Przespacerujmy się po artykułach i może coś się uda ustalić.
Ustawa z dnia 12 mąja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina napisał(a):
Art. 38. 1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych jest organem
właściwym w sprawach:
1) udzielania zezwolenia na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości
alkoholu, o której mowa w rozporządzeniu nr 1308/2013 w załączniku VIII
w części I w sekcji A w pkt 1;
Pogrubienie moje; to jest dokładnie to na co Minister wydał zgodę w tym piśmie:
http://www.winiarze.zgora.pl/phocadownl ... 0MRiRW.pdfNajpierw jeszcze kilka definicji, bo bez tego się nie da:
Rozporządzenie nr 1308/2013 napisał(a):
CZĘŚĆ IV
Definicje dotyczące sektora wina
Zawartość alkoholu
13) „rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu” oznacza liczbę jednostek objętości czystego alkoholu zawartego
w temperaturze 20°C w 100 jednostkach objętości danego produktu w tej temperaturze;
14) „potencjalna objętościowa zawartość alkoholu” oznacza liczbę jednostek objętości czystego alkoholu w temperaturze
20°C, który może być wyprodukowany na drodze całkowitej fermentacji cukrów zawartych w 100 jednostkach
objętości danego produktu w tej temperaturze;
15) „całkowita objętościowa zawartość alkoholu” oznacza sumę rzeczywistej i potencjalnej zawartości alkoholu;
16) „naturalna objętościowa zawartość alkoholu” oznacza całkowitą objętościową zawartość alkoholu produktu przed
jego wzbogaceniem;
Z tego wynika, że tak na prawdę wzbogaca się "potencjalną objętościową zawartość alkoholu".
Rozporządzenie nr 1308/2013 napisał(a):
ZAŁĄCZNIK VIII
PRAKTYKI ENOLOGICZNE, O KTÓRYCH MOWA W ART. 80
CZĘŚĆ I
Wzbogacanie, zakwaszanie i odkwaszanie w pewnych obszarach uprawy winorośli
A. Ograniczenia wzbogacania
2) Zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu jest osiągane w drodze praktyk enologicznych, o których
mowa w sekcji B, i nie przekracza następujących poziomów:
a) 3 % obj. w strefie uprawy winorośli A;
Rozporządzenie nr 1308/2013 napisał(a):
ZAŁĄCZNIK VIII
PRAKTYKI ENOLOGICZNE, O KTÓRYCH MOWA W ART. 80
CZĘŚĆ I
6) Procesy, o których mowa w pkt 1 i 5, nie zwiększają całkowitej objętościowej zawartości alkoholu świeżych wino
gron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji,
lub wina:
a) w strefie uprawy winorośli A – do ponad 11,5 % obj.;
Procesy, o których mowa w pkt 1 i 5 to właśnie procesy wzbogacania.
Zatem należałoby z tego wnioskować, że:
1. Wzbogacać można o 3% obj. potencjalną objętościową zawartość alkoholu.
2. Wzbogacanie nie może zwiększać całkowitej objętościowej zawartości alkoholu powyżej 11,5% obj.
Inaczej: limit 11,5% obj. w strefie A dotyczy właśnie wzbogacania.
Co prawda Minister mógł:
Ustawa z dnia 12 mąja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina napisał(a):
Art. 38. 1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych jest organem
właściwym w sprawach:
3) udzielania zezwolenia na podniesienie całkowitej objętościowej zawartości
alkoholu, o której mowa w rozporządzeniu nr 1308/2013 w załączniku VIII
w części I w sekcji B w pkt 7.
Rozporządzenie nr 1308/2013 napisał(a):
ZAŁĄCZNIK VIII
PRAKTYKI ENOLOGICZNE, O KTÓRYCH MOWA W ART. 80
CZĘŚĆ I
Wzbogacanie, zakwaszanie i odkwaszanie w pewnych obszarach uprawy winorośli
B. Procesy wzbogacania
7) Na zasadzie odstępstwa od pkt 6 państwa członkowskie mogą:
a) w przypadku czerwonego wina podnieść górną granicę całkowitej objętościowej zawartości alkoholu produktów,
o których mowa w pkt 6 – 12 % obj. w strefie uprawy winorośli A i 12,5 % obj. w strefie uprawy winorośli B;
b) podnieść całkowitą objętościową zawartość alkoholu produktów, o których mowa w pkt 6, w przypadku produkcji
win z nazwą pochodzenia do poziomu określonego przez państwa członkowskie.
...ale nie skorzystał.