Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 11:46 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]amunicję do procy.

czy do paint balla ? ;-)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 października 2009, 17:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Jeżeli myślisz o uprawie towarowej, musisz Radku trochę ochłonąć i wszystko jeszcze raz na spokojnie przeanalizować.
Okolice Tucholi nie są wymarzonym miejscem do uprawy winorośli wogóle, a tym bardziej towarowej. Porywasz się na odmiany zupełnie jeszcze nie przetestowane , lub znane, które Ci nie dojrzeją. Jakoś nie wyobrażam sobie jaką wartość handlową będzie miał Oryginał , Jupiter , czy nawet Talisman w Twojej lokalizacji :roll: Jeżeli chcesz trochę na tym zarobić , wybierz kilka ( nie kilkadziesiąt) najwcześniejszych odmian. Szkoda poświęconego czasu, włożonej pracy (okrywanie , zamgławianie itp...itd..) i stresu , żeby później z połowy plonu mieć amunicję do procy.

Słuchaj Kuby bo słusznie prawi!
Ja też na początku rzuciłem się na wszystko.
Polemizowałbym jedynie w kwestii testowania nowych odmian, zwłaszcza w trudnych lokalizacjach, dla których nie ma starych pewniaków. Ja dzięki Zdzichowi mam kilka nowinek, które dobrze rokują i liczę na następne a w szczególności na odmianę o którą męczę Go bezskutecznie od dwóch lat. :roll:

Zakładanie poważnej plantacji z przypadkowych sztobrów to nieporozumienie. Nawet szkółki nie dają pewności. Mi Krzewińscy sprzedali kilkadziesiąt sadzonek Piesni, które zaczynają owocować wszystkimi kolorami tęczy! :evil:
Sadzonki Zdzicha to zupełnie inna liga! Polecam!

Przy okazji wrócę do tematu, który wielokrotnie pojawiał się na forum i został bez jednoznacznej odpowiedzi. Po przeanalizowaniu dziesiątek gatunków roślin zdecydowałem się na żywopłot, który będzie osłaniał moją winniczkę od wiosennych przymrozków z północnej i wschodniej strony. Zakupiłem niedrogo 120 sadzonek Jagody Kamczackiej. Co prawda nikt nie wspominał o tej roślinie podczas dyskusji, ale tak sobie umyślałem i tak zrobiłem. Mam nadzieję że będzie to dobry wybór! (i smaczny przy okazji) :D

Do wszystkich piszących do mnie w sprawie sztobrów odpowiadam że dzisiejszy przymrozek definitywnie przerwał wegetację w mojej winnicy i w miarę możliwości postaram się rozeznać niedługo co i ile będę miał do oddania.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 października 2009, 22:51 
Kiper
Kiper

HELLO.
Co do wypowiedzi Erikosa. no fakt, porywam się jakby to powiedzieć z motyką na słońce troszkę. Lecz trzeba próbować. jak nie przetestuję odmian u siebie to nigdy nie będę wiedział czy się nadają. Tak wię mam po 1 sadzonce na razie.Jak wiadomo z postu: TOWAROWO zamierzam sadzić czereśnie w formie intensywnej. Na winorośl przeznaczam 2-3 ary. A do tego wolne miejsca przy ogrodzeniu. więc razem góra 4 ary. Winorośl oczywiście na własny użytek do wina i na konsumpcię. Szkółki nie zamierzam otwierać (za dużo roboty z tym). Docelowo chcę zostawić u siebie koło 20-25 odmian. po 3 jasne i ciemne na wino (plus barwiące na czerwono np iliczewskij), muskat do kupażu. chcę też mieć 3-4 beznasienne ( jasne ciemne i różowe), a reszta deser (może kiedyś w większym nasadzeniu). Powtarzam, na razie chcę wypróbować. Wiem że u mnie lokalizacja w chłodnej strefie jednak działka wystawiona na południe i osłonięta od zachodu domem od północy drzewami. lekko nachylona w kierunku południowym. pozdrawiam

Co do Alkora.
Jagoda kamczacka jest oki :) kup kilka odmian i sadź koniecznie naprzemiennie (zapylanie tylko krzyzowe dla tego gatunku). Krzewińscy mają duzy wybór. Aha Jagoda kamczacka musi mieć kwaśną ziemię w przeciwienstwie do winorośli. Uważąj więc z wapnem przy niej bo bedzie miała żółte liście i nie urośnie szybko. A do 2 m rośnie nawet 8 lat.

Nawiązując do Olmka.
Wyjaśniłem już że nie zakładam winnicy towarowej a sad. Winnicę jako dodatek taki hobbystyczny (czereśnie i winorosl mają podobne wymagania glebowe). Co mi dojrzeje - sam nie wiem. Wiem że mam korzystną lokalizację działki (osłonięta od wiatrów zachodnich i północy, z dogodną wystawą o nachyleniu w kierunku południa). jak powiadają, kto nie smaruje ten nie jedzie. a kto nie próbuje ten nic nie ma :P:P:P

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 12:02 
Kiper
Kiper

czy moderator może przenieść cały temat do innego działu np uprawa. zdaje mi się że wcześniej tam był a jak sie tutaj znalazł to nie wiem.
pozdrawiam
Radek

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 15:58 
mistrz
mistrz

[quote="alkor"]Tak się zastanawiam czy są u nas w kraju deserowe winnice towarowe w gruncie :?: Wszyscy piszą klasycznych winnych plantacjach, o odmianach, uprawie itp. A deserówki to tylko hobby?
Nie da się? Nie opłaca się? A może są?!

Hurtowe ceny winogron w ostatnich dniach

Od zbioru winogron minęło już trochę czasu (powiedzmy 2 miesiące), ale jakby mieć możliwość ich przechowania to ceny teraz można uzyskać bardzo porządną cenę. Żałuję że nie obserwowałem tych cen od połowy września. Jak ktoś znajdzie takie dane (bo albo tu ich nie ma albo mnie zamroczyło) to niech wklei linka

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 16:50 
Ekspert
Ekspert

http://notowaniacen.pl/Ceny-winogron/

http://notowaniacen.pl/Ceny-winogron/wi ... nkach.html

Przechować miesiąc czy dwa "odpowiednią" odmianę to chyba niewielki problem. Jeszcze się nad tym głębiej nie zastanawiałem, ale jak 300 deserówek wejdzie w pełne owocowanie to trzeba będzie coś pomyśleć! :lol:

Wydaje mi się że bardziej opłaca się sprzedać 1kg owoców za 10,- niż butelkę wina za 20,- :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 23:28 
Kiper
Kiper

Czytam to i przypomina mi się jak będąc we Francji trzy lata temu znajomy sadownik cieszył sie, że po miesięcznym przetrzymaniu w chłodni swojej Italii dostanie w skupie 70 a nie 50 eurocentów (w tym samym czasie cena w sklepie 1 kg wynosiła od 1,20 do 1,40 euro). No ale z tego co wiem w miejscu, w którym owa Italia rosła teraz jest (bardziej opłacalny) sad śliwkowy :) .

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 07:51 
Ekspert
Ekspert

Nie twierdzę że będę żył ze sprzedaży owoców, bo na pewno nie będę, ale to taka sama satysfakcja jak dla winiarza widok własnego wina na półkach sklepowych.
Już zaopatrywałem lokalne zieleniaki w niewielkie ilości czereśni i nie było z tym problemów.

Winiarze twierdzą że, za sam fakt że wino jest z polskiej winnicy można je sprzedać za dwa razy więcej niż jest warte :lol: może z owocami jest tak samo :lol: :wink:

No dobra, bo podpadnę :lol:

Wracamy do tematu

Pytanie głównie może do Zdzicha związane z owocami do przechowywania.
Planuję w przyszłym roku wywalić Talismana, Oryginała i PG12 (może Podarek Zaporoża). Zastanawiam się co posadzić w ich miejsce, dla ułatwienia chodzą mi po głowie trzy odmiany: Aleksa, Nowy Podarek Zaporoża i FVR-7-9
Chodzi mi żeby były plenne, wcześniejsze od Talismana, dobrze się zapylały i były mało podatne na pękanie i osy.
No i żeby się dobrze przechowywały!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 07:57 
mistrz
mistrz

Ale chyba z Francja nie mamy co się porównywać. Nie ta podaż, nie ten popyt.
Jadąc z kilkoma kolegami na mecz do pięknego Nowego Sącza po drodze zatrzymałem sie u p. Piątka w Zawadzie. Chodząc z nim wzdłuż tuneli dawał mi okropne ilości owoców do spróbowania- nie tylko same owoce ale duże części gron. Gdy wróciłem do samochodu i dałem kolegom do spróbowania (wtedy już miałem mętlik które są które) to zrobili bardzo zdziwione miny, że takie winogrona w ogóle istnieją i że takich nigdy nie udało im się kupić.
Powszechna jest tez opinia (pewnie słuszna), że to co marketowe, importowane to chemia chemia chemia. Rośnie w Polsce świadomość że dobre to co było zerwane wczoraj, 10km dalej jest warte większych pieniędzy niż importowane winogrona z np Włoch i tu upatrywałbym szansy na konkurowanie z winogronami z daleka (którym transport baardzo nie służy)

edit: widzę, że alkor wpadł na podobne wnioski co ja w tym samym czasie :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 09:06 
Ekspert
Ekspert

Italia jak jest dobrze dojrzała jest jeszcze zjadliwa, ale Red Globe to po prostu syf naszpikowany nasionami, a to chyba najczęściej spotykane odmiany w naszych marketach. Ochrona chemiczna w ich winnicach też jest ogromna. Poza sezonem też strach kupować bo "gazuje się" je dwutlenkiem siarki w przechowalniach.

Dopiero jak się popróbuje kilkunastu dobrych odmian po kolei, można poczuć jak się różnią smakiem między sobą i jak się mają te aromaty do Red Globe. I ludzie są często niesamowicie zaskoczeni gdy spróbują takich owoców.

Bez wątpienia możemy konkurować smakowo z winogronami marketowymi. Każdy to przyzna kto próbował choćby tak popularnych odmiany jak V 25/20 czy Łora(Flora), a są też lepsze i bardziej okazałe.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 13:11 
Kiper
Kiper

[quote="alkor"] Zastanawiam się co posadzić w ich miejsce, dla ułatwienia chodzą mi po głowie trzy odmiany: Aleksa, Nowy Podarek Zaporoża i FVR-7-9

A co myślisz o Aładdin i Prieobrażenie? Mam na nich ochotę,co prawda jeszcze nie sprawdzone w Polsce ale opisy są zachęcające.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 13:56 
mistrz
mistrz

Chyba towarowo (a tu rozumiem przynajmniej 1 ha uprawy) to lepiej uprawiać to co sprawdzone i pewne.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 15:16 
Kiper
Kiper

Akurat Italia jest tam mało cenioną odmianą (takie odniosłem wrażenie) i chyba najtańszą jaką widziałem. Bardziej wykwintną i poszukiwaną (no i o wiele droższą) odmianą jest Chasselas dore (są całe regiony specjalizujące się w uprawie różnych pododmian tego szczepu).

[quote="MAF"]Ale chyba z Francja nie mamy co się porównywać. Nie ta podaż, nie ten popyt

To fakt i jedno i drugie jest większe niż w Polsce.
Ale porównanie mogłoby być ciekawe.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 19:14 
Kiper
Kiper

[quote="MAF"]Chyba towarowo (a tu rozumiem przynajmniej 1 ha uprawy) to lepiej uprawiać to co sprawdzone i pewne.

1 ha uprawy-nie wyobrażam sobie jak to uchronić przed przymrozkami.Chyba że wysokie formowania.I to nie wiadomo czy 100% skuteczne.
Chociaż niektórzy mają już większe winnice i jakoś funkcjonują.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 19:38 
mistrz
mistrz

No właśnie, radzą sobie. W temacie są "towarowe winnice" a ja to rozumiem jako dużo, bardziej zmechanizowane, jeżeli okrywanie to pługiem i temu podobne. To samo odmiany- pewniejsze odnośnie mrozu, chorób a jednocześnie możliwie najbardziej trafiające w gusta zwykłych zjadaczy winogron

Kyniek- co do podaży i popytu- myślę, że tam podaż i popyt są na podobnym do siebie poziomie, a w Polsce popyt rośnie (mam na myśli na zdrowe polskie winogrona za rozsądną cenę) a podaży brak.
To samo z przerobowymi- wiele osób chętnie by kupiło żeby w domu robić wino, ale nikt ich nie sprzedaje.

edit: pomyliłem podaż z popytem. Już jest OK. Dzięki Piotrek

Ostatnio edytowano środa, 25 listopada 2009, 20:10 przez MAF, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1