Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 16:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2008, 16:56 
Ekspert
Ekspert

W sklepach wędkarskich można nabyć i nasze krajowe czerwone robaki i te kalifornijskie.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2008, 17:30 
czeladnik
czeladnik

Masz rację 20-30 szt. za dwa zeta :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 13:02 
Ekspert
Ekspert

Ja w zeszłym roku miałam dżdżownice kalifornijskie. Mieszkały sobie (tymczasowo) w donicy z resztami. I mieszkałyby dłużej, ale moja mama wrzuciła tam za dużo odpadków na raz, razem z jakimiś resztkami mięsa, pogniło to wszystko, śmierdziało, zalęgły się muchy. Wszystko to wykończyło mi dżdżownice :evil:

Także uważajcie z tą ilością odpadków - nie wrzucajcie za dużo, jeśli nie macie naprawdę dużej ilości dżdżownic!
Aha - dżdżownice te nie potrzebują ziemi - mieszkają w odpadkach.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 22:21 
mistrz
mistrz

A jak szybko się te dżdżownice rozmnażają. Tzn o ile zwiększy się populacja dżdżownic wpuszczonych wiosną do jesieni.
Żarełka będą miały pod dostatkiem.
Ile tych dżdżownic trzeba zabrać na zimę do domu, by na wiosnę poradziły sobie z pryzmą kompostową o wielkości 1m3?

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 23:01 
Ekspert
Ekspert

Kurcze, nie pamiętam, jaki jest ich przyrost naturalny :wink: , ale u mnie po miesiącu (może nawet wcześniej było całkiem sporo jaj, w ogóle później mnóstwo cieniutkich dżdżownic (białe są te młode).

Ja bym jednak starała się zabezpieczyć pryzmę na zimę, a do domu wziąć trochę tak na wszelki wypadek, bo jednak na pewno potrzeba sporo czasu żeby taką populację odbudować.
Coś mi się kojarzy, że przy 8 stopniach kalifornijskie przechodzą w stan hibernacji, ale nie wiem, przy jakiej temp. giną. Jednak w dobrze zabezpieczonej pryźmie temp. powinna być na plusie, w końcu tam zachodzą te wszystkie procesy, które podnoszą temperaturę.

Co o tym myślicie?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2008, 14:30 
nowicjusz
nowicjusz

Dżdżownica kalifornijska

Systematyka:
Typ: Pierścienice (Annelida)
Gromada: Skąposzczety (Oligochaeta)
Rodzina: Dżdżownice (Lumbricidae)
Gatunek: Eisenia foetida

Przedstawiona wyżej systematyka dotyczy gatunku, z którego otrzymano dżdżownicę kalifornijską zwaną Red Hybrid of California, nadającą się do masowych hodowli; w warunkach naturalnych nie występuje. Jak wygląda dżdżownica każdy wie. Dżdżownica kalifornijska nie różni się zbytnio od tych znanych nam z własnych obserwacji. Dorosła ma około 9 cm, przy średnicy 3 do 5 mm. Bytuje w podłożu o niewielkiej głębokości, nie przemieszcza się poza obręb wybranego żerowiska. Żyje do 16 lat

Dżdżownice do hodowli możemy uzyskać z profesjonalnej hodowli lub kupić w sklepie wędkarskim (są sprzedawane jako przynęta). Minimalna liczba osobników to dwa, lecz warto wyjściowo mieć ich trochę więcej. Pojemnik do hodowli powinien mieć co najmniej 15 cm wysokości, do 40 cm. Może nim być drewniana lub plastikowa skrzynka lub wiadro. dno pojemnika dobrze jest wyłożyć skrawkami papieru (niezadrukowanego) lub drobnymi trocinami z drewna drzew liściastych. Do pojemnika wkładamy ziemię ogrodową, koniecznie bez żadnych nawozów. Jeszcze lepszym podłożem będzie sezonowany krowi obornik (min. 8 miesięcy), ewentualnie sezonowany nawóz koński (min. pół roku) i świeży króliczy; unika się obornika świńskiego czy kurzego, są zbyt toksyczne. Jeśli do pojemnika dodaliśmy papier, podlewamy podłoże do momentu jego rozłożenia. W pojemniku umieszczamy dżdżownice, do ich ilości powinna być dobrana wysokość podłoża (wystarczy 9 –10 litrów podłoża dla około 300 osobników). Optymalna temperatura hodowli to 18oC, wytrzymuje zakres od 5 do 38oC. Hodowla nie powinna stać na słońcu, utrzymujemy dużą wilgotność, około 80%, najlepiej podlewając ją, nawet wodą z kranu. Pojemnik można przykryć, choć nie jest to konieczne, hodowla nie pachnie nieprzyjemnie. Stać może w dowolnym miejscu które zapewni wymienione warunki. Dżdżownice karmimy odpadkami kuchennymi, takimi jak fusy kawy i herbaty, resztki z posiłków, obierki, papier (surowe resztki z warzyw można lekko obgotować). Resztki, które nie nadają się na karmę to białka i tłuszcze zwierzęce (możemy otruć nasze dżdżownice), czyli nie podajemy sosów, resztek mięsa. Odpadki przeznaczone na karmę najlepiej jest zmiksować, dżdżownice pobierają bowiem pokarm w postaci półpłynnej, sfermentowanej. Pokarm podajemy na powierzchnię ziemi, stopniowo, w zależności od tempa, w jakim nasze dżdżownice będą je jadły. Przeważnie zjadają dziennie porcję równą połowie ich wagi (100 dżdżownic to około 40 g).W hodowli równocześnie mamy osobniki dorosłe i młode, a więc mniejsze (od 2 mm)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2008, 14:32 
nowicjusz
nowicjusz

dominikams ..... teraz juz wiesz dlaczego Twoje dzdzownice padly; zadnego miesa i sosow!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2008, 15:10 
Ekspert
Ekspert

No to ja o tym wiedziałam, ale moja mama jest trochę nadgorliwa. Już wcześniej ją przyłapałam na wrzucaniu tam jakichś kości 8O , ale wydłubałam je, wytłumaczyłam, że nie wolno, a za jakiś czas znów to samo - tyle że wtedy na czas tego nie wykryłam :(

A w ogóle to jakie macie pomysły na oddzielanie dżdżownic od humusu? Chyba nie przez sitko? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2008, 17:52 
nowicjusz
nowicjusz

Pomyslu to ja nie mam...calkiem mozliwe ze to bedzie sito...ale co z malymi???
A tak powaznie to ponoc buduje sie duza skrzynie z przegroda.Do jednej czesci wkladamy to co ma byc przerobione i oczywiscie dzdzownice.W czasie kiedy te nasze pomocnice beda sie zajmowaly przerabianiem my bedziemy zapelniac druga komore tym co chcemy przerobic.Kiedy w komorze gdzie sa dzdzownice bedziemy mieli juz wlasciwy humus wyciagamy przegrode i robaczki same sie przeniosa.Potrzebuja na to okolo tygodnia!!!!! Wkladamy przegrode,wyciagamy humus i..... zaczynamy na nowo:)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 12:48 
Ekspert
Ekspert

Dzdzownice dotarly w Piatek(zapomnialem o tym wogole-i myslalem ze zamiast zamowionych akumulatorkow na allegro ktos przyslal 2 opakowania po sokach wypelnione ziemia-kaplem sie po kilkunastu sekundach :lol: :lol: :lol: )
Dziadek2 odebral juz swoja czesc dzdzownic.
Wielkie dzieki !

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 14:58 
czeladnik
czeladnik

Stanisław wytłumaczył wszystko więc nie będę tłumaczył .Cieszę się że robaczki dotarły ,zapraszam innych chętnych na jesień będzie się dalej czym dzielić :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 18:39 
nowicjusz
nowicjusz

Ja takze przylaczam sie do podzienkowan za paczuszke z robaczkami.... ulokowaly sie wygodnie w pryzmie zabezpieczonej przed krecikami i nornicami:)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 19:33 
Kiper
Kiper

Cytuj:
No to ja o tym wiedziałam, ale moja mama jest trochę nadgorliwa. Już wcześniej ją przyłapałam na wrzucaniu tam jakichś kości , ale wydłubałam je, wytłumaczyłam, że nie wolno, a za jakiś czas znów to samo - tyle że wtedy na czas tego nie wykryłam

A w ogóle to jakie macie pomysły na oddzielanie dżdżownic od humusu? Chyba nie przez sitko?

Nie wiem jak to sie ma do imigrantek z za oceanu,ale z naszymi rodzimymi to problem rozwiazuje sie samoistnie,a mianowicie:Jak dzdzownice nie maja co jeść na dole,to przesuwaja sie w góre pryzmy(tam gdzie dorzucamy jedzonko).A wtedy wystarczy tylko odgarnąć wierzchnia warstwę i dokopać sie do miejsca gdzie juz nie ma dżdżownic.Ich brak to oznaka,ze kompost jest gotowy.

Piotrek

Ostatnio edytowano niedziela, 30 marca 2008, 19:37 przez PiotrekK, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 06:12 
Kiper
Kiper

Witam
A u mnie pracują nasze czerwone robale które przed 30 laty przyniosłem z rowu odprowadzającego ścieki z ubojni drobiu . Działają sprawnie i żadne sosy czy zupy im nie szkodzą. Co 2 lata jesienią wybieram kompost na pryzmę zostawiając wierzchnia warstwę w kompostowniku a robale z pryzmy tez przełażą do kompostownika . Kompost wiosną przesiewam na sicie jeżeli używam do sadzonek to mieszam z piaskiem.

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 12:34 
Kiper
Kiper

[quote="pawian_mb"]Stanisław wytłumaczył wszystko więc nie będę tłumaczył .Cieszę się że robaczki dotarły ,zapraszam innych chętnych na jesień będzie się dalej czym dzielić :lol:

Dziękuję i ja za przysłane dżdżownice. Musisz jednak przyjmować chociaż zwrot kosztów wysyłki... :-))

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1