Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 07:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2025, 11:51 
Ekspert
Ekspert

No powiem jako ogrodnik po wykształceniu i z zamiłowania , że jestem niezmiernie ciekawa co to za roślina.
Jeszcze na dokładkę legalna :wink:
Ja od jakiegoś czasu jestem zakręcona na punkcie sansewier, ale one to raczej takich cen nie osiągają.
Wychodzi mi na to, że to może jakieś o pstrych , kolorowych liściach filodendrony? Szybko rosną.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2025, 11:59 
Kiper
Kiper

Kurde, bardzo blisko te wszystkie strzały padają ;)

PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2025, 16:13 
przedszkolak
przedszkolak

tupisac napisał(a):

Przy okazji, co myślicie o tych chińskich podróbkach webasto?

Przejrzyj fora kamperowe i żeglarskie, np.:
[url]https://www.sailforum.pl/viewtopic.php?f=62&t=31368&p=696100&hilit=chińskie#p696100[/url]

PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2025, 13:02 
Kiper
Kiper

ogurek napisał(a):
Przejrzyj fora kamperowe i żeglarskie, np.:

Tak, tylko że się zastanawiam w kontekście szklarni i czy ktoś tutaj już z tym nie eksperymentował. Kampery i jachciki to jednak zupełnie inna kubatura i zakładane temperatury.

Teoretycznie takie webasto o mocy 8kW spokojnie by starczyło jako awaryjne uzupełnienie mat grzewczych o małej mocy. Trzaskające mrozy to może trwają tydzień-dwa, a reszta zimy to okolice +5.

PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2025, 15:31 
Kiper
Kiper

A może lepiej nagrzewnicę na olej opałowy albo gaz?

PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2025, 17:11 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć, mam podobną szklarnie od kilku lat to mogę co nieco podpowiedzieć.
1. U siebie mam ok 30m2 i poliwęglan, wysokość w szczycie ok 2.8m. Dogrzewam tylko tyle żeby utrzymać temperaturę powyżej 0 - do tego używam nagrzewnicy 3KW z termostatem. Dla cytrusów i roślin śródziemnomorskich to wystarczające. Z tropikalnymi może być za mało ale warto poeksperymentować czy faktycznie potrzebujesz 10 stopni. Z powodzeniem zimowałem tam pojedyncze bananowce i strelicje choć wg wielu źródeł nie powinny tego przeżyć.
2. Zimą bardzo ważna jest wentylacja - wilgoć jest przeokrutna. Weź to pod uwagę przy swoich planach - jak rośliny znoszą takie warunki oraz obliczeniach - każde otwarcie okna to skokowy wzrost kosztów.
3. Nie wiem jak w Twoim rejonie ale u nas większość przerw w dostawach prądu jest zimą. Wichury, marznący deszcz i niestety można mieć pecha - wyłączenie w zimną noc i zostajemy z mrożonymi roślinami. Dlatego warto mieć zapasowe źródło ciepła albo przynajmniej być na miejscu żeby w ostateczności rozpalić znicze/świece/przenieść rośliny do domu.
4. Nie orientuje się jak działają dokładnie nagrzewnice gazowe ale tam chyba też musisz zapewnić jakiś komin czy inne ujście spalin?
5. Samo wykonanie, zaprojektowanie i umiejscowienie szklarni jest bardzo ważne. Można na tym kupe kasy zaoszczędzić. Przede wszystkim od północy ocieplony mur, drzwi z przedsionkiem, szklarnia zagłębiona w ziemi, idealnie stok południowy.
6. Polecam książkę "year round solar greenhouse" - dużo ciekawych pomysłów chociaż nie wszystko niestety da się zastosować w naszym klimacie.

PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2025, 15:48 
Kiper
Kiper

szyszek napisał(a):
Cześć, mam podobną szklarnie od kilku lat to mogę co nieco podpowiedzieć.

Dzięki za bardzo cenne informacje.
Myślę że roślinki przeżyją pewnie i okolice +1 bo się bardzo szybko regenerują i w ich naturalnym środowisku potrafi raz na kilka-kilkanaście lat powiać chłodem. Gorzej z przymrozkami. Z tego co czytałem to ewentualnie przeżywają jakieś pochowane w gęstwinie młode siewki i granica występowania przymrozków stanowi granicę występowania gatunku.
Załatwia je też przelewanie i długotrwale wilgotna gleba i tu może być problem :/. Hm. Może jakiś GWC metodą "ze śwagrem żeśmy zakopały rurkie". Są też relatywnie tanie rekuperatory ścienne które też coś tam są w stanie tego ciepła odzyskać.

Z ciekawości - ile Tobie wyszło kosztów grzania zeszłej zimy?

-- sobota, 16 sierpnia 2025, 16:48 --

mazmaciek napisał(a):
A może lepiej nagrzewnicę na olej opałowy albo gaz?

Gaz to trochę za dużo kombinowania. Ale już na olej to jak najbardziej.
To chińskie webasto to też jest nagrzewnica olejowa - tyle że bardziej kompaktowa i zasilana z akumulatora co w sumie jest dla mnie dodatkowym plusem.

PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2025, 17:35 
nowicjusz
nowicjusz

Mam u siebie w szklarni taki najbardziej prymitywny GWC w postaci rur 1m pod ziemią i nawiew/wywiew po przeciwległych stronach szklarni. Dużo w sensie ogrzewania to nie daje zimą, raczej na wiosnę się przydaje i do mieszania powietrza.

Co do kosztów to szczerze mówiąc nie wiem - nie mam na szklarnie osobnego licznika, a za dom+szklarnie płacę niewiele ze względu na fotowoltaikę.

PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2025, 09:30 
przedszkolak
przedszkolak

otwarte nagrzewnice to dodatkowe źródło wilgoci

PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2025, 11:25 
Ekspert
Ekspert

Przypominam,że jeśli temat nie dotyczy winorośli, proszę zamknąć temat niezwiązany z tematem tego forum. Regulamin 2.1.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1