|
Hej, zaczynam przygodę z uprawą winorośli deserowych, chciałbym na wiosnę zrobić pierwsze nasadzenia. Winorośl będzie rosła pod chmurką, lokalizacja Wyżyna Katowicka, przekrój geologiczny: piaski i gliny, działka z lekkim spadkiem w kierunku południa. Prowadzenie w formie sznura skośnego na wysokości 50cm. Może znajdą się dobre duszyczki, które mogą podarować sztobry, ewentualnie sprzedać. Przejrzałem sobie rankingi i wytypowałem kilkanaście odmian: Jasne deserowe: Arkadia, Timur, V25/20, Gałachad, Aloszenkin, Lilla, Łora, Super Extra, Wostrog, Gałbena Nou, Skarb Panonii, Łora, FV3-5, Prim, TP25, Wostróg Idealnyj, Pieśnia, Chrupka Złota.
Ciemne deserowe: Ajwaz, Nadjezda AZOS, Muskat Bleu, Sfinks, Kodrianka, Balck Grand, Festivee, Gała, Tawria, Konsuł, Czekoladowa.
Rożowe: Krasotka, Liwia, Arocznyj, Wostrog Krasnyj, Dienał, Rumba, Aladdin, Wiktoria k5, Lija, JHD, Swenson Red, Nizina, Prieobrażenie, Jubiliej Novoczerkasska.
Beznasiennne: Kiszmisz Luczistyj i Zaporski, Nadiożnyj, Century.
Proszę o opinie na temat wybranych odmian, wszystkie się sprawdzą w gruncie?. Może są jakieś jeszcze dobre odmiany, które pominąłem.
|