Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 08:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2017, 21:04 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

wyłożył by mi łopatologicznie któryś z kolegów jakie są sumaryczne koszty banderol na wyroby winiarskie o pojemności powyżej pół litra ?

PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2017, 22:17 
mistrz
mistrz

Koszt wytworzenia banderoli powyżej 0,5 litra = 0,08 zł / sztuka. Koszt ten odlicza sią podczas składania deklaracji akcyzowych AKC-4B i AKC-4zo.
Podatek akcyzowy za 100 litrów wina wynosi 158 zł, czyli za 1 butelkę około 1,185 zł. jeśli policzysz 1,185 - 0,08=1,05 zł.
Zaokrąglając podatek akcyzowy za 1 butelkę wina = 1,1 zł.
Akcyza jest najmniejszym z podatków, ale jednak najbardziej czasochłonna sprawozdawczość i procedury zamawiania, odbioru i rozliczania.
Do każdej butelki wina należy doliczyć podatek VAT w wysokości 23%, oraz podatek dochodowy 18 %
Sumując obciążenie z 1 butelki wina winiarz sponsoruje państwo polskie w wysokości 41% (VAT i dochodowy), oraz 1,1 zł (akcyza)
Państwo daje winiarzowi w zamian:
Konieczność rejestracji w ARiMR, ARR, U Skarbowym, Sanepidzie, GUS-ie, U Celnym, U Gminy, o deklaracjach już nie wspomnę.
Przepraszam za tak obszerne informacje, ale staram się w miarę rzetelnie informować o tym co czeka potencjalnego winiarza.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 01:05 
Ekspert
Ekspert

darucha napisał(a):
Do każdej butelki wina należy doliczyć podatek VAT w wysokości 23%, oraz podatek dochodowy 18 %
Sumując obciążenie z 1 butelki wina winiarz sponsoruje państwo polskie w wysokości 41% (VAT i dochodowy)

???
Czy to oznacza, że w przypadku wina podatek dochodowy oblicza się inaczej niż w każdym innym przypadku?
Jeżeli to jest tak jak napisałeś to wygląda to na podatek obrotowy, a nie dochodowy?

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 10:07 
Kiper
Kiper

darucha napisał(a):
Sumując obciążenie z 1 butelki wina winiarz sponsoruje państwo polskie w wysokości 41% (VAT i dochodowy), oraz 1,1 zł (akcyza)

Zodiak napisał(a):
Jeżeli to jest tak jak napisałeś to wygląda to na podatek obrotowy, a nie dochodowy?
Też uważam, że obliczenie jest błędne. Dochód = Przychód - Koszty uzyskania przychodu. Nie jest więc tak, że od każdej butelki oddajemy 41%. Oddajemy różnicę VAT i 18% obliczone od dochodu (przy najniższym progu podatkowym).
Kupując surowce, urządzenia, wyposażenie do produkcji wina płacimy VAT 23%. Sprzedając wino, winogrona lub inne wyroby do ceny netto doliczamy VAT, który płaci nam kupujący. Rozliczając na koniec miesiąca VAT, od podatku VAT wyliczonego ze sprzedaży odejmujemy kwotę podatku VAT zapłaconego przy zakupach.
Obliczając podatek dochodowy, od kwoty przychodu ze sprzedaży odejmujemy sumę kosztów poniesionych w trakcie produkcji (koszty uzyskania przychodu) - zakładam, że rozliczamy się na zasadach ogólnych - KP i R.
Czyli, upraszczając:
Butelkę wina sprzedajemy np. za 36,90 zł. W tej kwocie jest 6,90 zł podatku VAT. Sprzedając 100 butelek, podatek VAT od sprzedaży wyniesie 690 zł.
Do wyprodukowania tych 100 butelek wina zakupiliśmy środków, sprzętu i ponieśliśmy inne koszty na kwotę 30,75zł (z VAT), czyli 25 zł netto (bez VAT). VAT przy 1 butelce = 5,75, co daje 575 zł za 100 butelek.

Rozliczamy się:
VAT od sprzedaży = 690 zł,
VAT od zakupów = 575 zł.
VAT do zapłaty = 690 zł - 575 zł = 115 zł

Podatek dochodowy:
Przychód ze sprzedaży netto = 3000 zł
Koszty uzyskania przychodu netto = 2500 zł
Dochód = 500 zł.
Podatek dochodowy = 500 * 18% = 90zł.

Razem podatków do zapłaty = 115 zł + 90 zł = 205 zł - przypominam, że to jest dla 100 butelek.
Dla jednej butelki = 205 zł / 100 = 2,05 zł podatków, a to daje 5,55%

Założenia w postaci cen i kosztów całkowicie przypadkowe. Wybrałem okrągłe sumy, by łatwiej było liczyć.
Tutaj zwracam uwagę, że koszty mogłem sporo niedoszacować lub przeszacować. Koszty to nie tylko butelki, korki, chemia, drożdże, ale także koszty energii elektrycznej, paliwa, środków ochrony, środków czystości, reklamy, koszty pracownicze itp. Zdarza się, że po odliczeniu kosztów dochody mieszczą się w progu wolnym od podatku, więc podatek dochodowy do zapłacenia może wynosić 0 (zero) - trzeba tylko umieć liczyć.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 13:24 
Kiper
Kiper

Teoretycznie piekne wyliczenie zgodnie z instrukcją do ksiazki przychodow i rozchodow.
Tyle, że jesli dochod mialby być taki jak powyzej to lepiej isc lody sprzedawac.
W rzeczywistości tak nie jest. No może w pierwszym etapie zakladania winnicy i uruchamiania produkcji.
Potem już takich wydatkow nie będzie. Bo co nam zostaną za wydatki przy zalożeniu, że już nie dosadzamy i do produkcji wina mamy wszystko?
Ano policzmy : (tu też może być duża różnica w zależnosci od wielkości winnicy, produkcji itd,)
ŚOR - wydatki na chemię
paliwo do maszyn,
części zamienne do maszyn i drobne narzędzia,
koszty amortyzacji środków trwałych,
energia el.
ogrzewanie,
koszty administracyjno - biurowe,
koszty ewentualnych pracownikow oraz własne ubezpieczenie jesli to już firma,
koszty reklamy i marketingu,
itd, wskazany księgowy kreatywny.
Nie podejmuję sie wstawić liczb w powyższe punkty.
Tyle, że to już robi się poważna winnica. Pewnie jeszcze sklep (motel, hotel, restauracja itp. dowolne wybrać) będzie lub jest. To już jest przedsiębiorstwo.
Mnie cały czas chodzi o małych winiarzy, którzy sami wszystko robią, mają do 1 ha winnicę
a produkują wspaniałe jednostkowe niepowtarzalne wina o niebo lepsze od masówki produkowanej w dużych winnicach.
Aby drobny winiarz mógł bez ograniczeń sprzedawać u siebie enoturystom lub w pobliskim zaprzyjaznionym sklepie do 700 - 1000 litrów wina bez żadnych ceregieli.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 14:24 
Kiper
Kiper

Małe nieporozumienie. Dałem bardzo szczątkowe wyliczenie. Nie uwzględniałem wszystkiego (np. inna stawka VAT itp). To wszystko po to, by wykazać, że jedna butelka nie jest obciążona podatkami w wysokości 41%, a znacznie mniejszymi.
Kolega darucha pisał o podatku VAT + dochodowym, więc wniosek prosty - podatek VAT płaci przedsiębiorca. Skoro mowa o podatku dochodowym, pewnie działający na zasadach ogólnych (KP i R), a nie ryczałt, gdzie płaci się zryczałtowany podatek od obrotu.
Nie uwzględniłem składek ZUS-owskich, które potrafią zarżnąć małego przedsiębiorcę, bo płaci się niezależnie od tego, czy jest dochód, czy go nie ma.
Na końcu zaznaczyłem, że moje obliczenia są czysto teoretyczne, a całość miała służyć temu, żeby wykazać, że nie 41%, a znacznie mniejszy procent podatku w rozliczeniu ostatecznym przypada na 1 butelkę wina - tylko tyle i nic poza tym.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 15:02 
Kiper
Kiper

yureq napisał(a):
Teoretycznie piekne wyliczenie zgodnie z instrukcją do ksiazki przychodow i rozchodow.
Tyle, że jesli dochod mialby być taki jak powyzej to lepiej isc lody sprzedawac.
W rzeczywistości tak nie jest. No może w pierwszym etapie zakladania winnicy i uruchamiania produkcji.
Potem już takich wydatkow nie będzie.

Aby drobny winiarz mógł bez ograniczeń sprzedawać u siebie enoturystom lub w pobliskim zaprzyjaznionym sklepie do 700 - 1000 litrów wina bez żadnych ceregieli.

Małe niporozumienie.
Moj post był do postu @daruchy.
Dlatego też tak napisalem nie zgadzając sie do konca z wyliczeniami kolegi @darucha..

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 16:09 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie. Robię małą kalkulacje i stąd moje pytania. W jakiej formie prowadzicie swoją działalność, jesteście na KRUSIE czy ZUSIE ? Ja pracuje normalnie na etacie i chciałbym by to była moja dodatkowa działalność.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2017, 16:37 
Kiper
Kiper

Poczytaj:

https://www.agrofakt.pl/sprzedajesz-wlasne-wino/

i tutaj: Formy działalności winiarskiej

Pracujesz na etacie, więc pewnie nie jesteś rolnikiem i tu chyba będzie wchodzić w grę jednak rejestracja firmy, KP i R oraz VAT i niestety ZUS.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 14:46 
nowicjusz
nowicjusz

Właśnie ten ZUS i rejestracja firmy jest największą bolączką. Odpowiedni zapas ziemi mam, muszę zorientować się w temacie statusu rolnika/ producenta rolnego, może da się coś z tego wykrzesać i obejść by nie rejestrować firmy i opłacać ZUSU ;) Cały czas chodziła mi po głowie własna winnica ale dopiero teraz zaczynam zagłębiać się w ten temat od strony formalno-prawnej.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 18:42 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
...moje obliczenia są czysto teoretyczne...
Niestety Twoje "teoretyzowanie" może wprowadzić w błąd kogoś kto pomyśli że się na tym znasz, a widać tak nie jest. Mocno ograniczył bym więc tą paplaninę.
Kolega darucha sam sprzedaje własne wina i jest na bieżąco z przepisami.
darucha napisał(a):
...Do każdej butelki wina należy doliczyć podatek VAT w wysokości 23%, oraz podatek dochodowy 18 % ...
Jedynie zmienił bym tu formę. Od każdej sprzedanej butelki należy zapłacić podatek VAT w wysokości 23%(nawet gdy jesteśmy rolnikiem nie prowadzącym działalności gospodarczej) oraz podatek dochodowy 18, 19 lub nawet 32% zależnie od naszych dochodów.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 19:16 
Kiper
Kiper

Widzisz, erikos, obrażaniem nic nie nadrobisz. Nazywasz paplaniną coś, czego nie jesteś w stanie pojąć, a to tylko wystawia świadectwo o tobie.
Będę bronił swojego zdania. Może i darucha sprzedaje swoje wina, ale akurat podatki musi mu liczyć ktoś inny, to widać po jego stwierdzeniu.

To, ty, erikos, wprowadzasz w błąd. Kiedy ktoś, kto zaczyna działalność zadaje pytanie o koszty, bo, co zrozumiałe, chce zrobić coś w rodzaju biznes planu, nie wolno pisać, że na każdej butelce ciąży 41% podatków, bo to nie do końca jest prawdą. Kalkuluje się cenę produktu tak, by była ona konkurencyjna i jednocześnie zapewniała godziwy zysk. Wprawdzie do ceny netto doliczamy VAT 23%, ale, jak to wcześniej wytłumaczyłem, odliczamy jednocześnie VAT zapłacony przy zakupach związanych z produkcją. To samo dotyczy podatku dochodowego - jak sama nazwa wskazuje, jest to podatek od dochodu, a nie od ceny netto towaru, a dochód jest to kwota przychodu pomniejszona o koszty wytworzenia towaru.
Jak pokazałem wyżej na przykładowym obliczeniu, łącze obciążenie podatkami jednej butelki wina nie wynosi 41%, a mniej. Ile mniej, zależy od kosztów w danym miesiącu. Jeżeli potrafisz, wykaż błąd w moim rozumowaniu, bo na tym polega polemika, a nie obrażaj, nazywając paplaniną. Zastrzegam z góry - gdybyś za mój błąd uważał podaną przykładową cenę i wielkość kosztów, nie masz szans. Zastrzegłem, że są szacunkowe.
Postaraj się bez uprzedzenia do mnie zrozumieć, że odniosłem się do słów daruchy:
darucha napisał(a):

i przeprowadziłem symulację pokazującą, że nie jest to do końca prawdą, bo winiarz zapłaci podatek VAT w wysokości 23%, który jest różnicą podatku VAT obliczonego od ceny netto wina minus podatek VAT, który w danym miesiącu zapłacił przy zakupach związanych z produkcją wina (w tym paliwo, prąd, telefon itp).
Podatek dochodowy do zapłacenia też będzie wynikał z różnicy pomiędzy tym, co wziął do ręki za sprzedaż wina, a tym, ile kosztów netto poniósł przy jego produkcji. To jest A B C działalności gospodarczej. Nie mając tej wiedzy lepiej sobie darować, lub zatrudnić dobrego księgowego i managera.
Specjalnie dla ciebie, erikos, wyliczę jeszcze raz:
Butelka wina kosztuje 73,80 zł, czyli netto 60 zł + 13,80 podatku VAT.
Gdyby było tak, jak zasugerował darucha, a ty powtarzasz, do skarbówki za 1000 butelek wina musiałby wpłacić 13,80 zł. * 1000 = 13 800 zł VAT, a nie zapłaci tyle, bo odejmie VAT za paliwo, prąd, butelki, korki itp, itd.
Przy cenie wina 60 zł netto, musiał by zapłacić podatek, według daruchy i ciebie w wysokości 60 * 18% = 10,80 zł * 1000 = 10 800 zł, a nie zapłaci, bo znów odliczy kwoty netto wydane na butelki, korki, paliwo, telefon, itd, itp.
Proste i oczywiste. Szkoda, że nie postarałeś się tego zrozumieć, a zareagowałeś w sposób mało elegancki, obnażając swoją niewiedzę.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 19:18 
Kiper
Kiper

@Erikos. Trochę sie spóznilem ale nic.
Wydaje mi się, że obaj dobrze piszą.
@darucha wyliczyl ile trzeba zaplacic podatku i akcyzy od butelki nie uwzględniając innych wydatkow
a
@GrapesEater zrobil juz konkretne wyliczenie: rozliczenia VAT do zaplaty i podatku od
wykazanego dochodu. Tyle, że koszty uzyskania dał maksymalne jak przy uruchamianiu przedsięwziecia gdzie zakupy są duże, więc i odliczenia duże co pomniejsza nam kwoty należne do odprowadzenia fiskusowi.
Ja odnioslem sie do następnych lat, gdzie zostają już tylko koszty prowadzenia bez inwestycji. To też nie male koszty. Ile one wynoszą to już zależy od poszczegolnych przypadkow i umiejętności planowania wydatkow tak aby maksymalnie zmniejszyc kwoty należne do zapłaty własnie porzez planowe zakupy.
Mowimy tu o popularnym systemie rozliczania poprzez książki przychodow i rozchodów oraz VAT.
I tu jest pole dla dobrego księgowego, ktory tak podpowie, poprowadzi zakupy i wydatki aby
pomniejszyły one maksymalnie należności do zaplaty fiskusowi. Oczywiście wszystko w granicach prawa aby się nie nabawić większych przykrości.
Najlepiej jak sie na tym zna sam właściciel firmy, czego doświadczałem przez wiele lat.

ps. Obecnie nie radze występować o zwrot nadpłaconego podatku VAT bo skończy sie obowiążkowo kontrolą skarbową. Można go zostawić i rozliczyć w następnych miesiącach z poczynionych następnie wydatków.
Juz tak kiedyś było w latach 90-dziesiatych jak popularne bylo odliczanie wydatkow na budowę domu, remonty mieszkan. Sam tego doświadczylem. Nie jest to przyjemne jak pani ktora przesluchuje a wiem, że skonczyla technikum krawieckie, próbuje zrozumiec tajniki budowy domu i kwestionuje zasadność poczynionych zakupów.

Oczywiście można też prowadzic przedsięwzięcie bez dobrego księgowego, kupowac i sprzedawać jak leci tylko?
Może się okazać na koniec roku, że mamy nadplacony podatek i Vat.
I co? Występujemy o zwrot? Kontrola skarbowa bankowa.

Ostatnio edytowano niedziela, 29 stycznia 2017, 19:43 przez yureq, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 19:25 
Kiper
Kiper

Jurek, kreatywny księgowy źle się kojarzy. Dobry księgowy tak organizuje zakupy (koszty), by zoptymalizować podatki - optymalizacja w dobrym tego słowa znaczeniu. Pewne zakupy można robić wtedy, kiedy mamy zwiększone dochody właśnie po to, by zmniejszyć obciążenia podatkowe. Nie jest to przestępstwo. Przestępstwem są lewe faktury za fikcyjne koszty.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2017, 21:21 
Ekspert
Ekspert

W pierwszych latach działalności może być strata i nie zapłacimy w ogóle podatku dochodowego. Stratę można rozliczać pięć lat. Jeżeli to jest normalna działalność gospodarcza to podatek dochodowy jest liniowy i wynosi 19%.
Wymika z tego, że wytwarzając wino najkorzystniej jest robić to jako działalność gospodarcza, a nie rolnicza. Z tego co się orientuję to rolnik nie może odliczyć VAT-u ale mogę się mylić.
Najważniejsze aby na wszystko mieć rachunki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1