[quote="alcapone"]Jako że to mój pierwszy post to witam wszystkich użytkowników forum.
Czytuję sobie powoli od paru dni wieczorami i naprawdę sporo się już dowiedziałem o uprawie winorośli, muszę przyznac że to co robiłem do tej pory to było błądzenie w ciemnościach

Mam całkiem sympatyczną i dużą piwnicę w pobliżu domu- taka ziemianka z kamienia ze starych czasów. Tak z grubsza to wilgotność, temperatura itp byłyby tam właściwe do przechowywania wina, choć oczywiście musiałbym to dokładnie sprawdzić!
teraz do sedna: czy uważacie że zakup wina, leżakowanie i potem sprzedaż mogą być opłacalne? Myślę np o Tokajach i okresie leżakowania 5-7 lat. Wiem że musiałbym sporo w to zainwestowac żeby liczyć na konkretny dochód. Jak myślicie kupując butelkę 5-puttonowego Tokaja za Xpln to na jaki wzrost ceny mogę liczyć za kilka lat?
Oczywiscie zdaje sobie sprawę z ryzyka, problemów z szukaniem wina a potem klientów etc. Jeśli powyższe rozumowanie to jakieś totalne nieporozumienie z mojej strony to prosze mi to szczerze uzmysłowić