroko, bo jest ich póki co niewiele.
W sumie troszkę się dziwię niewielkiemu odzewowi - myślę, że możliwe kompletny materiał zawierający nawet bardzo krótkie prezentacje winnic, winniczek, ogrodów winoroślowych (podtrzymuję swoją definicję - "dla mnie warunkiem, aby "coś" nazwać winnicą jest to, żeby uprawca był świadomy tego, co robi" ) i winoroślarzy byłby niezwykle cenny.
Ja pojąłem się zrobić coś takiego sam i zupełnie dobrowolnie, po prostu dlatego, że bardzo mnie to interesuje. Każde następne fotki i opisy, jeśli ktoś jeszcze zechce mi je wysłać, będę systematycznie dołączał do prezentacji. Poza e-mailem podanym w stopce, mam znacznie bardziej pojemną skrzynkę: maciej.sierpinski@sigmakalon.com

[quote="oryks"] Co do formy to taka mapa byłaby ekstra ale ja też nie mam pojęcia jak to zrobić Ależ mapka już istnieje. I to dokładnie taka, jak napisał Agent0700: "A ja myślę, że można to zrobić w taki sposób, że będzie obrys Polski i kropkami zaznaczona będzie każda dodana winnica, po naciśnięciu na jakąś wchodzimy w opis i fotki." Ja tak robię zawsze, a prezentacji zrobiłem już sporo, niestety na znacznie bardziej przyziemne tematy.
[quote="Janusz"]...Nie mapa wszystkich winnic w Polsce (dzieło wiekopomne, ale komu i do czego potrzebne?) lecz mapa naszych winnic i ogrodów winoroślowych. To Janusz jakby siłą rzeczy. Ludzie, którzy nie czytają forum, nie przyślą mi fotek i opisów. Z jednym maleńkim "ale" - na mapke nanoszę i dołączam do prezentacji winoroślarzy z www.wino.org.pl i... wszelkie inne, które uda mi się wyśledzić samemu. Może dlatego, że zawsze (prawie) lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć, a może chcę stworzyć w końcu coś wiekopomnego ;)

Przepraszam za przydługawy trochę post, ale chciałem wyłuszczyć swoje zamiary nieco dokładniej.

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 13:29 
Kiper
Kiper

Jeżeli jakakolwiek mapka naszych winnic istnieje to proponuje ją tutaj opublikować, podobnie zresztą jak wspomnianą prezentację (oczywiście o ile masz Macieju na to ochotę) nawet jeśli jest tam bradzo mało danych.
Liczę na efekt typu " też chcę mieć swoją kropkę na mapie", także w moim przypadku bo swoje dane obiecywałem juz chyba rok temu.
Myślę , że jak będzie jakieś konkretne miejsce i możliwość zobaczenia jak przybywa danych znacznie przyspieszy (zachęci, doda odwagi itp) sprawę.

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 15:30 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Proszę uprzejmie. Oto aktualna mapa - czerwone kółeczka to skatalogowane winnice. Podesłane opisy są bardzo różne, czasem szczegółowe (odmiany, ilości, plany na przyszłość itd.) i ze zdjęciami, czasem lakoniczne.

[dopisane 21.12.] starą mapkę wyciąłem - aktualna gdzieś w końcu tematu.

Ostatnio edytowano środa, 21 grudnia 2005, 22:34 przez Maciej, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 19:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Proszę uprzejmie. Oto aktualna mapa - czerwone kółeczka to skatalogowane winnice.

Fajna ta mapa choć faktycznie informacyjnie uboga ( co nie jest oczywiście Twoja winą :lol: )
I he! he! wynika z niej, ze najbardziej winniczym (winiarskim) miejscem w Polsce jest Warszawa :D
No i mojej Jedlanki tam nie ma :cry: Ale to oczywiście mój błąd, który jeszcze dzisiaj naprawię. :lol:

Jednakże mnie chodzi po głowie coś innego. Mapa powieszona w internecie, w pewnym sensie podobna do tej mapy ogrodników, do ktorej link podałem wyżej.
Wyglądać by to mogło na przykład tak:
Mapa Polski z podziałem na województwa.
Po kliknięciu na województwo pokazywałaby się większa mapa tego województwa z zaznaczonymi punktami winnic i obok spis winnic z tego wojewodztwa z e-mailami właścicieli.
Po naprowadzeniu kursora na taki punkt pokazywałaby sie krótka notka z nazwą miejscowości i nazwiskiem (nickiem) właściciela.
Po kliknięciu pokazywałaby się pełniejsza informacja o winnicy (ogrodzie) a to np. adres, e-mail, wykaz posiadanych odmian (mógłby być linkowany do opisow w "Odmianach"), historia, plany itp. co właściciel chciałby nam o swoich winoroślach powiedzieć, no i oczywiście 2-3 zdjęcia.
To tak z grubsza.
O! Możnaby chyba też zrobić taką sztuczkę by np. kliknięcie prawym klawiszem myszy wywoływało na mapie szkólki winorośli położone na terenie danego województwa.

Oczywiście pisząc "winnica" mam tu na myśli wszystkich chętnych - nie tylko obszarnikow :D , ale także małorolnych :lol: amatorów nawet z dwoma krzewami w ogrodzie (jeżeli chcieliby być na takiej mapie).
I myślę, ze gdyby to wisiało w naszym serwisie i mogło sie rozbudowywać to chętnych do ujawnienia się byłoby sporo. :lol: :lol: :lol:

Niestety. Mam wizję, ale nie potrafię tego zmajstrować technicznie. I do tego potrzebna mi wspólpraca jekiegoś informatyka - fachowca od robienia takich bajerów.
Janusz

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1