Witam..
wielu kolegow pyta mnie na PW o powyzsze tematy, dlatego kilka uwag ogolnych:
Praktycznie prawie wszystko reguluje ponizsza ustawa:
z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego
(Dz. U. z dnia 15 kwietnia 2003 r.)
Wg niej jednym z wymogów statusu rolnika indywidualnego są kwalifikacje rolnicze. Art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego mówi, że takie kwalifikacje ma między innymi ten, kto uzyskał co najmniej zasadnicze wykształcenie rolnicze albo średnie lub wyższe.
Rolnikiem indywidualnym jest wiec ten, kto ma co najmniej wykształcenie rolnicze (od zasadniczego po wyższe), albo jakiekolwiek średnie lub wyższe. Wystarczy jeśli dana osoba skończyła np. liceum ogólnokształcące lub ma np. tytuł magistra historii. Rolnikiem indywidualnym jest również ten, kto nie ma żadnego takiego wykształcenia, ale za to co najmniej 5 lat prowadził gospodarstwo rolne lub pracował w nim minimum 5 lat. Dodatkowym wymogiem jest to, aby być właścicielem lub dzierżawcą (umowa ma byc zawarta na co najmniej 10 lat) nieruchomości rolnych nie mniejszych od 1 ha i nie większych od 300 ha, prowadzić je osobiście, zamieszkiwać w gminie, w której leży jedna z nieruchomości wchodzących w skład tego gospodarstwa.
Odrebna sprawa jest powierzchnia gospodarstwa, ktora uprawnia do nabywania prawa do doplat obszarowych, tu wystarczy ten podstawowy hektar.. ale do doplat zwiazanych z niska oplacalnoscia produkcji rolnej na danym obszarze (sa rozne powierzchnie, dla roznych wojewodztw) i poprawieniu tej ekonomiki to u mnie w malopolsce trzeba juz miec 3,3 ha.. doplaty mozna kontraktowac na 5 lat przy czym po 3 latach komisja sprawdza, czy obszar jest uprawiany zgodnie z umowa.. sa to juz wyzsze pieniazki, bo dla moich terenow tzw. gorskich kwota roczna dla 1 hektara wynosi 4,8 tys. zl.. o kwalifikowaniu sie danego arealu do takich doplat najlepiej dowiedziec sie od miejscowego (gminnego) agronoma.. Wazna uwaga..!!! aby starac sie o powyzsze doplaty, nalezy wykazac sie praktyka rolnicza, przynajmniej 3-letnia.. ja zalatwilem oswiadczenie kuzyna, ktory ma gospodarke, ze pomagalem mu ja prowadzic przez kilka lat i poswiadczylem je u miejscowego soltysa.. to wystarczy..
Jeszcze inna sprawa sa dotacje uzyskiwane z Programu Rozwoju Obszarow Wiejskich na lata 2007 - 2013.. mozna maksymalnie wyciagnac do 2012 roku nawet 300 tys.. ale o tym napisze moze innym razem.. sorki, ale mam sporo na glowie przed wyjazdem na Morawy.. obiecuje, ze napisze..
Co do rejestracji samego gospodarstwa rolnego, to podam Wam szczegoly gdzie, co i jak, juz wkrotce, bo przed 15-tym marca sam musze tego dokonac (chodzi o doplaty obszarowe na ten rok)..
pozdrawiam