Teraz jest czwartek, 25 września 2025, 18:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2013, 22:23 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
U mnie nocą w nieogrzewanej skrzynce :mrgreen: przez ostatnie dwie noce było po -8.
W każdym razie dziękuję za akcje. Jak się ukorzenianie nie powiedzie to się do kogoś zgłoszę jesienią.

Spokojnie, -8*C dla sztobrów to nic takiego, szczególnie w opakowaniu i skrzynce.. Gorsze by było +8 bo by mocno zapleśniały.. W zasadzie to był test na zdrewnienie. Odetnij kawałek sekatorem i sprawdź kolor. Jeżeli w całym przekroju będzie żywo- jasno- zielony, to dobry materiał. Jak przekrój będzie innej barwy, raczej szro- brunatny to kiepski materiał.

PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2013, 23:27 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
gbed napisał(a):
U mnie nocą w nieogrzewanej skrzynce :mrgreen: przez ostatnie dwie noce było po -8.
W każdym razie dziękuję za akcje. Jak się ukorzenianie nie powiedzie to się do kogoś zgłoszę jesienią.

Spokojnie, -8*C dla sztobrów to nic takiego, szczególnie w opakowaniu i skrzynce.. Gorsze by było +8 bo by mocno zapleśniały.. W zasadzie to był test na zdrewnienie. Odetnij kawałek sekatorem i sprawdź kolor. Jeżeli w całym przekroju będzie żywo- jasno- zielony, to dobry materiał. Jak przekrój będzie innej barwy, raczej szro- brunatny to kiepski materiał.

Rzeczywiście niepotrzebnie panikowałem. Po przecięciu jest ładny zielony na całym przekroju. Wsadziłem na godzinkę do wody z Topsinem a potem do piachu. Dzięki.

PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 09:24 
Kiper
Kiper

Cieszę się, że jednak przesyłka ze sztobrami wysłana do Kolegi Gbed odnalazła się i patyki przetrwały mróz w dobrym stanie w skrzynce pocztowej. To też był ciekawy test interesującej nas odmiany (choć niezamierzony). W moim ganku, gdzie przechowuję m.in. łozę 'Pinot Wrotham', temperatura spada kilka stopni poniżej zera, gdy na zewnątrz jest około -20 stopni C. Nie powinien więc taki spadek temperatury do około -8 stopni C zaszkodzić tym sztobrom.

PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 09:46 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
... Wsadziłem na godzinkę do wody z Topsinem a potem do piachu. Dzięki.

Godzina to o 59 minut za długo. Łoza pozbywa się przed zimą wody i drewnieje, a Ty ją "na siłę" uwadniasz.

PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 10:13 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
gbed napisał(a):
... Wsadziłem na godzinkę do wody z Topsinem a potem do piachu. Dzięki.

Godzina to o 59 minut za długo. Łoza pozbywa się przed zimą wody i drewnieje, a Ty ją "na siłę" uwadniasz.

Nie o uwadnianie mi chodzilo tylko o tego mocnego mączniaka na łozie. (Miejscami aż czarno). Czy minuta w topsinie wystarczy? Może jakieś wyższe stężenie? Nie mam takich doświadczeń. Ktoś wcześniej w innym wątku pisał, że posypał topsinem w proszku przed zakopaniem w piachu ale to mi się wydawało za ryzykowne.

PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 12:22 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
..."Sunnybank Vine Nursery". Kolekcja ta określana jest mianem narodowej, co zobowiązuje - zwłaszcza tam w zachodnim świecie.

Jako, że bezpośrednio zainteresowanym niezręcznie jest nazwać to po imieniu, więc jako osoba postronna wyrażę opinię - Żenada i jeden wielki obciach.

kt70 napisał(a):
"Tak więc wsparliśmy rozwój brytyjskiego winoroślarstwa zamawiając tam materiał rozmnożeniowy kultywaru z Wrotham.

I niech ta świadomość pozostanie do momentu, kiedy będzie można wyciągnąć jakieś konkretne wnioski.

PostNapisane: środa, 9 stycznia 2013, 14:21 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Nie o uwadnianie mi chodzilo tylko o tego mocnego mączniaka na łozie. (Miejscami aż czarno). Czy minuta w topsinie wystarczy?

To czarne to martwa grzybnia (raczej). Nie koncentruj się teraz na walce z mączniakami. One ożyją dopiero późna wiosną, gdy poczują sprzyjające warunki i nie z tych plam. Zabezpiecz sztobry i przestań się zastanawiać co by tu jeszcze wykombinować, bo przekombinujesz.

PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 21:07 
Kiper
Kiper

Zgodnie z obietnicą, przedstawiam zbiorczą informację finansową z przebiegu akcji sprowadzenia do Polski sztobrów i sadzonek 'Pinot Wrotham' z kolekcji "Sunnybank Vine Nursery" w Anglii.
Opłata za sztobry i sadzonki: 201 funtów (w tym 39 funtów za paczkę z Anglii do Polski).
Opłata za przelew bankowy: 14 funtów.
Koszty całkowite: 215 funtów czyli 1096,5 zł (kurs 5,1 zł za 1 funta).
Opłaty pocztowe za przesyłki krajowe priorytetowe - łącznie: 93,4 zł.
Wpłaty od 15 osób, które zamówiły materiał rozmnożeniowy: 944 zł.
Mój udział finansowy w akcji: 245,9 zł.
Trzy osoby, z winy poczty bardzo długo czekały na swoje przesyłki, które gdzieś się zawieruszyły. Na szczęście jednak w końcu dotarły one do adresatów.
Akcję mogę więc uznać za zakończoną. Czy będziemy oceniać ją tak surowo - jak uczynił to Moderator - zależeć będzie zapewne od skuteczności ukorzenienia angielskiej łozy.
Ze swej strony dziękuję Kolegom za zaufanie i cierpliwość.
Wszelkie uwagi dot. ukorzeniania i rozwoju 'Pinot Wrotham', fotografie listków i koronek proponuję zamieszczać w dziale odmiany, gdzie założyłem stosowny wątek, poświęcony interesującej nas odmianie.

PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2013, 13:29 
Kiper
Kiper

Z załączonego wyliczenia wynika że Grzegorz dołożył do naszych sadzonek lub sztobrów.
Proponuję dosłać po 16.50zł, aby wyrównac poniesione koszty.
Oczywiście będziemy dzielić się na forum doświadczeniami z nową odmianą.

PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2013, 21:26 
Kiper
Kiper

Proszę nic nie zwracać - nie dopłaciłem do sztobrów Kolegów. Zamówiłem jeszcze dodatkowo po kilka sztobrów innych odmian (głównie dla siebie). Te liczby, które podałem są zgodne z prawdą i kurs był dokładnie taki jak podałem (5,1 zł za 1 funta), gdy kupowałem brytyjską walutę w kantorze. Pierwotnie przyjmowałem, że wyniesie on 5,2 zł za 1 funta. To jednak różnica doprawdy kosmetyczna.

PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2013, 21:16 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Jeśli nie zasadzicie obok tego Pinot Wrotham kontrolnej odmiany Pinot Meunier nie będzie najmniejszej możliwości przekonania się o różnicach. Moim zdaniem obie odmiany to jedno i to samo. Pinot Meunier można za grosze dostać na Słowacji lub w Niemczech.

Witam szanownych kolegów.
Idąc za radą cytowanego wyżej bezsprzecznie wybitnego fachowca w dziedzinie winorośli zamówiłem dziś sadzonki Pinot Meunier (Schwarzriesling) mającego być tożsamym z Pinot Wrotham. E-sadzonka z ciekawości przystała na ten mało opłacalny dla nich pomysł. Dla siebie zamówiłem 5 szt. tej starej odmiany, mają sprowadzić łącznie25 szt. Więc ewentualnie zainteresowanych proszę o szybki kontakt z firmą e-sadzonka. Jeśli się uda to sadzonki będą na podkładce Binova (klon SO4).
Oczywiście zasadzę PM obok Pinot Wrotham. :D
Jeśli jakikolwiek Pinot w moim b. suchym górzystym, i wietrznym siedlisku, nie osiągalnym dla wielu regionów zacznie przesadnie chorować (mam już PN 115) to pójdzie od razu bez namysłu pod szpadel. :D

PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2013, 21:39 
Kiper
Kiper

A jaka jest cena tych sadzonek?

PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2013, 21:56 
Ekspert
Ekspert

Cena na rok 2013 w e-sadzonka wynosi 13 zł dla zamówienia do 19 szt.
Od 20 do 99 szt. wynosi 11 zł.

PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2013, 23:49 
Kiper
Kiper

W nawiązaniu do wypowiedzi RobertaR - pozwolę sobie wyrazić opinię, że najlepiej nabyć wspólnie ten pakiet 25 sadzonek 'Pinot Meunier', bo wówczas będzie to finansowo korzystniejsze niż indywidualne zamawianie po kilka sztuk u dystrybutora sadzonek. Ze swej strony deklaruję pomoc w przeprowadzeniu tej akcji. Mogę rozesłać sprowadzony materiał. Proszę więc o deklarowanie chęci nabycia 'Pinot Meunier' z podaniem ilości zamawianych sadzonek na mój adres e-mail: kt70@o2.pl. Jeśli okaże się, że zainteresowanie tą odmianą będzie większe i zapotrzebowanie wyniesie na przykład 50 sztuk - to jak przypuszczam - firma dystrybucyjna sprowadzi większą ilość tych sadzonek z Niemiec.
Chciałem jeszcze uzupełnić ten post informacją, że zamierzam tę akcję uzgodnić i skoordynować z jej pomysłodawcą czyli Kolegą RobertemR.

PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 18:57 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
DW napisał(a):
.....
...Idąc za radą cytowanego wyżej bezsprzecznie wybitnego fachowca w dziedzinie winorośli

To tak jakbyś Fiata nazwał Mercedesem, głupio mi z powodu takich komplementów...

RobertR napisał(a):
...w moim b. suchym górzystym, i wietrznym siedlisku, nie osiągalnym dla wielu regionów zacznie przesadnie chorować ...

Suche, wietrzne siedlisko to dobre siedlisko z punktu widzenia zdrowotności winorośli.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1