Teraz jest poniedziałek, 13 maja 2024, 09:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 08:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
http://www.winiarze.zgora.pl/8-aktualnosci/22-mozliwosc-wzbogacania-w-roczniku-2017

Mam tylko pytanie, czy to jest zwiększenie o 3% alkoholu bez limitu maxymalnego, czy obowiązuje górna granica 11.5% ?.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2017, 17:39 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Przespacerujmy się po artykułach i może coś się uda ustalić.
Ustawa z dnia 12 mąja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina napisał(a):
Art. 38. 1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych jest organem
właściwym w sprawach:
1) udzielania zezwolenia na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości
alkoholu
, o której mowa w rozporządzeniu nr 1308/2013 w załączniku VIII
w części I w sekcji A w pkt 1;
Pogrubienie moje; to jest dokładnie to na co Minister wydał zgodę w tym piśmie: http://www.winiarze.zgora.pl/phocadownl ... 0MRiRW.pdf

Najpierw jeszcze kilka definicji, bo bez tego się nie da:
Rozporządzenie nr 1308/2013 napisał(a):
CZĘŚĆ IV
Definicje dotyczące sektora wina

Zawartość alkoholu
13) „rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu” oznacza liczbę jednostek objętości czystego alkoholu zawartego
w temperaturze 20°C w 100 jednostkach objętości danego produktu w tej temperaturze;
14) „potencjalna objętościowa zawartość alkoholu” oznacza liczbę jednostek objętości czystego alkoholu w temperaturze
20°C, który może być wyprodukowany na drodze całkowitej fermentacji cukrów zawartych w 100 jednostkach
objętości danego produktu w tej temperaturze;
15) „całkowita objętościowa zawartość alkoholu” oznacza sumę rzeczywistej i potencjalnej zawartości alkoholu;
16) „naturalna objętościowa zawartość alkoholu” oznacza całkowitą objętościową zawartość alkoholu produktu przed
jego wzbogaceniem;
Z tego wynika, że tak na prawdę wzbogaca się "potencjalną objętościową zawartość alkoholu".

Rozporządzenie nr 1308/2013 napisał(a):
ZAŁĄCZNIK VIII
PRAKTYKI ENOLOGICZNE, O KTÓRYCH MOWA W ART. 80
CZĘŚĆ I
Wzbogacanie, zakwaszanie i odkwaszanie w pewnych obszarach uprawy winorośli
A. Ograniczenia wzbogacania
2) Zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu jest osiągane w drodze praktyk enologicznych, o których
mowa w sekcji B, i nie przekracza następujących poziomów:
a) 3 % obj. w strefie uprawy winorośli A;
Rozporządzenie nr 1308/2013 napisał(a):
ZAŁĄCZNIK VIII
PRAKTYKI ENOLOGICZNE, O KTÓRYCH MOWA W ART. 80
CZĘŚĆ I
6) Procesy, o których mowa w pkt 1 i 5, nie zwiększają całkowitej objętościowej zawartości alkoholu świeżych wino­
gron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji,
lub wina:
a) w strefie uprawy winorośli A – do ponad 11,5 % obj.;
Procesy, o których mowa w pkt 1 i 5 to właśnie procesy wzbogacania.

Zatem należałoby z tego wnioskować, że:
1. Wzbogacać można o 3% obj. potencjalną objętościową zawartość alkoholu.
2. Wzbogacanie nie może zwiększać całkowitej objętościowej zawartości alkoholu powyżej 11,5% obj.

Inaczej: limit 11,5% obj. w strefie A dotyczy właśnie wzbogacania.

Co prawda Minister mógł:
Ustawa z dnia 12 mąja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina napisał(a):
Art. 38. 1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych jest organem
właściwym w sprawach:
3) udzielania zezwolenia na podniesienie całkowitej objętościowej zawartości
alkoholu, o której mowa w rozporządzeniu nr 1308/2013 w załączniku VIII
w części I w sekcji B w pkt 7.
Rozporządzenie nr 1308/2013 napisał(a):
ZAŁĄCZNIK VIII
PRAKTYKI ENOLOGICZNE, O KTÓRYCH MOWA W ART. 80
CZĘŚĆ I
Wzbogacanie, zakwaszanie i odkwaszanie w pewnych obszarach uprawy winorośli
B. Procesy wzbogacania
7) Na zasadzie odstępstwa od pkt 6 państwa członkowskie mogą:
a) w przypadku czerwonego wina podnieść górną granicę całkowitej objętościowej zawartości alkoholu produktów,
o których mowa w pkt 6 – 12 % obj. w strefie uprawy winorośli A i 12,5 % obj. w strefie uprawy winorośli B;
b) podnieść całkowitą objętościową zawartość alkoholu produktów, o których mowa w pkt 6, w przypadku produkcji
win z nazwą pochodzenia do poziomu określonego przez państwa członkowskie.

...ale nie skorzystał.

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 08:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Analizując również właśnie wskazane przepisy, mnie też tak wyszło, choć dla jasności mógł być zapis,
" ... zwiększenie o 3%, z zachowaniem warunków określonych w załączniku VIII . . . ". co było by jasne. że nie wystąpił do komisji o kolejne dopuszczalne 0,5%. No ale cóż z zapisami prawa dobra zmiana ma jakby letko pod górkę :).

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 08:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
"Nasza specjalność" - wieczne narzekanie. Czy w tym roku, średni Bx moszczu jest obniżony aż o prawie 5 stopni, czyli o 3% potencjalnego alkoholu? Chyba nie i raczej większym problemem jest niska wydajność z ha, a tej dodatkiem cukru się nie nadrobi.

Przy okazji, kiedy w naszym kraju ostatni raz wydano oficjalną zgodę na taką praktykę?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2017, 16:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Nie chodzi o narzekanie, tylko o taką kulturę prawną. Oficjalnie stanowisko ministerialne, to chyba pierwszy raz :) nie wiem jak w zielonogórskim, ale rany boskie nie za bardzo wierzę, żeby mieli po 16 brix :shock:, i musieli korzystać z max. dopuszczalnej szaptalizacji.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 11:49 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Pytanie praktyczne:
co się stanie z winem, które z jakichś powodów (np. zaokrągleń przy obliczeniach, błędów pomiarowych) zostanie dosłodzone np. z 10% na 11,5% a ostatecznie osiągnie 12% vol.?

Czy takie wino wypełni warunki zezwolenia? Czy nie?

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 16:44 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
suszi napisał(a):
Wydaje mi się jednak, że jest to pytanie teoretyczne :wink:
Teoretyczne pod względem technologicznym i praktyczne pod względem prawnym ;-)
Mam już odpowiedź telefoniczną z WIJHARS (nie podaję z którego bo nie jestem upoważniony), cytat z pamięci:
"Dla producenta jest wtedy mandat, a wino idzie do utylizacji".

A jak już sobie tak teoretyzujemy, to rozpiszmy tę zagadkę na części składowe:
1. naturalna objętościowa zawartość alkoholu = całkowita objętościowa zawartość alkoholu przed jego wzbogaceniem
2. minister udzielił zezwolenia na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu o 3% obj. (nie do 3%, ale właśnie o 3%)
3. procesy wzbogacania nie mogą zwiększać całkowitej objętościowej zawartości alkoholu do ponad 11,5 % obj.

No to policzmy (numeracja zdań jak powyżej):
1. 10% (naturalna) = 10% (całkowita przed wzbogaceniem)
2. 10% + 3% = 13% (naturalna "po podwyżce")
3. 13% < 11,5%

Wniosek: na nic logika, tu trzeba prawnika.

A gdyby ktoś chciał przyłożyć do tej sytuacji jeszcze większą lupę...
...to art. 38. Ustawy winiarskiej daje ministrowi prawo do udzielania zezwolenia na zwiększEnie naturalnej objętościowej zawartości
alkoholu, a tym pismem minister zezwolił na zwiększAnie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu.

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2017, 19:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Masakra. Piotr zapytaj prawnika. Wiesz kogo?! Wygląda na bubel prawny, ale konsekwencje poniesie winiarz. Ja przerabiam wszystko co będzie miało słabe parametry na musujące i tyle.
W piśmie to minister nawet zezwala zwiększenie o 3% w świeżych winogronach. Nawet nie chce mi się tego komentować. Lepiej się trzymać od tego puma z daleka. Nie pamietam dokładnie ale te 3% czy na pewno jest zgodne z prawem UE.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 października 2017, 08:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 781
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Nasz szanowny minister nie może zwiększyć "o" 3% bo było by to sprzeczne z prawem unijnym, fakt, jest "o", ale czytając tą decyzję nawet nie zwróciłem na to uwagi, bo wiadomym jest, że nie można szaptalizować do więcej niż 11.5%. Problem jaki poruszył Enolab z ewentualną utylizacją "zbyt mocnego " wina mnie osobiście też ciekawi. Na razie nie muszę się tym martwić, ale jakbym musiał, to jak by mi wychodziło z ministerialnej tabelki, że wg brix mam 11% to na pewno bym nic nie sypał. Jakbym założył półwytrawne, to wolał bym je zrobić na 10,5% niż ryzykować wylaniem rocznej produkcji. Jak ktoś szaptalizuje na max., sypnie pożywki i przez przypadek drożdże postanowią zrobić nie z 17g - 1%, a np z 16,7g - to kłopot że głowa boli :(.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 października 2018, 21:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2352
Lokalizacja: Dębica
Tak sobie czytam - bo niestety mnie to czeka, i:
1) Szaptalizacja dotyczy wyłącznie cukru, dosładzanie sokiem gronowym jest, jak mniemam, dozwolone - bo to de facto kupażowanie a nie szaptalizacja?
2) Dla win półwytrawnych czy półsłodkich operujemy na alkoholu rzeczywistym czy potencjalnym? to znaczy czy możemy dosłodzić do 11,5% półsłodkiego? czy (zakładając że chcemy w winie cukru 1,5blg) możemy dosłodzić mniej, tak aby potencjalny alkohol (nie chce mi się liczyć) nie przekroczył tych 11,5%?
3) Nic nie stoi na przeszkodzie aby podzielić zbiór na frakcję mniej słodką którą (w zależności od parametrów oczywiście) szaptalizacja więcej i dociągamy do 11,5% i kupażujemy z frakcją bardziej słodką tego samego zbioru która naturalnie osiąga 14% - w efekcie mamy wino które ma więcej niż 11,5% choć szaptalizowane! I to jest OK?

A generalnie to dosyć głupawe jest :lol: Preferuje odmiany wysoko cukrowe zamiast szlachetnych :thumbdown:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 06:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Wolne Miasto Poznań
Z tego co pamiętam, to wino szaptalizowane może być tylko wytrawne.
Szaptalizacja służy tylko zwiększeniu poziomu alkoholu, a nie cukru, a sytuacja, w której zwiększasz zawartość alkoholu (przez dodanie cukru) jednocześnie zostawiając cukier resztkowy wyklucza takie uzasadnienie - oznacza, że wino mogło osiągnąć pożądany poziom alkoholu, a jedynie nie było by słodkie/półsłodkie/półwytrawne.
Dlatego myślę, że chodzi o potencjalny alkohol, ale może się mylę (szczególnie jak pomyślę o niektórych niemieckich winach, których nazwy nie wymienię ;) ).

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 09:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1918
Lokalizacja: Cieszyn
W tym wątku chodzi o wina przeznaczone do obrotu? :oops: Nie dla własnego użytku?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 11:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2352
Lokalizacja: Dębica
Do własnego użytku to możesz robić wino z wody i cukru.
Jak mniemam, na poczęstunek też można robić wino dowolne - ale to na sprzedaż już musi być wg określonych norm.
A chyba też nikt nie zabrania, aby część zbioru przeznaczyć na własne potrzeby? Czytaj - można sobie je zrobić dowolnie, z dowolnych odmian, itd.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO