Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 3 września 2019, 22:48 
mistrz
mistrz

Sprzedam sadzonki doniczkowe następujących odmian:

Acolon, Ametyst, Ananasnyj, Arocznyj, Atlant Zaporoski, Bacchus, Bażena, Cabernet Cantor, Cabernet Volos, Chrupka Napoleon, Chrupka Złota - klon z Brzegu, Csaba Gyoengye, Duna Gyongye, Einsett Seedless, Elegant Swierchrannyj, Jelena, Kardynał Mołdawski, Karmakod, Krasień, Magdalenka Andegaweńska, Marquette, Merlot, Millenium, Muskat Doński, Negru de Dragasani, Neronet, Lucie Kuhlmann, Phoenix, Prodiusier, Rakisz, Reliance, Riesling, Roesler, Rubinet, Rumba, Siegerrebe, Szachtior, Tauberschwarz, Timur, Traminer, Veltliner, Wiktoria i Wostorg Krasnyj.

Ponieważ są to nadwyżki z ukorzeniania, ilość w każdej z odmian ograniczona, czasem tylko po kilka sztuk. Sadzonki ładne, kilka dni temu były zdrowe...

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: środa, 4 września 2019, 20:48 
nowicjusz
nowicjusz

Próbuje pisać na pw ale nie mogę wysłać wiadomości.
Jestem zainteresowany takimi sadzonkami
5xChrupka Napoleon,
5xChrupka Złota - klon z Brzegu,
5xKrasień
2xReliance
5xRubinet,
5xVeltliner

Czy są dostępne takie ilości oraz za ile sztuka

Prośba o info na email jaroslaw.idkowski@gmail.com

PostNapisane: piątek, 4 października 2019, 14:11 
czeladnik
czeladnik

sailor napisał(a):
Sprzedam sadzonki doniczkowe następujących odmian:

Acolon, Ametyst, Ananasnyj, Arocznyj, Atlant Zaporoski, Bacchus, Bażena, Cabernet Cantor, Cabernet Volos, Chrupka Napoleon, Chrupka Złota - klon z Brzegu, Csaba Gyoengye, Duna Gyongye, Einsett Seedless, Elegant Swierchrannyj, Jelena, Kardynał Mołdawski, Karmakod, Krasień, Magdalenka Andegaweńska, Marquette, Merlot, Millenium, Muskat Doński, Negru de Dragasani, Neronet, Lucie Kuhlmann, Phoenix, Prodiusier, Rakisz, Reliance, Riesling, Roesler, Rubinet, Rumba, Siegerrebe, Szachtior, Tauberschwarz, Timur, Traminer, Veltliner, Wiktoria i Wostorg Krasnyj.

Ponieważ są to nadwyżki z ukorzeniania, ilość w każdej z odmian ograniczona, czasem tylko po kilka sztuk. Sadzonki ładne, kilka dni temu były zdrowe...

Pozdrawiam.
Mariusz

Knoty jednooczkowe?

PostNapisane: piątek, 4 października 2019, 17:44 
czeladnik
czeladnik

ajats napisał(a):
Krzystek napisał(a):
Knoty jednooczkowe?

Nie widziałem ich. A Ty je widziałeś, czy tylko tak piszesz?

Pozdrawiam,
Arek

Tak, piszę z cała odpowiedzialnością za słowa. Wymieniłem się z tym Kolegą za Muscarisa. Dostałem takie knoty, że ja gdybym komuś miał takie dać, to bym się ze wstydu spalił. Cały rok w plecy bo ledwo to coś się przyjęło. Teraz ciekawe jeszcze czy dostałem to co chciałem. PORAŻKA. Wielu innych kolegów ma ciekawszy materiał. Na którymś moim filmiku na YOUTUBE (chyba pierwszy z tego roku) pokazuję te sadzonki.

PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 00:43 
mistrz
mistrz

Krzystek napisał(a):
ajats napisał(a):
Krzystek napisał(a):
Knoty jednooczkowe?

Nie widziałem ich. A Ty je widziałeś, czy tylko tak piszesz?

Pozdrawiam,
Arek

Tak, piszę z cała odpowiedzialnością za słowa. Wymieniłem się z tym Kolegą za Muscarisa. Dostałem takie knoty, że ja gdybym komuś miał takie dać, to bym się ze wstydu spalił. Cały rok w plecy bo ledwo to coś się przyjęło. Teraz ciekawe jeszcze czy dostałem to co chciałem. PORAŻKA. Wielu innych kolegów ma ciekawszy materiał. Na którymś moim filmiku na YOUTUBE (chyba pierwszy z tego roku) pokazuję te sadzonki.

No cóż, jestem zmuszony wyjaśnić, na czym polega owa "odpowiedzialność za słowa". Otóż w zeszłym roku kolega Krzystek spytał mnie w prywatnej korespondencji, czy nie mam sadzonek Muscarisa. Odpowiedziałem, że nie mam, ale mogę mu je nabyć w pobliskiej szkółce, będącej własnością jednego z kolegów z forum i wysłać w ramach wymiany. Kolega Krzystek przystał na to i taka wymiana doszła do skutku (w razie potrzeby mogę zamieścić cytaty z korespondencji). Nie były to więc moje sadzonki i kolega doskonale o tym wiedział! Broniąc szkółki, z której pochodziły muszę też powiedzieć, że nie były bynajmniej jednooczkowe. To zwyczajne kłamstwo!
I do kol. Krzystka: nie za bardzo rozumiem, dlaczego wykorzystawszy mnie w zeszłym roku jako pośrednika w zdobyciu sadzonek Muscarisa, czepiasz się teraz moich własnych sadzonek? Jak możesz pisać, że są słabej jakości? Powtórzę za kolegą ajats'em: widziałeś je?
I jeszcze jedno: a może "to coś" ledwo Ci się przyjęło z innego powodu, niż słaba jakość sadzonek (np. rekordowe ulewy i podtopienia w maju)? Mi sadzonki od kolegów, nawet te najsłabsze, przyjmują się na ogół bardzo dobrze...
Bezpodstawne zaś obrabianie komuś zadu powoduje, że można niechcący pobrudzić sobie twarz...

A kolegów, którym będę wysyłał sadzonki proszę o wyrażenie o nich opinii.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 07:43 
czeladnik
czeladnik

Wszystko się zgadza, było tak jak napisałeś, z tym, że nawet jak pośredniczysz, to moim zdaniem, odpowiadasz za to co przekazujesz. Co to znaczy "wykorzystawszy mnie jako pośrednika" ? Dostałem marne sadzonki i o tym powiedziałem, a czy Ty byłeś drugim, trzecim czy dziesiątym pośrednikiem, to nie ma żadnego znaczenia. Widzisz co masz w ręce, piszesz "chłopie, przepraszam, ale te sadzonki nie nadają się do wymiany, może pogadamy w przyszłym roku" i tyle.....

Przykro, że tak wyszło i mam takie odczucia, bo piszesz, że masz fajne odmiany, ale ja już nie skorzystam.

PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 10:51 
mistrz
mistrz

Krzystek napisał(a):
Wszystko się zgadza, było tak jak napisałeś, z tym, że nawet jak pośredniczysz, to moim zdaniem, odpowiadasz za to co przekazujesz. Co to znaczy "wykorzystawszy mnie jako pośrednika" ? Dostałem marne sadzonki i o tym powiedziałem, a czy Ty byłeś drugim, trzecim czy dziesiątym pośrednikiem, to nie ma żadnego znaczenia. Widzisz co masz w ręce, piszesz "chłopie, przepraszam, ale te sadzonki nie nadają się do wymiany, może pogadamy w przyszłym roku" i tyle.....

Przykro, że tak wyszło i mam takie odczucia, bo piszesz, że masz fajne odmiany, ale ja już nie skorzystam.

W naszej wymianie nie chodziło bynajmniej o to, abym radośnie przejechał po te sadzonki 120 km, żeby móc Ci je następnie wysłać, ale o to, że Ty nie mogłeś dostać Muscarisów, ja zaś byłem zainteresowany oferowanymi przez Ciebie odmianami. Muszę uczciwie przyznać, że Twoje sadzonki, wyhodowane na ziemi pierwszej, czy drugiej klasy, były niewątpliwie dorodniejsze od Muscarisów, które dla ciebie nabyłem, ale owym Muscarisom niczego przecież nie brakowało, choć były mniejsze od Twioich! A w szkółce poprosiłem o jak najdorodniejsze, a nie o jak najgorsze... Myślę, że napisałeś swoje żale nie dlatego, że sadzonki były jakieś niesamowicie nędzne, tylko dlatego, że Ci nędznie w tym roku urosły. Bo przecież w innym wypadku napisał byś o tym zeszłej jesieni, a nie dopiero teraz!
I jeszcze jedno - przypomnę, że chciałeś wziąć ode mnie również Roeslery (tym razem wyhodowane przeze mnie). Kiedy jesienią nabrałem podejrzeń, że dostawca sztobrów pomylił odmiany i nie jest to wcale Roesler, napisałem Ci: "wybacz, ale nie jestem pewien, czy to na pewno Roesler, więc Ci go nie wyślę" (korespondencja do wglądu). Nie możesz mi więc zarzucić bezrefleksyjnego działania, czy też braku uczciwości!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: sobota, 5 października 2019, 11:00 
mistrz
mistrz

Też wezmę w obronę Mariusza. Nabyłem od niego sztobry chrupki różowej jedynie za koszt wysyłki. Postąpił jak kolega, powiedział że jeśli nie mogę znaleźć to On ma tylko że kiepskie, słabe. Zgodziłem się i mimo że nic nie udało się zaszczepić (szczepiłem nie ukorzeniałem) to jestem zadowolony. Był w 100% uczciwy.

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 14:12 
czeladnik
czeladnik

Sławek dziękuję Ci za podsumowanie dyskusji, cóż, wyszła cała epopeja...

Strefa czasowa: UTC + 1