kapitan napisał(a):
ajats napisał(a):
Przepisy są jasne. Tylko na miejscu bez papierów. Wysyłka z papierami lub na własne ryzyko.
Chcąc wysyłać trzeba się zarejestrować.
Pytanie na ile odpowiednie służby maja środki na egzekwowanie przepisów.
Pozdrawiam,
Arek
No cóż, chyba czytamy różne przepisy. Ja czytam, że w przpisie jest następujący wyjątek "...Paszport roślin nie jest wymagany w przypadku przemieszczania roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów dostarczanych bezpośrednio użytkownikom ostatecznym, w tym ogrodnikom amatorom." i o tym że tego wyjątku nie stosuje się w dwóch sytuacjach tj do " użytkowników ostatecznych otrzymujących te rośliny, produkty roślinne lub inne przedmioty w ramach sprzedaży poprzez umowy zawierane na odległość; lub " drugi przypadek " użytkowników ostatecznych roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów, dla których zgodnie z art. 80 wymagany jest paszport roślin w strefach chronionych." i gdzie tu jest mowa, że tylko na miejscu???
[/quote]
Piotrze,
Jeśli link do strony Piorinu wklejony na początku wątku przez Jolę wraz z zawartymi tam rozszerzeniami nie jest dla Ciebie jasny, to nie wiem jak to jaśniej Ci to wytłumaczyć. Jeśli osiągasz z tego korzyść materialną zgodnie z przepisami stajesz się podmiotem profesjonalnym i tu cytat na poparcie
"Zgodnie z definicją zamieszczoną w art. 2 pkt 9 ww. Rozporządzenia „podmiot profesjonalny” -
oznacza każdą osobę prawa publicznego lub prywatnego, zaangażowaną profesjonalnie w jedną lub
większą liczbę następujących czynności w odniesieniu do roślin, oraz ponoszącą za nie
odpowiedzialność prawną: a) sadzenie; b) hodowla; c) produkcja, w tym uprawa, mnożenie i
utrzymywanie; d) wprowadzanie, przemieszczanie na terytorium Unii oraz wyprowadzanie poza
terytorium Unii; e) udostępnianie na rynku; f) przechowywanie, gromadzenie, wysyłanie i
przetwarzanie.
Prowadzenie sprzedaży roślin i osiąganie z tego korzyści finansowych, oznacza zaangażowanie
profesjonalne. "
Oczywiście możesz dokonywać różnych wygibasów słownych
"Mam do przekazania (wymiany) po kilka sztuk sadzonek gołokorzeniowych winorośli. Sadzonki są na własnych korzeniach, wykonane wyłącznie z łozy odmian uprawianych w mojej kolekcji. Sadzonki przeznaczone są wyłącznie dla hobbystów, którzy będą ich tzw odbiorcą ostatecznym. Przekazanie (wymiana) sadzonek będzie realizowane w marcu 2020r. Miejsce i szczegóły przekazania (wymiany) należy uzgodnić ze mną indywidualnie. Rezerwować można w dowolnym czasie."
Tekst pewnie znasz. Samo umieszczenie w internecie wypełnia przesłanki oferty na odległość.
W poprzednich regulacjach prawnych, nie będąc zarejestrowanym szkółkarzem mogłeś dokonywać sprzedaży wyłącznie na terenie swojego powiatu. Czyli wysyłając towar poza ten teren łamałeś przepisy.
Część forumowych kolegów zarejestrowała szkółki i zmiana przepisów nie stwarza problemu.
Po prostu trzeba szanować obowiązujące prawo lub dążyć do jego zmiany, co nie zwalnia ze stosowania się do niego.
Jakość Twojego materiału rozmnożeniowego przez zdecydowaną większość była chwalona.
Nie korzystałem z Twoich sadzonek, więc muszę polegać na informacjach od osób trzecich.
Może warto pójść drogą rejestracji i spokojnie dalej funkcjonować?
Pozdrawiam,
Arek