Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 03:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 września 2007, 21:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ugriszy"]przy rozstawie 1,5 x1,2 ,na jednym krzaku po selekcji zostaje 6,7,8, gron zaleznie od kondycji iroztawu latorosli, powierzchnia 7x30=210m, 115 krzewow srednio po 7 gron daje 805 gron dzielone do 210=3,83 grona na metr idziemy dalej,x1,2kg=4,59kg z jednego m kwadratowego. arkadia zle owocuje z krotkich czopkow,za to nieobciazona loza rosnie niesamowicie.wydaje mi sie ze to jest max. co mozna wycisnac z arkadii przy tym roztawie.Ugriszy.
używasz glebogryzarki ?na jakiej wysokości masz najwyższy drut jaki nawóz dajesz w jakiej ilości kiedy decydujesz się zrywać grona czy próbowałeś czekać jak najdłużej /święta b.n/ ile i czym pryskasz podlewasz w susze ?zypsek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 września 2007, 21:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="alkor"]Ja se tak sam będę gadał, ale chcę poruszć temat plenności który jak zauważył Zdzicho jest bardzo ważny przy towarówce. Informacje na ten temat ciężko znaleźć. Pod płotem może nie jest to istotne, ale w polu robi to sporą różnicę np: Timur 70q/ha (70 ц/га) a Tomajski 150q/ha (150 ц/га) (nie wiem czy dobrze czaje te ich miary ale proporcje są oczywiste)
ile można zaoszczędzić na srodkach ochrony +ilośc nawozów aby obie odmiany wyszły na to samo +efekt końcowy po nasadzeniach zostajemy z odmianą której nie chcemy zypsek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 września 2007, 07:25 
mistrz
mistrz

[quote="Ugriszy"]przy rozstawie 1,5 x1,2 ,na jednym krzaku po selekcji zostaje 6,7,8, gron zaleznie od kondycji iroztawu latorosli, powierzchnia 7x30=210m, 115 krzewow srednio po 7 gron daje 805 gron dzielone do 210=3,83 grona na metr idziemy dalej,x1,2kg=4,59kg z jednego m kwadratowego. arkadia zle owocuje z krotkich czopkow,za to nieobciazona loza rosnie niesamowicie.wydaje mi sie ze to jest max. co mozna wycisnac z arkadii przy tym roztawie.Ugriszy.

Ciekawie to wygląda, wg twoich wyliczeń wychodzi grubo ponad 40 ton/ha. Przyjmujesz jednak 1,2 kg jako średnią wagę grona, to trochę dużo, zastanawiam się czy w większej uprawie polowej jest to realne. Poza tym chciałbym zapytać jak się u ciebie sprawuje rozstaw krzewów, który stosujesz, w przypadku kolejnych nasadzeń zmieniłbyś go czy pozostawił tak jak jest? Pytam, bo powszechnie panująca opinia mówi o przynajmniej 2 m międzyrzędziach, a u ciebie jest jednak mniej.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 września 2007, 11:53 
Kiper
Kiper

[quote="Boas"][quote="Ugriszy"]przy rozstawie 1,5 x1,2 ,na jednym krzaku po selekcji zostaje 6,7,8, gron zaleznie od kondycji iroztawu latorosli, powierzchnia 7x30=210m, 115 krzewow srednio po 7 gron daje 805 gron dzielone do 210=3,83 grona na metr idziemy dalej,x1,2kg=4,59kg z jednego m kwadratowego. arkadia zle owocuje z krotkich czopkow,za to nieobciazona loza rosnie niesamowicie.wydaje mi sie ze to jest max. co mozna wycisnac z arkadii przy tym roztawie.Ugriszy.

Ciekawie to wygląda, wg twoich wyliczeń wychodzi grubo ponad 40 ton/ha. Przyjmujesz jednak 1,2 kg jako średnią wagę grona, to trochę dużo, zastanawiam się czy w większej uprawie polowej jest to realne. Poza tym chciałbym zapytać jak się u ciebie sprawuje rozstaw krzewów, który stosujesz, w przypadku kolejnych nasadzeń zmieniłbyś go czy pozostawił tak jak jest? Pytam, bo powszechnie panująca opinia mówi o przynajmniej 2 m międzyrzędziach, a u ciebie jest jednak mniej.

Przy przygotowaniach teoretycznych wyczytałem bodajże u Liska, że plonowanie deserowych w uprawie towarowej to przedział 15-20 ton/ha, wypowiada się, że może dochodzić w sprzyjających warunkach do 30t/ha, więc kolejne 10 jawi się chyba trochę dużo, ale to jedynie przemyślenia neofity.
Lisek podaje masę gron w uprawy polowej 2004 i 2005 r w Skierniewicach:
Aloszeńkin - 320-365 g
Nero - 190-215 g
Kordianka - 230-254g
gdzież im zatem do 1,2 kg?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 września 2007, 17:33 
Ekspert
Ekspert

Może Rosjanie celowo sieją defetyzm pisząc o 10-12 t/ha (z małymi wyjątkami w górę i w dół) ;)
Może nie są to opracowania dla najnowszych odmian, ale nie sądzę żeby wartości dla nich były dwukrotnie wyższe.

Szlak mnie trafia że ja tu siedzę i bezproduktywnie klikam a chłopaki pod Tarnowem zdobywają praktyczną wiedzę. Myślałem że zabraknie miejsca dla wszystkich chętnych z lubelszczyzny w moim starym kombi, a tu żadnego odzewu. :?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 08:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="przemar"]
Nero - 190-215 g
Kordianka - 230-254g

Z tym to się nie zgodzę. U mnie Nero ma koło pół kilo. Duże grona miały po 650 gram.
Kodrianka ponad 700.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 08:37 
mistrz
mistrz

[quote="Pawel"][quote="przemar"]
Nero - 190-215 g
Kordianka - 230-254g

Z tym to się nie zgodzę. U mnie Nero ma koło pół kilo. Duże grona miały po 650 gram.
Kodrianka ponad 700.
Pozdrawiam,
Paweł

U mnie Kodrianka też osiaga ponad 700g, a średnia to ponad 500g, ale nie wiem jak wygląda to w otwartym polu, chociaż średnia 250g to żeczywiście mało.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 15:44 
Kiper
Kiper

Być może w Skierniewicach prowadzą je w niewłaściwych formach, jakie formy mają Wasze Kordianka, czy Nero?

Z innej tabeli zamieszczonej przez J.Liska wynika, że np dla Aurory sposób formowania jako głowa daje ponad dwa razy mniejsze plony niż wysoki podwójny Guyot, u Schuylera to różnica ponad 2,2 dla Guyota. Pytanie czy to zasługa innego obciążenia krzewu owocującymi pąkami, czy przy tym samym obciążeniu inna forma daje aż takie rezultaty?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 15:47 
Ekspert
Ekspert

[quote="przemar"]Być może w Skierniewicach prowadzą je w niewłaściwych formach, jakie formy mają Wasze Kordianka, czy Nero?

Ja mam na długim (2,5 m) sznurze skośnym. Ale mam też urodzajną ziemię i podejrzewam, że to jest bardziej istotne.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 16:17 
mistrz
mistrz

[quote="Pawel"]
Ja mam na długim (2,5 m) sznurze skośnym. Ale mam też urodzajną ziemię i podejrzewam, że to jest bardziej istotne.
Pozdrawiam,
Paweł

U mnie podobnie, ziemia urodzajna, ramię poziome 1,5m, a w przyszłym roku planuję jeszcze dłuższe. Paweł, powiedz mi na ile latorośli owocujących prowadzisz swoje krzewy i ile pozostawiasz gron?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 23:23 
mistrz
mistrz

[quote="Boas"][quote="Ugriszy"]przy rozstawie 1,5 x1,2 ,na jednym krzaku po selekcji zostaje 6,7,8, gron zaleznie od kondycji iroztawu latorosli, powierzchnia 7x30=210m, 115 krzewow srednio po 7 gron daje 805 gron dzielone do 210=3,83 grona na metr idziemy dalej,x1,2kg=4,59kg z jednego m kwadratowego. arkadia zle owocuje z krotkich czopkow,za to nieobciazona loza rosnie niesamowicie.wydaje mi sie ze to jest max. co mozna wycisnac z arkadii przy tym roztawie.Ugriszy.

Ciekawie to wygląda, wg twoich wyliczeń wychodzi grubo ponad 40 ton/ha. Przyjmujesz jednak 1,2 kg jako średnią wagę grona, to trochę dużo, zastanawiam się czy w większej uprawie polowej jest to realne. Poza tym chciałbym zapytać jak się u ciebie sprawuje rozstaw krzewów, który stosujesz, w przypadku kolejnych nasadzeń zmieniłbyś go czy pozostawił tak jak jest? Pytam, bo powszechnie panująca opinia mówi o przynajmniej 2 m międzyrzędziach, a u ciebie jest jednak mniej.Zcalym szacunkiem niepisalem bo zlapalem wirusa na tych ruskich stronach i cale ustawienia trafilo, rozstaw krzewow jest pod tunel 7x30 tawinnica jest do przykrycia folia wyzej nie puszczm jak1,80 krzewy bardzo silnie rosna w miesiacach letnich w tunelu mozna regulowac wzrost woda ,wgruncie jestesmy zalezni od pogody ,jest to mloda winnica ale prawdopodobnie nastapi spadek wigoru krzewow przy tak intensywnej uprawie po4-5 latach owocowania ,plon podalem max iplennosc arkadi porownal bym do panonii gdzie u kolegi wpierwszych latach uprawy w tunelu zbieral ladnie ponad tone owocow teraz plon jest nizszy ale stabilny na poziomie 700-800kg .Sadzac arkadie do uprawy wgruncie co tez bede robil zwieksze rozstaw miedzy rzedami i poprowzde je wyzej na skosnego guyota przy gestym nasadzeniu 1m ibede zostawial wiecej lozy na owoc robiac ostra selekcje.pozdr.Ugriszy

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 08:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="Boas"][quote="Pawel"][quote="przemar"]
Nero - 190-215 g
Kordianka - 230-254g

Kodrianka ponad 700.
Pozdrawiam,
Paweł

U mnie Kodrianka też osiaga ponad 700g, a średnia to ponad 500g, ale nie wiem jak wygląda to w otwartym polu, chociaż średnia 250g to żeczywiście mało.

Moje grona Kodrianki od 400 - 800 gram :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 08:32 
mistrz
mistrz

[quote="Ugriszy"]Sadzac arkadie do uprawy wgruncie co tez bede robil zwieksze rozstaw miedzy rzedami i poprowzde je wyzej na skosnego guyota przy gestym nasadzeniu 1m ibede zostawial wiecej lozy na owoc robiac ostra selekcje.pozdr.Ugriszy

1m - aż tak gęsto? Rozumiem, że pozostawiając więcej łozy, krzewy będą na siebie zachodzić, jednak ostra selekcja zapobiegnie nadmiernemu zagęszczeniu?
Mi w tym roku ostrą selekcję zrobiły przymrozki wiosenne :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 10:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="Boas"][quote="Pawel"]
Pozdrawiam,
Paweł

U mnie podobnie, ziemia urodzajna, ramię poziome 1,5m, a w przyszłym roku planuję jeszcze dłuższe. Paweł, powiedz mi na ile latorośli owocujących prowadzisz swoje krzewy i ile pozostawiasz gron?
Prowadzę na około 15 latorośli. Zostawiam po 1 gronie. No może na Nero czasem 2.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 14:58 
Kiper
Kiper

Odpowiem na podstawie własnych doświadczeń o różnicy między "głową" a innymi formami. Głowa jest dobra przy odmianach z dużymi gronami. Trzyma sie wtedy niewiele paków a efektem jest duża waga. Przy odmianach o małych gronach ważna jest ilość pozostawionych pąków. W przeciwnym razie wagi też nie utrzymamy.
Włodekj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1