Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 22:04 
mistrz
mistrz

Warto by wziąść pod uwagę,że są to uprawy z południa Ukrainy.Gdzie jest dłuższy okres wegetacji.Innymi słowy jest cieplej.Dla zobrazowania różnicy dodam,że w tym roku,gdy u nas były przymrozki.To tam jeszcze można było popływać.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 23:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="J_cek"]Warto by wziąść pod uwagę,że są to uprawy z południa Ukrainy.Gdzie jest dłuższy okres wegetacji.Innymi słowy jest cieplej.Dla zobrazowania różnicy dodam,że w tym roku,gdy u nas były przymrozki.To tam jeszcze można było popływać.

Radziłbym pisać dokładniej.

Igor Zajka uprawia winorośl w okolicy Dniepropietrowska. Okres wegetacyjny jest tam zbliżony do naszego w Polsce. W początkach maja dość często występują przymrozki, podobnie jak i na początku pazdziernika. W tym roku na samym początku maja były u nich przymrozki rzędu -3, -5, około 20 września niewielki bo -1 i w połowie pazdziernika solidniejsze, ale już się nie dopytywałem. Jest to rejon, gdzie warunki uprawy winorośli są zdecydowanie lepsze od naszych ze względu na dużo cieplejsze i bardziej suche lato. Ale jeśli chodzi o długość okresu wegetacyjnego to już warunki są porównywalne, jesli natomiast chodzi o zimę i przymrozki wiosenne - chyba mają bardziej przechlapane niż u nas.

Oczywiście dalej na południe warunki są zdecydowanie lepsze.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 listopada 2007, 23:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="Boas"][quote="zdzicholo"]No cóż, mogę tylko napisać, że akurat byłem u Igora w ubiegłym roku i tę jego szpalerę oglądałem. Jakoś tak ona was bardziej ciekawi niż mnie.

Zdzichu, napisz dlaczego Cię nieciekawi :?: :wink:
Po prostu widziałem ją na własne oczy i tak jakoś mizernie to jeszcze wyglądało, zwłaszcza gdy wcześniej mogliśmy zobaczyć winniczki w Nikopolu. Igor jest znacznie lepszym teoretykiem niż praktykiem, do tego ma działkę na stromym stoku północno-wschodnim. Ma już wprawdzie drugą, ale dopiero w ubiegłym roku coś tam posadził.

I jeszcze jedna sprawa - mnie interesuje forma, przy której będę mógł z łatwością opryskiwać krzewy, a także okrywać je na zimę. I nie chodzi tu o 10 czy 100 krzewów, ale już teraz o blisko 2 tysiące. Stąd między innymi będę próbować formy V w jakichś kombinacjach.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 18:34 
mistrz
mistrz

Szkoda,że w tym roku nie byłeś.Odczułbyś różnice klimatyczne osobiście.Najbardziej obiektywną miarą jest SAT.Chciałbym mieć taki klimat jak w Dniepropietrowsku a szczególnie taką ziemię.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 19:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="J_cek"]Najbardziej obiektywną miarą jest SAT.

Jacku - SAT to nie to samo co okres wegetacyjny - no nie? Dlatego trzeba pisać trochę dokładniej co się ma na myśli.

A jeśli chodzi o ciepełko jakie tam mieli w tym roku. W Ługańsku odmiany wcześniej kwitnące wyglądały nieciekawie - z powodu upału masowo osypywały się zalążki jagód.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 20:10 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Winorośl jest rośliną strefy umiarkowanej, nie gorącej. W temperaturach powyżej 30oC wegetacja ulega wstrzymaniu. Może to ma jakiś związek z tą dyskusją?
W Dniepropietrowsku byłem kilkanaście razy o różnych porach roku. SAT nie studiowałem, ale zimą -30oC nie jest rzadkością, latem +30 i susza. Klimat tych okolic do łagodnych nie należy. Nawet znacznie bardziej na południe, w Odessie, Morze Czarne zimą 2005/2006 zamarzło ze 2 km od lądu.
Ciekawostka: w ciągu kilku godzin temperatura potrafi zmienić się o kilkanaście stopni. Wchodziłem na rozmowy około 11-ej - było -16, wychodziłem o 18-ej - było +5.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 20:24 
mistrz
mistrz

Pod pojęciem SAT ja rozumiem sumę tęmperatur aktywnych w czasie wegetacji.Dla winorośli przyjmuje się aktywny rozwój w przedziale 10-35 stopni Celcjusza.Ten przedział może być trochę inny dla poszczególnych odmian.
Zdzisiek jesteś pewien,że zawiązki obsypywały się z powodu za wysokich temperatur?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 21:05 
Kiper
Kiper

Jako uzupełnienie tematu podam średnie miesięczne w tym roku dla stacji meteo w Dniepropietrowsku maj 18 st., czerwiec 21 st., lipiec 23 st, sierpień 24 st.,wrzesień 16 st., październik 11 st. O takich średnich temperaturach i dorodnych winogronach możemy pomarzyć. Dla porównania średnie miesięczne tegoroczne dla Warszawy maj 15, czerwiec 18,lipiec 18, sierpień 19,wrzesień 13, pażdziernik 8. Każdy miesiąc to conajmniej trzy stopnie cieplej a lipiec i sierpień aż o 5 stopni cieplejszy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 21:12 
Ekspert
Ekspert

Witaj Jacku.

Oto wiadomości z Ługańskiej obłasti:
"С урожаем и у нас будет плохо. Весной много повредили заморозки. А в конце мая - начале июня стояла жара за 40. Виноград начал цвести в связи с этим в конце мая. И при такой температуре не происходило оплодотворение. Ягоды осыпались. Оплодотворились и завязались ягоды на тех сортах и формах, что цвести начали позже, когда температура снизилась."

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 21:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="Artur"]Każdy miesiąc to conajmniej trzy stopnie cieplej a lipiec i sierpień aż o 5 stopni cieplejszy.

Jak znajomy z Ługańska do nas przyjechał to wieczorami drżał z zimna. U nich przede wszystkim noce są zdecydowanie cieplejsze (w lecie), w winnicy przenosi się to głównie (oprócz dojrzewania) na silniejszy wzrost łozy. Ale jeżeli temperatura osiągnie 40 stopni to mają już spory kłopot z jagodami.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 21:24 
mistrz
mistrz

Dla pełnej diagnozy brakuje zdjęć.Podejrzewam problem z ochroną.Ja nigdy z wysoką temperaturą w czasie kwitnienia problemów nie miałem.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 21:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="J_cek"]Podejrzewam problem z ochroną

Konkretnie z jaką ochroną? Jeśli chodzi o stosowanie środków w uprawie winorośli to raczej możemy się od nich uczyć.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 listopada 2007, 23:41 
mistrz
mistrz

Zdzisiek Jakimi nowościami zostałeś zaskoczony na Ukrainie w temacie ochrona przed szkodnikami i chorobami?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 18:50 
Ekspert
Ekspert

U nas nudy, a niektórzy z nas ;) pewnie teraz siedzą w Kijowie i słuchają wykładu Виктора Крайнова i poznają jego nowe odmiany.

Ciekawe czy trafią fotki z tej imprezy na nasze forum.

17.11.2007 г в г.Киеве в том же месте, где и прошлом году, будет проходить встреча украинских виноградарей с виноградарем Крайновым В.Н

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 00:56 
Kiper
Kiper

[quote="J_cek"]Pod pojęciem SAT ja rozumiem sumę tęmperatur aktywnych w czasie wegetacji.Dla winorośli przyjmuje się aktywny rozwój w przedziale 10-35 stopni Celcjusza.Ten przedział może być trochę inny dla poszczególnych odmian.
Zdzisiek jesteś pewien,że zawiązki obsypywały się z powodu za wysokich temperatur?

Witam Jacka
Madej podaje optymalną temperaturę kwitnienia w granicach ok.27st.C
Dlatego zaleca jak najpóźniejsze odkrywanie wiosenne aby maksymalnie opóźnić wegetację a tym samym kwitnienie winorośli.
Wg niego najkorzystniejszy okres kwitnienia w naszych polskich warunkach klimatycznych do druga połowa czerwca.
Wtedy jest prawie pewne ,że kwitnienie trafi na optimum.
Zdarzają się lata tak jak 2007 że kwitnienie w pierwszej połowie czerwca dało pozytywne wyniki . Ale to się zdarza co jakiś czas ale nie jest regułą.
Jeżeli posadzone przy murze lub innej osłonie winorośle ,w czasie kwitnienia mają zbyt wysoką temperaturę (działanie muru ) to zapylanie
wg. Madeja może być nieprawidłowe i w gronach mogą być groszkowate ,nidojrzewające i osypujące się jagody.
pozdr.
Zbyszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1