Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 04:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 22:16 
Kiper
Kiper

Teoria wpływu antropogenicznej emisji dwutlenku węgla na klimat zupełnie mnie nie przekonuje(jest masa różnych kwestii: nie potrafią przewidzieć pogody na 4 dni do przodu, a modelują zmiany klimatu(nie mówię tu o modelowaniu wstecz, gdzie można się oprzeć na wynikach badań skał/lodowców); była afera "climategate" itd.)...

Uważam, że znacznie większy wpływ na nasz klimat ma aktywność słoneczna! Na przykład przed paroma dniami była silna burza magnetyczna. Kolejnym przykładem jest fakt, iż obecny rok jest rokiem pojawienia się plam słonecznych - efekt był w postaci majowych mrozów.
Są dowody na wielokrotne ocieplanie i oziębianie się klimatu w przeszłości; warto tu wrócić uwagę na małą epokę lodowcową. Badacze zajmujący się tematem aktywności słońca przewidują, że w niedalekiej przyszłości może nastąpić zmniejszenie się jej(spadek ilości plam na słońcu w kolejnych cyklach).

To by było na tyle jeśli chodzi o moją opinię w tym temacie. Dlatego też postawiłem na odmiany, które nie będą miały problemów z dojrzeniem u mnie nawet w latach chłodniejszych.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2011, 06:59 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Przemienność ocieplania się i ochładzania Ziemi to niezbity fakt jednakże sęk w tym, że obecne zmiany zachodzą w bardzo szybkim tempie z winy właśnie człowieka.
Księżyc zaczyna oddalać się od Ziemi, co spowoduje w przyszłości zmianę nachylenia ziemskiej osi, a to z kolei spowoduje znaczne zmiany klimatyczne. Oś ziemska odchyla się również w wyniku trzęsień ziemi.
Za zmiany klimatyczne jest też odpowiedzialny proces przebiegunowania Ziemi. Pole magnetyczne Ziemi nie jest dość szczelne, powstał wyłom, przez który wiatr słoneczny dociera bez przeszkód do atmosfery.

PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2011, 14:52 
mistrz
mistrz

http://youtu.be/ZFyoqZgFlus

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1