Jagoda wątek jest twój tak a ja nie mam nic. do ukrycia tak że nie widzę powodu aby na pw. Zaletą tego forum jest dzielenie się doświadczeniami jak również być otwartym na krytykę

Mój wpis nie miał na celu chwalenia zalet tej odmiany lecz odsiecz na atak który zaczynał się rozkręcać. Zdziwieniem moim było to że wino które wcześniej zbierało tak pozytywną ocenę, nawet nie pamiętam od którego roku pierwszy pisał Mariusz jak dobrze pamiętam zostało przekreślone na podstawie jednej degustacji do poziomu poniżej Marszałka. Ja po prostu się z tym nie zgadzam. Wiadomo że są lepsze odmiany które dają o niebo lepsze wino ale do kariery dochodzi się również poszczególnymi stopniami.
Moje owocowanie było na sześciu młodych jeszcze krzewach, w sumie mam 21. Prowadzenie mam w formie guyot.
Zbiór był 21 września z cukrem 23,9 bx. Kwasów nie podam bo z tym jakoś nie nie wychodzi to wyłapanie momentu dlatego nie chcę wprowadzić w błąd nikogo.
Z 10,7 kg. wyciskanie dało 9 litrów.
W miazdze było siedem dni i skończyło fermentację na poziomie cukru 1 blg.
Cóż mogę więcej napisać, kiperem żadnym nie jestem jak koledzy na forum ani nikt taki nie był u mnie..zwykli zjadacze chleba pijący wino marketowe za 20 zeta. Doskonale wiesz że nie możesz opierać się na mojej ocenie smakowej jak i moich gości jak również wiemy że duży wpływ ma także oprócz technologii, prowadzenia także lokalizacja. Dlatego jeśli ktoś ma wątpliwości i nie chce tracić czasu warto znależć jakiegoś sąsiada w najbliższych rejonach i samemu sprawdzić. Myślę że to chyba wszystko co mogłem napisać . pozdrawiam serdecznie.