Witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Jacek i forum to przeglądam od jakiegoś czasu. To pośrednio dzięki Waszej pomocy (czytając forum) zasadziłem w tym roku pierwsze, eksperymentalne sadzonki winorośli, dzięki

Jestem studentem ostatniego roku studiów magisterskich na Uniwersytecie Łódzkim (finanse i rachunkowość). Nadszedł już ten czas abym napisał pracę dyplomową. Sprawa jest o tyle nieciekawa, że mam czas do końca roku (gdy człowiek pracuje nie ma zbyt wiele ochoty na zajmowanie się dodatkowymi czynnościami). Wybierając temat mojej pracy między Audytem sprawozdań finansowych a Rentownością uprawy winorośli i produkcji wina w polskich warunkach gospodarczych zdecydowałem się na ten drugi, trudniejszy jednak bardziej interesujący temat (o audycie wszystko zostało już napisane i to nie jeden raz). Niestety problem jest taki, że produkcja wina w Polsce jest na tyle świeżym tematem, że bardzo ciężko jest mi znaleźć ogólnodostępną literaturę (niestety w bibliotece uniwersyteckiej nie posiadają książek o tej tematyce).
Dlatego właśnie chciałbym Was prosić o pomoc. Jeśli macie gdzieś zachomikowane kopie książek w formie pdf będę bardzo wdzięczny za podesłanie ich.
Jeszcze bardziej będę wdzięczny za pomoc praktyków, którzy posiadają własne winnice i będą chcieli się podzielić swoją wiedzą (oczywiście gwarantuję pełną anonimowość. Ba, nawet nie musicie mi pisać nazw waszych winnic, ta wiedza nie jest mi niezbędna).
Każda pomoc jest na wagę złota, zarówno osób które utrzymują się z tego biznesu jak i amatorów.
Nie chciałbym wstawiać tutaj pełnego planu ramowego, nie chce mieć problemów. Pokrótce scharakteryzuje każdy rozdział
1. Pierwszy rozdział dotyczy historii winorośli zarówno na świecie jak i w Polsce. Napiszę w nim również o uprawie winorośli (dobór terenu, szczepów itd). W tym rozdziale zostanie również przedstawiony proces produkcji wina.
Niestety ciężko mi znaleźć wystarczającą literaturę na ten temat... Szczególnie o historii. 2. Wybór formy prowadzenia działalności gospodarczej.
Scharakteryzuje wszystkie formy działalności gospodarczych, zapewne gospodarstwo rolne będzie najbardziej odpowiednie
Z tym rozdziałem sobie poradzę.3. Wybór formy finansowania
Skupię się tutaj przede wszystkim na dopłatach unijnych. Sądzę, że sobie poradzę, widziałem nawet na tym forum ciekawe wątki nakierowujące.4. Unormowania formalno-prawne
Przedstawię krok po kroku jak wygląda procedura zarejestrowania własnej winnicy. Myślę, że sobie poradzę jednak pomoc jak zawsze mile widziana5. Symulacja z wykorzystaniem optymalizacji podatkowej
Dokonam symulacji dla małej winnicy (zapewne w gospodarstwie rolnym) oraz dla spółki kapitałowej (zapewne spółka zoo o której nawet tutaj paru forumowiczów dyskutowało
W symulacji wykorzystam wszelką optymalizację podatkową o której mam pojęcie.
Tutaj jednak przydałaby się Wasza pomoc aby móc przedstawić jak najbardziej rzetelne daneCo oferuję w zamian?
Po napisaniu pracy oraz obronieniu się nie widzę żadnych przeciwwskazań aby opublikować moją pracę na tym forum 
Sądzę, że taka analiza ekonomiczna może zaciekawić niejednego forumowicza. Być może dzięki niej starzy wyjadacze spojrzą na kwestie finansowe swojego przedsięwzięcia z trochę innego konta. Świerze osoby dostaną za to prosty przewodnik od A do Z jak produkować własne wino (od pierwszych nasadzeń, poprzez wybór optymalnej formy działalności, po sprzedaż pierwszych butelek swojego wina).
Oczywiście, jeśli osoba, która zechce wspomóc mnie danymi empirycznymi nie wyrazi aprobaty na publikacje tych danych, wówczas opublikuję pracę bez piątego rozdziału. Dodatkowo nie ma problemu bym osobę tą wsparł moją wiedzą z zagadnień ekonomicznych (mimo że dopiero kończę studia posiadam już 3letnie doświadczenie w księgowości).
Kontak do mnie to
jacekrej1990@gmail.comZ góry wielkie dzięki!
EDIT1:
Książki które posiadam:
Marek Rekowski - Światowe rynki wina
Roman Myśliwiec - Uprawa winorośli
Stanisła Madej - Winorośl
Opracowania Wojciecha Bosaka (Podkarpacie, Małopolska i małe gospodarstwo)