Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 12:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 20 marca 2020, 23:36 
Kiper
Kiper

Wygląda to tak jak 27:1 ?
Czyli wygrana :twisted:

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj zadzwonił do mnie znajomy, z którym regularnie sie zdzwaniamy i rozmawiamy o winorośli i nie tylko. W tarakcie rozmowy , jak to zwykle bywa wymienialismy się informacjami o naszym aktualnym stanie posiadania i o tym co warto dosadzić w kolekcjach. Ostatevznie staneło na tym, że On mi dwie sadzonki i kilka patyczków podeśle, a ja dla Niego tylko trzy sztobry jednej odmiany, której nie ma. Z mojej strony, tak troche słabo wyglada wkład w ta wymianę , więc postanowiłem, że koledze pare złotych w ramach rekompensaty wyślę. On na to przystał. Pytanie do "sędziów" bo we własnej sprawie (interesie), bo w zdecydowanej wiekszości tacy zabieraja głos: Czy obydwaj złamiemy prawo dokonując, bez rejestracji podmiotów profesjonalnych i bez paszportów, tej wymiany za pośrednictwm ogólno dostepnego podmiotu zajmującego się dostrczaniem przesyłek?

Ostatnio edytowano sobota, 21 marca 2020, 11:10 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 09:45 
Ekspert
Ekspert

Piotrze. Z całym szacunkiem, jakim Cię darzę szacunkiem. Proszę przestań wszystkich przekonywać,że to co robisz jest w pełni legalne. Zastanów się, zapytaj sam siebie. Czy jak się z kimś wymieniasz i dorównujesz gotówką- jak podałeś wcześniej, oraz przesyłasz komuś gotowe sadzonki w pełni odpłatnie (nie mówimy o wymianie hobbystycznej, ale o sprzedaży) -sytuacje są sobie równe? Nie czujesz rożnicy? Dla mnie sprawa jest jasna. A dla Ciebie?

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 10:01 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
...Czy obydwaj złamiemy prawo dokonując, bez rejestracji podmiotów profesjonalnych i bez paszportów, tej wymiany za pośrednictwm ogólno dostepnego podmiotu zajmującego się dostrczaniem przesyłek?

Dopóki jest dobrze to jest dobrze, a potem:

"Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny
i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy.
" Alexis de Tocqueville

Zauważ, że kryzys zaczyna się ogromny i nie skończy się w kilka miesięcy...
Rząd będzie potrzebował DUŻO kasy...

Jakub

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 10:28 
mistrz
mistrz

Piotrze przepraszam ale nie jestem i nie byłem sędzią we własnej sprawie. Sadzonki na winnicę kupiłem legalnie. Nie mam ani jednej "lewej". Nie zajmowałem i nie zajmuję się sprzedażą materiału nasadzeniowego. Tak na marginesie jestem lekarzem.

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 11:16 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Piotrze. Z całym szacunkiem, jakim Cię darzę szacunkiem. Proszę przestań wszystkich przekonywać,że to co robisz jest w pełni legalne. Zastanów się, zapytaj sam siebie. Czy jak się z kimś wymieniasz i dorównujesz gotówką- jak podałeś wcześniej, oraz przesyłasz komuś gotowe sadzonki w pełni odpłatnie (nie mówimy o wymianie hobbystycznej, ale o sprzedaży) -sytuacje są sobie równe? Nie czujesz rożnicy? Dla mnie sprawa jest jasna. A dla Ciebie?

Piotrze, wybacz, ale tak nie można dyskutować. Albo dyskutujemy o przepisach, albo o mnie. Zamiast odpowiedzieć Tak lub nie robisz wycieczki do mnie. Nie chciałem o tym pisać, ale ostatecznie napiszę. To, że widać mnie i moją ofertę w sieci, nie wynika z tego, że handluję na masowa skale sadzonkami, ale zupełnie z czegoś innego. Po prostu dużo publikuję i jestem aktywny. W mojej ocenie nie sprzedaję więcej sadzonek niż setki innych osób w tym dziale i z łatwością potrafię to wykazać. Mam ok 150 odmian, w większości są to pojedyncze krzewy, w małych formach i niewielkie możliwości. Nie skupuję również łozy niewiadomego pochodzenia i nie szczepię. Nie sprzedaję na wyspecjalizowanych portalech handlowych w sieci, bo wiem, że jest to niezgodne z prawem. Już nie sprzedaję również tutaj, choć uważam, że jak toś ma pojęcie, to może to robić legalnie. To nie ja mam wykazać, że łamie prawo. W razie czego to mi trzeba to wykazać. Mam w najbliższej rodzinie prawną "siłę fachową", na którą w razie czego mogę liczyć. Proponuję zdecydujmy, albo rozmawiamy o przepisach , albo o mnie? Przepis określa odstępstwa dla amatorów, hobbystów, które wg mnie wymagają gruntownej wykładni prawnej w zakresie pojęć:
1) umowa zawierana na odległość ( co stanowi taką umowę, a co nie?)
2. sprzedaż bezpośrednia ( w szczególności czy sprzedaż bezpośrednia wyklucza w każdym przypadku możliwość wysłania zakupionego towaru. W obec prawa każda sprzedaż bezpośrednia, jeżeli przepis szczegółowy nie stanowi inaczej, powinna być traktowana tak samo. Więc nie można sprzedawać garków Zeptera na pokazach, a później ich wysyłać, a dla roślin tego zabraniać na zasadzie, widzi mi się)

Proponuję niech każdy odpowiada za to co robi i na tym zakończę swój udział w tej dyskusji. Miłego dnia.

-- So, 21.03.2020 11:13 --

krzysztof1970 napisał(a):
Piotrze przepraszam ale nie jestem i nie byłem sędzią we własnej sprawie. Sadzonki na winnicę kupiłem legalnie. Nie mam ani jednej "lewej". Nie zajmowałem i nie zajmuję się sprzedażą materiału nasadzeniowego. Tak na marginesie jestem lekarzem.

Przepraszam, poprawiłem wpis i nie miałem na myśli kupujących, a sprzedających "sędziów".

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 11:16 
Ekspert
Ekspert

-Jak komuś przepisy prawa nie odpowiadają to stwórzmy lobby na rzecz zmiany tego prawa. Te zmiany dla hobbystów nie wydają się korzystne.
-Jak nam interpretacja prawa nie odpowiada to dyskutujmy z tymi co dają wykładnie a nie zmuszajmy kolegów do przyklaśnięcia naszym interpretacjom, często wymyślonym pod z góry założoną tezę.
-W życiu każdego człowieka jest sfera uczciwości (sfera etyczna) a że nie jesteśmy święci to jest też zwykle jakaś "szara sfera" z której się albo wyrywamy albo w nim tkwimy a nie publicznie obnażamy czy wybielamy.
-Wysłuchaliśmy Kapitana jakie ma zdanie w temacie, zgadzamy się lub nie. Jeżeli Kapitan chce poznać czy jego interpretacja jest zgodna z prawem (czy urzędniczą wykładnią tegoż prawa) zawsze może udać się do odpowiedniego urzędu i tam ujawnić swoją działalność czy poglądy. Tam pozna czy jest ok czy też nie (niestety to może zaboleć). Proponuję zakończyć dyskusję. :silent:

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 12:34 
Ekspert
Ekspert

To o czym będziemy dyskutować?

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 17:15 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
może udać się do odpowiedniego urzędu i tam ujawnić swoją działalność czy poglądy. Tam pozna czy jest ok czy też nie (niestety to może zaboleć).

Może zaczekać na amnestię i wówczas udać się do odpowiedniego urzędu/prokuratury/ i tam ujawnić swoją działalność / wtedy nie zaboli/.

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 20:47 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
Ludzie, co Wy tak boicie się ze sobą rozmawiać :?:
i chcecie od razu kończyć wszelkie dyskusje w zalążku?

Właśnie przez to, że ludzie ze sobą nie rozmawiają, to potem latają z siekierą, albo z maczugą.

Mentalność naszego narodu sprowadza się właśnie do tego typu działań:
piotr85 napisał(a):
(...) Udać się do urzędu i wspomnieć,że ma się takiego sąsiada i robi to i to, i czy jako zaniepokojony obywatel mam się czego obawiać. Że np. okrada państwo. :ROFL: :Yahoo!:

Polacy z natury rzeczy nie mogą się wyzbyć pręgierza rządcy folwarcznego czy to komuna czy to teraz unia.
Nie potrafimy sami o siebie zadbać!??

Cała ta nagonka na Kapitana jest właśnie tego przykładem. Człowiek na emeryturze dorobi parę złoty zna się na tym co robi i po kiego "wuja" ma się po raz kolejny w życiu dawać okradać przez nasze kochane opiekuńcze państwo. Gdzie tu logika?!!
Ciekawe czy tym tropem zbieracze jagód czy grzybów będą mieli unijne certyfikaty zbieraczy runa leśnego koncesjonowane oczywiście.
No nie dajmy się zwariować!
Niedługo do przycięcia jabłonki czy gruszki trzeba będzie kogoś wzywać bo nam nie będzie wolno?! Bo co bo nie mamy jakiejś pieczątki?!!!
Jak tak dalej pójdzie to niedługo nasz trawnik wymagał będzie "fachowca" z certyfikatem???
Ludzie myśleć!
Zabierają wam kawałek po kawałku z waszej wolności w imię czego się pytam???

.

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 21:38 
Ekspert
Ekspert

krzysztof1970 napisał(a):
Piotrze może ten link Ci rozjaśni co to jest sprzedaż bezpośrednia
https://www.prawokonsumenckie.pl/pl/a/c ... zposrednia

Krzysztofie, to jest aktualny i zapewne przyszły model sprzedaży bezpośredniej https://www.pulshr.pl/prawo-pracy/rynek ... 66815.html

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 22:48 
Kiper
Kiper

Proponuję Kapitanowi zrobić tak jak ja gdy zakładałem szkółkę.
1) Udać się do Urzędu Skarbowego i powiedzieć że ma zamiar założyć szkółkę i zapytać jakie formalności i ew. podatki będzie musiał spełnić.
2) Udać się do PIORiN i zadać podobne pytania opisując co ma zamiar ew. robić.
Po uzyskaniu odpowiedzi z tzw. pierwszej ręki może podjąć decyzję czy w to wchodzi czy nie.

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 23:09 
Ekspert
Ekspert

Naprawdę nie potrzebuję i nie oczekuję żadnych propozycji, ani rad. Mam wrażenie, że moje wpisy Cię drażnią? Zrób co należy i nie będziesz ich widział.

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 23:27 
Kiper
Kiper

jerzy53 napisał(a):
1) Udać się do Urzędu Skarbowego i powiedzieć że ma zamiar założyć szkółkę i zapytać jakie formalności i ew. podatki będzie musiał spełnić.
Po uzyskaniu odpowiedzi z tzw. pierwszej ręki może podjąć decyzję czy w to wchodzi czy nie.

A nie uważasz że cała procedura jest głupia i jest nadinterpretacją przepisów jeśli mówimy o amatorze sprzedającym pojedyncze sztuki z nadwyżki?
Ostatnio zaszczepiłem prawie sto drzew, jeśli będę mieć szczęście to zostanie mi 40+ nadmiarowych.
Wrzucić do rozdrabniacza?
Jak ukorzenię 10 winorośli, a potrzebuję dwie to reszta do pieca?
Myślałem żeby rozdać pod warunkiem że chętny wpłaci drobną kwotę na wskazane OPP. Ale skąd mogę wiedzieć że urzędnik nie wymyśli że osiągnąłem dochód, jestem pro, tylko tech dochód przekazałem OPP?
Bo jak się prowadzi szkółkę to papiery trzeba mieć, to chyba nikt nie neguje....

PostNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 08:42 
mistrz
mistrz

jerzy53 napisał(a):

A taki problem opisac publicznie te wymagania i koszty?
Przeciez to moze oszczedzic wszystkim sporo czasu, a w dobie koronawirusa i zdrowia. Czy teraz rozmnazamy, a jak sie nie uwiniemy do jesieni to na kompost, albo zostaniemy przestepcami. Ograniczenia zwiazane z epidemia moga potrwac jeszcze dlugo, a nawet sie zaostrzyc.
Co do samych przepisow, widac jednoznacznie, ze nie o ''zdrowie'' rozprowadzanego materialu szkolkarskiego chodzi, a o zamordyzm i uwalenie hobbystow. Co innego uzyskanie certyfikatu wiedzy z zakresu chorob kwarantannowych, wiedzy z zakresu prawa i ochrony prawnej, bo do tego sprowadza sie certyfikat uprawniajacy wystawianie paszpotow, a co innego zostawanie podmiotem profesjonalnym.
Osobiscie mam alergie na wszelkie urzedy, stanie w kolejkach, a nastepnie rozliczenia. Dziwi mnie podejscie, zwlaszcza tych co zyli w PRL-u. Bo wtedy walka z glupimi przepisami byla chluba, a dzis nazywa sie oszustwem.
Sama definicja hobbysty w tych przepisach jest nie jasna, nastepnie nie wielkie ilosci, sprzedaz bezposrednia. Jak juz wszyscy po Kapitanie to wezme jego przyklad. Jest hobbysta niezaprzeczalnie. Prowadzi blog, pomaga nowicjuszom, robi filmy, eksperymentuje, a z tego nie zyje zarobkowo. 1000 sadzonek w skali miliarda to chyba nadal nie wielka ilosc (raczej nie sprzedaje odmian licencjonowanych). Czy zebranie zamowien i rozwiezienie ich osobiscie, badz osobisty odbior u niego jest tematem tego sporu? Litosci! Naprawde sami swieci? Bo kamieni posypalo sie 27 (jak napisal Jerzy- no teraz juz wiecej), a jest ktos bez winy?Czy teraz Kapitan ma stworzyc siatke dilerska? Przedstawiciela wojewodzkiego do ktorego sam zawiezie, od niego bedzie mozna odebrac, albo on przekaze osobiscie przedstawicielom powiatowym, Ci gminnym itd. No powiem, ze zaskakujecie mnie coraz bardziej. Wystarczylo 30 lat kapitalizmu, zeby wylazlo z ludzi to co najgorsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1