Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 20:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2008, 19:53 
Kiper
Kiper

[quote="kuneg"]Dzięki chłopaki za dobre chęci, ale na początek wolę coś naprawdę łatwego.

Jak będę miała więcej czasu i kupię kawałek gruntu, to wyprowadzę się z miasta i na pewno zainwestuję w coś porządnego. Może wygram w totolotka, to rzucę robotę ;)

Witaj Małgorzato
Przepraszam za gafę w poprzednim moim poscie, ale „kuneg – nowicjusz” sugerował mi raczej mężczyznę, a przez lenistwo nie chciało mi się zajrzeć do wcześniejszych postów.
A co do meritum sprawy :
Decyzja moim zdaniem słuszna. Jeżeli nie ma się za wiele czasu na pielęgnację roślin to trzeba wybierać takie które tej pielęgnacji wymagają jak najmniej.
Jeżeli komuś nie odpowiada smak lub kolor tych mniej wymagających winorośli, to może robić przecież „wino” z wiśni, aroni ,porzeczek itp.
Jak będziesz miała trochę czasu i „pogrzebiesz „ chociażby na tym FORUM to przekonasz się jak niektórzy traktują uprawę winorośli, tzn.
Aspiracje mają ogromne (co do wina; sadzą więc przeważnie vinifery)
Sadzą dużo(dotyczy wyłącznie amatorów), nie mają czasu na pielęgnację( pracują więc trudno się dziwić), wpadają do winnicy sporadycznie (najczęściej raz w tygodniu, a często nawet rzadziej).
Nie mają czasu na profilaktykę. Gdy pojawiają się za tydzień lub dwa, okazuje się ,że mączniaki zrobiły takie spustoszenie ,że tylko interwencyjne zastosowanie fungicydów może jeszcze cośkolwiek uratować ze zbiorów – więc stosują, a z każdym rokiem jest oraz gorzej i trzeba coraz częściej i więcej.
Tobie to nie grozi na szczęście.
pozdr.
Zbyszek
PS
A jak wygrasz na loterii to zatrudnisz sobie ogrodnika z praktyką i fachowca enologa a oni już Ci doradzą jakie odmiany winorośli uprawiać
Na wszelki wypadek czytaj jednak to FORUM

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 19:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zbyszek1B"]A co do meritum sprawy :
Decyzja moim zdaniem słuszna. Jeżeli nie ma się za wiele czasu na pielęgnację roślin to trzeba wybierać takie które tej pielęgnacji wymagają jak najmniej.

No, wreszcie mnie ktoś pochwalił :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1