Teraz jest poniedziałek, 29 września 2025, 05:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2025, 17:14 
Kiper
Kiper

Mam możliwość zakupu mikro skrawka ziemi rolnej z dostępem do prądu i wody z pobliskich zabudowań gospodarczych. Bardzo mnie to korci, szczególnie że mam na oku jedną niszę w która się bawię hobbystycznie od jakiegoś czasu (tropikalne rośliny ozdobne doniczkowe) gdzie widzę skromny potencjał. Wstępnie chciałbym zainwestować w małą szklarnię (ekhem, znaczy "tunel") z poliwęglanu, powiedzmy o powierzchni 40 m2. Zmieści mi się tam ok. 2000 sadzonek na stołach w różnych stadiach i jest to ilość którą jestem w stanie ogarnąć sam z pomocą prostej automatyki. Automatykę też ogarniam sam.

Rośliny muszę przetrzymać jeden sezon by były gotowe do sprzedaży. Zimą mogę je wpuścić w stan spoczynku i wtedy muszę utrzymać temperaturę ok 10 stopni (7 to minimum, poniżej może pojawić się szok). Czy maty grzewcze o mocy 60 W/m2 będą wystarczające? Rośliny są niskie (max 40 cm z doniczką), szklarnia ma być niska (max 1,8 m) i teoretycznie mogę jeszcze dodatkowo stoły poosłaniać folią albo włókniną.

Czy macie jakieś inne pomysły na ogrzewanie takiej szklarenki? Coś na co muszę zwrócić szczególną uwagę?

Kwestie paszportów i egzaminów piorin mam wstępnie obadane. Prowadzę też działalność na pełnym vacie od prawie dekady więc ten aspekt też jest ogarnięty.

PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 09:23 
Ekspert
Ekspert

Kiedyś robiłem trochę sadzonek i sprzedawałem, tak amatorsko. Ale i z winem i jak rozmawiam z innymi przedsiębiorcami to w innych branżach też jest podobnie…
Problem jest nie z produkcją, tylko ze sprzedażą i dystrybucją.
Po pierwsze musisz znaleźć klientów – ogłaszać się gdzieś, promować, dotrzeć do ludzi.
Potem musisz odebrać 1000 telefonów, maili, smsów. Prowadzić jakąś bazę danych, co jak, dla kogo, kiedy ile.
Przy czym nic nie jest proste, każdy ma przypadek w stylu, że jemu wysłać, ale paczkomatem i nie dzisiaj tylko w przyszłą środę, bo wcześniej go nie ma a później ma urlop. Spamiętać tego nie ma możliwości.
Do tego musisz sprawdzać prognozy pogody, co kiedy komu jak wysłać, żeby nie zmarzło.
A później trzeba to spakować i oznaczyć – i to jest masakra. Wyobraź sobie że musisz spakować 1000 paczek.
A później trzeba to szybko nadać – każda paczka trzeba „dziubać” dane do wysyłki, przepisywać, szukać w smsach, co do kogo i czy masz wszystkie dane.
A później to zawieźć do paczkomatu, powrzucać, poklikać, wysłać.
Albo gdzieś stać na jakichś targach, gdzie ludzie przychodzą i sprzedawać? Ale to nie będzie za darmo, za weekend zapłacisz 2-4 tyś za stoisko.
Albo zapłacisz jakimś medialnym profesorom influencerom, to będą Cie reklamować – ale za spore pieniądze.
I to wszystko się pewnie skumuluje w jednym momencie sezonu (np. sadzonki winorośli to listopad i marzec, tak upraszczając)

Ogólne problem jest ze sprzedażą. Jak jesteś przykładowo na emeryturze i możesz poświęcić swój czas i to lubisz, to bardzo fajny temat.
Ale jak przeliczysz ile godzin na to w ciągu roku poświęciłeś, to i tak Ci wyjdzie, że lepiej na kasie w biedronce byś zarobił…

PS. Jak zimą przyjdzie -20, to żeby utrzymać +10 w środku to byś musiał chyba z 10 kW grzejnik tam wstawić.

PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 09:48 
Kiper
Kiper

Ogrzewanie czegoś takiego tylko spalinowe, pellet, ekogroszek gaz olej opałowy to da się zautomatyzować , węgiel drewno, tego trzeba pilnować. Koszty prądy cię zjedzą

PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 10:48 
Ekspert
Ekspert

No ciekawy temat.
Też jak Zbyszek uważam, że problemem nie jest wyprodukowanie tylko sprzedanie.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 11:07 
Ekspert
Ekspert

Jakiś prosty biznes plan jest najważniejszy. Tzn. jak śpiewała Rodowicz, kalkulacja czy biznes się opłaci. ZbyszekTW podał podstawowe punkty, pozostaje tylko wstawić odpowiednie kwoty.

PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 16:36 
Kiper
Kiper

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do dystrybucji i sprzedaży to zgadam się jak najbardziej. Handlem w różnych postaciach zajmuję się dość długo. Dlatego docelowo myślałem bardziej o b2b, czyli pakuję się do busika, oblatuję wszelakie centra ogrodnicze na danym rejonie i jak chcą to zostawiam po kilkanaście-kilkadziesiąt sztuk. Mam też znajomych co mają znajomych i z tego co wiem do kilku takich klientów miałbym dobre dojście. Ale na starcie jak najbardziej detal będzie konieczny więc od jakiegoś czasu śledzę jak wyglądają takowe wysyłki. Widziałem różne cuda takie jak heat-packi wrzucane do kartonów, ale chyba najłatwiej będzie po prostu prowadzić sprzedaż wysyłkową sezonowo.

Problem z biznesplanem mam taki, że nijak nie wiem jak policzyć zapotrzebowanie energetyczne. To co znalazłem w necie to jest pod pomidory czy ogóry ciśnięte cały rok, czyli grzanie ponad 20 stopni plus doświetlanie w wysokiej szklarni.

Przy okazji, co myślicie o tych chińskich podróbkach webasto?

PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 16:41 
przedszkolak
przedszkolak

tupisac napisał(a):
Prowadzę też działalność na pełnym vacie od prawie dekady więc ten aspekt też jest ogarnięty.

Przy produkcji w ogrzewanych tunelach "wpadasz" chyba w specjalny dział produkcji rolnej.

Ostatnio edytowano wtorek, 12 sierpnia 2025, 17:26 przez gillan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 16:44 
Kiper
Kiper

gillan napisał(a):
Przy produkcji w ogrzewanych tunelach "wpadasz" chyba w specjalny dział produkcji rolnej.

Z tego co się orientowałem to przy uprawie o powierzchni pow. 100 m2.

PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 17:56 
Kiper
Kiper

Jeśli użytki rolne będą ponad 1 ha to też nie będzie działem specjalnym

PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2025, 08:54 
Ekspert
Ekspert

Ja bym to tak oszacował:

Aby obliczyć utratę energii przez ścianę, potrzebujesz znać jej powierzchnię (S), współczynnik przenikania ciepła (U) oraz różnicę temperatur między wnętrzem a zewnętrzem (ΔT).
Q = U * S * ΔT, gdzie Q to ilość traconej energii

Współczynnik przenikania ciepła (U) dla poliwęglanu zależy od jego rodzaju i grubości. Dla płyt poliwęglanowych litych wynosi on około 5,7 W/(m²·K), natomiast dla płyt komorowych waha się od 3,9 do 1,1 W/(m²·K)

Załóżmy 2 W/(m²·K)

Szklarnia 4m x 10m ma powierzchnię szyby około 100 m2

ΔT max = 10 wewn. – (-25) zewn. = 35 K

Q = 2 x 100 x 35 = 7000 W = 7 kW

Potrzebujesz grzanie o mocy 7 kW żeby utrzymać +10*C przy założeniu, że szklarnia jest 100% szczelna i nie ma utraty energii przez szczeliny, łączenia czy drzwi oraz ciepło nie ucieka do gruntu. Czyli w praktyce potrzebujesz koło 10 kW ogrzewania.

Czyli mniej więcej tyle co standardowy (nie pasywny, ale i nie starodawny) dom jednorodzinny.

Czyli rocznie zużyjesz:
około 3 tony węgla
albo 10’000 kWh prądu
albo 3’000 kWh prądu przy pompie ciepła

PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2025, 13:48 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
[...] Czyli mniej więcej tyle co standardowy (nie pasywny, ale i nie starodawny) dom jednorodzinny.

Ooo, wielkie dzięki. Własnie o to chodziło.
U=2 jest chyba zbyt optymistyczne bo poliwęglan komorowy 6mm ma U=3,5 a 8mm to 3,2 i raczej te grubości wchodzą w grę. No i robi nam się 12250 kW przy 6mm co daje zapotrzebowanie 306 W/m2. Dorzućmy szpary i się robi 350-400 W/m2. Nie wiem co to będzie w kategoriach budowlanych. Rozpadająca się brda? Szałas?

Muszę przyznać że jest dość konkretny argument na nie ;)

Tyle że roczne roślinki chodzą koło 100 zł w detalu. Za takie pypcie świeżo wbite w produkcyjny naparstek to 15-30 zł. Kilkuletnie i ładnie uformowane to już się robią kwoty rzędu 300-400 zł. Zakładając sprzedaż po 50 zł (netto) w hurcie i możliwościach produkcji 1000-2000 sztuk na sezon to nadal może się teoretycznie spinać. Nawet zakładając koszta grzania 8000 zł na sezon, wypasione doniczki ceramiczne od chińczyka za 8 zł sztuka (przy 1000 sztuk), kosmiczne podłoże 2L na roślinę z bajerami typu perlit, zeolit i osmocote (1500 zł za kubik z transportami wstępnie mi wyszło) to i tak to wszystko wychodzi poniżej 20 zł na roślinę.

Roboty z tym będzie po pachy, ale przy automatyzacji możliwa jest ona w strzałach. Czyli na przykład po 2-3 tygodnie faktycznego zapieprzu wiosną, latem i jesienią.

Oczywiście wszystko spoko jak się faktycznie uda tyle sprzedać. Aczkolwiek przy tej niszy to chyba można też próbować objechać sąsiednie kraje EU.

PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2025, 20:58 
Ekspert
Ekspert

To może czas na qiuz: co to za roślina? :? :D

PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2025, 00:31 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
To może czas na qiuz: co to za roślina? :? :D

Oj to quiz z tych dla zaawansowanych. Kompletna nisza w niszy.

PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2025, 06:14 
nowicjusz
nowicjusz

Czyżby jakieś bonsai?

PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2025, 10:10 
Kiper
Kiper

MichalR napisał(a):
Czyżby jakieś bonsai?

No dobra, może ten quiz nie jest taki trudny...

Ostatnio edytowano czwartek, 14 sierpnia 2025, 12:02 przez tupisac, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1