Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 00:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 21:00 
mistrz
mistrz

Jaki tekst ostrzeżenia mogę umieścić na ogłoszeniu przy winnicy aby częściowo uchronić się przed złodziejami owoców winigron? Czy są jakieś przeciwwskazania prawne w tym temacie? Czy informacja o ciężkiej chemii i okresie karencji powstrzyma złodzieja?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 22:16 
przedszkolak
przedszkolak

Witam.

Też się zastanawiałem.

Koło mojej działki kręci sie mnóstwo dzieciaków a póki co mam wszystko nieogrodzone.

Do tej pory nie stosowałem praktycznie żadnej ryzykownej (karencje) chemii.
Niestety w tym roku pod sam koniec wakacji zauważyłem dość spory desant mączniaka rzekomego. Pewnie zaryzykuję oprysk czymś konkretnym by uratować zbiory.
Tak czy owak - pytanie jest aktualne : co napisać na jakiejś ostrzegawczej tabliczce ?
Albo jaki piktogram zamieścić ?

Winogronka wyglądaja smacznie i aż proszą o spróbowanie. Tydzień lub dwa i bedą na wino. Do konsumpcji już się w zasadzie nadają. Jak spryskam krzaczki np. Miedzianem (o czymś mocniejszym nie wspomnę) to może się zdarzyć katastrofa.

Druga rzecz - czy tablica ostrzegająca nie "zmobilizuje" do działania "aktywistów" kradnących z działek co popadnie ?
Sami nie zeżrą - ale będą próbowali sprzedać opryskane owoce ... .

Chyba jednak lepiej solidnie ogrodzić.

Tak czy owak - temat nośny.
Może ktoś ma w tej materii doświadczenia ?

Pozdrawiam
Piotrek

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 22:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="JurekJ"]Jaki tekst ostrzeżenia mogę umieścić na ogłoszeniu przy winnicy aby częściowo uchronić się przed złodziejami owoców winigron? Czy są jakieś przeciwwskazania prawne w tym temacie? Czy informacja o ciężkiej chemii i okresie karencji powstrzyma złodzieja?

Złodzieja powstrzyma chłosta i obcięcie prawej ręki. Miałem najazd prawdopodobnie w sobotę. Zrywali niezupełnie dojrzałe grona, np. Aldena a potem rozrzucali po drodze bo zapewne im nie smakowały.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 22:23 
Kiper
Kiper

Najlepiej postrasz ich klątwą - ludzie bywają przesądni częściej niż nam się wydaje :twisted: W dodatku prawdopodobnie unikniesz konfliktu z prawem. Daj coś takiego, żeby nawet tobie robiło się nieswojo przy przekraczaniu bramy WInNicY :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 22:50 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuj:
Najlepiej postrasz ich klątwą - ludzie bywają przesądni częściej niż nam się wydaje Twisted Evil W dodatku prawdopodobnie unikniesz konfliktu z prawem. Daj coś takiego, żeby nawet tobie robiło się nieswojo przy przekraczaniu bramy WInNicY Laughing

Tiaaa ...

Dzieciaki są mało wrazliwe na klątwy. Za duzo zachomikowanych punktów mana możliwych do wymiany na punkty szczęścia.

Jakkolwiek wolałbym nie ryzykować kłopotów z zatruciem niegramotnej dzieciarni.

Kiszek amatorów zabarwionego fioletem "Uśmiechu Sołtysa" który zakupiony zostanie za moje winogrona jakoś mniej mi żal.

Pozdrawiam
Piotrek

PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 05:52 
Kiper
Kiper

[quote="DW"]]JMiałem najazd prawdopodobnie w sobotę. Zrywali niezupełnie dojrzałe grona, np. Aldena a potem rozrzucali po drodze bo zapewne im nie smakowały.

Daniel

Współczuję serdecznie, choć teren masz atrakcyjnie dla Wandali i Hunów położony....
Moim zdaniem prawnie to wygląda tak ( nawet jak ogrodzone ! ) :
- jak złapiesz za rękę - niska szkodliwośc społeczna itp. itd.
- jak się zatruje po oprysku - 1000 paragrafów o niedopełnieniu obowiązków - dlatego iść w zaparte ! - nie pryskałem - chodzą tu różni może ktoś mi popryskał... :lol: - bo w celi będzie kłopot z uprawą winorośli.. :cry:
- stosować metody straszące - typu tabliczki : Dobry pies - ale ma słabe nerwy, ogrodzenie - wiadomo - choć kosztowne i przeskoczyć też się da ( ale już ogrodzenie z tabliczką o psie... ), klątwa - ciekawe, tablice po opryskach lub bez oprysków typu : winnica doświadczalna - kontakt z owocami po oprysku grozi śmiercią...
a na sprytnych "grandowiczów" to nic nie pomoże - zwłaszcza lekko tubylczych - którzy widzą, że nie pryskane od lat, tabliczki stoją.. itd.
Ja problemu nie mam i serdecznie współczuję...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:27 
Kiper
Kiper

Witam

Właśnie się nad tym zastanawiałem i chyba jedyną skuteczną metodą byłoby opryskanie gron czymś co spowoduje różne takie... nieprzyjemne rzeczy.

Tylko czym?

Mimo wszystko lepiej żeby złodziej przeżył :twisted:

A co będzie po miedzianie bo nie wiem?

Pozdrawiam

Jacek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 08:49 
Ekspert
Ekspert

A tak na poważnie to można by opryskać krzewy (i dojrzewające grona) jakąś zupełnie nieszkodliwą substancją, która wyglądała by jak swiezy oprysk siarkolem. Wizualnie odstraszala by złodzieja, bo nikt nie będzie zrywał winogron gdy krzewy są świeżo czymś popryskane. Gorzej w nocy bo plam nie widać. Chociaż złodziej zawsze upatrzy sobie coś w dzień zanim przyjdzie po ciemku.
Nie wiem co to moglo by być. Coś na bazie mąki ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 08:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]A tak na poważnie to można by opryskać krzewy (i dojrzewające grona) jakąś zupełnie nieszkodliwą substancją, która wyglądała by jak swiezy oprysk siarkolem. Wizualnie odstraszala by złodzieja, bo nikt nie będzie zrywał winogron gdy krzewy są świeżo czymś popryskane. Gorzej w nocy bo plam nie widać. Chociaż złodziej zawsze upatrzy sobie coś w dzień zanim przyjdzie po ciemku.
Nie wiem co to moglo by być. Coś na bazie mąki ?

Proponuję odtłuszczone mleko z dodatkiem Blue Curacao :wink:

Dodatkowo kartki ostrzegawcze - koniecznie wygladajace jak urzędowe - np. w czerwonej ramce, kobylastymi literami z powołaniem kilkunastu norm unijnych (dowolny ciag znakow cyfrowo literowych, aby zaczynało sie od UE lub CE) i z okragłą pieczęcia jakiegos wymyslonego urzedu - np. Głowny Inspektorat Ochrony Zdrowia Ludności Unii Europejskiej :)

Ostatnio edytowano wtorek, 28 sierpnia 2007, 09:02 przez DarekRz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 09:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="riesling"]Najlepiej postrasz ich klątwą - ludzie bywają przesądni częściej niż nam się wydaje :twisted: W dodatku prawdopodobnie unikniesz konfliktu z prawem. Daj coś takiego, żeby nawet tobie robiło się nieswojo przy przekraczaniu bramy WInNicY :lol:

W swoim czasie planowałem postawić kapliczkę z Matką Boską. Myślę, że niejednemu ręka by zadrżała.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 14:54 
mistrz
mistrz

[quote="DW"][quote="riesling"]Najlepiej postrasz ich klątwą - ludzie bywają przesądni częściej niż nam się wydaje :twisted: W dodatku prawdopodobnie unikniesz konfliktu z prawem. Daj coś takiego, żeby nawet tobie robiło się nieswojo przy przekraczaniu bramy WInNicY :lol:

W swoim czasie planowałem postawić kapliczkę z Matką Boską. Myślę, że niejednemu ręka by zadrżała.

Daniel

Ot co, to jest pomysł!!!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 15:25 
Kiper
Kiper

Cytuj:
DW napisał(a):
riesling napisał(a):
Najlepiej postrasz ich klątwą - ludzie bywają przesądni częściej niż nam się wydaje Twisted Evil W dodatku prawdopodobnie unikniesz konfliktu z prawem. Daj coś takiego, żeby nawet tobie robiło się nieswojo przy przekraczaniu bramy WInNicY Laughing

Daniel

Ot co, to jest pomysł!!!
... Nie sądzę.Ludzie coraz mniej boją się czegokolwiek i kogokolwiek, łącznie ze Stwórcą włącznie ( proszę się nie sugerować moim nickiem :wink: ).

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 18:27 
mistrz
mistrz

[quote="Poganin"]Nie sądzę.Ludzie coraz mniej boją się czegokolwiek i kogokolwiek, łącznie ze Stwórcą włącznie ( proszę się nie sugerować moim nickiem :wink: ).

Dobrze, że zaznaczyłeś, bo co niektóry mógłby mieć wątpliwości :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 20:34 
Ekspert
Ekspert

Niestety, ostatniej nocy znowu byli. Dokończyli spustoszenie Festivee i zaczęli dobierać się do Seyvala i Muskata O.

Niestety nie mam kapliczki ani tablic o szkodliwości jedzenia winogron. W związku z tym postanowiłem przyspieszyć winobranie. Trudno, wolę pić kwacha :evil: niż nic nie pić ... A jak trochę potrenuję, to mi tylko wyjdzie na dobre.

A teraz idę ręcznie odszypułkowywać (bo przecież nie byłem przygotowany)...

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 21:10 
mistrz
mistrz

[quote="DW"]Niestety, ostatniej nocy znowu byli. Dokończyli spustoszenie Festivee i zaczęli dobierać się do Seyvala i Muskata O.

Niestety nie mam kapliczki ani tablic o szkodliwości jedzenia winogron. W związku z tym postanowiłem przyspieszyć winobranie. Trudno, wolę pić kwacha :evil: niż nic nie pić ... A jak trochę potrenuję, to mi tylko wyjdzie na dobre.

A teraz idę ręcznie odszypułkowywać (bo przecież nie byłem przygotowany)...

Daniel

I właśnie stało się to, przed czym chciałbym uchronić siebie oraz przestrzec innych uczestników naszego forum, wywołując temat do tablicy. Niestety padło na kolegę Daniela - współczuję szczerze, jutro może padnie na mnie lub innych pasjonatów uprawy winorośli. Nie wierzę aby nie było sposobu na tego rodzaju procedery. I jeśli ktoś mi mówi o małej szkodliwość tego czynu to krew się we mnie gotuje i twierdzę że autor tych wypowiedzi popełnia jeszcze większe przestępstwo niż ten który popełnił kradzież, gdyż w majestacie prawa wręcz zachęca do popełniania notorycznie kradzieży.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1