|
Witajcie.
Na początek napiszę coś o sobie. Jestem początkującym adeptem sztuki winiarskiej. Na forum niestety od niedawna choć czytam tutaj nieco dłużej jako gość. Niedawno posadziłem około 30 sadzonek odmian deserowych i winnych kupionych od pana Ryszarda Piątka z Zawady wg jego zaleceń i wg zaleceń p. Myśliwca z Jasła.
Na razie nie mam się czym pochwalić i nie mam niestety czym podzielić się z innymi. Aktualnie mam zasadzone odmiany: Muskat czarny s. wczesny, arkadia krótkopedowa, łora, muskat letni, regina, brigantina, arocznyj, elegia, wiktoria, nowy wostorg krasnyj, kiesza-1 (talizman) klon owalnyj, kodrianka, argo, bronx seedles, canadice, rusboł muskatnyj, timur, bv-18-29, nadjeżda ukrainska, moskiewski czarny, nadjeżda azos, małgorzatka (na cześć mojej żony), iliczewskij rannyj, dunaj, bianca, miodowa, muskat odeski, lakhedy mezes.
Jako, że posiadam ograniczony areał działki (30 arów) w okolicy Tucholi z czego większosć przeznaczam na intensywną towarową uprawę czereśni, wytyczyłem rzędy w rozstawie 3,75m (aby umożliwić uprawę mechaniczną). Zaczynam je winoroślą w rozstawie 1,2m w rzędzie i zamierzam prowadzić na sznur skośny lub podwójny guyot na niskim pniu po 15-25 szt w rzędzie. Jako ,,młody" na tym forum proszę o opinie.
Ponadto poszukuję jeszcze kilkanaście sadzonek (lub sztobrów do ukorzenienia na wiosnę). Wydałem już kilkaset złotych na sadzonki in na razie finanse nie pozwalają mi na więcej. Niektóre sadzonki kosztują nawet 50 zł i więcej. Poszukuję więc takich odmian: muskat doński, medina,piesnia, kostia, straszeńskij, galahad, serafimowskij, wostorg oryginalnyj, bieżewyj, lilla (R-68), kubań, JHD, jelena, king rubi, dunaw-2, ałyj-2, biespodobnyj, A-1704, aloszenkin, Diemetra, oryginał, wiking, wieniecznyj, maradona krasnaja, zagrawa, jupiter , cyca (V-70-90), FVC 94-3, sfinks, ataman, aladin, nizina, oryginał, nowyj podarok zaporoża, wostorg czarny, krasawszczik. Wiem że to nie koncert życzeń i nie ten dział więc głupio pytać mi o coś lub prosić o coś nie mając wiele do zaoferowania.
pozdrawiam serdecznie. Radek Kowal
|