Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 05:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 03:08 
mistrz
mistrz

Witam

Czytam ten wątek od samego początku i zacząłem szukać informacji o chronionych odmianach roślin sadowniczych, by sprawdzić czy jestem legalny.

Przeglądając:
WYKAZ ODMIAN CHRONIONYCH WYŁĄCZNYM PRAWEM HODOWCY DO ODMIANY (KO) wg stanu na 15.12.2007

okazało się, że mam u siebie w przydomowym sadzie i jagodniku trochę odmian licencjonowanych. Kupując, a następnie sadząc je nawet nie wiedziałem, że nielegalnie wsadziłem jabłoń, porzeczki czarne oraz 2 szt. jeżyn i kilka malin. Co więcej znalazłem wiele odmian, które widuje w centrach ogrodniczych i o których nawet nie miałem pojęcia, że są licencjonowane.
Nie widziałem żadnej informacji o licencji oglądając sadzonki czy też kupując.
Sprzedawcy nawet ustnie nie informowali mnie, że sadzonki które kupuję posiadają licencję.

Robiąc zakupy u Krzwińskich na dole paragonu czy faktury miałem informację o odmianach licencjonowanych, które u nich zakupiłem.
Ale i u nich znalazłem pewną nieścisłość, bo kupując borówkę wysoką (odm. Bonifacy) nie wiedziałem do dzisiaj, że jest chroniona do 05.02.2029 , na stronie ich też nie ma informacji o licencji dla tej odmiany, więc "babole" zdarzają się wszędzie.

Wiosną (nie wiedząc o ochronie licencją) rozsadziłem kilka szt. malin.
Późnym latem moje dzieci zjadły nielegalnie dwie garści malin ;-(. Mam je teraz wykopać? A co z jabłonią? Wykopać ją i szukać z licencją? i znowu czekać ileś tam lat by owocowała.

Podsumowując:
Nie jestem zwolennikiem łamania prawa i nie będę nikogo namawiał do kupowania nielegalnie odmian chronionych, ale co mają zrobić ludzie, którzy nabyli takie sadzonki nieświadomie (paragon wyrzucili w dniu zakupu), nawet nie wiedzą, że mają nielegalne krzewy i drzewa na swoich działkach? Karczować te odmiany, a co z czasem który poświęcili przez wiele lat na ich pielęgnacje?
Nie sądzę, by policja chodziła od domu do domu sprawdzając legalność nasadzeń w ogródkach.
Ale jestem za tym by licencjonowane odmiany kupowały osoby, które chcą czerpać zyski z ich uprawy, tym bardziej, że ceny odmian licencjonowanych w szkółkach (na przykładzie winorośli) są takie same jak nie objętych licencją.
Potrafię też zrozumieć osoby, które szukają do testów sztobry odmian licencjonowanych, bo chcą sprawdzić czy dana odmiana się u niego sprawdzi - dojrzeje na czas i będzie dobrze rosła, a że stracą parę lat, to ich sprawa.

Uff, rozpisałem się, ale jest pełnia, bardzo widno na dworze i nie mogę spać.

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 10:18 
mistrz
mistrz

Stara maksyma prawnicza głosi: "Dura lex, sed lex" więc fakt, że się nie wiedziało lub wyrzuciło paragon teoretycznie nie ma znaczenia. Jednak uważam, że nie możemy dać się zwariować. W przypadku amatorskiej uprawy na własne potrzeby - domniemuję, że nie będzie problemu. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby Policja sprawdzała każdy ogródek w Polsce. Nawet w najgorszym wypadku ( nadgorliwego policjanta i prokuratora) taka sprawa z uwagi na nikłą społeczną szkodliwość mogłaby być umorzona ( oczywiście konia z rzędem temu kto potrafi precyzyjnie odpowiedzieć, kiedy kończy się uprawa na własne potrzeby a zaczyna przemysłowa :wink: ).
Natomiast w przypadku dużych upraw - kwestię legalności posiadanych roślin należy przestrzegać bezwzględnie.
Reasumując uważam, że należy przestrzegać prawa i nie działać świadomie wbrew niemu lecz nie możemy też popadać w skrajności i np. karczować kilkuletnie drzewka, krzaczki - nie daj Boże winorośle :lol: - które posiadamy, a nie mamy - z jakiś względów - licencji na nie. :)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 10:26 
czeladnik
czeladnik

Dziwna sprawa z odmianą Nero , na stronie e-sadzonka nie ma że to odmiana licencjonowana a myślałem że to profesjonaliści :lol:
pozdrawiam Józef

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 13:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="Kalinowa11111"]Stara maksyma prawnicza głosi: "Dura lex, sed lex" więc fakt, że się nie wiedziało lub wyrzuciło paragon teoretycznie nie ma znaczenia.

Ja uważam ,że w przedstawionych przykładach dokonano zakupu w dobrej wierze.
A propos starej maksymy prawniczej ,3 lata temu podczas kontroli BSA 70 kancelarii prawnych ( losowo :wink: ) w woj. mazowieckim okazało się ,że 56 z nich korzystało w mniejszym lub większym stopniu z nielegalnego oprogramowania 8O :lol: Prawo wcale nie okazało się znowu takie dura , ponieważ zostali jedynie zobowiązani do uzupełnienia braków licencji.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 16:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="Kalinowa11111"]Stara maksyma prawnicza głosi: "Dura lex, sed lex" więc fakt, że się nie wiedziało lub wyrzuciło paragon teoretycznie nie ma znaczenia.

Ja uważam ,że w przedstawionych przykładach dokonano zakupu w dobrej wierze.
A propos starej maksymy prawniczej ,3 lata temu podczas kontroli BSA 70 kancelarii prawnych ( losowo :wink: ) w woj. mazowieckim okazało się ,że 56 z nich korzystało w mniejszym lub większym stopniu z nielegalnego oprogramowania 8O :lol: Prawo wcale nie okazało się znowu takie dura , ponieważ zostali jedynie zobowiązani do uzupełnienia braków licencji.

Sprawa jest chyba o wiele bardziej skomplikowana. Praktycznie we wszystkim co kupujemy są jakieś patenty i prawa autorskie. Tymczasem, nikt nie zbiera paragonów na wszystko co kupuje, a jeśli już to tylko po to aby mieć możliwość złożenia reklamacji :lol: I moim zdaniem nie ma takiego obowiązku aby gromadzić jakiekolwiek paragony.

To właściciel patentu czy praw autorskich powinien zadbać aby jego prawa były dostatecznie chronione poprzez np. podpisanie odpowiednich umów. Tak się dzieje w przypadku "zastrzeżonych" odmian winorośli. Właściciele praw autorskich do odmiany nakładają na dystrybutorów obowiązek zawierania umów "o nierozmnażaniu". Jeśli natomiast odmiana trafia do sprzedaży detalicznej (np. sklepu ogrodniczego), nie ma się żadnego obowiązku sprawdzania czy towar jest chroniony licencją. Kupujesz, sadzisz i to wszystko.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 18:22 
Kiper
Kiper

Panowie przecież 90 kilka procent zaglądających na tą stronę to działkowcy i Ci co uprawiają przydomowe ogrody. Paszporty, faktury, paragony to im się mogą przydać na rozpałkę ogniska. Nie wyobrażam sobie sytuacji jak jakiś urzędnik sprawdza mi legalnośc nasadzonych roślin. Ja sadzonkami nie handluje a wino co zrobię to wypijam sam albo w zaprzyjaźnionym towarzystwwie. O paszporty to niech się martwią handlowcy sadzonek i przyszli producenci wina.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 18:52 
Kiper
Kiper

[quote="slaw007"]
Przeglądając:
WYKAZ ODMIAN CHRONIONYCH WYŁĄCZNYM PRAWEM HODOWCY DO ODMIANY (KO) wg stanu na 15.12.2007

Nie ma tam zastrzeżonych żadnych odmian winorośi nawet tej naszej rodzmej DANMARPA.(może jeszcze za wcześnie ?)
Zastrzegli sobie swoje odmiany krzewów jagodowych: Szkoci, Szwedzi, Włosi, Amerykanie ale Niemcy nie ?
Więc może ktoś nas nieświadomie i niepotrzebnie lub celowo straszy tymi zastrzeżeniami ? Albo sami się nawzajem straszymi nieświadomie ?
Tylko prawnik mógłby to wyjaśnić. "Ale to już było...i nie wróci więcej "
pozdr
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 19:02 
Kiper
Kiper

[quote="lipa"]Dziwna sprawa z odmianą Nero , na stronie e-sadzonka nie ma że to odmiana licencjonowana a myślałem że to profesjonaliści :lol:
pozdrawiam Józef

A może właśnie dlatego nie ma że to profesjonaliści.
Jeżeli producent nie zgłosił patentu w Polsce i nie żądał od nich
żadnych zobowiązań to nic takiego nie musieli umieszczać na swojej stronie ?
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 19:09 
Ekspert
Ekspert

Rozumiem - za to co mam a nie powinienem - roczek czy dwa.
Gorzej te parę "NN" - za nie pewnie dożywocie. I jeszcze jedno, nikomu niczego nie wysyłałem 8) :D :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 19:28 
mistrz
mistrz

Mimo Europy bez granic mieszkamy w Polsce,mniejsze czy większe winnice są w Polsce,gdzie obowiązuje polskie, a nie "europejskie" prawo. Prawo polskie winno być w wielu dziedzinach dostosowane do norm europejskich. Tak tez powinno być z zastrzeżonymi odmianami winnej rośli. Zrobili to hodowcy truskawek,brzoskwiń i wielu innych roślin. Myślę,że "wynalazcy" nowych odmian winorośli w ogóle nie brali pod uwagę Polski jako kraju,który może być zainteresowany ich wytworem. I dlatego nie zastrzeżono u nas tych odmian. A ja nie mam obowiązku znać języka niemieckiego,mieć internetowych możliwości szukania,co zastrzegł sobie jakiś Instytut w Niemczech czy USA. Natomiast mam obowiązek znac polskie przepisy. Śmiem twierdzić,że dzisiaj niemiecki właściciel odmiany Regent może mi... no co on mi może, Jasiu ??? On może panu majstrowi naskoczyć!!!
A w razie czego wprowadzam w naszej mafii następujące zasady:
1. Nie przyznawac sie nigdy na pierwszym przesłuchaniu.
2. Gdy złapią cie za rekę - nie moja ręka!!!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 20:28 
Kiper
Kiper

[quote="Zbyszek1B"]
Nie ma tam zastrzeżonych żadnych odmian winorośi nawet tej naszej rodzmej DANMARPA.(może jeszcze za wcześnie ?)

Była zgłoszona do badań wstępnych ale chyba zrezygnowali, to jednak kosztuje.
[quote="Zbyszek1B"]
Zastrzegli sobie swoje odmiany krzewów jagodowych: Szkoci, Szwedzi, Włosi, Amerykanie ale Niemcy nie ?
Więc może ktoś nas nieświadomie i niepotrzebnie lub celowo straszy tymi zastrzeżeniami ? Albo sami się nawzajem straszymi nieświadomie ?
Tylko prawnik mógłby to wyjaśnić. "Ale to już było...i nie wróci więcej "
pozdr
Zbyszek
Te zgłoszone to maliny, porzeczki, truskawki czyli gatunki uprawiane na dużą skalę.

Nero podobnie jak Regent są chronione w całej UE, inne tylko w Niemczech (Regent i tu i tu).

Przeczytaliście cały artykuł z pierwszego postu?

[quote="artykuł"W pięciu szklarniach, na powierzchni około 8 ha, rosło niemal 96 tys. kwiatów, których uprawa objęta jest ochroną licencyjną.[/quote]

To jest konkretna kasa za rośliny i licencje.

J

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 22:16 
mistrz
mistrz

[quote="Zbyszek1B"]

DANMARPA jest odmianą chronioną tymczasowym wyłącznym prawem
http://www.coboru.pl/Polska/Ochrona/To/toind.htm

i wg CENTRALNNEGO OŚRODEKA BADANIA ODMIAN ROŚLIN UPRAWNYCH jest to jedyna odmiana winorośli, która jest chroniona w Polsce (tak to rozumiem).

Czy niemieckie prawo działa w Polsce? Chyba nie (szkoda że nie ma tu prawnika), ale rozumiem to tak, że inne odmiany winorośli (np. Rondo, Regent) mogę sobie rozmnażać na terenie Polski bez żadnego problemu.

Przeglądając np. listę zastrzeżonych odmian malin i patrząc na to co oferują centra ogrodnicze wychodzi, że większość odmian jest w Polsce chronionych.

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 22:40 
Kiper
Kiper

Regent jest chroniony w całej Unii a wiec w Polsce chyba też.

Rzeczywiście, Danmarpa wróciła, niedawno nie było jej w spisie.

J

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 23:17 
mistrz
mistrz

Zgłębiając bardziej temat na stronie CEBORU znalazłem taką informację:

Wspólnotowe Wyłączne Prawo - CPVR (www.cpvo.europa.eu)
Wspólnotowe Wyłączne Prawo do Odmiany - ochrona na poziomie unijnym - przyznawane jest przez Wspólnotowy Urząd Odmian Roślin (CPVO), z siedzibą w Angers we Francji. Odmiana chroniona prawem wspólnotowym korzysta z pełnego zakresu ochrony prawnej na terytorium całej Unii Europejskiej. Prawo wspólnotowe ma charakter nadrzędny w stosunku do prawa krajowego.

Jeżeli hodowca odmiany chronionej wyłącznym prawem w Polsce uzyska wspólnotowe wyłączne prawo do odmiany, to ochrona na poziomie krajowym zostanie zawieszona na okres, przez który będzie on korzystał z ochrony unijnej, nie dłużej jednak niż na czas trwania wyłącznego prawa w Polsce. Prawo krajowe nie będzie wówczas wywierać skutku prawnego i na czas trwania prawa wspólnotowego stanie się tzw. "śpiącym prawem".
W takim przypadku hodowca uiszcza roczną opłatę za utrzymywanie wyłącznego prawa w całości, wg obowiązujących stawek.

Tylko nie mogę odszukać tam listy z chronionymi odmianami. Jak ktoś ją znajdzie to niech dołączy link na forum.

Czyli rejestrując odmianę jako chronioną w Niemczech nie koniecznie musi być ona chroniona w całej Unii.
Natomiast odmiana zarejestrowana w CPVR (www.cpvo.europa.eu) nie musi być zgłaszana osobno do innych krajów Uni.

Pozdrawiam

Sławek

Ostatnio edytowano sobota, 22 grudnia 2007, 23:22 przez slaw007, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 23:17 
mistrz
mistrz

leff:
Cytuj:
Regent jest chroniony w całej Unii a wiec w Polsce chyba też.

Z czego,z jakiej normy prawnej wynika,ze jest on chroniony w całej UE, a więc i w Polsce? Dla mnie miarodajnym jest " Wykaz odmian chronionych..." ,zacytowany przez Sław007. Twórcy Regenta i miliona innych odmian nie zastrzegli sobie w Polsce takiego prawa własności. Nie jestem prawnikiem,ale bardzo chciałbym,żeby solidny prawnik wyprowadził mnie z błędu,jeśli w nim tkwię.. I własnie w interpretacji prawnej chyba trzeba szukać naszej pozycji wobec odmian licencjonowanych - najpierw ustalić,czy zastrzeżenia zagranicznych hodowców obowiązuja u nas,jesli nie dokonali w naszym kraju stosownych zabezpieczeń.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1