Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2005, 23:22 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Drodzy winogrodnicy widzę, że wzajemnie sobie pomagacie na inne działania .... przymykam oczy. Zakładam winnicę i szukam na wiosenne sadzenie dobrych winnych odmian (RM dla mnie dopiero na jesień znajdzie) więc pochwalcie się co kto może (sadzonki, sztobry) i jak się chce rozliczyć by nikogo nie urazić!? :idea:
Mój dodatkowy adres e-mail: leszekbrozek@poczta.onet.pl
Pozdrawiam wszystkich
Leszek :)

Ostatnio edytowano piątek, 25 lutego 2005, 20:32 przez Leszek_B, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 20:37 
Kiper
Kiper

[quote="Leszek_B"]Drodzy winogrodnicy widzę, że wzajemnie sobie pomagacie na inne działania .... przymykam oczy. Zakładam winnicę i szukam na wiosenne sadzenie dobrych winnych odmian (RM dla mnie dopiero na jesień znajdzie) więc pochwalcie się co kto może (sadzonki, sztobry) i jak się chce rozliczyć by nikogo nie urazić!? :idea:
Mój dodatkowy adres e-mail: leszekbrozek@poczta.onet.pl
Pozdrawiam wszystkich
Leszek :)

:cry: :cry: :?: Widzę, że Rondo, Regent, Marechal Foch, Leon Millot oraz Wiszniewyj rannyj to sadzonki opisywane tylko w książkach - na wiosnę ich się nie da kupić - a może ktoś ma zamówione u RM i nie chce wszystkiego odbirać - mnie tylko trzeba po 10szt.
Za pomoc dziękuję
Leszek

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 07:33 
Ekspert
Ekspert

Ale od nas też nie będziesz miał wcześniej swoich wymarzonych odmian.
Na wiosnę możesz dostać jakieś patyki, ale one będą na jesieni takimi samymi sadzonkami (no może nieco gorszymi) jak te które odbiecał Ci RM.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2005, 00:03 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]Ale od nas też nie będziesz miał wcześniej swoich wymarzonych odmian.
Na wiosnę możesz dostać jakieś patyki, ale one będą na jesieni takimi samymi sadzonkami (no może nieco gorszymi) jak te które odbiecał Ci RM.
Pozdrawiam,
Paweł

Dzięki
Pozdrawiam wszystkich winoogrodników

PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 14:53 
Kiper
Kiper

Pomocy - zdobyłem tylko Rondo i Regenta - nie jest źle, ale teraz pora na sztobry - może ktoś ma na zbyciu jakieś warte sadzenia to ja chętnie odkupię :) po 2 - 3 szt. z odmiany na wino - czerwone i białe oraz deserowce nawet po jednej sztuce sztobra.
Proszę o info. kto co może i za ile.
Za pomoc bardzo dziękuję
Może i mnie się coś ukorzeni..... Mnożarkę już buduję :D tylko nie mam co tam wsadzić. Tzn mam same labrusca na podkładki i dla treningu!
A to odmiany które chcę zdobyć: Leon Millot, Marechal Foch, Wiszniowyj Rannij, Jutrzenka, Sibera, Bianca, Merzling, Muskat odesskij, BV 31-3-2, Traminer, oraz deserowe: Alden, Nero, Schuyler, Einset Seedless, Swenson Red, Arkadia, Kristaly, Muskat letni, Perła Zali, Wostorg, V 68021, Regina oraz inne które polecacie z własnych doświadczeń. W zamian mogę marną kopię ksero "Winorośl Madeja" ale słabo czytelna więc po kopiowaniu będzie jeszcze gorsza, ale jak ktoś chce ......
Pozdrawiam Wszystkich

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 17:43 
Kiper
Kiper

Wilkie dzięki dla wszystkich życzliwych winoogrodników, dzięki którym udało mi się jednak zgromadzić komplet sadzonek oraz sztobrów :) :wink:
wiosna tego roku nie będzie stracona - a gdyby ktoś jeszcze był w potrzebie to ostatnia szansa zakupów dobrych sadzonek tutaj http://www.e-sadzonka.pl
Właśnie otrzymałem info, że są moje sadzonki... :D
Jeszcze przydały by mi się jakieś deserowe patyczki, ale z tym mi się nie pali :wink:

Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 18:28 przez Leszek_B, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 18:04 
Kiper
Kiper

Witam
Ja tez otrzymałem info że moje tez są :lol: :lol: :lol:
Wacek

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 18:32 
Kiper
Kiper

To kiedy myślisz sadzić - mam na myśli przymrozki :?

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:35 
Kiper
Kiper

Witam
W niedziele posadziłem sadzonki które dostałem z Luksemburga i tak jak radził Jeż przysypałem ziemią i będę czekał aż wybiją pędy. Jak dostanę z Niemiec też posadzę i przykryję kopcem z ziemi, bo w piwnicy jest zbyt ciepło i pąki już mi ruszyły ( na tych z Luksemburga)
Wacek.

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 20:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]

Tzn mam same labrusca na podkładki i dla treningu!
A to odmiany które chcę zdobyć: oraz deserowe: Alden
Pozdrawiam Wszystkich

Ja bym tego deserowcem nie nazywał, żona to spróbowała i tak lekko się skrzywiła :( i.. więcej do tego krzaczka już nie podeszła :roll: Jak chcesz żywopłot ochronno-maskujący założyć to mam jednego patyka ze stratyfikatora na którego zabrakło mi donniczi i wsadziłem do butelki pet to Ci mogę wysłać. Będziesz miał następną labruskę tylko taką trochę stonowaną.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:04 
Ekspert
Ekspert

Heńku. Nie przesadzaj z tym Aldenem. Wprawdzie jeżeli dobrze nie dojrzeje to niezły z niego kwasieluch ( np. w roku ubiegłym), ale w dobrym roku, jak na przykład dwa lata temu, był u mnie naprawdę dobry.

Jak mi się ukorzeni, to pewnie będę mieć sporo sadzonek do rozdania - jesienią.
Generalnie - również nie polecam tej odmiany - chyba, że ktoś kolekcjonuje.

Pozdrawiam

Zdzich

PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 10:38 
Kiper
Kiper

Dzięki za porady co do ALDENA i hm :? zminiłem zdanie i wolę Agata Dońskiego bo na "żywopłot" mam przeznaczone właśnie ukorzeniane patyczki "chyba labrusca ale nie znam jeszcze nazwy jedne to podobno słodkie :D ciemne owoce (ja ich nie widziałem) i dojrzewa na koniec sierpnia 8O oraz druga odmiana też ciemne ale zbiór na początek października i udało mi się zbadać z tego sok i miał jakieś 17%cukru a rośnie w tragicznym miejscu pod wierzbą 8O ) No i będę miał z ukorzeniarki po około 30szt. tego czegoś i na jesieni zobaczę jak to wykorzystać.
A wracając do deserowych to potrzeba mi po 1 szt. odmian (jakieś 10szt.) z owocami ciemnymi 6 i z jasnymi 4szt.) myślę zrobić dla nich mały namiocik foliowy przy ścianie a co do odmian to Agat Doński , Mołdowa, Nero, pozostałe jeszcze nie wiem co trafję chyba :wink:
Podstawowe odmiany winne na czerwone już mam tj. RONDO REGENT Leon Millot Marechal Foch no i patyczki w ukorzeniarce Wiszniowyj Rannji
i na początek wystarczy :D reszte na jesien się zobaczy :idea:

Strefa czasowa: UTC + 1