Cześć przy okazji wymiany sztobrów udało mi się namówić Wacka na podesłanie paru próbek swoich win. Swoją drogą to super pomysł aby do sztobrów dołączać próbki win i dzielić się wrażeniami

Na wstępie zaznaczę że nie jestem żadnym ekspertem w degustowaniu win, od takie amatorskie przymiarki więc moją opinię należy traktować jako całkowicie subiektywną.
Seyvar Wacka 2011
Wino ciemne koloru wiśni, owoce mocno barwiące. Pierwszy nos kwiatowy, delikatny, rzeczywiście czuć delikatnie bez. Z każdym kolejnym powonieniem nuta kwiatowa zanika ale pojawia się zapach wiśni i tak miesza się wiśnia z bzem. Chyba jest mocne koło 12,5%. W smaku już nie wyczuwam bzu, może tylko te wiśnie, bo wino jest kwaskowe, za bardzo kwaskowe, trochę to przeszkadza. Na końcu pozostaje cierpki posmak, na granicy akceptowalności, w końcu to wino wytrawne. Generalnie lepiej pachnie niż smakuje. Na pewno nie skreślałbym tej odmiany po tej degustacji. Wacku jakie były parametry owoców ?
Jeśli miałbym porównać to wino z cuve Phoenixa i GF 89-3 to cuve lepsze więcej aromatów, bardziej scharmonizowane w smaku.
Poniżej załączam też moją ocenę cuve
cuvee Phoenix + GF 89-3 Wacek 2011
Wino dobrze sklarowane choć brakuje mu iskry. Łzy ciężko spływają po kieliszku, myślę że ma około 11,5%. Pierwszy nos lekki, ledwo wyczuwalny owocowy, cytryna, kolejne przebijają się zdecydowanie przyjemne nuty kwiatowe, orzeźwiające fiołki ?? Z każdym kolejnym łykiem potężnieją nuty kwiatowe, po owocowych nie ma śladu. W smaku jest lekkie, orzeźwiające i nie do końca sharmonizowane, zbyt duża kwasowość daje o sobie znać. Wino nie ma finiszu i szybko umyka z ust, aż chce się zaczerpnąć kolejny łyk aby odświeżyć zapach kwiatów na podniebieniu.
ps. Wacku Ronda i Regenta jeszcze nie próbowałem ale robisz świetne wina gratulacje. Swoją drogą mamy dział cudze wina i może tam winiarze umieszczaliby nazwy swoich win z krótkim opisem jakości owoców i procesu winifikacji a szczęśliwcy którzy załapali się na degustację opisywaliby swoje recenzje ?