Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 września 2007, 19:13 
Ekspert
Ekspert

Chyba coś przeoczyłem, albo mi się net wali!!!

"Ale ten Wostorg Owalnyj we Lwowie jest po prostu niesmaczny" to kiepsko :?
Ałyj2- faktycznie bardzo ciekawy!
Łora, Talisman, Podarek Zaporożu mam po 10 Krzaczków, ale łora i u mnie nie rośnie.
Wostorg Krasny, ostał się jeden rachityczny krzaczek.
Розовый персиковый, zdjęcia znalazłem ale opisu nie mogę.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 09:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"][quote="przemar"]Och wyhodować kiedyś takie swoje 8O
.

Nie piej z zachwytu, dłoń trzymająca to grono nie jest dłonią Pawła tylko jego córki :lol:
Przeoczyłem te uwagi.
:D Zgadza się przy Kodriance to dłoń córki, a przy Nero moja. Niemniej grona i jagody były na prawdę okazałe.
Największe grono miało koło kilograma.
Pryskałem 2 x Amistarem (faza zielonego groszku i wielkości wyjściowej) i 2 x Siarkolem (jak już się zaczęły wybarwiać).
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 13:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="Pawel"]Pryskałem 2 x Amistarem (faza zielonego groszku i wielkości wyjściowej) i 2 x Siarkolem (jak już się zaczęły wybarwiać).
Pozdrawiam,
Paweł

Czy te opryski siarkolem byly jako zapobiegawcze, czy też pomimo oprysku amistarem coś jej się przyplatało i pryskałeś siarkolem by zniszczyć mączniaka?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 15:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"][quote="Pawel"]Pryskałem 2 x Amistarem (faza zielonego groszku i wielkości wyjściowej) i 2 x Siarkolem (jak już się zaczęły wybarwiać).
Pozdrawiam,
Paweł

Czy te opryski siarkolem byly jako zapobiegawcze, czy też pomimo oprysku amistarem coś jej się przyplatało i pryskałeś siarkolem by zniszczyć mączniaka?
Jak wiesz pogoda była wybitnie paskudna. W połowie sierpnia miałem mocno zaawansowanego mącznika właściwego. Przez kilka dni była ładna pogoda i wtedy pryskałem Siarkolem (2 tydzień sierpnia i sam początek września). Sprawdził się wspaniale. Do tej pory nie mam na liściach praktycznie żadnych objawów. Tak więc Siarkol zadziałał leczniczo, nie tylko profilaktycznie. Zaznaczam, że wtedy była sucha i ciepła pogoda (koło 25 st.).
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 15:41 
Ekspert
Ekspert

Siarkol na mączniaka prawdziwego sprawdza się super. Trzeba tylko uważać aby sobie gron nie zababrać.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 21:40 
mistrz
mistrz

Oglądając gronko wyhodowane przez Pawła nasuwa się wniosek, że nawet te odmiany co do których wiele osób wyraża wątpliwości aby mogły konkurować z winogronami zachodnimi uprawiane na dobrej glebie dają wspaniałe plony.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 21:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Piotr2"]Oglądając gronko wyhodowane przez Pawła nasuwa się wniosek, że nawet te odmiany co do których wiele osób wyraża wątpliwości aby mogły konkurować z winogronami zachodnimi uprawiane na dobrej glebie dają wspaniałe plony.

Co to za osoby :roll: Dawać je tu :evil:

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 22:36 
Ekspert
Ekspert

Konkurować!? Popatrzcie na te wisiory! Ponoć mogą i 3kg mieć, a jagody są jak kurze jaja (klasy S), w dodatku wytrzymuje bez okrycia -27'C Tylko sadzić!
Zachodnie z supermarketu wymiękają!
Propaganda, czy rewolucja? ;)
Na zdjęciach pierwsze 'skromne" owocowanie krzaczka (nie u mnie rzecz jasna!)
http://foto.mail.ru/mail/ziv2002/214/i-246.jpg
http://foto.mail.ru/mail/ziv2002/214/i-247.jpg
http://foto.mail.ru/mail/ziv2002/214/i-248.jpg
Pomarzyć można :D :lol: ;)
Kto wie co to jest? (oprócz Zdzicha ;) )

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 06:06 
Kiper
Kiper

[quote="alkor"]Kto wie co to jest? (oprócz Zdzicha ;) )

Tu znajdziesz Michale garść informacji o tej odmianie: http://forum.vine.com.ua/showthread.php?t=47&page=2
A tu jej cenę na obecną jesień: http://vine.com.ua/katalog-sortov-zaiki-i.v..html

Ach... nazwa odmiany to Блэк Гранд

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 08:31 
Ekspert
Ekspert

Black Grand przyjechał na Ukrainę z Polski. Zresztą i mnie kilka razy zatrudniono do przewiezienia sztobrów do Lwowa.
Jest osoba w Polsce (Wrocław lub okolice), która uprawia tę odmianę od paru lat i ponoć miała grona długości około 60cm. Według informacji od P.R.Piątka są trudności w doborze formy prowadzenia - podobno lepiej udaje się na własnych korzeniach i prowadzona w dużej formie, do tego wskazana jest kwaśniejsza ziemia.

No i jest to jakaś mutacja V 68-042 (tetraploid ?)

W ubiegłym roku na Ukrainie miałem możliwość zjeść trochę jagód, ale nie były jeszcze dobrze dojrzałe - no i nie smakowały mi. Ale żeby to to sprzedać w dobrej cenie to nie będzie żadnych problemów.
Mam nadzieję, że za dwa lata doczekam się własnych.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 18:32 
Ekspert
Ekspert

Brawo Andrzeju!
Black Grand, Блэк Гранд
Tajemnicza ta odmiana, tabu jakieś czy co? Wywodzi się z Polski?
Ktoś ma monopol na tę odmianę?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jedyne wady to że się osypuje i szarą pleśń łapie. W jakimś reprezentacyjnym miejscu wsadziłbym taki krzaczek :D
50 hrywien za sztoberek, od oczka?

Z innej beczki. Ja tam miałem wczoraj rano mały szronik i pytam: przy jakim spadku temperatury 'ważą' się liście na mrozie. Bo moje roślinki chorowały cały sezon, później susza itp. i dopiero teraz wzięły się za rośnięcie, mimo że ich nie nawożę i siarczanem potasu próbuję je trochę okiełznać. 'Venusy' straciły niemal wszystkie liście, a teraz po deszczach zazieleniły się jak na wiosnę.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 21:20 
mistrz
mistrz

alkor napisał;

Cytuj:
Bo moje roślinki chorowały cały sezon, później susza itp. i dopiero teraz wzięły się za rośnięcie, mimo że ich nie nawożę i siarczanem potasu próbuję je trochę okiełznać. 'Venusy' straciły niemal wszystkie liście, a teraz po deszczach zazieleniły się jak na wiosnę.

U mnie 4 krzewy( tegoroczne sadzonki) V25/20 po solidnych opadach w sierpniu zaczęły rosnąć w niesamowitym tempie. Urosły do wysokości ponad 2 metry i są niesamowicie grube ( w stosunku do innych krzewów) na grubość to będzie chyba ze trzy ołówki. Z tym, że bliżej ziemi są cieńsze a u góry znacznie grubsze.

Sęk w tym, że zupełnie nie drewnieją mimo kilku oprysków siarczanem potasu oraz nawożenia tymże. Jak przyjdzie mróz to się wszystko zmarnuje :(. Wyginanie latorośli też nic nie dało :( .

Inne krzewy zdrewniały po 70 cm..

Tomek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 07:12 
Kiper
Kiper

maxym a nawoziles je? moze tu jest bląd- przytnij je dobrze i cierpliwości jeszcze maja calą jesien na zdrewnienie :roll:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 09:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguniatarnow"]maxym a nawoziles je? moze tu jest bląd- przytnij je dobrze i cierpliwości jeszcze maja calą jesien na zdrewnienie :roll:

Cała jesień tzn ile? Co parę dni przymrozkami straszą, szron się rano pojawia. Mam nieprzyjemne doświadczenia z zeszłego roku i dmucham na zimne. W tym roku trochę już zdrewniały, ale w zeszłym to nawet nie musiałem na dwa oczka przycinać, mróz mnie wyręczył!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 15:18 
mistrz
mistrz

Cytuj:
maxym a nawoziles je? moze tu jest bląd

Jeśli chodzi o nawożenie to nawoziłem dwa razy w maju azofoską, a
w drugiej połowie sierpnia dałem garść siarczanu potasu.
Myślę, że sadzonki były krótkie 2-oczkowe, nie zakopane głęboko ( nie kombinowałem z tym zagłębieniem wokół sadzonki i obsypywaniem w miarę drewnienia) i praktycznie nie podlewane od czerwca, a grzało oj grzało na nie. Zdrewnieć to pewnie zdrewnieją do drugiego oczka, ale żal że tyle zieleniny się zmarnuje.
Z trzyoczkowymi nie ma takiego problemu, ale one są ciut cieńsze, pomimo zdrewnienia do tych +- 70 cm.

Aha, kilometr od moich upraw miał być szron rano, (takie dostałem relacje) , w winniczce na szczęście nie było dziadka mroza.
Tomek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1