Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 04:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 10:24 
przedszkolak
przedszkolak

no tak pełna anarchia , niech sie leje wino i samogon
brawo, pomyslcie o innych aspektach a nie tylko o własnym podwórku winoobrodnika.

A dlaczego system miałby ci pozwolić na dowolne wykozystanie drożdży.

Na swoje potrzeby możesz a to już jest coś.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 10:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="kaczorek36"] A dlaczego system miałby ci pozwolić na dowolne wykozystanie drożdży.

Niekoniecznie dowolne. Ale systemy pozwalają winiarzowi na sprzedaż jego produktów w Czechach, na Słowacji, Węgrzech, Niemczech, Luksemburgu, Bułgarii, Chorwacji, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Grecji, Rumunii, Ukrainie, Australii, Nowej Zelandii...
Czy w odniesieniu do małej piwniczki, serwującej gościom własne wina na degustacji, do winiarza lejącego na targu wino do szklaneczek, albo chłopa, wynajmującego turystom dom nad Adriatykiem, z pełnym dostępem do piwnicy z winem i rakiją zasadne jest użycie słów "pełna anarchia , niech sie leje wino i samogon"? Jeśli calvados, grappa, czacza, rakija, palinka, śliwowica, armagnac itd. to dla Ciebie "samogon", to współczuję. Jakim cudem Francja jest ojczyzną Calvadosu, skoro Polska jest potęgą w produkcji jabłek??!! Kuriozum jakieś, szczególnie, że w latach urodzaju te nasze jabłka gniją tysiącami ton w sadach.
Z kolei wino w kulturze europejskiej jest starsze o 4000 lat, niż chrześcijaństwo... Gruzini zapisy o winorośli i winie, jako dobru narodowemu o szczególnym znaczeniu wprowadzili do konstytucji.
Wydaje mi się, że mylisz anarchię z wolnością. Ja nie lubię, kiedy państwo we wszystkich dziedzinach życia decyduje za mnie, co dla mnie dobre, a co złe.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 11:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="kaczorek36"]no tak pełna anarchia , niech sie leje wino i samogon
brawo, pomyslcie o innych aspektach a nie tylko o własnym podwórku winoobrodnika. ..

O jakich innych aspektach mówisz ? Jakie mogą być inne aspekty oprócz jasnych i prostych przepisów prawa ? Państwa przyjaznego zamiast policyjnego ? Co to za inne aspekty mogą być istotne kiedy, jeszcze zanim gębę otworzysz, urzędnik traktuje cię jak złodzieja ?

Rozumiem, że kształcisz się na prawnika. Dla tej grupy zawodowej akurat im gorzej tym lepiej.
:evil:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 12:36 
przedszkolak
przedszkolak

Daniel zanim ocenisz kogoś to się trochę zastanów , nie kształce sie na prawnika i nim niestety nie jestem
Mówisz że jesteś oceniany jako złodziej przez urzędnika - to ciekawe - Daniel nie generalizuj !!! i nie oceniaj pochopnie bo i o tobie tak moga powiedzieć
a jakie aspekty - co przemawia za tym aby wino nie lało sie strumieniami- pomyślcie sami na pewno coś ciekawego wymyślicie - podpowiedź, nie myślcie tylko o swoim podwórku

Maciej toż to cała południowa EUROPA. Myslisz iz tam sie nie płaci akcyzy i nie trzeba tego zalegalizować? Ja wiem iz w niektórych trzeba tylko ty tego nie widzisz zachodzac na degustacje do winnicy
Tam obowiazuje również prawo tylko gdzieniegdzie kary sa surowsze niż w Polsce

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 13:00 
Ekspert
Ekspert

Kaczorek, proponuję powrócić do rozmowy jak już będziesz po kilku wizytach pań z urzędu skarbowego. D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 13:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]Kaczorek, proponuję powrócić do rozmowy jak już będziesz po kilku kontrolach pań z urzędu skarbowego. D

Kaczorek, najlepiej zarejestruj winnicę i uzyskaj zgodę na sprzedaż wina. Jak Ci pierwszego dnia po zarejestrowaniu winnicy, kiedy jeszcze nic nie sprzedasz, a nawet nie będziesz miał jeszcze prawa sprzedać, wpadnie na kontrolę PIORiN, w kolejce ustawi się SanEpid, IJHARS, Straż Pożarna i Urząd Skarbowy, każą Ci zmienić próg w drzwiach, farbę na ścianie, dobudować wentylację, obniżyć wilgotność, wybudować 3 WC i dwie łazienki, zmienić oświetlenie, opomiarować rurociąg, przedstawić schemat linii technologicznej, a mandatem ukarają za zgubiony kwitek na zakup znaczków pocztowych, to wtedy napiszesz całą historię od nowa.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 13:28 
przedszkolak
przedszkolak

Panowie
Nie tylko wy prowadzicie prowadziliście działalnośc gospodarczą
Zapomnielićcie dodać że może przyjść jeszcze NIK UKS Urząd Celny i ZAIKS
panowie wściekliście się, z tego co mówicie wynika iż przedsiębiorcy maja tylko kontrole i nic innego nie robią jak bronią sie
no prosze was nie przesadzajcie
Wszyscy chcieli zmiany ustawy winiarskiej i akcyzowej- mamy ją a wy dalej tylko ciemne wizje.
więcej optymizmu
i może coś na w temacie watku a nie wizjonerstwo
Marcin

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 14:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="kaczorek36"]Panowie
Nie tylko wy prowadzicie prowadziliście działalnośc gospodarczą
Zapomnielićcie dodać że może przyjść jeszcze NIK UKS Urząd Celny i ZAIKS
panowie wściekliście się, z tego co mówicie wynika iż przedsiębiorcy maja tylko kontrole i nic innego nie robią jak bronią sie
no prosze was nie przesadzajcie
Wszyscy chcieli zmiany ustawy winiarskiej i akcyzowej- mamy ją a wy dalej tylko ciemne wizje.
więcej optymizmu
i może coś na w temacie watku a nie wizjonerstwo
Marcin

"Polak" nigdy z niczego nie był i nie jest nadal zadowolony.
To już nam tak zostało !
Najbardziej psioczą i narzekają (na urzędników)ci co nie zamierzali nigdy i nadal nie zamierzają sprzedawać wina

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 14:05 
przedszkolak
przedszkolak

Święte słowa panie Zbyszku

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 14:37 
Ekspert
Ekspert

Kaczorek, Zbyszek - macie 100% racji. Jest dobrze. Choć w Polsce, mimo wieloletnich starań, dotychczas NIKT nie uzyskał zezwoleń na sprzedaż wina. Ale jest dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 14:59 
przedszkolak
przedszkolak

żart czy sarkazm

czy chciałeś zapytać o dokumentacje związaną z produkcją wina czy ze sprzedażą,
jeśli ze sprzedaża to sprawa jest prosta do załatwienia w urzędach gmin , Miast , opłata i masz zezwolenie

jeśli chodzi o to pierwsze czyli produkcję to z tego co wiem jest na to kilku chętnych ale nie wiem czy zdążyli w tym roku ze zgłoszeniem upraw

rzecznajważniejsza - możliwość produkcji wina poza składem podatkowym, bez własnego labolatorium to mało ?

Kto chce może produkować nie jest to takie trudne wystarczy tylko chcieć a papierki się przebrnie .

pozdrawiam wszystkich Malkontentów , może jutro pogadamy
Marcin

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 16:07 
Ekspert
Ekspert

Mam wrażenie , Kaczor , że jesteście urzędnikiem , nie mam nic przeciwko . Dyskusja zaostrza dowcip a dowcip trzeba smarować winem , miodem albo Calvadosem . Może i u nas kiedyś legalnym .Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 17:11 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem jak gdzie indziej ale w Niemczech chłopi mają prawo do wykupu na produkcje czyli pędzenie , destylacje i sprzedarz kontygentu pedzą nawet ci co nie mają sadu . O zgrozo tym bimbrem płacą podatek . Nie mówiąc o miastowych z północy którzy obowiązkowo u chłopa se kupią bo zdrowszy . To nie zgroza a sodomia .A ile taki williams musi poleżeć w krowim (ocenzurowano) aby wóda była ekstra -pozdrawiam kilkaset osób którzy wiedzą jaki wiliams jest najlepszy .Zbyszek ocenzurowano krowi obornik -a krowa to nie ku... jak myśleli Niemcy za to na słowo kot omało się nie zadławili ze śmiechu

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 19:32 
mistrz
mistrz

[quote="kaczorek36"]no tak pełna anarchia , niech sie leje wino i samogon
brawo, pomyslcie o innych aspektach a nie tylko o własnym podwórku winoobrodnika.

A dlaczego system miałby ci pozwolić na dowolne wykozystanie drożdży.

Na swoje potrzeby możesz a to już jest coś.

Dziękuję za łaskawość. To już jest coś.

Pomyślałem o tych innych "aspektach" i doszedłem do wniosku, że ja się w te "aspekty" nikomu nie pakuje i tego samego wymagam !
Z systemem to kwestia mentalności. Relacja przedmiot - podmiot, układ sterowany - sterujący, pan - niewolnik ect. Tu się chyba krańcowo różnie znajdujemy (nie podejmuje się oceny położenia) i pewnie już się nie zrozumiemy :(

[quote="kaczorek36"] (..)
rzecznajważniejsza - możliwość produkcji wina poza składem podatkowym, bez własnego labolatorium to mało ?

Z uważnej lektury wypowiedzi wywnioskowałem że mało. Obłuda polega na tym, że chleb, ser, wędzonkę mogę produkować i jako eko-rolnik sprzedawać, bez laboratorium, akcyz, vatów i pitów a wina nie. Bo co ? Alkohol ! Ktoś ma poważny problem z alkoholem, jak widać i to nie jestem ja.
To powinieneś poczuć - system pozwala Ci zatruć się u chłopa jadem kiełbasianym czy inną salmonellą niestety alkoholem nie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 20:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="kaczorek36"] czy chciałeś zapytać o dokumentacje związaną z produkcją wina czy ze sprzedażą

O nic nie pytałem. Ja to wiem - Ty ewidentnie nie masz zielonego pojęcia.

Cytuj:
jeśli chodzi o to pierwsze czyli produkcję to z tego co wiem jest na to kilku chętnych ale nie wiem czy zdążyli w tym roku ze zgłoszeniem upraw

A ja wiem, zdążyli. Tyle, że nie kilku, a kilkudziesięciu. Kilku znam sam, wiem, co przechodzą w urzędach.

Cytuj:
Kto chce może produkować nie jest to takie trudne wystarczy tylko chcieć a papierki się przebrnie .

A spróbuj przebrnąć! Kaczorek - zwyczajnie i po prostu nie masz zielonego pojęcia, o czym mówisz. Powtarzasz gazetowo-telewizyjne teksty o tym, jak to Ustawa ułatwiła winiarzom życie. Ułatwiła tak, że pod rządami poprzedniej sprzedaż wina z własnych upraw była zupełnie niemożliwa, a teraz jest po prostu niemożliwa.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1