Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Grupa
PostNapisane: niedziela, 26 maja 2019, 11:46 
czeladnik
czeladnik

Cześć. Zapraszam do nowej grupy na facebook'u. Grupę założyłem spontanicznie dzisiaj, gdyż bardzo zirytowało mnie to, że nasz stary kolega z innej grupy usunął mój post. Post dotyczył sprzedaży winogron jesienią, ponieważ juz teraz wiem ze ich nie wykorzystam.
Zapraszam do grupy. Można dodawać ogłoszenia kupna i sprzedaży. https://www.facebook.com/groups/445148856056333/
Pozdrawiam serdecznie

Tytuł: Re: Grupa
PostNapisane: niedziela, 26 maja 2019, 11:56 
Ekspert
Ekspert

Marcin! Część forumowiczów nie jest fanem tego tworu i nie mają tego fajansa. :mrgreen: Ja też cię nie zaszczycę swoją obecnością.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: niedziela, 26 maja 2019, 12:23 
czeladnik
czeladnik

Nie ma problemu. Ja używam FB jedynie w celach przekazywania informacji i rozwijania swoich zainteresowań jakimi są motocykle, auta terenowe i klasyczne oraz winorośl.

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2019, 10:13 
Ekspert
Ekspert

figlar007 napisał(a):
Cześć. Zapraszam do nowej grupy na facebook'u. Grupę założyłem spontanicznie dzisiaj, gdyż bardzo zirytowało mnie to, że nasz stary kolega z innej grupy usunął mój post. Post dotyczył sprzedaży winogron jesienią, ponieważ juz teraz wiem ze ich nie wykorzystam.
Zapraszam do grupy. Można dodawać ogłoszenia kupna i sprzedaży. https://www.facebook.com/groups/445148856056333/
Pozdrawiam serdecznie

Skoro temat wypływa to się odniosę, bo pewnie niejedna osoba domyśla się (i słusznie), ze chodzi o moją grupę. Słuszny kierunek szanowny kolego. W swojej grupie możesz sprzedawać plony nawet z 2030 roku i "koty w workach", i nic mnie to nie będzie obchodziło. Natomiast za to co się dzieje w grupie, którą administruję odpowiadam ja i nie zamierzam tolerować takich praktyk. Niczego jeszcze nie masz, a już sprzedajesz :shock: ... może jeszcze zaliczki pobierasz... trudno przewidzieć ? Mam w grupie blisko 4k ludzi i czuję się za nich odpowiedzialny. Przy okazji zapraszam każdego kogo interesuje winorośl https://www.facebook.com/groups/1645122685779293/

Nie wygaszam bo post jest jak najbardziej w tematyce wątku, a to że sam wątek jest nie tam gdzie powinien to już nie moja wina. wg mnie powinien być w śmietniku.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 maja 2019, 10:19 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2019, 11:05 
mistrz
mistrz

Procz ogolnego forum Kapitana jest i podgrupa sprzedazowa. Tam mozna wymieniac sie czy sprzedac nadmiar sadzonek. Nie popieram jednak sprzedazy czegos czym sie nie dysponuje. A juz napewno nie ppbieranie zaliczek. Wystarczajaco duzo przypadkow nieudanych transakcji jest przy posiadanych rzeczach w ktorych zatajono mankamenty. Sam posiadam sporo sadzonek nadprogramowych. Jednak beda dostepne dopiero kiedy beda gotowe do sprzedazy. Jeszcze wszystko moze sie zdarzyc. Gradobicie, zmasowany atak patogenow, czy nawet kradziez.

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2019, 19:14 
czeladnik
czeladnik

Nie pobieram żadnej zaliczki. Jesienią można będzie przyjechać i sobie zerwać. Nie wiem tez ile będę tego miał, przypuszczam ze ok 150-200 kg z 60 krzaków. W tym roku nie będę z nich nic robił bo mam jeszcze zeszłoroczne wino i nie zamierzam dokupować gąsiorów.
Pozdrawiam

-- Wt maja 28, 2019 3:00 am --

piotr85 napisał(a):
RolnikSam napisał(a):
kapitan napisał(a):
...W swojej grupie możesz sprzedawać plony nawet z 2030 roku i "koty w workach", i nic mnie to nie będzie obchodziło. Natomiast za to co się dzieje w grupie, którą administruję odpowiadam ja i nie zamierzam tolerować takich praktyk. Niczego jeszcze nie masz, a już sprzedajesz :shock: ... może jeszcze zaliczki pobierasz......

A w zasadzie dlaczego nie? To się nazywa kontrakt terminowy - nic dziwnego na rynku rolnym :)

R.S.

Kontrakt terminowy zawierany powinenien być zgodnie z prawem. Zapewne koleka sprzedający nie ma zgłoszonej odpowiedniej działalności,czyli działa poza prawem. Poza prawem działa także mafia... kolega jest mafiozem??? :Yahoo!: Tego typu praktyk nie zalecam z własnego doświadczenia, ostrożnie z takimi propozycjami. Domaganie się zwrotu kosztów przy niewywiązaniu się z umowy w tym momencie jest niemożliwe.

Panie Piotr85.
Jeśli chodzi o prawo, to zgodnie z obecnymi przepisami mam prawo dorobić sobie połowe minimalnej pensji w Polsce miesięcznie. Jeśli chodzi o winogrona to dużo pracy w nie włożyłem i chętnie odsprzedam je jesienią. Biznesu na tym nie zrobię, opłace za te pieniążki OC na stary motocykl...

Pozdrawiam Szanownego Komunistę

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2019, 05:32 
Ekspert
Ekspert

Sądzę,że i tak trzeba zgłosić sprzedaż,choć się nic nie odprowadza. Sprzedaż bez kontroli,kiedy to zależy od sprzedawcy,czy stwierdzi,że jest tego wystarczająco dużo,jest tzw szarą strefą. Partia rządząca u Was się wzięła ostro za minimalizację tej strefy. P.s. sprzedaż w Czechach winogron z niezarejestrowanej winnicy jest karalne. Tak na marginesie

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: czwartek, 30 maja 2019, 18:05 
Ekspert
Ekspert

Wątek zamykam jako martwy - od wielu postów nic się nie dzieje w temacie wątku a jedynie powygaszane posty (i słusznie).

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1