Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 04:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2022, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
waldekpodkarpacie napisał(a):
......Zachęcam do wymiany doświadczeń. Odmiany, które przyniosą zysk to, moim zdaniem, odmiany spełniające kryteria:
1. Bardzo duże grona i jagody (w Polsce tak, we Francji już niekoniecznie)
2. Bardzo plenne przy wyborze odpowiedniej formy i nawożeniu
3. Mające to coś, czego nie mają marketowe. Oprócz pięknego wyglądu oczywiście.
4. Pozbawione przypadłości odmianowych typu czarne kropki na jasnych jagodach
I tu podam kilka przykładów, z pewnością wzbudzających kontrowersje, przynsjmniej w przypadku jednej: Alden, Arkadia, Kodrianka, Arocznyj, Pieśnia,

Powyższe kryteria spełniają u mnie :
Grunt
Jasne :Piesnia, V25/20(Regina)
Ciemne: Dakona, Szachtior

Foliak
Jasne : Mohara, V25/20, Arkadia, Naracizu
Ciemne: Kardynał Mołdawski, Kodrianka, Sfinks, Nadieżda AZOS

W/w odmiany są opisane na WIKI i są tam też moje zdjęcia tych odmian.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 sierpnia 2022, 23:01 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 17 lutego 2019, 15:20
Posty: 373
Lokalizacja: śr Mazowsze
Markertowe są cenowo nie do przebicia. Jutro mogę kupić w Auchan jasne po 6,99. Ostatnimi laty najwięcej mieli Italii (trafiała się nawet dojrzała po 5zł) i mniej smacznej, ciemnej Redglobe.
Jedyne ,,to coś'', co mogłoby mnie skłonić do zakupu droższych winogron polskich producentów to oznakowanie certyfikatem BIO.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2022, 23:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 lutego 2008, 01:00
Posty: 317
Lokalizacja: Jasło
Wątek dotyczy winogron wysokiej jakości. Również chodzę po sklepach i te marketowe wyglądają jak ubogi krewny na pogrzebie przy moich winogronach. Nie mówiąc już o smaku, ale dzięki za opinię. Poza tym, zapomniałem dodać, że sprzedaż tych winogron musi przypadać przed zalewem tanich, dojrzałych, jak je nazwałeś winogron z importu, czyli przed połową sierpnia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 lipca 2023, 22:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 14 lipca 2023, 19:59
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
alkor napisał(a):
Tak się zastanawiam czy są u nas w kraju deserowe winnice towarowe w gruncie :?: Wszyscy piszą klasycznych winnych plantacjach, o odmianach, uprawie itp. A deserówki to tylko hobby?
Nie da się? Nie opłaca się? A może są?!
Jakie odmiany się do tego nadają, żeby spełniły wiele ważnych kryteriów: odporność na choroby, mróz, dobry wygląd gron, smak, równomierne dojrzewanie, dobrze znosiły transport i przechowywanie, lubiły krótkie cięcie itp?
Gałbena Nou?
Jubilej Hiersonskowo Dacznika?
Wostorg Muskatnyj?
Timur?
Talizman?
Łora?
Piesnia?
...?
Nie twierdzę że założę takową winnicę, ale na pewno sprawdzę czy jest taka możliwość.
PS. Byłbym niezmiernie wdzięczny jak by również Zdzich się wypowiedział na ten temat. :D

O ile winnice w Polsce skupiają się głównie na produkcji wina stołowego i win dla przemysłu, niektórzy producenci eksperymentują z uprawą odmian winogron przeznaczonych na desery i słodkie wina. Uprawa odmian deserowych może być bardziej wymagająca, ale możliwa, zwłaszcza w regionach o korzystnym mikroklimacie.
Warto podkreślić, że w uprawie odmian deserowych winogron wiele zależy od lokalnych warunków klimatycznych i glebowych, a także od doświadczenia i umiejętności producenta. Odmiany deserowe często mają bardziej specyficzne wymagania niż odmiany przeznaczone na wino stołowe.
Oto kilka odmian deserowych, które mogą nadawać się do uprawy w Polsce:
Solaris: To popularna odmiana odporna na choroby, która dobrze radzi sobie w klimacie umiarkowanym. Owoce są stosunkowo małe, ale charakteryzują się dobrą odpornością na mróz i smakowitością.
Muskat Odeski: Ten klasyczny szczep muskatowy dobrze znosi mrozy, ale wymaga odpowiedniego ciepła i oświetlenia, aby pełnia smaku osiągnęła w owocach.
Hibernal: Odmiana ta jest wytrzymała na niskie temperatury i dobrze nadaje się do produkcji deserowych win musujących.
Bianca: Odmiana ta ma dużą odporność na choroby i dobre właściwości winiarskie, co czyni ją odpowiednią do produkcji wina deserowego.
Rondo: To czerwona odmiana, która dobrze znosi polskie warunki klimatyczne i nadaje się do produkcji deserowego wina czerwonego.
Należy jednak pamiętać, że lista ta nie jest wyczerpująca, a różne odmiany winogron mogą różnić się w zależności od lokalnych warunków. Jeśli zainteresowany jesteś uprawą winorośli w celu produkcji wina deserowego, zalecamy skonsultowanie się z lokalnymi ekspertami lub specjalistami od winiarstwa, którzy będą mogli doradzić Ci najlepsze odmiany odpowiednie dla twojego regionu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2023, 07:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3310
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Odmiany deserowe to te, które konsumujemy. W poście wykazujesz dużą niewiedzę, wymieniając jako odmiany deserowe odmiany przerobowe (ewentualnie ogólnoużytkowe). Ten tekst już gdzieś czytałem. Zachęcam do dogłębnego analizowania treści forum i praktykowania winiarstwa. Ogólnodostępna "wiedza" w internecie zawiera ogromne ilości nieścisłości, uproszczeń i błędów i powielanie tego tutaj nie ma sensu.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2023, 07:59 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 30 listopada 2018, 22:26
Posty: 84
Lokalizacja: Warszawa
Te bzdury napisał chatGPT, widać po charakterystycznej składni.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2023, 11:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5505
Lokalizacja: Łódź i okolice
Infantylność sztucznej inteligencji widać na każdym kroku. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 8 września 2023, 11:24 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 17 lutego 2019, 15:20
Posty: 373
Lokalizacja: śr Mazowsze
W opracowaniu na temat opłacalności produkcji winogron deserowych Development of an Organic Table Grape Production and Market in Switzerland zbadano preferencje, którymi kierują się konsumenci.
Cytat:
W wywiadzie konsumenckim godne uwagi są następujące odpowiedzi:
- 67% z 51 konsumentów preferuje winogrona białe, 23% czerwone i 10% różowe
- Chcąc kupić więcej winogron stołowych 153 konsumentów wskazało, że pochodzenie szwajcarskie (28 proc
odpowiedzi) ważniejsza jest niższa cena (27%) i lepsza jakość (23%)
produkcja ekologiczna (18 %).
- Powody zakupu ekologicznych winogron stołowych były „lepsze dla zdrowia” z 32% odpowiedzi (n =
61); „lepsze dla środowiska” 27%, „lepszy smak” 23%, „bez pozostałości” 18%.
- Powodem NIE kupowania produktów ekologicznych były „zbyt drogie” (35% odpowiedzi; n = 82); "Ja nie
wierzą w wyższą jakość produktów ekologicznych” 33%; „brak/oferta nieregularna” (15%); “nie ma lepszego smaku”
(11%); „zły wygląd” (1%).
- Na pytanie, ile premii cenowej są gotowi zapłacić za ekologiczne winogrona stołowe
49% konsumentów (n = 57) odpowiedziało 0 więcej, 5% zapłaciłoby 2,5 € więcej za kg,
40% zapłaciłoby 4 € więcej, 5% byłoby gotowych zapłacić 5 € więcej, ale 0% byłoby
gotowi zapłacić więcej niż 5 € za kg.
- „Które opakowanie wolisz”: 33% konsumentów (n=144) woli torby, 32% otwarte
sprzedaż w skrzyniach półkowych, a 26% małe pudełko z nakrętką (które stało się już
zwykły pakiet); i tylko 9% jak małe pudełko bez zakrętki.


Ja bym postawił na Garanta. Od wczoraj zacząłem stopniowo zbierać. Smakuje pomimo niewybarwionych całkowicie pestek. Na dokarmianych krzewach grona osiągają 0,5 kg, jagody przekraczają 2cm.

-- piątek, 8 września 2023, 11:24 --

Sprostowanie do ostatniego wpisu:
Garant zbierany na wino z wyższym cukrem (22-23 Bx) traci na smaku i przestaje być atrakcyjną deserówką.
Przeprowadziłem wśród rodziny i znajomych mini ankietę dotyczącą wyboru najsmaczniejszej z pośród kilkunastu odmiany. Wygrał Dublański przed Galantem, wyprzedzając zdecydowanie odmiany wielkoowocowe (Reginę, Nadjeżdę Azos i Pieśń).


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO