Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sadzonki Sevara
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 12:17 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Poszukuję 10 sztuk sadzonek Sevara. Info na pw

Pozdrawiam
Robert

PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 13:12 
Kiper
Kiper

[quote="Robolk"]Witam
Poszukuję 10 sztuk sadzonek Sevara./quote]

Witam
Poczekaj z sadzeniem do wiosny - wino z Sevara właśnie się klaruje najpierw wypijemy - potem albo posadzimy albo ja będę karczował . :mrgreen:

Wacek

PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 15:24 
Kiper
Kiper

Wacek to i ja chętnie skorzystam z Twojej opinii , bo sam zastanawiam się czy go więcej nie dosadzić i robić z niego wina odmianowego. Mietek wypowiadał się o winie z niego raczej negatywnie ( odmiany/medina-i-sevar-t6871.html ). Mi te aromaty kwiatowe bardzo odpowiadają. W zimie robię też wina kwiatowe z czarnego bzu, lipy i rumianku, które wszystkim bardzo smakują.

Pozdrawiam .

Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: poniedziałek, 5 marca 2012, 15:53 
Kiper
Kiper

Witam
W sobotę spotkaliśmy się żeby pogadać co komu urosło w ubiegłym roku i spróbować jakie wino z tego wyszło . Miedzy innymi podałem Sevara 2011 r. Wino choć młode ale wyraźnie różniło się od Regentów i Rond , lekkie z przewagą owoców czarnego bzu , prawie ziołowe więc nie dla wszystkich . Będę ukorzeniał tą odmianę , sadzonki będą czekały w szkółce aż zdecyduję się zastąpić nimi Iliczewskiego z którego wino wyszło niepijalne - taka odmiana czy błędy w winifikacji - sprawdzę jesienią .
Wacek

PostNapisane: czwartek, 22 marca 2012, 21:47 
mistrz
mistrz

Cześć przy okazji wymiany sztobrów udało mi się namówić Wacka na podesłanie paru próbek swoich win. Swoją drogą to super pomysł aby do sztobrów dołączać próbki win i dzielić się wrażeniami :)

Na wstępie zaznaczę że nie jestem żadnym ekspertem w degustowaniu win, od takie amatorskie przymiarki więc moją opinię należy traktować jako całkowicie subiektywną.

Seyvar Wacka 2011
Wino ciemne koloru wiśni, owoce mocno barwiące. Pierwszy nos kwiatowy, delikatny, rzeczywiście czuć delikatnie bez. Z każdym kolejnym powonieniem nuta kwiatowa zanika ale pojawia się zapach wiśni i tak miesza się wiśnia z bzem. Chyba jest mocne koło 12,5%. W smaku już nie wyczuwam bzu, może tylko te wiśnie, bo wino jest kwaskowe, za bardzo kwaskowe, trochę to przeszkadza. Na końcu pozostaje cierpki posmak, na granicy akceptowalności, w końcu to wino wytrawne. Generalnie lepiej pachnie niż smakuje. Na pewno nie skreślałbym tej odmiany po tej degustacji. Wacku jakie były parametry owoców ?

Jeśli miałbym porównać to wino z cuve Phoenixa i GF 89-3 to cuve lepsze więcej aromatów, bardziej scharmonizowane w smaku.
Poniżej załączam też moją ocenę cuve

cuvee Phoenix + GF 89-3 Wacek 2011
Wino dobrze sklarowane choć brakuje mu iskry. Łzy ciężko spływają po kieliszku, myślę że ma około 11,5%. Pierwszy nos lekki, ledwo wyczuwalny owocowy, cytryna, kolejne przebijają się zdecydowanie przyjemne nuty kwiatowe, orzeźwiające fiołki ?? Z każdym kolejnym łykiem potężnieją nuty kwiatowe, po owocowych nie ma śladu. W smaku jest lekkie, orzeźwiające i nie do końca sharmonizowane, zbyt duża kwasowość daje o sobie znać. Wino nie ma finiszu i szybko umyka z ust, aż chce się zaczerpnąć kolejny łyk aby odświeżyć zapach kwiatów na podniebieniu.

ps. Wacku Ronda i Regenta jeszcze nie próbowałem ale robisz świetne wina gratulacje. Swoją drogą mamy dział cudze wina i może tam winiarze umieszczaliby nazwy swoich win z krótkim opisem jakości owoców i procesu winifikacji a szczęśliwcy którzy załapali się na degustację opisywaliby swoje recenzje ?

PostNapisane: piątek, 23 marca 2012, 07:53 
Kiper
Kiper

Zdanek napisał(a):
Cześć przy okazji wymiany sztobrów udało mi się namówić Wacka na podesłanie paru próbek swoich win. Swoją drogą to super pomysł aby do sztobrów dołączać próbki win i dzielić się wrażeniami :)

Na wstępie zaznaczę że nie jestem żadnym ekspertem w degustowaniu win, od takie amatorskie przymiarki więc moją opinię należy traktować jako całkowicie subiektywną.

Seyvar Wacka 2011
Wino ciemne koloru wiśni, owoce mocno barwiące. Pierwszy nos kwiatowy, delikatny, rzeczywiście czuć delikatnie bez. Z każdym kolejnym powonieniem nuta kwiatowa zanika ale pojawia się zapach wiśni i tak miesza się wiśnia z bzem. Chyba jest mocne koło 12,5%. W smaku już nie wyczuwam bzu, może tylko te wiśnie, bo wino jest kwaskowe, za bardzo kwaskowe, trochę to przeszkadza. Na końcu pozostaje cierpki posmak, na granicy akceptowalności, w końcu to wino wytrawne. Generalnie lepiej pachnie niż smakuje. Na pewno nie skreślałbym tej odmiany po tej degustacji. Wacku jakie były parametry owoców ?

Witam
Parametry moszczu Sevara - na wskaźniku do wina - 3 skale ( z Browamatora ) był cukier 200g/l kwasy 7,2 g/l .
Wacek

ps zazdroszczę Ci wyczucia smaku bo nie wiedziałeś ile cukru miał Sevar a w Phoenixie było 185g/l

PostNapisane: piątek, 23 marca 2012, 09:41 
mistrz
mistrz

Wacek napisał(a):
Witam
Parametry moszczu Sevara - na wskaźniku do wina - 3 skale ( z Browamatora ) był cukier 200g/l kwasy 7,2 g/l .
Wacek

ps zazdroszczę Ci wyczucia smaku bo nie wiedziałeś ile cukru miał Sevar a w Phoenixie było 185g/l

Z tym alkocholem rzeczywiście mi się udało bo wprost z przeliczenia wskaźników wychodzi iż cuve ma 11,6% a Sevar 12,2%
Sevaram fermentowałeś na OENOFERM PINO TYPE ??

Ten Sevar naprawdę intesywnie barwi i ma duż tanin.

Lepiej napisz wasze spostrzerzenia po degustacji tych win, jestem ciekaw, waszych spostrzerzeń.

Strefa czasowa: UTC + 1