Teraz jest środa, 4 czerwca 2025, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 23:34 
nowicjusz
nowicjusz

manuns napisał(a):

Jeżeli dno będzie nieszczelne , a kompostownik od góry nie zabezpieczysz przed opadami atmosferycznymi , to deszcz będzie Ci go sukcesywnie wypłukiwał . A na brak deszczu to u nas nie można narzekać...

Mój kompostownik będzie nakryty więc myślę że zrezygnuję ze studzienki i zrobię płaskie
dno z kostki brukowej, tak jak planowałem na początku. Boki zamierzam zrobić z płyt betonowych używanych
do robienia płotów. Płyta taka ma wymiary 2 metry na 0.5 metra.
Dwie takie płyty dam na boki i jedną przeciętą na pół dam na przód i tył.
Na środku chcę wstawić wysuwaną przegrodę.
Czyli uzyskam 2 zbiorniki o wymiarach 1m*1m i głębokości 50cm.
Całość chcę do połowy zagłębić w ziemi żeby dżdżownicom nie groziło zalanie i
żeby łatwo było je zabezpieczyć na zimę.

PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 06:00 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
olmek napisał(a):
Właśnie wątek "Dżdżownice Kalifornijskie" pod względem ilości napisanych postów przegonił " Oprysk uniwersalny - sen nocy letniej" :roll:

Szczerze mówiąc też mam już dość. Bardzo czekałem, aż ktoś kompetentny zareaguje.

Doskonale Piotrze Cię rozumiem. Mnie też kilka tematów na tym forum nudzi , kilka też nawet drażni. To normalne , że łączy nas zamiłowanie i pasja do hodowli winorośli, ale już inne zainteresowania nie wszędzie muszą się pokrywać.
Daję jednak możliwość swobodnego wypowiadania się w nich osobom zainteresowanym , nie upominając ich i zachowując swoje opinie dla siebie .
Po prostu tam nie zaglądam.....
Z wyrazami szacunku .
Mariusz

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 06:13 
Kiper
Kiper

labruska napisał(a):
Mój kompostownik będzie nakryty więc myślę że zrezygnuję ze studzienki i zrobię płaskie
dno z kostki brukowej, tak jak planowałem na początku. Boki zamierzam zrobić z płyt betonowych używanych
do robienia płotów. Płyta taka ma wymiary 2 metry na 0.5 metra.
Dwie takie płyty dam na boki i jedną przeciętą na pół dam na przód i tył.
Na środku chcę wstawić wysuwaną przegrodę.
Czyli uzyskam 2 zbiorniki o wymiarach 1m*1m i głębokości 50cm.
Całość chcę do połowy zagłębić w ziemi żeby dżdżownicom nie groziło zalanie i
żeby łatwo było je zabezpieczyć na zimę.

Powinno być ok. Życzę powodzenia w hodowli tych pożytecznych stworzeń.

Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2011, 16:06 
Kiper
Kiper

jasne ,...o olmku się nie wypowiadamy...

PostNapisane: środa, 29 czerwca 2011, 22:26 
nowicjusz
nowicjusz

A wernikompostowej herbatki ktoś już próbował?

PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2011, 15:39 
czeladnik
czeladnik

labruska napisał(a):
A wernikompostowej herbatki ktoś już próbował?

Odkryta tajemnica produkcji EMów :-) Tylko lać pod rośliny taką koncentrację jest zabójstwo. :x

PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 00:07 
nowicjusz
nowicjusz

pepik napisał(a):
Odkryta tajemnica produkcji EMów :-) Tylko lać pod rośliny taką koncentrację jest zabójstwo. :x

EMów nie znam, ale z opisów które na szybko znalazłem wynikałoby że wspomagają
fermentację beztlenową materii organicznej.
Natomiast Compost Tea jest procesem tlenowym upłynniającym cenne składniki
i mikroorganizmy z gotowego już kompostu.
Tu znalazłem fajny opis zawierający dużo ciekawych informacji.
Niestety, ale muszę go czytać przy pomocy translatora i jest mało zrozumiały.
Gdyby temat Cię zainteresował, a język byłby Ci znajomy to może pomógłbyś
w odczytaniu tego tekstu.

PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 00:48 
czeladnik
czeladnik

labruska napisał(a):
EMów nie znam, ale z opisów które na szybko znalazłem wynikałoby że wspomagają
fermentację beztlenową materii organicznej.

Tu jest mowa o ?herbatce? z wermikompostu ? czyli z tego co wyprodukują dżdżownice!!!

labruska napisał(a):
Tu znalazłem fajny opis zawierający dużo ciekawych informacji.
Niestety, ale muszę go czytać przy pomocy translatora i jest mało zrozumiały.

Translator przetłumaczył chyba błędnie, ponieważ część opisu jest po czesku a część po słowacku i to jeszcze gwarą. :x Gość chyba pozbierał mądrości z netu, ale sam jest tylko teoretykiem. (niektóre nazwy są opisane błędnie - to blog jakiegoś growera)
labruska napisał(a):

Jeżeli znajdę czas, to przetłumaczę (może ?) :roll:

Jedno ale nie rozumiem, dlaczego Czesi chodzą na Polskie weby a Polacy na czeskie :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2011, 16:14 
czeladnik
czeladnik

labruska napisał(a):

Wrzucam tłumaczenie tego ?cuda? Niestety oryginał też jest wypocina jakiegoś translatora. Niektóre części nie dawały w ogóle sensu a niektóre się powtarzały.
Przepraszam za moja ?polszczyznę? na odwrót by to było dla mnie na pewno lżejsze.
Paweł

100% organiczny nawóz
W ten sposób można produkować w domu 100% nawóz organicznych.

Kompostowa "herbata"

Kompost TEA jest wyciąg mikrobiologiczny, przygotowany za pomocą tlenu ? napowietrzania cieczy. Zawiera pożyteczne organizmy i substancje odżywcze.

Właściwości:

1. Poprawia strukturę gleby.

2. Pomaga zachowywać substancje odżywcze

3. Wspomaga i przyspiesza obieg składników odżywczych

4. Zmniejsza stres roślin

5. Zapobiega i chroni przed chorobami i szkodnikami

6. Poprawia jakość wielokrotnie używanej gleby

7. Zapobiega w rozwoju niepożądanym bakteriom

8. Przywraca do gleby mikrobiologiczne organizmy tam gdzie już ich brak z powodu stosowania nawozów chemicznych, herbicydów, pestycydów, itp.

9. Może być stosowany jako oprysk ? natychmiastowa pomoc

10. Poprawia strukturę gleby, zwiększa wchłanianie składników odżywczych, rozkładu zanieczyszczeń i zwiększa wchłanianie wody. Gleba wysycha wolniej

Co jest potrzebne

Jakieś duże wiadro + napowietrzacz akwariowy, wężyk i kamień napowietrzający (najlepiej 3). Filtr do kawy (w razie użycia preparatu jako oprysk, należy dokładnie przefiltrować, żeby się nie upchała tryska opryskiwacza.)

Składniki podstawowe:

Każda recepta jest oryginał. Istnieje tu duża przestrzeń do eksperymentów. Napiszę tu parę podstawowych składników, które da się użyć. Jeżeli zrobisz dobry preparat, rośliny się ci odwdzięczą.

I jeszcze ważne informacje dotyczące blokowania pierwiastków w przypadku nie właściwego użycia poszczególnych składników. Nie przesadzaj. Bardzo częstym błędem jest użycie dużej ilości fosforu dla kwiatu i azotu. Zmniejszają zdolność roślin przyjmować wszystkie składniki odżywcze.

1 Glina:
kompost lub jakakolwiek bezpieczna glina (miękka glina, zaawansowany, wysokiej jakości kompost wolny od niechcianych bakterii!)

Alkaliczny humus, żeby w procesie kwaszenia - ?gotowania?, ?herbata? nie stała się zbyt kwaśna. Aby wzbogaciła się o substancje w nim zawarte (minerały, enzymy, korzystne grzyby i inne organizmy)

2 suszone dodatki:

- kurczęcy i gołębi obornik (fosfor i potas, ostrożnie) Gołębi, - więcej potasu i mikroelementów.

- Vermikompost ? produkt dżdżownic

- Kompost grzybny (pożyteczne bakterie ? SYMBIVIT (?). Wystarczy użyć spory grzybne, lub wodę po umyciu grzybów.

- Kompost drzewny (z kory z czystego, chemicznie nieopryskiwanego drewna) - potas, wapień.

- Guano (fosfor), mączka kostna (3-15-0 jest to dobre uzupełnienie potasu. Mączka kostna sprzyja procesom humusowym pod warunkiem, że nie będzie większa koncentracja potasu niż 8%. Inaczej może proces ten zatrzymać, lub zabić.

- Obornik koński, lub krowi. Uwaga, nigdy nie użyj obornik wieprzowy z powodu wysokiej koncentracji amoniaku.

- Zajęcze (królicze) bobki (azot i potrzebne kwasy w niewielkich ilościach)

- Popiół drzewny - wapń około 30% (podwyższa pH), i K, N, P

Suszone zioła

- Żywokost - liście - potas (struktura komórek jest silniejsza i zdrowa)

- Pokrzywa ? liście z młodej niekwitnącej rośliny ? azot. Poprawia właściwości gleby

- Lucerka (koniczyna) witaminy, minerały, enzymy (zbiór liści do czerwca)!

- Krwawnik pospolity ? liście. Pierwiastki śladowe (zbiór lipiec)

- Rumianek - zwiększa ilość mikroorganizmów w glebie w celu stymulowania wzrostu roślin

- Kora dębowa - zapewnia lecznicze właściwości i zdolność zwalczania chorób

- Waleriana (owoce) - elementy fosforu lepiej się rozpuszczają i są lepiej wchłaniane

- Skrzyp (owoce) - zapobiega chorobom grzybowym

- Glony - wodorosty morskie (najlepiej w postaci płynnej) - pierwiastki śladowe

- Melasa (nie siarkowana) przyśpiesza proces, potas ... Uwaga! Nie używaj zbyt dużej ilości, może to prowadzić do wydalania pożytecznych bakterii lub grzybów

- Zboża (pszenica ...) służy jako środek grzybobójczy - zapobiegają powstawaniu pleśni - kwas mlekowy, sos sojowy (?)

- Wzrost PH - sok z cytryny

- Korzystamy z czystej wody! Zdecydowanie bez chloru

- Rozmaryn - działa przeciw bakteryjne (niszczy nie pożądanie organizmy w glebie)

- Tytoń - grzyby, pleśń (oprysk niszczy mszyce i działa również odrażająco dla innych owadów.) ostrożnie!

- Chili (lub ostra papryka, czerwona) - odraża wszystkie owady i przy prawidłowych opryskach je również zabija

Temperatura i środowisko

Temperatura otoczenia (ze względu na tworzenie korzystnych bakterii) w którym fermentujemy powinna być około 20st. W idealnym przypadku piana pokaże się na drugi dzień. W zimie za cztery dni. Tu może pomóc na przykład grzałka akwariowa.

Najszybciej można przygotować ?herbatę? na gorącym słonku i to już za dwa dni, jednak taka ?herbata? jest mniej skuteczna.

PROCEDURA:

- Dla pozbycia się chloru i innych niepożądanych substancji, zostaw wodę w ciemnym miejscu przewietrzać przez dwa dni.

- Wszystkie składniki i dodatki dokładnie pomiel na co najmniejsze części. Zwiększy się tym absorbcja i przyśpieszy proces

Mieszanie

Kiedy pojawi się na powierzchni piana (tworzenie korzystnych bakterii) pozostaw napowietrzanie dalszych 24h i dodaj resztę ziół. Najpierw suszone a na koniec świeże.

1 Wodę napowietrzać 24-48h, albo użyć wodę za studni czy z rzeki

2 Przydać kompost, humus, popiół, spory grzybne, guano, wermikompost, obornik, suszone zioła i zostaw 24-48h napowietrzać

3.Świerze zioła i zostaw 24-48h napowietrzać

4.Dokładnie scedzić

Zastosuj wszystkie surowce. Sam zadecyduj, co ci najlepiej odpowiada.

Preparat gotowy do rozcieńczania!

Rozcieńczaj podle potrzeby. Ogólnie dawkuje się 3 filiżanki herbaty na 20 litrów wody, ale jak powiedziałem w razie potrzeby może być znacznie więcej. Ja używam na początek 7dcl do 10 litrów wody, później jak już jest roślina większa 1l do 10l czystej wody.

UWAGA: Woda do rozcieńczania powinna mieć PH w zakresie 6-7.5, żeby się nie skasowały białka, witaminy, minerały, enzymy i nie zniszczyły pożyteczne organizmy gleby

Rozcieńczamy w razie potrzeby 1:20 (oprysk) - 1:5 (zalewka) nawozimy max co drugi dzień

Myślę, że dla naszych drogich kwiatów jest to ?naj?, co im możemy dać. Polecam

PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2011, 00:04 
nowicjusz
nowicjusz

@pepik ? wielkie dzięki za przetłumaczenie tekstu.
Wszystko jest dla mnie jasne poza fragmentem:

1 Glina:
kompost lub jakakolwiek bezpieczna glina...

Czy to oznacza że taką wykopaną z ziemi glinę można dodawać czy to po prostu
błędne tłumaczenie słowa glina?

Jeszcze dodam od siebie, że podstawowymi składnikami do produkcji wernikompostowej
herbaty jest wernikompost, woda i niewielka ilość melasy, którą można zastąpić
cukrem, miodem, marmoladą itp.
Z dodatków, myślę że wartościowy i jednocześnie łatwy do zdobycia będzie skrzyp,
z którego wywary są stosowane do zwalczania mączniaków.
Jeszcze tak na marginesie dodam że myślę iż w podobny sposób jest wytwarzany
BIOHUMUS forte czy wspomniany wcześniej przez @pepik-a VERMESFLUID.

PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2011, 01:08 
czeladnik
czeladnik

labruska napisał(a):
Czy to oznacza że taką wykopaną z ziemi glinę można dodawać czy to po prostu
błędne tłumaczenie słowa glina?

No, wiesz, ja przetłumaczyłem glina, bo tak jest w tekście. Co tym myślał autor nie wiem. Według mnie używać do tej produkcji zwyczajną glinę jest absurdem.

Właśnie vermikompost jest podstawowym składnikiem do wyroby ?bio herbatki? Na pewno warto się zastanowić jeszcze nad pokrzywą i koniczyną.

labruska napisał(a):
Jeszcze tak na marginesie dodam że myślę iż w podobny sposób jest wytwarzany
BIOHUMUS forte czy wspomniany wcześniej przez @pepik-a VERMESFLUID.

VERMESFLUID nie jest niczym innym, niż ?herbatką? z Vermikompostu i czymś jeszcze, co jest tajemnicą producenta. On to ponoć rozwijał 20 lat. Myślę, że dodaje tam także dżdżownice i ????

Trzeba poeksperymentować. Jak tylko moje robaki narobią vermikompostu, zacznę z eksperymentowaniem. Jedno jest pewne. Opryski ?bio herbatką? są skuteczne.

PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2011, 10:51 
przedszkolak
przedszkolak

Witam
a czy może wiecie jakie są proporcje tych suchych składników i innych składników tej "Herbatki"
mam już złotko od kalifornijek przetworzone i nie wiem co z nim począć bo wyszło tego nie za dużo(zmniejszył sie o ponad połowę)
tak się zastanawiam w składzie "herbatki" z vermikompostu są różnej maści oborniki,zioła,pokrzywa ,a wszyscy wiemy cóż za aromat wydziela gnojówka z pokrzyw
to jaki zapaszek będzie mieć ten biohummus moje przypuszczenia nie są optymistyczne :|
ciekawe jak jest wytwarzany ten z pólek sklepowych ze ma czarną mętną barwę ale nie śmierdzi
może ktoś wie :?:

PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2011, 14:10 
czeladnik
czeladnik

elzunia70 napisał(a):
może ktoś wie :?:

Tak, wiem :-) Otóż wermikompost zawiera mnóstwo enzymów, które przetwarzają gnojówkę na ?inteligentniejszą? formę.

Właśnie tych preparatów używa się w oczyszczalniach ścieków, w chlewach (zwłaszcza z wieprzami) itd. Więcej tutaj:
VERMISTIMUL, PROTAMYL BIO, DREP A

PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2011, 17:37 
Kiper
Kiper

Gnojówka z pokrzywy cuchnie ponieważ jest fermentowana.
Ta cała "herbatka" jest napowietrzana, czyli jest to proces tlenowy i nie powinna cuchnąć.
Pawle, co do enzymów, to wątpię. Myślę, że chodzi przede wszystkim o bakterie(które już owszem wytwarzają enzymy) przerabiające całą miksturę.
Co do używania tych preparatów w oczyszczalniach to chyba chodzi o malutkie oczyszczalnie przydomowe, ponieważ w tych wielkich bazuje się praktycznie wyłącznie na mikroflorze zawartej w ściekach(jest jeszcze m.in. kwestia recyrkulacji osadu) ze względu na koszty.
Wracając do zapachu, oczyszczalnie pracują w warunkach tlenowych i nic nie powinno cuchnąć przy poprawnej pracy(tak nawiasem jakieś 90% ceny ścieków to koszty napowietrzania.)... długo by tu jeszcze można prawić, więc już kończę.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 10 lipca 2011, 05:51 
przedszkolak
przedszkolak

Veteran5 napisał(a):
Gnojówka z pokrzywy cuchnie ponieważ jest fermentowana.
Ta cała "herbatka" jest napowietrzana, czyli jest to proces tlenowy i nie powinna cuchnąć.
Wracając do zapachu, oczyszczalnie pracują w warunkach tlenowych i nic nie powinno cuchnąć przy poprawnej pracy(tak nawiasem jakieś 90% ceny ścieków to koszty napowietrzania.)... długo by tu jeszcze można prawić, więc już kończę.

Więc żeby się wogle zabierać do zrobienia czegoś na podobie tej "herbatki" to koniecznie i obowiązkowo muszę zakupić?
pepik napisał(a):
Co jest potrzebne
Jakieś duże wiadro + napowietrzacz akwariowy, wężyk i kamień napowietrzający (najlepiej 3).

bo inaczej wszystko zgnije i nie uda mi się uzyskać nic z tych cudowności o jakich pisze Pepik? :roll:
a nie wystarczy np. jakbym ją mieszała tak ze trzy razy dziennie? :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1