Teraz jest niedziela, 1 czerwca 2025, 06:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 22:38 
Kiper
Kiper

vitia3 napisał(a):
Wykres i opis kompostowania przedstawiony przez Mariusza jest prawdziwy, ale raczej dla procesów prowadzonych w kontrolowanych warunkach.
Dotyczy to np. przemysłowych kompostowni. Tam pryzmy kompostowe są nawadniane, mieszane i co najważniejsze napowietrzane. (Z reguły stosuje się do tego celu odp. maszynę przerzucarkę, którą raz lub dwa razy w tygodniu przerzuca całą pryzmę i rozluźnia materiał doprowadzając do niego powietrze).

Niekoniecznie . Przy zachowaniu optymalnych warunków kompostowania i jednolitej masy kompostowej bez dokładania kolejnych warstw w różnych odstępach czasowych ( różne fazy kompostowania) , oraz wprowadzeniu do tej masy składników umożliwiających dobre jej napowietrzenie, nawet w przypadku kompostowników ogrodowych opis i wykres ma odniesienie.
Inna już sprawa że tych optymalnych warunków nigdy nie spełniamy.
I tu kolega vitia3 ma zupełną rację. Komu chciałoby się obliczać właściwe proporcje stosunku węgla organicznego do azotu (C : N = 25-30 : 1 ) , czy przerzucać pryzmę kompostową raz w tygodniu przez powiedzmy dwa miesiące.

Pozdrawiam.

Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 23:28 
mistrz
mistrz

Cytuj:
Inna już sprawa że tych optymalnych warunków nigdy nie spełniamy.

To w sumie też niekoniecznie :D

Od pewnego czasu dostępne są w sprzedaży kompostowniki w formie poziomego obrotowego bębna.
Taki kompostownik zapewnia odpowiednie napowietrzenie (co najważniejsze). Od czasu do czasu zakręcisz korbą ... i bakterie się cieszą :)
Odpowiednia wilgotność to już pikuś. Jeśli nie będziesz dokładał odpadków, to proces powinien się w 2 m-ce zamknać i materiał uzyska strukturę gleby. Przesiać i gotowe.

A nasze kompostowniki z reguły nie spełniają idealnych warunków, bo służą do pozbycia się zieleniny a nie produkcji kompostu.

Ale chyba zdryfowaliśmy trochę od głównego tematu.

PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 23:35 
Kiper
Kiper

donald1209 napisał(a):
Aha , do trawy i liści z tego roku dodałem trochę podobnego materiału z tamtego roku, kompostowanego w pryzmie pod przykryciem z użyciem Efektywnych Mikroorganizmów EMa. Ale to chyba dż. kal. nie szkodzi.

Krzysiek , na pewno nie zaszkodzi. Ja też kompostuję beztlenowo EM-ami (bokashi) . Z tego co piszesz to ten kompost powinien być już dawno stabilny , ale dla świętego spokoju zmierz tylko jego ph . EM-y mają w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego...

Pozdrawiam.

Mariusz.

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2011, 11:43 
Kiper
Kiper

manuns napisał(a):
(...)Ja też kompostuję beztlenowo EM-ami (bokashi).(...)

Czyli nie kompostujesz, ale fermentujesz.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2011, 11:49 
Kiper
Kiper

szukam dżdżownicy kalifornijskiej ..ok 18 05 wyszła z kompostownika od tej pory ślad zaginął...ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...rysopis zaginionej.....

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2011, 15:20 
Ekspert
Ekspert

dess1 napisał(a):
szukam dżdżownicy kalifornijskiej ..ok 18 05 wyszła z kompostownika od tej pory ślad zaginął...ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...rysopis zaginionej.....

Czy znaleźne jest przewidywane? :wink:

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2011, 16:24 
Kiper
Kiper

Veteran5 napisał(a):
manuns napisał(a):
(...)Ja też kompostuję beztlenowo EM-ami (bokashi).(...)

Czyli nie kompostujesz, ale fermentujesz.

Oczywiście. :oops: ....fermentuję.

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2011, 17:17 
Kiper
Kiper

Polecam tego sprzedawcę : http://allegro.pl/show_user.php?uid=13846270 . Wszystkie dżdżownice od niego dotarły do mnie żywe i w bardzo dobrej kondycji. Kilku moich znajomych też zamawiało u niego i są bardzo zadowoleni.

Pozdrawiam.

Mariusz.

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 01:48 
nowicjusz
nowicjusz

Obecnie jestem w trakcie budowy kompostownika.
Dno zamierzałem wykonać z kostki brukowej, ale na innym forum ktoś mi polecił zrobić
dno betonowe ze spadkiem i na końcu studzienka do gromadzenia płynnego biohumusu.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Czy dużo biohumusu może uciec do gleby jeżeli dno będzie nieszczelne?

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 08:16 
mistrz
mistrz

labruska napisał(a):
Dno zamierzałem wykonać z kostki brukowej, ale na innym forum ktoś mi polecił zrobić
dno betonowe ze spadkiem i na końcu studzienka do gromadzenia płynnego biohumusu.
Konstrukcja kompostownika zależy od tego, jak chcesz prowadzić proces.
Jeśli maż zamiar "zatrudnić" dżdżownice (wermikompost), to musisz zwrócić uwagę na to żeby zabezpieczyć je przed kretami i im podobnymi.
Tutaj twarde podłoże (beton, kostka) albo siatka stalowa się przydadzą. (Problem tylko, kiedy zechcesz go przenieść w inne miejsce.)

Jeśli to ma być zwykłe kompostowanie, to zwróć uwagę na zapewnienie dobrego napowietrzenia (kompostowanie jest z definicji procesem tlenowym). Czyli dopływ powietrza od dołu, ażurowe ścianki i co najważniejsze kompostowany materiał musi być porowaty. Najlepiej w tym celu mieszać trawę i zielsko z drobno pociętymi gałązkami.
Dobrze jest też od czasu do czasu przewrócić i "spulchnić" zawartość kompostownika. Łatwo to zrobić jak masz np. dwie komory. Jak zielsko "siądzie" przerzucasz je z jednej do drugiej "spulchniając" i mieszajac.
Jeśli chodzi o "płynny biohumus", to jego ilość zależy od ilości opadów i powierzchni (raczej niedużo -powiedzmy, że będziesz miał ok. 30% opadów padających na kompostownik). Ja bym go raczej nie ujmował, bo w studzience będzie zagniwał, śmierdział i będzie wylęgarnią insektów. Jesli jednak podlewasz gnojówką rośliny możesz to zrobić (np. wykładając dno kompostownika folią).
Budując kompostownik, zwróć raczej uwagę na to, żeby jego zawartość się nie przesuszała. Temperatura podczas kompostowania (pod warunkiem odpowiedniej wilgotności i dobrego napowietrzenia) może sięgać nawet 50-70*C więc i parowanie jest znaczne.

Jednym słowem, odradzam podłoże betonowe lub kostkę.

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 10:02 
Kiper
Kiper

Ja zrobiłem to w następujący sposób:
wyczyszczoną i umytą beczkę 1000 litrów ( tego typu : http://allegro.pl/zbiorniki-1000-zbiorn ... 51900.html ) wkopałem w ziemię pozostawiając jedynie ok.5 cm ponad gruntem.
Dno beczki oddziela od ziemi poduszka powietrzna wysokości ok 10 cm ( kilkakrotnie impregnowana paleta do której przymocowana jest beczka).
Górną ściankę beczki wyciąłem za pomocą brzeszczotu pozostawiając jedynie metalowe wzmocnienia.
Na środku naprzeciwległych wewnętrznych ścianek zamontowałem pionowo ceowniki do rigipsów za pomocą blachowkrętów w środek których włożyłem deski ( do wys. ok 70 cm ) , które będą pełnić funkcję przegrody.
Dodatkowym profitem jest tu fakt , że ewentualny nadmiar wody z pierwszej pełnej komory przedostaje się do pustej drugiej i jest możliwość łatwego jej usunięcia.
W każdej chwili mogę też wykonać otwory w dnie beczki.
Jedną komorę wyścieliłem po kolei warstwami : trocinami z buka ( ok 1-2 cm) , niezadrukowaną namoczoną i rozdrobnioną tekturą ( ok 2 cm ) , warstwą przerobionego kompostu wymieszaną z suchym końskim obornikiem ze sklepu ogrodniczego ( ok 5 cm ) i świeżymi odpadami kuchennymi , które już w kuchni z przyzwyczajenia rozdrabniam na małe kawałki ( warstwa ok 5 ? 10 cm ). Robaków wpuściłem 2000 sztuk .
Pożywienia w postaci kolejnych odpadów kuchennych dokładam im sukcesywnie , jak już wszystko przerobią - tak więc nie zdąży zacząć się nawet proces kompostowania , bo robaki są żarłoczne i szybko to przerabiają. Odpadami muszą zresztą się dzielić z tymi w piwnicy.
Czasem dorzucam im też trochę pokrzyw , chwastów z działki i przesuszonej trawy.
Na beczce umieściłem poziomo trzy paliki grubości 5 cm , równolegle do siebie w odstępach ok 30 cm ( w celu lepszej wentylacji i dopływu świeżego powietrza) i całość nakryłem trzema płytami pilśniowymi , by do beczki nie dostawał się nadmiar wody z opadów atmosferycznych i w celu zapewnienia moim podopiecznym ciemności .
Na zimę dżdżownice pozostaną w beczce. Wolną przestrzeń dopełnię zgrabionymi liśćmi , trawą i czym tam tylko będę miał.
Prawie całkowite jej zagłębienie w gruncie , jak i fakt , że zamierzam górną jej część przykryć trocinami i igliwiem powinno skutkować tym , że dżdżownice - mam taką nadzieję przetrwają zimę bez uszczerbku.

Pozdrawiam .

Mariusz

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 10:57 
Kiper
Kiper

labruska napisał(a):

Serdecznie witamy nowego użytkownika.
W pełni zgadzam się tu z vitią3.
Jeżeli dno będzie nieszczelne , a kompostownik od góry nie zabezpieczysz przed opadami atmosferycznymi , to deszcz będzie Ci go sukcesywnie wypłukiwał . A na brak deszczu to u nas nie można narzekać...

Pozdrawiam.

Mariusz.

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 11:39 
Ekspert
Ekspert

Właśnie wątek "Dżdżownice Kalifornijskie" pod względem ilości napisanych postów przegonił " Oprysk uniwersalny - sen nocy letniej" :roll:

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 17:18 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Właśnie wątek "Dżdżownice Kalifornijskie" pod względem ilości napisanych postów przegonił " Oprysk uniwersalny - sen nocy letniej" :roll:

Szczerze mówiąc też mam już dość. Bardzo czekałem, aż ktoś kompetentny zareaguje.

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2011, 22:57 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
olmek napisał(a):

Szczerze mówiąc też mam już dość. Bardzo czekałem, aż ktoś kompetentny zareaguje.

To może by przenieść ten wątek do działu "Polityka, obyczaje i nie tylko"?

W sumie to ja ten wątek bardzo chętnie podczytuję, ale jego obecne położenie nie wydaje mi się najwłaściwsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1